Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 21 апр 2017, 14:40, 12802 прочитания

804.5 млн. причини за недоволство от "Газпром"

"Газпром" дава възможност цените да се доближат до пазарните, но това не означава, че те автоматично ще паднат

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Българският синдром "Газпром"

За разлика от Полша, страната е удивително мека към руския гигант и няма да иска компенсации за по-скъпия газ

28 апр 2017

Предложенията на "Газпром" създават риск за транзит за 180 млн. лв. през България

Газовото дело срещу БЕХ може да завърши без глоба, но с искане за продажба на националната мрежа

27 апр 2017

България ще иска още информация от Брюксел по казуса с "Газпром"

Възможно е и страната ни да поиска и удължаване на срока за реакция, ако не получи бърз отговор от ЕК

24 апр 2017

Какво се случи през седмицата

Новото 44-то Народно събрание положи клетва; Служебното правителство е съставило работна група за изготвяне на позиция за преговорите с "Газпром" за цените на природния газ

21 апр 2017

"Нова република": България трябва да поиска повече отстъпки от "Газпром"

Според лидерите на партията работната група на правителството е сформирана много късно

18 апр 2017

Защо поскъпва парното

Увеличението щеше да е три пъти по-високо, ако не беше променена и цената на тока от топлофикациите, обясниха от КЕВР

4 апр 2017

Нови газови възможности

Реалната конкуренция зависи не само от маршрутите, но и колко е привлекателна цената

17 мар 2017
Някои от ангажиментите поставят "Булгаргаз" в неравностойно положение спрямо други клиенти на "Газпром".
804.507.738 лв. Толкова е надплатила България спрямо Германия за доставките си на газ от "Газпром" за периода 1 януари 2010 - 30 януари 2017 г. Изчисленията са направени на базата на публични данни и отклонението от точната цифра, която се пази в документацията на "Булгаргаз" и Bundesamtes für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (германската агенция, която поддържа данните за вноса в страната) вероятно е в рамките на статистическата грешка. По-голямата част от огромната сума е натрупана само за трите години в началото на разглеждания период.

Колко от тази надценка, която "Газпром" е наложила на България, е справедлива и колко е резултат на монополното положение на руската компания едва ли някога ще разберем. Започналото през 2011 г. антитръстово разследване на Европейската комисия, което заплашваше да глоби руския доставчик с огромна сума, е на път да приключи приятелски. Преди малко повече от месец "Газпром" предложи на ЕК пакет от ангажименти (вижте в прикачения файл)
, за да избегне надвисналата гигантска глоба за злоупотреба с господстващо положение в страните от Централна и Източна Европа. Повечето ангажименти водят до козметични промени, а други вече са изпълнени. Част от отстъпките на "Газпром" са свързани с прехвърляне на отговорност и отново създават неравностойни възможности за препродажбата на газа, което няма особено да промени пазарната ситуация, поне докато в България не се появи алтернатива.

Кога ще има сделка с "Газпром"

Освен България страните, за които се отнасят предложенията на "Газпром", са Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия и Литва и Словакия. Всички заинтересовани страни в тях имаха срок от 7 седмици (до 4 май), за да предоставят своите становища. Тяхното изготвяне обаче се оказа не толкова лесна задача. "Една от причините е, че документът с предложенията, който дойде в България, е прекалено общ и затова е малко по-трудно да се каже какви конкретни стъпки трябва да се предложат", коментира източник на "Капитал". Все пак до средата на седмицата "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" е трябвало да предоставят предложенията си в Министерството на енергетиката.

Съвсем наскоро - малко преди Великден, е сформирана и междуведомствена работна група, която да обсъди единната национална позиция. Тя трябва да бъде гласувана в Министерския съвет до средата на следващата седмица. Според източници се обмисля вариант за искане на повече конкретика по ангажиментите, което означава удължаване на срока за изпращане на становищата.

Отделно от това свое становище като заинтересована страна подготвя и газоразпределителното дружество "Овергаз", в което 50% от акциите все още държи "Газпром експорт".

След като ЕК разгледа всички становища и прецени кои от тях могат да влязат в споразумението с "Газпром", предстои нов кръг преговори. Окончателна дата за подписването на сделката обаче няма. Това означава, че конкретните стъпки по промяна на газовите договори едва ли може да се очакват в близките месеци. Със своите предложения "Газпром" все пак поема ангажимент промените да бъдат задвижени в срок от 10 седмици от сключването на сделката с ЕК.

С колко ще падне цената на газа за България?

По отношение на това какво ще се случи с цената експертите още не дават категорични отговори. Според заместник изпълнителния директор на "Овергаз" Светослав Иванов е прекалено рано и прекалено смело да се правят изводи накъде ще се движи тя. "Цената може да падне с 40%, но с политически мерки. Да се твърди с колко може да падне цената е изключително погрешно, защото това е динамична величина", коментира и бившият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков.

Политическият говорител на "Нова България" и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обаче защитава тезата, че цената на газа може да бъде намалена с десетки проценти. Той получава тази разлика от цените, които западните компании заплащат на "Газпром". Макар че подобна информация не е публична (наскоро Германия дори преустанови публикуването на вносните цени от Русия), тя не е толкова трудно да се получи. "Самата ЕК констатира, че България е плащала значително завишени цени, следователно нормалните трябва да са значително по-ниски и не вярвам под това някой да има предвид 3-4 процента", допълни той. Според Трайков това е аргумент за България да иска допълнителна компенсация от "Газпром".


Как ще се определя цената?

Това, което руската компания обещава, далеч не дава отговор на въпросителните за 804 млн. лв. Според поетите ангажименти базовата цена в договорите с България, Естония, Латвия, Литва и Полша ще може да се предоговаря на всеки две години и извънредно веднъж на пет години. Мотив за това може да бъде, ако цените в договорите на "Газпром" се различават съществено от среднопретеглената цена на газа за три развити западноевропейски пазара (като например Германия, Франция и Италия), както и на големите газови хъбове в Европа. Това обаче не е гаранция, че подобни искания ще бъдат удовлетворени. Според ангажиментите, ако до 120 дни страните не се разберат, спорът може да бъде отнесен към арбитражен съд.

"Това, което се предлага от "Газпром", действа в две посоки. Не само купувачът може да претендира за изменение на цената, но и продавачът, ако прецени, че тя е по-ниска от пазарната конюнктура в Европа", коментира Иванов. На същото мнение е и Темелков, според когото предоговарянето може да е позитивно, но може и да е обратното. Така очевидната отстъпка може да се окаже подводен камък.

Според Трайчо Трайков предложението за промяна на цената веднъж на две години не е оперативно и трябва да се иска автоматично индексиране в случай на рязка промяна на пазарните цени. В последното има логика, тъй като това действително ще гарантира, че цените на "Газпром" ще се доближат до пазарните. Това обаче ще изисква и промяна на формулата за ценообразуване, която в момента е обвързана изцяло с цените на петролните деривати. Подобни предложения липсват в ангажиментите на "Газпром", но пък не пречи да бъдат включени в становището на "Булгаргаз".

Отваря ли се местният пазар на газ?

Основната част от предложенията на "Газпром" са свързани с осигуряването на свободна търговия с газ. Факт е обаче, че някои от предложенията направени от компанията, вече се случват.

От средата на миналата година например в България вече има реална възможност за сключване на сделки с виртуални потоци газ от Гърция. Няколко месеца по-късно това стана възможно и за сделки с газ от Румъния. Това са вид суапови сделки, при които купувачът получава доставките от транзитирания през страната ни газ, а търговецът го възстановява от друг източник.

Така потребителите в България вече имат възможност да търгуват с газ, различен от директно доставяния руски. За да се случи това, "Булгартрансгаз" трябваше да води тежки преговори с оператори на съседните страни и да получи одобрението на "Газпром".

Сега "Газпром" предлага тези споразумения, които са временни, да бъдат финализирани. Toва обаче изисква да бъдат променени и някои от клаузите в договора между "Булгаргаз" и "Газпром", свързани с мониторинга и измерването на газ. Според Светослав Иванов именно тяхното отпадане е един от най-важните въпроси, който трябва да бъде решен.

Засега финализирането на въпроса се отнася само за Гърция и Румъния, но не и за останалите ни съседки. За България обаче е от съществено значение да може да сключва сделки и с Македония и най-вече с Турция, от която в бъдеще се очаква да бъде внасян алтернативен газ от каспийския регион. Точно затова страната ни вероятно ще настоява "Газпром" да включи и тази възможност към ангажиментите, които поема към Брюксел.

Наред с това руската компания иска да прехвърли контрола за качеството на газа, който ще бъде реекспортиран, на "Булгартрансгаз", което не е в полза на българските компании, твърдят източници.

Освен това "Булгаргаз" е ощетен и по друга линия. "Газпром" ще даде възможност на Унгария, Полша и Словакия срещу допълнителна такса да продават закупения газ на входните пунктове на България и балтийските страни, което е добре за потребителите. Такава възможност за чужди пазари не се предвижда обаче за "Булгаргаз", което на практика поставя компанията в неравностойно положение.

Какво дължим за "Южен поток"?

Една от "радостните" новини в предложенията на "Газпром" е, че няма да търсят обезщетение от България заради спирането на "Южен поток". Конкретно става въпрос за 70 млн. долара, чието плащане според източници на "Капитал" изобщо не стои на дневен ред. Причината е, че според подписан протокол между двете страни тази сума щеше да е дължима, в случай че има подписано окончателно инвестиционно споразумение (каквото няма). В хода на разговорите за прекратяване на проектната компания българската страна все пак е настоявала пред "Газпром" да подпише споразумение за отказ от неустойки, но без резултат. Този "компромис" сега сякаш е за сметка на евентуални български претенции.

Сега България е поставена пред избор дали да влезе в конфронтация с "Газпром", както се очаква да направи Полша, или да чака някаква нова реинкарнация на "Южен поток", който да захрани гръмко обявения през 2014 г., но вече позабравен газов хъб "Балкан".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Сашо Дончев: Ако държавата работи срещу теб и те е страх от нея, това е робство 15 Сашо Дончев: Ако държавата работи срещу теб и те е страх от нея, това е робство

Изпълнителният директор на "Овергаз" и издател на в. "Сега" пред "Капитал"

30 апр 2017, 27082 прочитания

Враг във водата 3 Враг във водата

29 апр 2017, 3904 прочитания

24 часа 7 дни

30 апр 2017, 26916 прочитания

30 апр 2017, 9192 прочитания

30 апр 2017, 6932 прочитания

30 апр 2017, 4178 прочитания

Всички новини

Библиотека / Регионален бизнес»

Регионален бизнес Габрово, Севлиево
Регионален бизнес Габрово, Севлиево

Какъв е бизнес климатът в региона и как се развива бизнесът

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Работната ръка на бъдещето

Автоматизацията ще засегне все повече професии, ще реши някои проблеми и ще задълбочи други. Ключът към по-доброто бъдеще остават обучението и образованието.

Годината на големите покупки

Очакванията на икономистите са потреблението да има по-голям принос към растежа през тази година, а фактори са ниските лихви, спадащата безработица и растящите доходи

Между Меркурий и уран

Политиците предизвикаха истерия с хасковската вода с уран, а те били сменили нормите

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: Аз, Даниел Блейк

Последният носител на "Златна палма" от Кан е на български екран

Този див, див Северозапад

Веломаршрути в Северозападна България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 17

Капитал

Брой 17 // 29.04.2017 Прочетете
Капитал Daily, 27.04.2017

Капитал Daily

Брой 65 // 27.04.2017 Прочетете