Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 19 май 2017, 13:34, 12870 прочитания

Назначение напук

Номинацията на Красимир Първанов за заместник-министър на енергетиката предизвика неодобрението на работодателските организации

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През 2011 г. Първанов беше уволнен като изпълнителен директор на НЕК заради това, че подписа удължаването на преговорите за "Белене". Зад кандидатурата му прозират симпатиите на Бойко Борисов.

Още по темата

Кабинетът направи поредни кадрови рокади

Общо 70 чиновници и бюджет от 3 млн. лв. за 2017 г. ще има новото министерство за председателството на ЕС

31 май 2017

Красимир Първанов е новият представител на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Той беше назначен за заместник-министър на енергетиката въпреки несъгласието на работодателските организации

31 май 2017

Мнения Daily - Батакът в енергетиката е нечий приоритет

И още: Тръмп в Саудитска Арабия - неприлично и неамериканско; Втората фаза от управлението на Ердоган

22 май 2017

Две назад, една напред

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

18 май 2017

Втори зам.-министър напуска правителството малко след като беше назначен

Павел Тенев подаде оставка заради снимки с нацистки поздрав

17 май 2017

Уволнен директор на НЕК все пак беше назначен за зам.-министър на енергетиката

Красимир Първанов предизвика протест на работодателите заради "зависимостите му"

15 май 2017

Работодатели са против номинацията на Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката

Асоциациите напомнят, че Първанов е с лоша репутация и зависимости

14 май 2017

Поток от нови хора и роли

"Обновителните" сигнали в кандидат-депутатските листи на старите партии изненадаха най-много

24 фев 2017
Не им върви на "Обединени патриоти" с обновяването на управленския апарат. От предложените заместник-министри двама вече си тръгнаха със скандал, а репутацията на други двама създаде напрежение сред браншовите и работодателските организации.

Черешката на тортата от назначения се оказа заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който е електроинженер по образование, шеф на Националната електрическа компания (НЕК) в периода 2010-2011 г., а преди това директор "Инвестиции" в ЧЕЗ. Подобен опит би бил само в плюс, ако Първанов не беше уволнен от ръководния пост на държавната компания след бурен скандал с тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков в първото правителство на ГЕРБ. Причината за това бе, че без да има мандат, Първанов сложи подписа си под поредното споразумение с руската "Атомстройекспорт", което удължи срока за преговори по проекта АЕЦ "Белене".

Точно затова е странно, че именно съпредседателя на НФСБ Валери Симеонов, който преди по малко от година твърдеше, че проектът за АЕЦ "Белене" е пагубен и без полза за България", предлага човек, замесен в подобен скандал. Обяснението на Симеонов е, че случаят е проверен и че подписаното споразумение е било разпоредено на Първанов. По думите му проблемът е бил "в неправилното му осветляване". В допълнение Симеонов защити своя избраник с това, че Първанов е професионалист и идва от бизнеса.

Именно представителите на бизнеса в лицето на големите работодателски организации в страната обаче се изказаха против назначението на Първанов в отворено писмо до премиера Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова. "Не може да останем безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди. Нещо повече, г-н Първанов бе уволнен по време на вашето първо правителство за превишаване на правомощия и подписване на ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене", се казва в писмото на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Пред "Капитал" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обаче отказа допълнителен коментар вероятно защото то вече е факт и това може да затрудни диалога на бизнеса с министерството.

Симпатиите на Борисов?Със сигурност новият заместник-министър може да се похвали и с благосклонността на премиера Борисов, без чието съгласие тази кандидатура нямаше как да мине. Симпатиите на премиера към Красимир Първанов прозират още през 2011 г., когато, вместо да подкрепи своя министър, спря уволнението на Първанов. Малко по-късно тогавашният финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков пък пое отговорността за това, че Първанов е подписал въпросното допълнение 12. Така и обаче не стана ясно какви са били мотивите на Дянков, за да поиска това удължаване на споразумението за "Белене", вместо да се следва линията за замразяване на проекта.

Така в крайна сметка виновен в тази ситуация се оказа Трайков, който получи последно предупреждение от премиера. Това обаче все пак не му попречи няколко дни по-късно да освободи Първанов от поста заради грубо нарушение на йерархичния ред.

Това, което трябва да се признае, е, че едва ли Първанов е подписал въпросното споразумение на своя глава. Според хора, запознати с управленския му стил, той винаги се е съобразявал с мнението на висшестоящите, а това е качество, което премиерът със сигурност уважава в своите подчинени. Самият Първанов още тогава определя себе си в тази ситуация като "бушон", независимо от това дали е сложил подписа си под прословутото допълнение.

Първанов все пак избира печелившата страна и сега назначението му идва като по поръчка. Според източници на "Капитал" вероятно той е препоръчан от сегашния изпълнителен директор на Националната електрическа компания Петър Илиев, но зад номинацията всъщност стоят симпатиите на Борисов. Самият Илиев стана изпълнителен директор на НЕК с патриотична подкрепа във втория кабинет на ГЕРБ. Той беше заместник в "Топлофикация - София" на прословутия Валентин Димитров-Топлото, а след това работи в "Булгартрансгаз", където беше разследван за няколко поръчки. Разследванията обаче не стигнаха доникъде, въпреки че изтеклата информация по тях звучеше доста убедително.

Като изпълнителен директор на НЕК Първанов беше обвиняван и за това, че е допуснал сключването на предварителни договори за изграждането на централи за възобновяема енергия за хиляди мегавати, които значително превишават капацитета на електроенергийната мрежа. В енергийните среди се обсъждаше и това, че е в конфликт на интереси, тъй като синът му участва във фирма, която има фотоволтаичина централа. Самият Симеонов не беше запознат с тези зависимости, когато "Капитал" му се обади за коментар, но по-късно Първанов му беше обяснил, че по случая са направени проверки и не са открити нарушения.

В самата ЧЕЗ преди пет години коментираха уклончиво напускането на Първанов, но не скриха, че са имали проблеми с него. От компанията тогава не влязоха в подробности, но най-вероятно става въпрос за ВЕИ инвеститори, които са получили по-добро третиране. По-късно подобни съмнения имаше и около дейността му в НЕК, без обаче да има публично потвърждение за това.

Бизнесът на Първанов

Пред "Капитал" Симеонов обясни мотивите си за назначението на Първанов с професионалните му качества и най-вече това, че идва от частния бизнес. Неговата кариера действително е свързана изцяло с енергийния сектор. Освен като мениджър "Инвестиции" в ЧЕЗ той има богат опит и в управлението на собствени фирми.

Първанов участва като собственик в пет дружества и управлява четири от тях. Една от фирмите е "Ел консулт инвест" ЕООД с предмет на дейност строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи, която според отчета за 2015 г. е с приходи 390 хил. лв. и загуба 20 хил. лв.

Първанов е собственик и на фирмата "НИК - ЕНЕРЖИ – 87" ЕООД, която има проект за ВЕЦ на река Мусомишка, приток на река Места, попадаща в защитена зона "Среден Пирин – Алиботуш".

По-интересни са "Пи пауър" ЕООД и "Пи Ен Пи Солар" ООД. Първата фирма до 2015 г. се води на сина му Петър Първанов. Дружеството има фотоволтаична централа "Гюргич 4" във Видинско.

В "Пи Ен Пи Солар" ООД Първанов участва заедно със "Смарт енерджи груп" АД и с Тодор Георгиев и двама турски граждани - Хакан Аккоч и Халил Демирдаг (един от големите играчи на ВЕИ пазара), която също има фотоволтаична централа. Интересното при нея е, че тя е тръгнала с инсталирана мощност от 100 киловата, за да си гарантира по-добра цена, след което мощността й е била увеличена до 1.1 мегават. Това е и причината данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие да показват, че тя е работила много повече часове от допустимото, нещо, което според доклада на Симеонов беше един от основните грехове на ВЕИ-тата.

Освен с ВЕИ проекти Първанов е собственик и на фирмата "Смарт енерджи трейд" ЕАД, което през 2015 г. е получила лиценз за търговия с електроенергия за 10 години.

Красимир Първанов е един от хората, чиято репутация върви пред него. Проблемът е, че досега тази репутация не е подплатена с нищо положително. И въпреки твърденията на енергийният министър Теменужка Петкова, че застава зад екипа си, сега отново се повтаря ситуацията от 2014 г, в която тя има заместници, които не са назначени от нея. Тогава й отне година и половина да ги отстрани.
Кой подведе Симеонов?

Другият зам.-министър от квотата на "Обединени патриоти", който беше посрещнат с шумно неодобрение, е Ангел Попов, зам.-министър на транспорта. От прессъобщението на Министерския съвет стана ясно, че Попов е завършил Техническия университет в София с придобита квалификация "Машинен инженер". Заемал е ръководни длъжности в различни фирми, чиято дейност е свързана с транспорт и логистика, като е и председател на едно от многото сдружения в транспорта. Организации в транспорта бързо се обявиха срешу назначението пред медиите.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев заяви, че според него Валери Симеонов е бил подведен за Попов, като обясни, че той има няколко фирми, но само една има дейност, а друга е обявена в несъстоятелност.

"Той е председател на асоциация, която от 2011 г. потъна и въобще не е била по срещите в Министерството на транспорта и при решаване на транспортните проблеми", заяви Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. Той допълни, че Попов реално няма действаща транспортна фирма.

Той уточни, че с Попов са имали разминавания заради неплатени консумативи, като ставало дума за 1900 лв., които са останали неплатени от 5 години. "Той не беше коректен към нас и не считаме, че в бъдеще ще има промяна", заяви още той.

От коментарите на превозвачите стана ясно, че браншовите организации не желаят да работят с Ангел Попов, като доводите им са били представени на премиера.

По темата работиха и Велина Господинова и Калина Горанова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Опит за убийство на шеф от НАП, в Генерал Тошево не искат добив на газ, а Австрия има нов кабинет Вечерни новини: Опит за убийство на шеф от НАП, в Генерал Тошево не искат добив на газ, а Австрия има нов кабинет

И още: Григор Димитров стана Спортист №1 на Балканите; Търси се начин как болните да получават новите лекарства под мораториум; Стачката в Ryanair се отменя

18 дек 2017, 1628 прочитания

Опит за убийство на висш държавен служител в центъра на София 5 Опит за убийство на висш държавен служител в центъра на София

Стрелбата срещу началник в НАП не доведе до публични изявления от премиер и финансов министър

18 дек 2017, 7408 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Да асфалтираме пътя към председателството

България се готви да председателства строително бианале, не ЕС

Затворен комплекс

Или как жилищните сгради на "Витоша парк" съществуват напук на градоустройствените правила в София

По български модел в Канада

Николай Христов, старши вицепрезидент "Устойчиво бизнес развитие" в Dundee Precious Metals

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Издай си сам

Изложба на книги и списания самиздат от Чехословакия и Полша

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 16.12.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.12.2017

Капитал Daily

Брой 194 // 19.12.2017 Прочетете