Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
13 19 май 2017, 14:37, 47894 прочитания

44-етажна тоалетна

Строителната фирма НИКМИ е на път да издигне втори небостъргач на бул."България" въпреки волята на общината и с помощта на съда

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

ИлюстрацияТемата накратко

- Строителната компания НИКМИ иска да издигне пореден небостъргач в София - 44-етажна сграда на бул. "България". Според градоустройството на София там може да има само кафене, църква или тоалетна.

- Двама главни архитекти и експертите в общината няколко пъти са отказвали да разрешат сградата.

- Проектът е в разрез с Общия устройствен план на столицата и с непълна документация, но окончателното решение на Върховния административен съд е в полза на инвеститора.

Още по темата

Проектът за 77-метрова сграда на бул. "България" се препъна в комисията по градоустройство

Общинарите засега не допуснаха собственикът на парцела да се възползва от вратичката в закона, която разрешава високо строителство

21 юни 2017

Осем компании искат да ремонтират бул. "България"

Пълната подмяна на настилката трябва да бъде завършена за шест месеца и вероятно ще се случи "на косъм" преди председателството на Съвета на ЕС

18 юни 2017

Пловдив влезе в треската за небостъргачи

Ако планът бъде одобрен, в кв. "Тракия" ще се издига 130-метров жилищен небостъргач

2 юни 2017

Пет неща, които ще научите от новия брой на "Капитал"

Как в София на място за тоалетна може да се появи небостъргач, защо България е европейската държава с най-голям ръст на електромобилите и още

19 май 2017

Жилищата в небостъргача на НИКМИ - сред най-скъпите в София

Продажбата на апартаменти в "Милениум център" стартира от 647 хил. евро на апартамент, а квадратът достига 5200 евро

4 май 2017

Гръм в Рая

Проектът за най-високата сграда в София - 215-метровата "Парадайс тауър", получи зелена светлина от Столична община, но ядоса много граждани

13 апр 2017

Строй каквото поискаш...

Как една алинея, един зам.-министър и едно писмо промениха облика на София за десетилетия напред

20 яну 2017

Ако погледнем картата на София като табло за играта "Монополи", една строителна фирма е на път да застрои цяла улица със свои луксозни имоти, всеки от които е по-висок от предишния. Близката до СДС и бившия кмет Стефан Софиянски в миналото НИКМИ има няколко завършени сгради по бул."България", в отсечката между НДК и бул. "Гоце Делчев", от края на 90-те години. До месеци компанията ще завърши и 120-метровия гигант "Милениум център" на пряката с бул. "Витоша", който се строи от близо 10 години. Сега фирмата е и на финална фаза от съдебен спор със Столична община, който може да й осигури възможността да построи дори още по-висока сграда на километър в южна посока по бул."България".

Планът на НИКМИ е да издигне 44-етажен небостъргач, т.е. сграда около 150 метра, в градинката на ъгъла с бул. "Петко Ю. Тодоров" в квартал "Стрелбище". Според най-важния закон за градоустройството на София - Общия устройствен план, този терен е с предназначение за озеленяване. Въпреки това инвеститорът опитва да се промуши през поредица от вратички и с помощта на съда да си издейства правото да построи високата сграда. Казусът няколко години се върти и заплита между направление "Архитектура и градоуйстройство" (НАГ) на Столична община и съда.

С окончателното си решение от края на миналата година обаче Върховният административен съд отменя отказа на главния архитект да разреши проекта. Според магистратите Общият устройствен план не важи в частта му за конкретния терен на НИКМИ и общината трябва отново да се произнесе. Сегашният главен архитект на София Здравко Здравков смята, че с решението си съдът го кара да наруши закона. Той все още не го е изпълнил, заради което в началото на 2017 г. съдът го глобява с 1000 лв. Така изглежда, че с помощта на съда близо 150-метрова сграда ще изникне в район с пет-шест пъти по-ниско жилищно строителство. За сравнение - засега шампионът по височина в столицата Capital Fort е 126 метра и е в периферията на града.

Трудният път на една градинка

НИКМИ купува имота на ъгъла между бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" в края на 2007 г., макар сделката да не се вижда в имотния регистър. Тогава в София действа Общ устройствен план (ОУП), според който теренът попада в зона за "Обществено обслужване", в която могат да се строят сгради с максимална кота корниз от 20 м, т.е. 6-7 етажа. Няколко месеца по-рано обаче Столичният общински съвет е започнал процедура за изменение в ОУП. За бъдещата промяна се знае още при първоначалното приемане на документа - първият му вариант е приет в суров вид с идеята да бъде коригиран и шлифован във времето. Две години по-късно София има окончателна версия на плана, в която имотът на НИКМИ е със статут на локална градинка. Там е разрешен строежът единствено на кафене, църква или тоалетна.Междувременно обаче фирмата собственик на терена е внесла документи за промяна на неговата регулация. През октомври 2008 г. НИКМИ подготвя проект за изменение на план за регулация, с който променя разпределението на имота от четири на три парчета. В този документ инвеститорът стъпва на спорно относим текст и твърди, че мястото попада в "Смесена многофункционална зона" (СМФ), т.е. без ограничение за височината на сградите. Новото разделение на имота е ключово, защото позволява да се приложи вратичка в ЗУТ, която отменя всички изисквания към височината на сградите и плътността на застрояване именно в зоните от типа СМФ. Строителната фирма използва същия чл.27 от Закона за устройство на територията, за да построи "Милениум център" без ограничения във височината и в разрез със силуета на околните сгради.

В този казус фирмата предлага и на ъгъла на "България" и "Петко Тодоров" да се позволи "сключено застрояване", което да "оформи по подходящ начин кръстовището" между двата булеварда. НИКМИ използват и вратичка в Закона за устройство и застрояване на Столична община, според която при изработване на ПУП може да се приложат строителните параметри на зона СМФ (т.е. липсата на ограничения във височината). От фирмата твърдят, че нормата е "категорично приложима в случая", макар че тя се отнася за бивши производствени зони, а не за жилищни комплекси като "Стрелбище".

НИКМИ не приема "не" за отговор

Историята на парцела оживява през 2010 и 2011 г., когато НАГ се заема отново с преписката. Общинският отдел "Общ устройствен план" и експертният съвет по устройство на територията предлагат на главния архитект Петър Диков да не одобрява проекта за нова регулация на терена на НИКМИ, защото не отговаря на ОУП, според който е отреден за озеленяване. През април 2011 г. Диков отказва одобрение на проекта. Към онзи момент Столична община има план и осигурен заем от Европейската инвестиционна банка, според който на метри от градинката трябва да се появи кръстовище на две нива.

НИКМИ не приема отрицателния отговор и го обжалва в съда. Първоначално Административният съд в София отхвърля жалбата. Казусът обаче се прехвърля във Върховния административен съд, който отменя заповедта на главния архитект и връща въпроса за ново решение. Така започва и оспорваната битка между двете институции. През 2013 г. НАГ и главният архитект отново отказват да издадат разрешение за регулация на небостъргача, а съдът отново им връща казуса. Според решението общината не е "изследвала възможностите за отчитане и постигане на здравословна градска среда при зачитане на интересите на собствениците, които са купили имота с инвестиционна цел". В края на 2016 г. ВАС в състав Ангел Калинов, Джузепе Роджери и Любомира Мотова решава, че възраженията на НИКМИ са основателни и проектът на фирмата трябва да бъде одобрен.

Да оспориш неоспоримото

ВАС решава, че Общият устройствен план на София, който на теория не може да бъде обжалван, "е счетен за нищожен в съответната част", която се отнася до имота на НИКМИ. Съдът отказва да тълкува решението си пред арх. Здравко Здравков и го задължава да "издаде искания административен акт" в рамките на 14 дни.
Съдебното решение поставя общината в задънена улица. В първоначалния проект на НИКМИ има съществени пропуски, а с годините в София са приети и допълнителни правила, които не са отчетени в документа. Инвеститорът няма становище от РИОСВ дали има нужда от оценка за въздействието върху околната среда, няма заснемане на зелената система, проектът не е съобразен с влязлата в сила кадастрална карта на района, не е съобразен с техническата инфраструктура под терена и не е представен на заинтересованите лица. Съдът задължава арх. Здравков да издаде "искания административен акт" в рамките на 14 дни. Според становището на главния архитект обаче "това не е издаване на документ, а акт, при който трябва да се провеждат процедури и да се прецени съответствието със закона". Предоставеният 14-дневен срок не е достатъчен дори за комуникация със заинтересованите лица, която по закон се случва в 14-дневен срок.

До момента НИКМИ отказва да преработи проекта си спрямо общия устройствен план, регулациите и правилата за строеж на това място. Фирмата не се е съобразила с исканите от общината уточнения и условия. "Ние не желаем друг, преработен проект, а този, който сме внесли и по който се е произнесла Върховната съдебна инстанция с влязло в сила решение", се казва в писмо на инвеститора до общината, с което "Капитал" разполага.

Така поредният небостъргач изглежда почти неизбежен - заради законови дупки и трима магистрати. 
Кои са НИКМИ

Строителната фирма НИКМИ съществува от първите години на демокрацията. Нейни собственици са Николай Козанов и Милчо Благоев, в края на 90-те години сочени за близки до Славчо Христов, СДС и тогавашния кмет на София Стефан Софиянски. По това време фирмата е фаворит за строителни проекти в столицата. Днес фирмата е собственик на хотелите "Гранд хотел София", "Сентръл парк хотел" и "Суит хотел София". Първият от тях се появява на мястото на съборената столична библиотека на ул. "Гурко" 1 и първоначално е замислен като бизнесцентър. Имотът беше собственост на смесено дружество между Столична община и НИКМИ, от което институцията излезе в последствие. Строителната фирма е спрягана и за ремонта на Централната баня, за което Софиянски планира да й заплати чрез бартер с имоти, но без ясни критерии на договаряне. Впоследствие сделката пропада. НИКМИ са ремонтирали и Терминал 1 на Летище София за около 7 млн. долара, както и сградата на Българското национално радио, заради което тогавашният директор Александър Велев за малко да загуби поста си. Сред последните проекти на фирмата е "Милениум център" - небостъргач с три тела край НДК, който се възползва от вратичка в Закона за устройство на територията, за да заобиколи всички градоустройствени изисквания.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мирослав Боршош е освободен като изпълнителен директор на НДК 2 Мирослав Боршош е освободен като изпълнителен директор на НДК

Решението на Лиляна Павлова идва след серия от публични конфликти около ремонта на двореца

26 юни 2017, 5262 прочитания

Има ли връзка между проверките на петролните компании и самоубийство в "Полисан" Има ли връзка между проверките на петролните компании и самоубийство в "Полисан"

Според премиера Бойко Борисов – да

26 юни 2017, 9637 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Регал»

Регал
Регал

Издание за бизнеса с бързооборотни стоки

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Как Лозан Панов се превърна в обществен враг №1

... и защо е съвсем възможно да бъде отстранен от поста си

София 2018: Само с резервации

Градският туристически бизнес в София се готви за рекордна година

Дворецът на хаоса

Финансовата инжекция за ремонт на НДК по повод българското председателство на Съвета на ЕС дойде в подходящ момент за задъхващото се държавно дружество, но около изразходването на средстава има съмнения

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Непознатото момиче

Новият филм на Братя Дарден е за драмата на човека със съвест

Луксозна отбивка

Шедьоври на виното, съвременното изкуство и архитектурата в отвореното за посещения Chateau La Coste недалеч от Марсилия

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 25

Капитал

Брой 25 // 24.06.2017 Прочетете
Капитал Daily, 27.06.2017

Капитал Daily

Брой 96 // 27.06.2017 Прочетете