Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 13 окт 2017, 13:00, 13708 прочитания

Въпроси и отговори за европейската реформа в ДДС

След 25 години и стотици милиарди загуби Европейската комисия иска да промени ДДС правилата за търговия в общността. Това ще е една от най-големите и фундаментални реформи на данъка

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Данъчните измами, свързани с международната търговия на стоки, могат да бъдат намалени с 80%

Още по темата

Деклариране на доходите от peer-to-peer платформите за финансиране

Как засяга то местните и чуждестранните юридически лица

18 окт 2017

Данъчната революция на Европа

Реформите в ДДС

13 окт 2017

За кого падат данъците

Плануваното намаляване на корпоративната ставка в САЩ може да промени значително глобалната данъчна рамка

6 окт 2017

Съдът на ЕС: Компаниите имат право на ДДС кредит и за публична инфраструктура

Досега българските данъчни и магистрати често отказваха връщането на данъка при дарения към общини или държава

1 окт 2017

БСК: Държавата е изгубила 22.6 млрд. лв. от укрити данъци

Най-значителен спад след 2008 г. отчитат приходите от данък печалба и ДДС, което е индикатор за ръст на сивата икономика според доклад на камарата

29 сеп 2017
Основната промяна предвижда облагане на общностната търговия чрез доставчика, а не чрез получателя. Държавите ще трябва да си прехвърлят приходи от данъка.
В началото на октомври, Европейската комисия излезе с предложение за реформа на системата, по която се начислява ДДС в рамките на единния пазар. Тъй като данъкът е основна част от приходите на държавите членки, тази реформа има сериозни отражения както за страните членки, така и за всички компании.

Пакетът от мерки е част от цялостната ДДС реформа на ниво ЕС, която включва още премахване на бариерите при електронна търговия, мерки за сътрудничество в борбата срещу данъчни измами и предоставяне на повече свобода на държавите членки в определянето на данъчните ставки. Амбицията е да се намалят с около 80% данъчните измами, свързани с международната търговия на стоки, като същевременно се улесни международната търговия със стоки

Каква е ситуацията в момента?

ДДС е замислен като данък, събиран от доставчиците. Това обаче не е толкова лесно при трансгранична търговия, тъй като различните държави имат различни данъчни ставки. Страните, в които стоките се потребяват, не искат да са зависими за един от най-важните си източници на приходи от данъкоплатци на други държави, върху които по-трудно могат да упражняват контрол. Събирането на данък на чужда държава и навременното му прехвърляне на нея изглежда почти невероятно през 80-те години на миналия век. Затова, когато се обмисля установяването на Единния европейски пазар, ЕС въвежда "Временни правила" за облагане на търговията със стоки. Тъй като временното е най-постоянно, те са в сила и до днес. По силата на тези правила продажба от търговец в една държава членка се облага с 0% ДДС в държавата на изпращане (вътреобщностна доставка – ВОД), когато е към търговец в друга държава членка. Последният трябва да се самообложи с ДДС ставката на държавата на пристигане на стоката (вътреобщностно придобиване – ВОП).

Ако румънска компания продава стоки на българска и стоките се изпращат в България, доставката ще се обложи с 0% румънски ДДС, а българският получател ще самоначисли 20% български ДДС. Това правило на пръв поглед изглежда не особено трудно за прилагане.Защо това е проблем?

Временните правила, оцелели повече от четвърт век, генерират голям брой усложнения, задължения за ДДС регистрации и администрирането им в други държави, комуникация с техните данъчни органи, а често и спорове.

Например, ако българският купувач поиска стоката да бъде доставена в Унгария, той или неговият доставчик може да се наложи да се регистрират за ДДС цели или в Унгария или в Румъния. Ако предпочете да остави стоките в Румъния, румънският доставчик ще му начисли 19% местен ДДС. По-късно след продажбата в Румъния, ако българския купувач реши, че трябва да транспортира стоките си в България, ще трябва да се регистрира в Румъния и да декларира за ДДС цели движението на собствените стоки в Румъния и в България. В друга ситуация, ако румънският търговец предварително сложи стоките в склад в България на разположение на купувача, румънският търговец ще трябва да се регистрира за ДДС цели в България и да облага с български ДДС продадените количества. Ако има посредници по веригата от доставки между българската и румънската компания, за тях също може да възникне задължение да се регистрират в държавата на изпращане (например Румъния) или пристигане на стоките (България). От задължението за ДДС регистрация на посредниците има изключение, което обаче е за специфичен случай и се прилага по различен начин в различните държави.

При по-сложни операции или промяна на вериги от доставки на стоки съобразяването с данъчните правила на няколко отделни държави може да не бъде направено своевременно, което генерира нарушения и потенциални данъчни спорове. При набиращите все по-голяма популярност в международните групи дружества-хъбове за покупки или за продажби в няколко държави ДДС регистрациите и допълнителните усложнения може да са много. Такова би било и положението на оператор, който предлага карти за зареждане на гориво на логистични компании, чиито камиони се движат из цялата общност.

Нещо повече, в примера по-горе, ако румънският изпращач на стоките има проблем с доказването на сделката, може да му потърсят румънски ДДС, като в същото време купувачът дължи и български ДДС. Така, без това да е целта, задължението за огледално отчитане на всяка презгранична сделка в две държави членки понякога практически води до двойно ДДС облагане.

Каква е промяната?

На 4 октомври 2017 г., Европейската комисия публикува предложение за изменение на европейските ДДС правила за облагане на стоки. Във времената на електронни ДДС декларации, прозрачност и ефективен обмен на информация между данъчните администрации ЕС се връща към идеи, обсъждани преди временните правила.

Основната промяна предвижда облагане на общностната търговия по същия начин като местната – чрез доставчика, без да създава огледално задължение за ДДС (сега ВОП) за получателя. Така в примера по-горе румънският доставчик направо ще начислява 20% български ДДС за доставката на стоки по същия начин, както прави това за румънските си продажби, които обаче облага с 19% румънски ДДС. Начисленият общ ДДС ще плаща на румънската администрация, която ще прехвърли на България този данък, след като прихване данъка по продажбите с обратна посока.

Замяната на множеството ДДС регистрации с начисляване в една държава става чрез въвеждането на съкратено обслужване на едно гише (One Stop Shop).

Системата е позната вече за онлайн търговците на услуги. Тя позволява администрирането на множество ДДС задължения на търговци в различни държави посредством единна онлайн платформа в държавата, в която те са установени. Системата за съкратено обслужване на едно гише улеснява търговците да подават своите ДДС декларации на езика на националната си държава и да плащат пак там ДДС без значение към коя държава е дължим. Държавите членки поемат усилието да се "разплащат помежду си" за различните ДДС задължения, които възникват от международната търговия.

Кои са добрите данъкоплатци, които ще са най-доволни?

Предложението за изменение също така предвижда въвеждането на концепцията за "одобрен данъкоплатец" (Certified Taxable Person – CTP). Подобна концепция съществува и е заимствана от митническото законодателство, където отдавна, макар и с не много голяма популярност, беше въведена фигурата на "одобрен икономически оператор" (Approved Economic Operator - AEO). Регистрираните АЕО ще се считат автоматично за одобрени данъкоплатци. Останалите, които искат статуса, ще трябва да изпълнят редица условия, еднакви за целия ЕС.

Лицата, които се сертифицират като CTP, ще имат право да ползва редица облекчения (в това число по-голямата част от т.нар. бързи поправки (виж по-долу). Основното улеснение е преместване на задължението за ДДС от продавача към него, самоначисляване–тоест запазване на режима за самооблагане на ДДС от
получателя на стоките при търговия в ЕС. Така и продавачът се освобождава от задължението да събира чужд данък и да го внася, и купувачът – от задължението да го плати и чака да възстанови.

Какви са трите "бързи поправки"?

Бързите поправки, които предвижда предложението, ще улеснят постепенното преминаване към новия режим на облагане на доставките на стоки между фирми в ЕС. По-голямата част от тях ще са достъпни само за СТР. Такива са например ДДС улеснения, свързани с временното складиране на стоки в друга държава членка, различна от тази, където е установен доставчикът. На следващо място се предлага опростяване на ДДС задълженията при вериги от доставки с няколко посредници по веригата. Предвиждат се и въвеждане на изискване за валиден ДДС номер на получателя по ВОД като едно от основните условия за необлагане на стоките в държавата на изпращането им.

Кога ще влязат в сила?

Предложението на ЕК ще бъде изпратено до Европейския парламент за консултация и до Съвета на министрите за тяхно съгласуване. Приемането на промените ще изисква единодушие от всички държави - членки на ЕС. Това е само една от стъпките, които трябва да се предприемат по пътя към модернизация на ДДС. Засега предложението не адресира проблемите, свързани с все по-големия онлайн пазар, за който ДДС правилата до голяма степен са трудно приложими, тъй като са изградени на концепцията за физическо присъствие (т.нар. brick and mortar търговия). Все пак очакват се предложения за промени до края на тази година и в тази връзка.

Ако бъдат приети, промените ще бъдат въведени на две стъпки. Първата стъпка трябва да бъде приета на ниво ЕС до края на тази година, а втората до края на 2018 г. С първата стъпка ще се въведе основната промяна в начина на облагане на B2B доставки на стоки в ЕС заедно с няколко допълнителни така наречени бързи поправки. Втората стъпка ще предвижда техническите параметри за въвеждане на новите правила, включително IT технологии и системи за опериране на системата за съкратено обслужване на едно гише.

* Милен Райков, съдружник, "Данъци и право", EY (Ernst & Young)
Ива Димитрова, мениджър Данъци, EY (Ernst &Young)

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какво представляват лекарствените молекули и как се оценява ефектът от лекарствата 1 Какво представляват лекарствените молекули и как се оценява ефектът от лекарствата

Въпроси и отговори за медикаментите, обхванати от мораториума, и как да не се стига до лишаване на пациенти от терапия

18 дек 2017, 2224 прочитания

Сапунени мехури, хляб и рози Сапунени мехури, хляб и рози

Културната програма за председателството на България на Съвета на ЕС предизвика вълна от недоволство и съмнения

18 дек 2017, 1508 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Овладяването на телевизиите

Коалицията между ГЕРБ и Пеевски атакува големите тв канали, защото те са от малкото острови на медийна свобода

Затворен комплекс

Или как жилищните сгради на "Витоша парк" съществуват напук на градоустройствените правила в София

Трите риска пред председателството

Прекалените амбиции за европредседателството създават само фалшиви очаквания

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Последната литературна мистерия

"На ръба на света" на Томас Пинчън е вече в книжарниците

Hast du bulgarische Literatur

Млади издателства проправят път на българската литература в немскоезичния свят

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 16.12.2017 Прочетете
Капитал Daily, 18.12.2017

Капитал Daily

Брой 193 // 18.12.2017 Прочетете