Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 21 юни 2016, 18:00, 6804 прочитания

Сюжети от превзетата държава

Изборът на новите КЗК и КФН ще стане едва когато процедурата е приключила извън парламента.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Доклад на ЦИД:

В България има върховенство на корупцията

Центърът за изследване на демокрацията представи новия си доклад за завладяването на държавата

4 юли 2016

ГЕРБ отлага избора на председател на КФН

Мандатът на Стоян Мавродиев изтече, но ДПС заговори за оставането му до края на годината

28 юни 2016

Ден преди крайния срок: Шест стари имена за КЗК

Очаквано ГЕРБ номинира столичния зам.-кмет Юлия Ненкова за председател

8 юни 2016

Как беше счупена Комисията за защита на конкуренцията

Засега няма основание да очакваме бухалките в КЗК да станат лостове за ефективна антимонополна защита

4 юни 2016

Времето на Мавродиев в КФН изтече

Европейската комисия също препоръчва промени в регулатора, докато ГЕРБ продължава да бави процедурата по избор на нов председател

27 май 2016


* Авторът е експерт в Българския институт за правни инициативи, които извършват систематичен мониторинг на парламентарните назначения и поддържат специализирана тематична платформа: http://appointmentsboard.bg/

Тази седмица се навършват три години от скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Последвалите събития и оставката на правителството дадоха основания на мнозина да твърдят, че гражданското общество у нас е излязло от пубертета и вече е в зрялата си възраст. Уви, това е далеч от настоящето. Протестната вълна след 2013 г. е по-скоро като безпаметна абитуриентска нощ, която се разби в тежкия махмурлук на реалността.

Назначенията, направени от 42-то и 43-то Народни събрания не се изчерпват с това на Пеевски. Нито са по-малко скандални. Те са доказателство за състоянието на "превзета държава" (captured state), при която ключови институции в страната не действат в обществен интерес, а са подчинени на интереса на малка по численост група от хора.

Превзетата държава е една от най-фините форми на политическата корупция - висш пилотаж (по Доган).При военна окупация на практика е суспендиран правовия ред в една държава, а решенията се вземат от наместника в полза на чужди интереси - тези на победителя. Е, нашите окупатори са си родни и са избрали най-прекия достъп до лостовете на демократичната машина: регулаторните органи. Те представляват амалгама на бизнес интереси, които се транслират през парламентарните групи в институционални аватари – това са конкретни личности, които биват назначавани за ръководители на най-различни комисии и агенции. Често тези хора са със спорни професионални и морални качества. За сметка на това са лоялни.

Законодателството ни е лишено от формални изисквания за това какви да са ръководителите и членовете на едноличните и колективни държавни органи, извън тези за образование и стаж. Това на практика отваря много широко вратата и сваля контрола за достъп до власт, а оттам и до ресурси и опции за далавери. Обществото ни няма и очаквания за "характер" от парламентарните избраници. Липсват исторически данни някой ръководител на държавен орган да е проявил лидерски качества, да е отстоявал независимостта на поверената институция. Единственият повод, по който името на някой от тях се развърта е във връзка със сътворен скандал, от който най-много да си спечели звучен прякор.При последните две назначения: на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет и членове на Съвета за електронни медии, народните представители отделиха общо 0.00 минути за дебати в зала върху управленските идеи на кандидатите. Депутатите не се интересуваха и какво е сегашното състояние на органа, нито какви са качествата на предложените за висши държавни служители. Разговори за това как да се нареди властовия пъзел се водят – тайно, задкулисно и цинично.

КЗК: втори дубъл

На 9 март т. г. в Народното събрание се разигра парламентарно фиаско. На заседание на Комисията по икономическа политика трябваше да бъдат изслушани кандидатите за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). След размяна на реплики и обвинения в партийно кадруване между Радан Кънев и Бойко Борисов, кандидатът за председател Росен Желязков оттегли съгласието си да участва в процедурата. След кратка и спешна среща при Цецка Цачева, след която в кулоарите се чуваше: "Цецо дава, Бойко не дава", членовете на икономическата комисия прекратиха процедурата след гласуване. (Процедурните правила бяха критикувани от неправителствени организации, тъй като те не даваха възможност да се задават въпроси -заради кратките срокове.) Последва приемането на нови правила и нова процедура.

Следващата седмица икономическата комисия ще изслуша кандидатите във втората. Те са общо 11 за 7 места. Въпреки заръката на премиера ГЕРБ повече да не предлагат кандидати, е внесена кандидатурата на Юлия Николова, зам.-кмет на Столична община, която е известна с близостта си до министър-председателя. Тя е майка на народния представител Александър Ненков (ГЕРБ) и бивша съпруга на конституционния съдия Румен Ненков. Хубав пример за илюстрация на теорията на властта, нейната единност и неделимост.

Би било крещящ пример за конфликт на интереси, ако Ненков-син не се отведе за избора на майка си. Но Ненкова е единственият кандидат за председател, номинацията за заместник също е една и това на практика обезпредметява състезанието в процедурата.

Интересен акцент е кандидатурата на Георги Ганев за член на КЗК. Той е предложен от Центъра за либерални стратегии, а номинацията е внесена от представители на Реформаторския блок. Ганев не беше избран за член на Фискалния съвет, когато беше предложен от същите реформатори. Много е вероятно кандидатурата му на човек, идващ от неправителствения сектор, да бъде "потопена". Първо - защото не се очакват задълбочени дебати по същество, които биха могли да соткроят относителните експертни предимства на кандидатите, и второ - дори и да бъде избран, по-скоро ще служи като смокинов лист, зад който да натоварят един файтон анонимници (каквото е мнозинството от кандидатите). Решенията в КЗК се взимат с мнозинство.

Комисия за финансов произвол

Сюжетът с КФН е още по-скандален, ако скандал въобще може да се степенува за назначенията в НС. Мандатът на Стоян Мавродиев изтече на 18.06.2016 г. По закон процедурата трябваше да приключи до тази дата, а тя дори не е започнала. Това създава правен вакуум в работата на комисията.

Историята с избора на КФН е най-силният аргумент за състоянието на превзета държава. В нарушение на закона (колко и минимални да са ни очакванията, че депутатите спазват закона) Комисията по бюджет и финанси не е започнала процедура, просто защото все още няма договорка за това кой да поеме КФН.

Циничността се опакова в "процедурни правила" едва когато процедурата вече е приключила извън парламента. Вместо обществено обсъждане има политико-корпоративно договаряне. Вместо автентична конкуренция на кандидати, сблъсък на идеи и професионални биографии има анонимни, съмнителни, гладни и лоялни аватари на задкулисието.

Инструменти за противодействие

Съществуват няколко механизма, които ако се прилагат биха били силен инструмент за противодействие на овладяването. Естествено, при липса на добро желание и готовност за назначения по правилата, те могат да бъдат заобиколени, но със сигурност ще поизпотят народните представители.

Друг елемент е осветляването на кандидатите. За да се получи обаче качествено проучване на професионалните им качества, на обвързаностите им, посредством съществуващите регистри, риска от конфликт на интереси, зависимост и корупция, то процедурата трябва да започва достатъчно рано (поне 6 месеца преди изтичане на мандата). Към НС следва да се създаде независимо звено, натоварено с проверката, което да има необходимата експертиза, напр. временна комисия натоварена с подготовката на конкретния избор.

Съвсем логично е всяка процедура да съдържа задължително изискване за представяне на управленска концепция от кандидатите. Тя трябва да бъде подложена на анализ от водещата комисия по избора за съответствие с проблемите на органа, които пък би трябвало да бъдат идентифицирани на база на годишните отчетни доклади за работата, които всеки назначаван орган е длъжен да представя пред НС.

Най-ефективният начин за противопоставяне обаче е критично и зорко обществено мнение, което участва активно във всяка една фаза от процедурата (номинации, изслушване, мониторинг на работата на органа). Ангажимент на гражданското общество е да изисква въвеждането на базови стандарти за прозрачност, почтеност и отговорност. Така започва пътя към извоюване на "превзетата" демократична държава.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Държавният софтуер ще е като държавните железници 6 Държавният софтуер ще е като държавните железници

Създаден от чиновници конкурент на продукт, развиван от предприемачи, ще е недоносче, гълтащо луди пари за приятелски фирми.

23 юни 2017, 10111 прочитания

Защо държавата нe може да ползва Auxionize 2 Защо държавата нe може да ползва Auxionize

Евродиректива не позволява обществени поръчки на външна платформа

23 юни 2017, 4450 прочитания

24 часа 7 дни

24 юни 2017, 25294 прочитания

24 юни 2017, 6691 прочитания

24 юни 2017, 3437 прочитания

24 юни 2017, 1686 прочитания

24 юни 2017, 1556 прочитания

Всички новини

Библиотека / Регал»

Регал
Регал

Издание за бизнеса с бързооборотни стоки

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - АЕЦ "Белене": Не са изключени още милиарди

И още: Не е изключено да бъдат прахосани нови милиарди; Учителският събор - рафинирана антиутопия; Каквото и да стане в четвъртък; Да събориш Прометей

Мадрид и Каталуния отново на ръба

Обявеният за октомври референдум за независимост на автономната област за пореден път изостри отношенията с централното испанско правителство

Болтовете не падат сами

Прокурори, пътища, автомобили - какво се случи с колата на Лозан Панов

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Луксозна отбивка

Шедьоври на виното, съвременното изкуство и архитектурата в отвореното за посещения Chateau La Coste недалеч от Марсилия

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 25

Капитал

Брой 25 // 24.06.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.06.2017

Капитал Daily

Брой 94 // 22.06.2017 Прочетете