Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 14 мар 2017, 13:09, 8561 прочитания

Мнения Daily - От егоизма не става етика – дори да го наречете "патриотизъм"

И още: Никой не говори как ще погребваме горивото от АЕЦ; Кой и какво е подписал, че сега "Газпром" да го "опрощава"?

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Коренът е в посткому-нистическата нагласа да мислиш, че обществото е игра с нулев резултат.

Още по темата

Мнения Daily - Конспиративните теории създават зомбита

И още: Партиите проповядват войнстваща простащина; Как демокрацията ощети Корнелия Нинова

20 мар 2017

Мнения Daily: Обединението център-ляво в Европа продължава да се разпада

И още: Ердоган не е жертва, а извършител; И нито един прокурор при Лаура Кьовеши; "Лидерът на свободния свят среща Тръмп"

19 мар 2017

Мнения Daily - Ердоган пожертва всичко заради цялата власт

И още: "Кукувича прежда" задушава публичността ни; Скопие е на път да отвори кутията на Пандора

15 мар 2017

Мнения Daily - Може да гледаме ЕС през крив макарон от Евразия или Анадола

И още: Очертава се БСП да получи шокиращо повече гласове от ГЕРБ; Кризата в Скопие може да прескочи границата ни

13 мар 2017

Мнения Daily - България не трябва да блокира възможната промяна на ЕС

И още: бизнесът и държавата дума срещу дума в казуса "Уолтопия" и "София тех парк"; Анкара вреди както на ДОСТ, така и на двустранните ни отношения с намесата си в българските избори

12 мар 2017
Трапезен национализъм

От егоизма не става етика – дори да го наречете "патриотизъм"

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дневник"

Прогонването на отец Кортези от бруталната тълпа с руски знамена ме изкушава да сравня ценностната пукнатина в Европа със схизмата отпреди хилядолетие. Католиците традиционно отдадени на универсални неща като спасение и добро (самото название идва от "всеобщ"); нашите тук обясняват православието си с това, че запазило българщината - сякаш става дума не за една от големите монотеистични религии, а за племенен тотемизъм.

Но работата не е само беленска, нито само православна. Коренът е в бруталния егоизъм, превърнат в основна ценност на цяла Източна Европа. Коренът е в посткомунистическата нагласа да мислиш, че обществото е игра с нулева сума и ако назначат шурея на Иванов, няма да остане щат за твоята балдъза.Отказът да помогнем на залените с бежанци Гърция, Италия и Малта бяха една поредна капка в препълващата се чаша на западното раздразнение. Преди това имахме дълговата криза, когато източните ревнаха, че как така ще даваме на гърците, като ние тук сме по-бедни. Случи се Крим, появи се решението за общи действия срещу нарушението на международното право от Путин – и почна едно мърморене, че, виждаш ли, ние губим от контрасанкциите, ама откъде-накъде, защо пък точно ние.

Вижте, от егоизма не става етика – дори да го наречете "патриотизъм" и "християнска Европа". Моралът в европейската традиция е свързан с точно обратното: с готовността да се погрижиш за другия, да се бориш за неща, които надхвърлят личния ти интерес, та дори противоречат на него.

Отец Рафаил-Стефан каза за прогонването на сирийското семейство: "Изгонихме Христос"; но в повечето развити културни системи го има този императив, Зевс например е покровител на странниците и жестоко наказва онзи, който не ги приема. Медиите днес ни насъскват срещу бежанците точно както вчера - срещу ромите, онзи ден - срещу турците. Комунисти, фашисти, мафиоти, либерасти - остана ли някой да не е получил своята порция омраза? През 90-те имаше сериозни гласове за това да се лишат от избирателни права хората над 40 години, защото били увредени.

Основната хватка на оправдаващия се егоист е в обезсмислянето на моралния жест. Гърците, значи, са мързеливи, бежанците - джихадисти, а и ние нямаме общо с тая работа, нали Америка създаде проблема? Санкциите пък кога са работели? То и европейските фондове скоро свършват, пък и ЕС май е на път да се разпадне... И като избълваме омразата, олеква ни, отваряме си биричката и се чувстваме в правото си да не правим нищо. Нали си представяте един Исус с биричка как попържва пред телевизора: "Еврейска му работа, няма да се оправим никога!"

Паоло Кортези ни напомня и за това, че ценностната схизма между Запада и Изтока е в отношението към миналото. Нали не се учудвате, че зазвуча така ясно темата за Европа на две скорости? Да знаете от мен – не става дума за евро, нито за директиви. Става дума за дълбоко разочарование, което почва да клони към взаимна анатема като през 1054.

-----------
Държавната политика в областта на ядрената енергетика оставя на нашите внуци скрит дълг от 10 млрд. лв.

"Мирният атом"

Никой не говори как ще погребваме горивото от АЕЦ

От коментар на Георги Касчиев, бивш председател на КИАЕМЦ и ядрен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет, за Mediapool.bg

На фона на агресивните твърдения за евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" (и от бъдещата АЕЦ "Белене") никой не се и опитва да обясни с прости думи на хората, че за погребване на отработеното гориво ще са нужни милиарди.

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Какво мислят партиите за погребването на високоактивните отпадъци (ВАО) и/или отработеното ядрено гориво (ОЯГ), генерирани от АЕЦ? Всички партии, включително екологичните, не казват нищо, най-вероятно съзнателно.

Известно е, че след като една АЕЦ спре да работи, след нея остават радиоактивно замърсени сгради и съоръжения, различни видове радиоактивни отпадъци (РАО) и ОЯГ. Изолирането им от околната среда изисква влагане на огромни средства и осъществяване на трудни инженерни решения. Най-голям проблем са касетите с ОЯГ, в което са около 97% от създадените радиоактивни изотопи. Много от тях остават опасни за хиляди години и трябва да се изолират от околната среда за примерно 100 хиляди години.

Смята се, че това би могло да стане в крайно хранилище (гробище) - система от тунели на дълбочина 500-600 м (всъщност друг вариант няма). В подходящи опаковки ВАО са изолирани чрез няколко последователни бариери. Намирането на подходящо за целта място е проблем, защото то трябва да отговаря на множество строги критерии. Изследванията и създаването на такова хранилище изискват поне 30-40 години.

Използуват се два подхода за отсрочване и намаляване остротата на проблема. При първия касетите с ОЯГ се съхраняват под вода или в газова среда за период 50, може би до 100 години. При втория те се разрушават, уранът и плутоният се извличат, продуктите на делене се смесват с разтопено стъкло и сместа се затваря в метални контейнери. Последните могат надеждно да изолират ВАО в тях за около 100 години.

И в дата случая крайното хранилище трябва да е готово примерно 100 години след пускане на АЕЦ. В България необходимост от такова хранилище ще възникне към 2060 – 2080 г. За разлика от другите страни с АЕЦ у нас обаче за него пари сега не се събират и не се акумулират. Ако се използват данните на страните, които са направили такива оценки (Финландия, Швеция, Франция, САЩ) и се съпоставят с мащабите на ядрените програми, простата сметка показва, че на България ще са нужни минимум 6 млрд. лева.

Към тях трябва да се добавят недостигащите над 2 млрд. лв. за извеждане от работа на I-IV блок на АЕЦ "Козлодуй" (официална оценка от 2015 г.) и около 2 млрд. лв. за преработка на касетите с ОЯГ (оценка на автора), които ще останат на площадката след спиране на централата.

По този начин досегашната държавна политика в областта на ядрената енергетика оставя на нашите внуци и правнуци да намерят и осъществят трудни технически решения, които ще изискват от тях над 10 млрд. лв. (по днешни оценки). На фона на агресивните твърдения за евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" (и от бъдещата АЕЦ "Белене") никой не се и опитва да го обясни с прости думи на хората.

Остротата на този проблем би се намалила значително, ако той, първо, се осъзнае и, второ – има политическа воля за решаването му. Само че решението тук е само едно – рязко увеличаване на цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" и акумулиране на средствата. При 50% скок на цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" и ако V-VI блок работят още 24-25 години, нужните средства ще бъдат събрани. Само че увеличение на цената на тока в България няма кой да направи.

Затова партиите вкупом мълчат по тази тема, мислейки не за следващите поколения, а за следващите избори.

-------
В момента, изглежда, плащаме поне 40% по-скъпо от Германия за дружбата от векове за векове.


ЕС и "Газпром"

Кой и какво е подписал, че сега "Газпром" да го "опрощава"?

От коментар на политолога Даниел Смилов в неговия фейсбук профил

Газпром обещава да не съди България за неустойки по "Южен поток". Ама чакайте, другари, нали нямаме договор?!

Фотограф: DADO RUVIC

Новината от днес:

За да избегне многомилиардни глоби от страна на ЕС, "Газпром" предлага предоговаряне на условията по газовите доставки за България. В момента, изглежда, плащаме поне 40% по-скъпо от Германия за дружбата от векове за векове, материализирана като газ. БНТ представя новината едва ли не като благотворителност от страна на "Газпром": "Газпром" предлага да плащаме по пазарни цени..."

А иначе няма полза от ЕС. Какво са толкова 40% надценка, когато става дума за филия (в смисъл на любов, а не на комат). Лошите европейци пак ни пречат на чувствата.

Втора новина от деня:

"Газпром" обещава да не съди България за неустойки по "Южен поток". Ама чакайте, другари, нали нямаме договор?! Някой лъже и този път май не е "Газпром". Родни политически титани може да са я свършили. Както кучето на нивата, по думите на народа. Кой и какво е подписал, че сега "Газпром" да го "опрощава"?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Ще се превърне ли икономиката в гето от зависими хора и бизнес 2 Ще се превърне ли икономиката в гето от зависими хора и бизнес

Кампанията срещу приватизацията

17 ное 2017, 2168 прочитания

Мнения Daily - ГЕРБ става втора производна на БКП 2 Мнения Daily - ГЕРБ става втора производна на БКП

И още: Очаква ли ни пълноценна диктатура; Кастингът за политици е утопия

15 ное 2017, 1909 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Ердоган пожертва всичко заради цялата власт

И още: "Кукувича прежда" задушава публичността ни; Скопие е на път да отвори кутията на Пандора

Европа е тясна за маршалския жезъл на Борисов

Споразумението между 23 - страни членки на ЕС, за засилване на военното сътрудничество е далече от амбициите на българския премиер за европейска армия

Проблемите на малките

Няколко извода от "Гепард" - годишната класация на "Капитал" за най-динамичните малки и средни дружества

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

С бебета на път

Полезни съвети за пътуване с малки деца

1001 стоки

"Под знака на Меркурий" разглежда търговията в София от античността до наши дни

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете