Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
10 апр 2017, 15:06, 5189 прочитания

Мнения Daily - "Поскъпване на всичко" едва ли ще има

И още: Добре че заехме поне "силиконова" позиция за Сирия; Президентът няма право да командва служебното правителство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Всъщност най-засегнати са индустриалните потребители на газ, които вече плащат новата цена.

Още по темата

Мнения Daily - "Томахавките" - стратегия или друг Тръмп-туит

И още: Преговорите с "Газпром" - Не че не можем. Не искат; Русия нямала проблем с тероризма?

11 апр 2017

Потребителски организации обжалват поскъпването на газа

Те са правно подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова

10 апр 2017

Мнения Daily - Разтурянето на превзетата държава - II

И още: Коалиция на политическата хипноза; Грешката на Радев

9 апр 2017

Мнения Daily: Опасно отстъпление от държавността

Пряката намеса на президента в изпълнителната власт е противоконституционна, посочват от БХК

7 апр 2017
Новите цени на газа

"Поскъпване на всичко" едва ли ще има

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Поскъпване на стока, например на природния газ, наведнъж с цели 30%, разбира се, не е шега работа. И все пак цялата шумотевица е малко попресилена – особено като се има предвид, че в предишните 2-3 години цената на газа падна 2.5 пъти, но тогава никой не каза нищо. "Поскъпване на всичко" едва ли ще има, защото конкуренцията няма да го позволи. А и да има, малцина ще го усетят. За масовия потребител на масовите стоки няма да има никакъв шок.

Донякъде изключение са потребителите на парно, но с уговорки. Първо, като предварителна компенсация поскъпването им бе спестено през изтеклия отоплителен сезон. Второ, новите цени ще се усетят чак през следващата зима. И трето, може и да не се усетят, защото дотогава е възможно и вероятно (заради предстоящото, извоювано от ЕС, предоговаряне на условията по договора с "Газпром") тези цени да се променят надолу.Разбира се, съществува категорията на тъй наречените енергийно бедни, които при всички случаи трябва да бъдат идентифицирани и подпомагани. Механизмът за това (който донякъде съществува) е въпрос на социалната, а не на енергийната и икономическата политика. Тъй че тази категория е извън обсега на този анализ.

Всъщност най-засегнати са големите индустриални потребители на газ, които вече плащат новата цена на газа. Много показателно е обаче, че тяхната реакция е сравнително най-умерена и реалистична. Защото те знаят, че поскъпването е не само обосновано, но и неизбежно - понеже по силата на договора с "Газпром" засега цената на природния газ се определя по формула, в която влизат международните цени на суровия петрол и на определени петролни продукти, както и курсът на долара. Тоест цената зависи от международната пазарна конюнктура, която от есента на миналата година се промени в неблагоприятна за нас посока. Затова българските индустриалци не протестират срещу самото повишение, а срещу двукратното му отлагане, заради което се натрупаха въпросните 30%.

За тях, както и за цялото общество истинският проблем е не международната конюнктура, а несъобразяването с нея, не пазарът, а липсата на достатъчно пазар. А отговорността за този проблем е на политиците - същите, които сега плачат за "абсолютно неприемливото увеличение" и искат отмяната му, всъщност са виновни за него.

А за поскъпване на газа, парното и тока моментът е винаги неподходящ – или иде зима, или избори, или и двете. Така е ставало многократно през годините, така стана и миналата есен. По същата логика години наред различни правителства вечно отлагаха реформите на енергийните пазари. Дори и "най-дребните" – за да могат потребителите да прогнозират разходите си, цената на газа да следва автоматично промените във формулата, а не да зависи от нечие усмотрение.

Преплетените и взаимно подсилващи се популистки заблуди и страх от реформи имат тежки последици не само за енергетиката, а за цялата икономика – загуби и задлъжнялост, липса на инвестиции, ниска ефективност и конкурентоспособност, слаб растеж, ниски доходи... Докато се правят на "добри", политиците в действителност причиняват само злини на избирателите си.

------------
В нея прозират прекалени "застраховки" и словесни памперси.

Ударите срещу Асад

Добре че заехме поне "силиконова" позиция за Сирия

От коментар на бившия посланик в Москва и енергиен консултант Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Колеги, разбирам, че трябва да отчетете мнението и страховете на президента Радев "да не дразним Кремъл". Но във всяка позиция трябва да има гръб, ясна конструкция и език - не е нужно да "бягаме" пред вятъра.

Фотограф: MURAD SEZER

Добре е, че макар и със закъснение, но имаме българска позиция, която се вмества в най-общи линии в позицията на страните от ЕС и НАТО. Но в нея прозират доста прекалени "застраховки" и излишни словесни памперси, които при всички случаи ще бъдат забелязани от нашите съюзници. Според мен - в тази част на текста се чувства влиянието на "Дондуков" 2.

Прави силно впечатление терминът "ограничен" пред удар - показател за свръхпредпазливия подход. Този термин не значи нищо и единственото, което добавя до текста, е неувереност. Той е нещо като въздишка, като опит да се принизи значението на акцията на американските ВМС - класика от техниките за "снишаване", което нашето управление винаги избира, когато не може да съчетае желано с действително. Позоваването рано в текста на ЕС е отново опит да се прикрием като национална позиция зад общата европейска, с надежда Русия да забележи, че ние нямаме особена национална позиция, а просто повтаряме общата.

Колеги, разбирам, че трябва да отчетете мнението и страховете на президента Радев "да не дразним Кремъл". Но във всяка позиция трябва да има гръб, ясна конструкция и език - не е нужно да "бягаме" пред вятъра, но прекомерната условност и подвижност не е признак на увереност.

Надявам се, че при редовно правителство нещата ще се изчистят. Добре е, че все пак накрая и ние заехме "силиконова" позиция.

----------
Докато не се махне институцията "служебно правителство", трябва да има закон за нея.


Преходна власт

Президентът няма право да командва служебното правителство

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Никъде и по никакъв начин не е регламентирано, че освен да назначи служебното правителство, президентът може по какъвто и да било начин да му се бърка в работата.

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Защо при това не знам кое поред вече служебно правителство за пръв път имаме такава откровена и безпрецедентна намеса на президента в неговата дейност? Не че съм най-информираният човек в държавата, но може би с годините паметта ми да отслабва, та не помня друг президент да е решил, че може да управлява ръчно и да дърпа конците по повод и без повод на служебното правителство, което пък се случи толкова безгръбначно и безволево, че се подчинява безропотно и беззъбо...

Разбира се, президентът морално някак е отговорен за назначеното от него служебно правителство - не само този президент за това правителство, а всеки президент за всяко служебно правителство, назначено от него. Макар че не е много ясно какво значи "морално", когато става дума за отговорност. А друга отговорност президентът не носи. Абсолютно никаква!

Никъде и по никакъв начин не е регламентирано, че освен да назначи служебното правителство, президентът може по какъвто и да било начин да му се бърка в работата, камо ли пък да му нарежда, да му спуска заповеди и да го вика като партиен секретар безпартийния нарушител на червения килим за четене на конско! Може би аз да съм пропуснал някаква разпоредба в този дух? Или тя да се е изтрила от съзнанието ми?

Служебното правителство е като всяко друго правителство, само по различен начин е инсталирано като такова. И президентът по същия начин, както няма право да размахва пръст или да строява в две редици което и да е правителство, не може да прави това и със служебното. Който и да е президент за което и да е служебно правителство, назначено от него!

Не знам - в екипа на този президент има една вечна Амбър, тя би трябвало освен от уседналост да разбира и от конституция. И, разбира се, че разбира! Тогава не разбирам защо президентът не разбира що е то служебно правителство и има ли той право да започва да го смята за свое придворно, или по-точно припрезидентско?

Ето защо, докато не сме отменили конституционно институцията "Служебно правителство", може би да се приеме "Закон за служебното правителство"! Дори само с един член, гласящ, че то е правителство като всяко друго и затова право на контрол над него президентът няма.

Но понеже, докато имаме служебно правителство, нямаме парламент, то значи то е свободно и от парламентарен контрол. А това е един от хиляда и един аргумента да отменим конституционно подобна институция, докато тя не е извършила някоя голяма пакост, докато не е нанесла някоя огромна беда на България, докато назначилият го президент не сбърка да наруши заради него конституцията или докато не си дадем ясна сметка какво казва член 1, алинея 1 на конституцията:

Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Мнения Daily - Защо пленената държава се възпроизвежда Мнения Daily - Защо пленената държава се възпроизвежда

И още: Какво да се прави с вечните съдебни началници; Задава ли се екотероризъм

23 окт 2017, 1245 прочитания

Мнения Daily - Връщат ли се каталунците обратно в 18 век? 1 Мнения Daily - Връщат ли се каталунците обратно в 18 век?

И още: Труден старт на оценката на въздействие; Олигархията постигна целта си

22 окт 2017, 3288 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - "Томахавките" - стратегия или друг Тръмп-туит

И още: Преговорите с "Газпром" - Не че не можем. Не искат; Русия нямала проблем с тероризма?

Playground Energy: На бизнес люлката от пет години

Идеята на Христо Алексиев и Илиан Милинов за използване на енергията от играчките на детските площадки идва случайно

МиГ-новен лупинг

Желанието на военния министър Каракачанов да "модернизира" съветските изтребители МиГ-29 може да блокира миграцията към натовски самолети за неопределено време

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

На изток от Холивуд

Акцентите на тазгодишното издание на филмовия фестивал So Independent (26 октомври – 5 ноември)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 24.10.2017

Капитал Daily

Брой 162 // 24.10.2017 Прочетете