Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
7 9 май 2017, 13:37, 7022 прочитания

Мнения Daily - Европа не е изкукуригала бабичка

И още: Времето на апокалиптиците изтича; Слави играе роля и му личи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Русия се страхува от обществения модел на ЕС, затова го атакува с пропаганда

Още по темата

Мнения Daily: Има ли ясен курс в социалното подпомагане

И още: Пеевски е българският Гьобелс; Авторитарният инстинкт на Тръмп

14 май 2017

Мнения Daily - Може ли Ден на победата без деца в униформи

И още: Чистката във ФБР ще разлюлее Вашингтон; Добре ли е да има две свръхпредставени партии плюс ДПС

10 май 2017

Мнения Daily - Домакинствата отделят все повече за данъци

И още: Кабинетът няма дълъг хоризонт

8 май 2017

Новите имена в кабинета

Кои са министрите, които за първи път ще бъдат начело на ведомства

3 май 2017
ЕС: Презареждане

Европа не е изкукуригала бабичка

От коментар на Александър Андреев за "Дойче веле"

Европа като някаква грохнала, изкукуригала бабичка, която няма сили да си подреди и прочисти къщата - този глуповат разказ е популярен в днешно време най-вече сред хора с по-ниско образование или в европейската периферия. Тоест сред онези, които най-слабо разбират настоящето и най-силно се страхуват от бъдещето.

Зад този разказ се крие определена история, дори две истории. Първата започна в мига, когато преди години, в едни много безоблачни времена, французите и холандците се подведоха по акъла на своите националисти и провалиха европейската конституция. Ако тогава евросъюзът се беше утвърдил като федерална структура с перспективата наистина да се превърне в Съединени европейски щати, по-късно гръцката криза щеше да струва много по-малко пари на европейците, а в кризата с бежанците нямаше да има разнобой, солови акции и в крайна сметка - хаос, тревога и несигурност.И втората история започна приблизително по същото време. Тогава Москва се отказа от идеята да върви по пътя на демокрацията, правовата държава и сътрудничеството със Запада и се върна към традиционните политически нагласи на Русия: изолация, изграждане на буферни зони, конфронтация. И пропаганда - именно това е втората история, която Кремъл започна да разказва на своите поданици и на останалата част от света. Историята за прогнилата, развратна, малокръвна Гейропа, изгубила вярата и ценностите си, която скоро ще бъде залята и претопена. За вътрешна употреба разказът решаваше един древен руски проблем: да се запуши устата на традиционно проевропейската руска интелигенция. А навън конструираше първия след края на студената война прокремълски политически лагер, който внася шум и разводнява една иначе очевидна истина: че в западния свят законите са цимент за обществото, че този свят е по-хуманен, по-миролюбив и икономически много по-ефективен от руския.

Впрочем и по времето на студената война съветската пропаганда успешно залагаше на същото, а десетки милиони хора по цял свят искрено вярваха, че капитализмът е обречен. Но той оцеля и без усилие превзе самата Русия. И сега Москва за втори път се опитва в лицето на ЕС да събори един по-добър обществен модел - само защото се опасява, че той рано или късно ще се наложи и в Русия и така ще отнеме властта на феодалите.

Не бива да си правим никакви илюзии: европейският проект наистина преживява тежки времена. Собствените му прегрешения са ясни: няма я вдъхновяващата визия, мирът и просперитетът се приемат за даденост и губят притегателна сила, икономическото неравенство гневи хората, а политиците често лицемерят в името на "реалната политика". Независимо от всичко това европейците не бива да забравят най-важното: че живеят в най-добрата Европа, която някога е съществувала. И че тъкмо тази Европа е най-доброто място за живеене в днешния объркан и несигурен свят.

----------
Отива се към консолидиране на еврозоната, която ще се превърне във вътрешен кръг на съюза.


След изборите във Франция

Времето на апокалиптиците изтича

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дневник"

Отива се към консолидиране на еврозоната, която ще се превърне във вътрешен кръг на Съюза. Бързичко трябва да се ориентираме към "чакалнята" на еврото, просто няма да има друг път. Към политиката по общи граници и отбрана.

Фотограф: JEAN-PAUL PELISSIER

Макрон посмя да вземе на въоръжение Европа точно в момент, когато всички си мислеха, че тя е губеща карта. И ако спечели, значи времето на апокалиптиците почва да изтича – съюзът се справи с кризата на еврото, бежанската вълна мина и замина, животът (наричан жлъчно от крайните ни съграждани "статукво") така или иначе продължава.

Нещо повече, не подейства терористичната атака, оркестрирана точно преди първия тур; обратен ефект имаше хакерската атака преди втория, в основата на която може би стои отново Русия (тези 4% отгоре спрямо проучванията Макрон дължи вероятно лично на г-н Путин!). Тоя номер вече не минава – няма да мине и наесен в Германия. Тук не сме Америка, където общностите от самото начало живеят в свои културни балони, подсилени днес от интернет филтрите в социалните мрежи. Франция е все още национална държава с мощен граждански рефлекс.

Сблъсъкът на новия президент с Националния фронт не е между глобалисти и националисти. Дилемата е в това дали да защитаваме интересите си заедно в Европейския съюз, или да го правим всеки поотделно. Позицията на Льо Пен днес е по-далеч от стария расизъм на баща й, по-близо до автономизма на един Фараж. Много хора там смятат, че бедите на страната идват от нас, източноевропейците, които отнемат работни места и подбиват социалните стандарти. Едно от местата, което Льо Пен използва, за да буни привържениците си, беше завод на "Уърлпул", току-що делокализиран в Полша и оставил на улицата много работници – нали виждате, там заплатите са по-ниски, профсъюзите не си вършат работата, значи долу полският дъмпинг! Нека да е ясно на хора като г-н Каракачанов, депутата на БСП Иво Христов и другите нашенски симпатизанти на тази партия: тя не ни е приятел, няма как нашият интерес да е същият като нейния. Възхищавайте се естетически, но не подкрепяйте политически, моля!

Макрон има друг план за Европа: политическа консолидация, при която богатият северозапад подпомага развиващия се юг-югоизток, но в замяна иска фискална и социална хармонизация. Това не значи еднакви данъци, значи съгласуване на данъчните политики, така че да се избегне състезанието по това кой ще свали най-ниско. Иска еврозоната да се централизира и да се управлява от министър, иска отделен бюджет за нея, както и централно поемане дълговете на отделните държави, което ще даде глътка въздух на закъсали като гърците. Иска обща охрана на границите, може би европейска армия. И спечели именно с тези идеи.

Но нас основно ни засяга бъдещето на ЕС. Отива се към консолидиране на еврозоната, която ще се превърне във вътрешен кръг на съюза. Бързичко трябва да се ориентираме към "чакалнята" на еврото, просто няма да има друг път. Към политиката по общи граници и отбрана. Да се подготвим за отстъпки в сферата на данъчното хармонизиране. В Германия няма да има изненади, който и да спечели, така че хубаво е да тръгнем с летящ старт. Вероятно националпопулистите в управлението ще са сериозна пречка, но пък тази голяма цел далеч надхвърля едното правителство, ще трябва да се мобилизира цялото общество.

------
Чалгата на Трифонов легитимира пошлото поведение на всички равнища.


Мажоритарно

Слави играе роля и му личи

От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Гневът, който Слави Трифонов излива върху т.нар. политически елит, е справедлив и, общо взето, той изразява онова, което всеки от нас си мисли. Сега темата е защо мислещият за елита същите неща като Слави Трифонов народ не е до, около, със Слави Трифонов пред Народното събрание.

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Голямата част от нещата, които казва Слави Трифонов, са истина, при това неудобна истина и тя не може да се чуе от всяка трибуна, от която се говори. И в поведението си, колкото и да е абсурден този седеж пред парламента, също е прав – много значими събития в човешката история са започнати от един човек, който сяда или се изправя някъде.

Към това можем да прибавим, че гневът, който Слави Трифонов излива върху т.нар. политически елит, е справедлив и, общо взето, той изразява онова, което всеки от нас си мисли. Дотук не споменавам референдума и неслучайно. Сега темата е защо мислещият за елита същите неща като Слави Трифонов народ не е до, около, със Слави Трифонов пред Народното събрание.

По много причини. Първата: защото Слави Трифонов не е автентичен. В политиката не е автентичен. Играе роли и му личи. Сам не си вярва и му личи. Автентичен е в чалгата. Не е най-добрият певец, но се разтваря в песента, там е целият себе си и му личи. Втората: защото Слави Трифонов не може да трогне хората с готовността си да се бори с чудовището, докато едновременно с това е участвал в зачеването, отглеждането, а сега в храненето на чудовището. Няма как да береш реколти от славата, че си родоначалник на чалгата, и заедно с това да водиш народа в битка с поразиите, които донесе чалгата.

Какви поразии могат да донесат някакви си песни, ще рече някой. Големи. За да продаваш на хората пошлост, първо трябва да произведеш пошли души. Ако искаш да търгуваш пошлост, първо трябва да си отгледаш потребители на пошлост. Чалгата произведе пошъл вкус, пошла леснотия, веселяшко безхаберие, хвърлящо гьобеци отношение към всичко в живота, а оттам нататък всичко си потече по реда и стана възможно – пошлото поведение на всички равнища, пошлото управление, пошлата арогантност, за да се стигне до сегашното ни пошло безразличие.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Слънчака – семеен курорт? 8 Слънчака – семеен курорт?

Или колко далеч от реалния живот могат да бъдат българските политици

18 авг 2017, 13745 прочитания

Дори да е блъф, пак е опасно Дори да е блъф, пак е опасно

Тръмп срещу Северна Корея

18 авг 2017, 2860 прочитания

24 часа 7 дни

19 авг 2017, 7204 прочитания

19 авг 2017, 2402 прочитания

19 авг 2017, 1259 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Може ли Ден на победата без деца в униформи

И още: Чистката във ФБР ще разлюлее Вашингтон; Добре ли е да има две свръхпредставени партии плюс ДПС

Българската икономика: На крилете на потреблението

БВП расте с едни от най-бързите си темпове от кризата насам. Този път основният двигател е потреблението

Работилница за бавни колела

От две години Чавдар Чотов изработва ръчно детски баланс велосипеди и вече търси възможности да разрасне начинанието си

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Gorgeous Стара планина

Латвийският съвременен артист Луи Грудулс за вдъхновения от Стара планина проект [a]way

Една българска проза

Как България стана главен герой във вече успешни и тепърва очаквани англоезични романи

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 33

Капитал

Брой 33 // 19.08.2017 Прочетете
Капитал Daily, 17.08.2017

Капитал Daily

Брой 126 // 17.08.2017 Прочетете