Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 15 май 2017, 14:59, 15799 прочитания

Мнения Daily - Нов(и) "Пеевски" на хоризонта

И още: Остава този ВСС да изпълни последната си задача; Чия касичка е банката за развитие

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Предстои да се анализира кое ще е новото КТБ, много е вероятно то да не е банка.

Още по темата

Мнения Daily - Демокрацията в България като футболен мач

И още: механизмът на определяне на минималната работна заплата е фикция; Доналд Тръмп показа, че не може да му се вярва и нанесе дълбоки щети върху американската национална сигурност

21 май 2017

Керванът ще си върви, кражбите също

Спирането на приватизацията

19 май 2017

Мнения Daily - Правосъдието е коренът на българските беди

И още: Кафявите медии са съвременната душевна чума; Двойката Макрон-Меркел може да бъде страхотна;

17 май 2017

Мнения Daily - Борисов може да влезе в историята

И още: Възелът със заменките трябва да бъде разсечен; Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

16 май 2017

Мнения Daily: Има ли ясен курс в социалното подпомагане

И още: Пеевски е българският Гьобелс; Авторитарният инстинкт на Тръмп

14 май 2017

Мнения Daily - Може ли Ден на победата без деца в униформи

И още: Чистката във ФБР ще разлюлее Вашингтон; Добре ли е да има две свръхпредставени партии плюс ДПС

10 май 2017
Първи стъпки

Нов(и) "Пеевски" на хоризонта

От коментар на Красен Станчев в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ)

Заседанието на Министерския съвет преди седмица, както и първото заседание на правителството през 2001 г. – ако някой все още го помни, като всяко първо заседание позволява да се направят някои констатации и предвиждания.

1. Очевидно министърът на икономиката си търси работа, неговата област на отговорност и бездруго няма нищо общо с икономиката, а по-скоро работи (отдавна) за нейното възпиране.2. В правителството започва надпревара за това кой повече сектори в икономиката ще контролира през държавни предприятия и субсидии. Такава надпревара не е имало от правителството на Жан Виденов, по-точно тя винаги е била балансирана от натиск неефективните да се ликвидират или приватизират.

3. Иначе казано, правителството търси или а) нова работа на "Пеевски", или б) работа на нови "Пеевски". Икономически по-изгоден е първият вариант: той е по-евтин и вещае политическа стабилност от познатия ни вид.

4. Координацията на новите "Пеевски" попада в ресора на вицепремиера Томислав Дончев.

5. Изкушението произтича от промените в правилата на приватизацията, въведени от началото на 2004 г. от НДСВ и ДПС и приложени за пръв път със спирането на приватизацията на "Бургартабак" ЕАД в интерес на "Пеевски", но под благовидния предлог за "национална гордост" и грижа за тютюнопроизводителите.

6. Както тогава, така и сега ще бъдат намерени благовидни предлози за поддържане на влиянието на политиците върху части от икономиката, засега лошо функциониращи, каквито са държавните предприятия.

7. Предпоследно, но не и по значение: първият икономически напън на правителството показва незачитане както на опита, така и на икономическата експертиза. Въздействието на държавните предприятия върху икономиката на България бе описано подробно по времето на правителството на Жан Виденов – от МВФ и Института за пазарна икономика, а през 2016 г. – пак от МВФ и ИПИ. Препоръките са същите като през 1995-1996 г. – ликвидиране на политическата намеса.

8. Последно, но първо по значение: "решението" на приватизационните проблеми през 2004 г. роди, или по-скоро консервира, изкушенията за запазване на "Булгартабак", НЕК, "Булгаргаз", БДЖ и военнопромишлените предприятия. Те бяха менажирани чрез КТБ, която се оказа финансовият буркан в домашната икономика на няколко парламентарни гарнитури. Предстои да се анализира кое ще е новото КТБ, много е вероятно то да не е банка.

-----------------
Изборът на нов Висш съдебен съвет (ВСС) е пръв по време и по важност.


Темида козирува

Остава този ВСС да изпълни последната си задача

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"


Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

В началото на декември т.г. изтича 7-годишният мандат на председателя на Върховния административен съд (ВАС). Разбира се, в този процес няма нищо ново и оригинално. Но понеже е маскиран с мощна кампания от лъжи, клевети и персонални атаки, осъществявана от безбройните кафяви "медии", е добре, изчистен от всякакви условности и подробности, да се показва отново и отново, за да не остане незабелязан. Политико-икономическият консорциум, превърнал съдебната власт в инструмент за прокарване на своите интереси, успешно преживя последните две-три години на турбуленции и натиск за реформи. И излезе от този период с минимални щети - наложилите се леки тактически отстъпления на законодателния фронт и допуснатите поради недоглеждане грешки на кадровия фронт.

Изборът на нов Висш съдебен съвет е пръв по време и по важност - овладяването на т.нар. правителство на съдебната власт е от ключово значение за нейното "правилно" управление. Целта е ясна - трябва да се осигури колкото може по-голямо мнозинство (по възможност квалифицирано, както досега) от хора, които без излишни задръжки да изпълняват съответните поръчки.

Но заради споменатите тактически законодателни отстъпления изпълнението на тази цел ще е по-трудно от друг път. По отношение на парламентарната квота проблеми не се очакват - "правилните" партии лесно ще излъчат "правилни" хора. Никакъв проблем няма да има и с прокурорско-следователската професионална квота - там хватката на главния прокурор е желязна. По-сложно е положението със съдийската квота. Но и по нея в последните месеци се работи усилено, за да бъдат издигнати, а после и подкрепени "подходящи" кандидати - тук се залага на тънката струна на местния патриотизъм чрез т.нар. регионално представителство във ВСС - налагане и обединяване около обща кандидатура във всеки съдебен район.

Точно заради това изборът на следващия председател на ВАС в никакъв случай няма да бъде оставен на следващия ВСС. Става дума за ръководителя на ключова съдебна институция, която би трябвало да защитава закона, обществения интерес, гражданите и бизнеса от своеволията на властта, като контролира всички нейни актове във всички области на живота - избори, обществени поръчки, назначения, уволнения, конкуренция, данъци, разрешителни... На всичко отгоре като един от т.нар. трима големи в съдебната система, които по право са членове на ВСС, този ръководител трябва да е част и от търсеното в съвета мнозинство. Заради всичко това неговият избор е толкова важен, че нищо не бива да бъде оставяно на случайността.

А такава опасност със сегашния състав на ВСС няма. Мнозинството в него е абсолютно гарантирано, чугунено непробиваемо и високо специализирано в подобни избори. "Профилът" на търсения човек е напълно ясен - просто трябва да се възпроизведе копие на днешния председател. Остава този ВСС да изпълни последната си задача. И така да увенчае един много "успешен" от гледна точка на политико-икономическия консорциум мандат.

--------------
Част от икономистите смятат, че няма пазарна логика ББР да съществува.


Money for nothing

Чия касичка е банката за развитие

От коментар на Цветелина Йорданова за mediapool.bg


Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Смислена банка за развитие на икономиката или удобна касичка за близки до властта бизнесмени е държавната Българска банка за развитие? Този въпрос отново изплува с разрастването на скандала около един от най-големите заеми, отпуснат от банката към края на 2016 г., който се оказа в полза на бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов. Като към този факт се прибави и обстоятелството, че през годините ББР е кредитирала и няколко компании, свързвани преди време с депутата от ДПС Делян Пеевски - "Водстрой 98" (55 млн. лв.) и "АБ-Хасково" (29 млн. лв.), а също и големи играчи в строителния бранш като "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата (20 млн. лв), основателно възниква въпросът каква в крайна сметка е функцията на Българската банка за развитие?

За заемите на Гергов, Пеевски и другите големи играчи в строителния бранш публично се разбра най-вече от данни в Търговския регистър и изказвания на политици. Оказа се, че между двата тура на президентските избори през 2016 г. държавната банка е отпуснала на панаира 31.8 млн. евро (62 млн. лв.). И докато по-голямата част от кредита за Пловдивския панаир е отишла за рефинансиране на негови стари заеми от Уникредит Булбанк, към една четвърт от парите са насочени към реконструкция на хотели по Черноморието.

Всъщност в последните години властта упорито отказва да признае простата истина, че ББР се проваля в двете си основни функции – да кредитира преимуществено малките и средните фирми у нас и да заложи върху индиректното кредитиране за развитие на икономиката, т.нар. он-лендинг финансиране за сметка на директното отпускане на заеми. Още по-тревожна е, че ББР не просто не е банката на малкия и средния бизнес, както би трябвало да е според стратегията й, но все по-отчетливо се превръща в банка на едрите играчи, при това на 20-ина конкретни икономически структури. Не случайно част от икономистите дори смятат, че няма пазарна логика тази банка изобщо да съществува.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Мнения Daily - Защо пленената държава се възпроизвежда Мнения Daily - Защо пленената държава се възпроизвежда

И още: Какво да се прави с вечните съдебни началници; Задава ли се екотероризъм

23 окт 2017, 1346 прочитания

Мнения Daily - Връщат ли се каталунците обратно в 18 век? 1 Мнения Daily - Връщат ли се каталунците обратно в 18 век?

И още: Труден старт на оценката на въздействие; Олигархията постигна целта си

22 окт 2017, 3345 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Борисов може да влезе в историята

И още: Възелът със заменките трябва да бъде разсечен; Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

Playground Energy: На бизнес люлката от пет години

Идеята на Христо Алексиев и Илиан Милинов за използване на енергията от играчките на детските площадки идва случайно

Новият бизнес на "Монбат"

Дружеството на братя Бобокови предприе мащабна експанзия извън страната само за няколко месеца

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

На изток от Холивуд

Акцентите на тазгодишното издание на филмовия фестивал So Independent (26 октомври – 5 ноември)

Новите страхове са забравените стари

Носителят на "Оскар" Фолкер Шльондорф за първата екранизацията "Историята на прислужницата"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 24.10.2017

Капитал Daily

Брой 162 // 24.10.2017 Прочетете