Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 16 май 2017, 14:19, 10023 прочитания

Мнения Daily - Борисов може да влезе в историята

И още: Възелът със заменките трябва да бъде разсечен; Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След като мине през банята, домакинът може да се захване с европейските проблеми.

Още по темата

Мнения Daily - Демокрацията в България като футболен мач

И още: механизмът на определяне на минималната работна заплата е фикция; Доналд Тръмп показа, че не може да му се вярва и нанесе дълбоки щети върху американската национална сигурност

21 май 2017

Мнения Daily - Правосъдието е коренът на българските беди

И още: Кафявите медии са съвременната душевна чума; Двойката Макрон-Меркел може да бъде страхотна;

17 май 2017

Мнения Daily - Нов(и) "Пеевски" на хоризонта

И още: Остава този ВСС да изпълни последната си задача; Чия касичка е банката за развитие

15 май 2017

Мнения Daily: Има ли ясен курс в социалното подпомагане

И още: Пеевски е българският Гьобелс; Авторитарният инстинкт на Тръмп

14 май 2017
Председателството на ЕС

Борисов може да влезе в историята

От коментар на политолога Даниел Смилов за портал "Култура"

Всички вече знаят, че ЕС се намира в съдбовен момент. Всъщност той се намира в подобен момент от десетилетия – почти от създаването му като опит на следвоенна Европа да премине от конфедерация към някаква по-интегрирана и ефективна форма на федерално управление.

Историята понякога си прави шеги. Кой би предположил, че сред бащите - основатели на европейската федерация, може да се мъдри и Бойко Борисов. Но неговият шанс е напълно реален. Нещо повече - той може да избере и историческата си роля. Едната опция е на участник във фамилното фото, попаднал в кадрото само за да продължи да си управлява у дома, както си знае, тоест да е властелин на местните договорки. Другата роля е на премиер на неголяма, но интелигентна държава, който е проявил неочаквано завидна визия за бъдещето и е подпомогнал с позицията си постигането на широко европейско съгласие по ключови въпроси.За да изпълни първата роля, на Борисов му е достатъчно да завърши естакадата, да постегне НДК и да отрича енергично, че (освен някои други министерства) г-н Пеевски контролира и министерството на пропагандата в кабинета. За втората роля са необходими съвсем други неща.

България трябва да предприеме реални стъпки към членство в еврозоната. Целта трябва да е скоростно влизане в т.нар. чакалня и приемане на общата валута в съответните срокове. Еврозоната ще е сърцето на федеративните процеси и ние не бива да оставаме изолирани от нея. Тази цел ще служи и за мотивация за необходими вътрешни реформи на неефективни сектори, оптимизация на публичните разходи и т.н.

България има тежък репутационен проблем с корупцията и реформата на съдебната система. "ЦУМ-гейт" преля чашата и е нещо, което не може да бъде заметено дори от сметосъбиращата медийна машина на г-н Пеевски. ВСС е безконтролен; оказва се тормоз над Лозан Панов, включително и с чисто мафиотски прийоми; главният прокурор официално е над закона и пр., и пр. За да се "справи" с този репутационен проблем, правителството иска да отпадне мониторингът на ЕС. Това е същото като домакинът да каже на гостите си: "Вместо аз да се къпя, по-добре вие си запушете носа."

След като мине през банята и се приведе в приличен вид, домакинът може да започне да се занимава с общите европейски проблеми. Разбира се, с тези, които са от особено важно значение за него. "Борисов 3" има късмет, че е правителство на проевропейска държава в момент, в който проинтеграционните сили се консолидират и набират скорост. Лошото е, че това е кабинет с голям антиевропейски баласт. Имаме шанс – дано да се възползваме от него.

-----------
Явно е, че фирми имат надежда през следващите 3 години да застроят дюните си.


"Сей, земеделецо"

Възелът със заменките трябва да бъде разсечен

От коментар на еколога Тома Белев за offnews.bg


Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Новото ни Народно събрание е на път да приеме тази седмица първия си законопроект. Не, не е за пенсиите, нито за заплатите на учителите. Първият законопроект е за опазване на земеделските земи. Онази земя, за която в конституцията пише, че е основно национално богатство, ползващо се от особената закрила на държавата и обществото. Пише и че се използва само за земеделски цели и промяната на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда.

Народни представители от групите на "Обединените патриоти" и ГЕРБ, включително шефовете на две комисии – Менда Стоянова и Десислава Танева, внасят законопроекта на 10 май, а комисията по земеделие бързо го разгледа и той тръгна към пленарната зала. Мислех си - грижата за земеделската земя е важна и им отива тъкмо на Патриотите да внесат изменение, закрилящо "основното ни национално богатство". Само че тази идея бързо беше разобличена от реалността като идеалистична – законопроектът се състои само от три параграфа, с които се удължава срокът, в който може да се застроят земеделски земи с променено предназначение, преди да се превърнат отново в земеделски земи – от 6 на 9 години.

В комисията основният вносител, Йордан Апостолов, е защитил предложението си като грижа за "дребните собственици и семейства със среден и нисък доход", чиято инициатива е спъната от "жестока икономическа криза, главоломен спад на доходите и приемането на законодателни промени, обслужващи необществени интереси". Ползвателите на законопроекта на г-н Апостолов не са основно "дребни собственици и семейства с ниски доходи", а сред тях има и много едри собственици. Вероятно има и бедни семейства, но техните имоти не биха могли да се сравняват с 1450 декара дюни край Камчия, 1250 декара дюни край Несебър, Аркутино, Корал, Шабла и други морски плажове, нито с хилядите декари ливади и пасища край планинските ни курорти. Явно е, че тези фирми имат надежда през следващите 3 години да застроят дюните си или да преминат по някакъв начин през европейските директиви. И със сигурност законопроектът не касае 0.001% от земеделските земи у нас, както е записано в мотивите му.

Дали този лобистки законопроект ще е първият, който ще приеме 44-ото Народно събрание, зависи от народните представители, от лидера на мандатоносителя г-н Бойко Борисов и от гражданите. БСП първо подкрепи в комисия, но след това бързо отхвърли законопроекта. ДПС го подкрепи и е нормално – основните заменки са правени от техните министри на земеделието. Само е странна инициативата на управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединените патриоти" - да се опитат да покрият и подпомогнат заменките на ДПС. Бойко Борисов мълчи, а граждани организират протести. Възелът със заменките и незаконните продажби на дюни трябва да бъде разсечен и е време да се затвори страницата с ограбването на България. Но е важно и как ще я затворим – като защитим конституцията и обществения интерес или като узаконим многомилиардните кражби.

-----------
Изборът му може би накара Европа да се опомни.

Популизъм

Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил


Фотограф: KEVIN LAMARQUE

Всякакви хора са влизали в Белия дом. Но такова идиотско чудо не е било! Мисля си понякога - има нещо хубаво в това, че този клоун, популист, аматьор и безхаберник стана президент на САЩ. Защото това накара Европа да се опомни или поне да започне да си дава сметка колко опасен е станал масовият, ирационален, първосигнален и късоглед избирател.

Този примитивен избирател чрез даденото му от демокрацията право да има същия глас като разумния, мислещия, интелигентния, отговорния избирател може с гласа си да съсипе демокрацията. Моята теза е, че причините за раждането на примитивния, антидемократичен избирател, който може по демократичен път да унищожи демокрацията, не са само социално-икономически. Те се дължат и на ерозията на ценностите; на принизяването на човека у човека; на натикването му в един разгонен и разголен свят, взрял се в пъпа си и малко по-надолу; на оскверняването на всичко свято и стойностно; на заливането му с пошлост, маскирана като култура, и с безвкусица, опакована със свобода на творчеството; на масовата чалгизация и масираното поощряване на долни вкусове чрез насилие и зло.

Тази обезценностяваща агресия върху съзнанието не може да не роди примитивност, ниски потребности и низки въжделения; не може да не изроди огромни маси хора до нелепи същества, за които няма нищо по-ценно и по-свято от живуркането ден за ден, от елементарното войаорство и от гледането на живота като на шоу, т.е. схващането за себе си като за публика, а не като граждани. Измама е да се мисли, че има някакви омаскарени вкусове на лично, групово и общностно ниво - там, долу, а също така има и някакви демократични принципи, стойности, норми и стандарти - там, горе. Всичко е свързано и едното влияе на другото. Едното дърпа надолу другото. Може би само аз виждам пряка връзка между опримитивяването на човека и ордите, нарастващите орди примитивни избиратели, избиращи примитивни тръмпоиди.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Какво показа изборът на председател на ВАС 3 Какво показа изборът на председател на ВАС

За съдийското самоуправление и неизяснените имотни въпроси

19 окт 2017, 4549 прочитания

Мнения Daily - Необходимо ли е насилие, за да се пречупи миналото Мнения Daily - Необходимо ли е насилие, за да се пречупи миналото

И още: Русия да каже коя черноморска държава я заплашва; Автомобилът е превзел градското пространство в София

18 окт 2017, 2127 прочитания

24 часа 7 дни

20 окт 2017, 15427 прочитания

20 окт 2017, 2390 прочитания

20 окт 2017, 2323 прочитания

21 окт 2017, 1261 прочитания

20 окт 2017, 1077 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Слуги и заслуги

Със съучастието на прокуратурата държава, държавна политика и олигархия работят в синхрон - в името на беззаконието

Умната къща вече е тук

Какво е нужно и колко струва, за да се обградим с интелигентни уреди

Старите кучета още хапят в БСП

Ще може ли Корнелия Нинова да овладее партията

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Новите страхове са забравените стари

Носителят на "Оскар" Фолкер Шльондорф за първата екранизацията "Историята на прислужницата"

Хипи ленд

Как премина балканският Rainbow Gathering в Родопите, или всичко, което трябва да знаете за колоритната общност на съвременните хипита

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.10.2017

Капитал Daily

Брой 160 // 19.10.2017 Прочетете