Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 11 сеп 2017, 16:38, 3809 прочитания

Мнения Daily - Образованието ни създава неравенства

И още: Нужна е идейна еволюция на европейските елити; Управляващите заблуждават на принципа "ако мине"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ГЕРБ се опитват да се харесат на съсловието на учителите.

Още по темата

Мнения Daily: Всички искат по-ниски данъци

И още: Съспенсът на Слави

17 сеп 2017

Мнения Daily - Атаките срещу оръжейния ни износ са някакъв "късен пацифизъм"

И още: Източна Европа не може да се подчини с кохезионни фондове; Исканията за репарации заради Третия райх са в ущърб на всички

13 сеп 2017

Мнения Daily - Политиката на Макрон вреди на националния ни интерес

И още: Разломът между Изтока и Запада в ЕС се разширява; А може би е време да обявим и Ден на зависимостта

12 сеп 2017

Мнения Daily - Бият по-слабите и продават стабилност на силните

И още: Чужди интереси мачкат отбранителния ни бизнес; Когато СССР обяви война на България

6 сеп 2017
Учи, за да (не) работиш

Образованието ни създава неравенства

От интервю на проф. Александър Кьосев за "Дойче веле"

Мои колеги от групата по образованието на партия "Да, България" внимателно изследваха програмата на ГЕРБ и в момента подготвят документ с оценка за тази програма. Това, което виждаме, накратко казано, е поредица от пожелателни мерки без системен характер – те не са взаимно обвързани една с друга. И най-важното - не е ясно какъв ефект ще окажат върху цялостната система на образованието. Бих казал, че това са най-вече мерки, които да се харесат на съсловието на учителите.

Това съсловие се нуждае от подкрепа, без никакво съмнение. Но оттук нататък аз констатирам, че отсъства цялостна визия. Визия за това как системно да се промени българското образование, така че то да произвежда по-качествен продукт на своя изход. Образованието трябва да осигурява относително равен старт. Не и в България.



Преди четири години ние проведохме едно изследване "Читателски практики в България", чиито резултати са доста сходни с резултатите от изследването ПИЗА. С две думи: българската образователна система (впрочем заедно с унгарската и германската) поражда социални неравенства, вместо да намалява различията и неравенствата и да дава перспектива за някакъв общ стаж в живота.

Задачата на всяка образователна система е такава: ако през входа ѝ влизат различни деца - богати и бедни, от образовани или необразовани семейства, от различни етноси и религии и т.н., тя трябва да им даде определен стандарт и един минимум знания, който да им осигури относително равен старт в живота. Това не се случва.

Напротив, българската образователна система поражда все по-големи неравенства. И ако детето попадне в добро училище, то има много добри шансове в живота, но ако попадне в обикновено училище, шансовете му намаляват рязко. Ако ли пък попадне в маргинално училище, то просто няма никакви шансове. А това е много лошо.

-----------
Трябва ни класическата либерална демокрация, разтоварена от мултикултурен екстремизъм.


Гетоизация на национализма

Нужна е идейна еволюция на европейските елити

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил


Фотограф: STEPHANE MAHE

Експанзията на "нормативния мултикултурализъм" ескалира възраждането на доскоро изтласкани в периферията расистки възгледи и изостря културната война, която се води в САЩ с нарастваща динамика през последните четири десетилетия. В Европа доскоро нормативният мултикултурализъм не срещаше идейна и политическа алтернатива и установи хегемония върху ценностната система на европейското обединение. По-консервативните - в частност националистически, възгледи бяха изтласкани в дълбоката периферия и на национално равнище, като принципно им бе отказвана каквато и да е легитимност.

През последните години този гетоизиран национализъм-традиционализъм надига глава предвид кризите на ЕС и нахлуването на мигрантските вълни от юг и изток. За разлика от САЩ в Европа не е възможно да се говори за "културна война", но въпреки това сблъсъкът на хегемонния нормативен мултикултурализъм на статуквото и възраждането на десния популизъм създава силна опасност за разпад на ЕС - поради нарастваща неприемливост на постлибералния идейно-политически монопол.

Необходима е идейна еволюция на заварените европейски елити, или обновяване на тези елити с цел балансиране на промененото ценностно и идейно-политическо статукво около две основни цели: Първо, съхраняване на класическата либерална демокрация, разтоварена от мултикултурен екстремизъм. Второ, съхраняване и развитие на процеса на европейска интеграция - без който Европа бързо ще престане да бъде значим субект на международните отношения и на глобалния свят. Ако подобна еволюция на европейските елити не се случи - а тя не се случва, ще се случи един втори, по-травматичен - по-разтърсващ вариант на смяна на елити. Рисковете, които този втори вариант носи, са големи, но скоро ще станат неизбежни - ако промяната на статуквото не се осъществи.

----------
Имаме властимащи които, макар алчни, са изумително прости.


"Истински лъжи"

Управляващите заблуждават на принципа "ако мине"

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Клуб Z"


Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Въпросът "Защо властта така безпрецедентно лъже" всъщност може да бъде разслоен на няколко пласта според различните заложени смисли.

Първият – "Поради что властта лъже" – е най-лесният пласт и отговорът е очевиден. Тази власт е първата, която е изцяло, 100 на 100 и напълно отдадена на едно-единствено действие - поглъщането на публични ресурси (власт, природа, пари). А щом това е така – лъже по необходимост. Вторият пласт е по-интересен и може да звучи така: "Властта лъже, очаквайки да постигне – какво?" Да вземем примерите от последния месец, отзад напред.

След като в скандала "Азербайджанската пералня" лъсна българският служител Калин Митрев, властта набързо се застрахова: "Не можем да го уволним, той е служител на ЕБВР." Даже тържествено пратиха писмо до Европейската банка за развитие, откъдето получиха отговора, който всички запознати вече знаеха: "Този не е наш служител, а ваш. Вие си го правете, каквото намерите за добре."

Намерението на тази лъжа на властта ("Поради что?") е очевидно: да не бъде закачан Калин Митрев. Интересно е обаче какво очакваше да постигне властта с тази си лъжа, след като през цялото време е знаела какъв отговор ще получи от ЕБВР – а именно отговор, уличаващ я в лъжа?

Следващ пример. Властта много добре знае, че от 2008 г. в Брюксел отлежават, одобрени и финансирани, два проекта за магистрала покрай Кресна: тунел или т.нар. "Източен вариант" с вдигане на магистралата на билото и оставянето на сегашния път за местен. Трети вариант няма и не може да има, тъй като всичко трябва да е построено до 2022 г., а процедурите по избор на трети вариант биха отнели повече.

Властта знае това. Но пак лъже. Имало било още поне три според нея варианта. И си иска онзи, при който половината магистрала остава върху стария път. Този проект нито е одобрен в Брюксел, нито може да бъде.

Ясен е, отново, отговорът на въпроса "Поради что властта лъже". Няма българска фирма, която да може да пробие този тунел. А от западна трудно се краде. Отново е любопитен другият пласт на въпроса: "Какво очаква властта да постигне с тази си лъжа?"

Някой психолог с конспиративни наклонности би казал следното: "Тия нарочно пускат такива лъжи, които веднага да бъдат изобличени, за да свикнат народа, че всичко е лъжа – и той, народът, да престане да иска каквото и да е от властта."

По-просто е. Пред себе си имаме властимащи индивиди които, макар алчни, са изумително прости откъм устройство на интелекта. Те лъжат на принципа "ако мине". Този път не мина, оня път не мина, ама току-виж следващия път минало. И сме усвоили едни пари. А ако нещо ни глобят – народът да плаща, както плати за АЕЦ "Белене", за КТБ и за всичко останало.

Простите хора лъжат тогава, когато си внушат, че останалите са по-прости и от тях. Или: и да не са по-прости, няма къде да ходят, ще търпят и ще се подчиняват. И това с подчинението ще си проличи, обаче, като онова с лъжите...
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Ще се превърне ли икономиката в гето от зависими хора и бизнес 3 Ще се превърне ли икономиката в гето от зависими хора и бизнес

Кампанията срещу приватизацията

17 ное 2017, 2718 прочитания

Мнения Daily - ГЕРБ става втора производна на БКП 2 Мнения Daily - ГЕРБ става втора производна на БКП

И още: Очаква ли ни пълноценна диктатура; Кастингът за политици е утопия

15 ное 2017, 2031 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Политиката на Макрон вреди на националния ни интерес

И още: Разломът между Изтока и Запада в ЕС се разширява; А може би е време да обявим и Ден на зависимостта

Мълчалив отказ от независимост

Правителството не разреши на германски кораб да прави научни изследвания за газ в морето, където има огромен потенциал в т.нар. газови хидрати

Проблемите на малките

Няколко извода от "Гепард" - годишната класация на "Капитал" за най-динамичните малки и средни дружества

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Забранени истории от Северна Корея

Книгата показва суровата реалност в една от най-изолираните държави в света

С бебета на път

Полезни съвети за пътуване с малки деца

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 20.11.2017

Капитал Daily

Брой 177 // 20.11.2017 Прочетете