Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 8 окт 2017, 16:03, 4263 прочитания

Трансформиращата сила на ирландската граница

Излизането на Великобритания от ЕС ще постави на изпитание мирните споразумения в Северна Ирландия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Ирландската клопка за Brexit

Преговорите между ЕС и Великобритания са в задънена улица и рано или късно ще предизвикат криза в Уайтхол

7 дек 2017

Британският кабинет в криза преди ключов момент от Brexit преговорите

Брюксел даде на Лондон две седмици да поеме конкретни финансови и политически ангажименти, за да има прогрес в преговорите преди края на годината

12 ное 2017

Колко ще боли Brexit без сделка

Въпреки че провалът на преговорите между Великобритания и ЕС все още е малко вероятен, но за него се говори все по-често

12 окт 2017

Великобритания иска по-мек Brexit в търговските отношения

Правителството с план за преходен период и участие в митническия съюз, ЕК не е напълно съгласна

15 авг 2017

Brexit може да стимулира производството на авточасти във Великобритания

В противен случай сглобяването на автомобили ще се оскъпи, защото в момента половината от частите се внасят

7 авг 2017
На предстоящото заседание на Европейския съвет на 19 и 20 октомври 2017 г. 27-те страни-членки се очаква да потвърдят, че в преговорите с Обединеното кралство липсва "достатъчен напредък" по трите най-важни проблемни области и, следователно, да вземат решение, че не би могло да се пристъпи към втората им фаза, а именно договарянето на бъдещите взаимоотношения между Лондон и Брюксел. Особено комплексен и деликатен въпрос в този контекст е този за сухопътната граница между Ирландия и Обединеното кралство. В този смисъл, това не са преговори просто за права на гражданите, за търговски взаимоотношения или за транспортни връзки, това са преговори за мира и недопускането пламъкът на северноирландския конфликт от близкото минало да бъде възпламенен отновo.

Докато пиша този текст си спомням как по време на специализацията ми в Националния университет на Ирландия през 2004 г. пътувах до границата със Северна Ирландия. 5-6 години след Споразумението във въздуха витаеше все още напрежение. Усетих колко е крехко всичко и сега, особено след Brexit референдума, нещата са все още чупливи и се подценяват и от двете страни.

Когато преди 5 години Европейският съюз получи Нобеловата награда за мир, норвежкият Нобелов комитет заяви, че решението му се основава на стабилизиращата роля, изиграна от ЕС при превръщането на по-голямата част от Европа от континент на войната в континент на мира. Всъщност, едно от най-конкретните, осезаеми и безспорни постижения на ЕС по отношението на трансформиращата му сила да превръща войната в мир е Северна Ирландия и спирането на близо 30-годишните кръвопролития в тази част от Европа. Подписването на споразумението от Разпети петък би било немислимо без приноса на ЕС и членството в него на Обединеното 0кралство и Ирландия. Но тук става въпрос не толкова за принос към подписването на конкретен документ и предшестващите го преговори, а за систематична и добре управлявана дългогодишна подкрепа за постепенното превръщане на екстремно твърдата и милитаризирана границата между Ирландия и Северна Ирландия във въображаема такава. Всъщност, това е процес, който не би могъл да бъде ограничен само в 25-годишния период, който започва с приемането на Обединеното кралство и Република Ирландия в ЕС и мира от 1998 г., а отворен такъв, който продължава и до ден днешен.
Споразумението от Разпети петък, известно също като Белфасткото споразумение (на ирландски: Comhaontú Bhéal Feirste), е сключено на 10 април 1998 г. Това е мирно споразумение, предназначено да регламентира бъдещето на Северна Ирландия. Подписано е от представители на правителствата на Република Ирландия, на Обединеното кралство и Северна Ирландия. Прието е от повечето политически партии в Северна Ирландия, включително от Шин Фейн и от по-малки партии.

Границата между Ирландия и Северна Ирландия е уникална по своя характер, а нейната история много динамична и често конфликтна. Тя не е само териториална граница, тя в много голяма степен е и идеологическа, и политическа граница. Често през годините променя своята форма и характер, като в рамките на 20 в. преминава през различни форми - от "твърда", към "екстремно твърда", до "безшевна" и имагинерна. В годините след 1993 г пък тя има смесен характер - "твърда" по отношение на проверките за сигурност и "мека" по отношение на митническите проверки. Установеният със споразумението от 1998 г. формат на граница всъщност не само очертава разделителната линия между юрисдикциите на Република Ирландия и Обединеното кралство, но и олицетворява историческите различия между британския и ирландския национализъм. Смекчаването на ефектите на разделенията по различните измерения на конфликта и по оста британци/протестанти/юнионисти - ирландци/католици/националисти започва с едновременното приемане на страните в ЕС и последвалата пълноценна и многоизмерна интеграция. Практиката и моделът на сътрудничество между правителствата във формат ЕС допринася за ефективното заздравяване на британо-ирландските взаимоотношения в полза на мира в Северна Ирландия. Статутът на Република Ирландия като равноправен член на ЕС е от огромно значение за осигуряваното на достатъчна легитимност за приноса, който има ирландската държава в мирния процес. Може би най-силното въздействие на ЕС следва да се потърси в директното и индиректното влияние върху икономическите, транспортните и културни връзки между местните общностите от двете страни на границата.

Всъщност характерът на северноирландския конфликт изисква установяването на мирен процес, който може да сработи на най-различни нива, така че да бъдат задоволени интересите на общностите чрез устойчиво политическо, социално и икономическо сътрудничество. В този смисъл, не толкова самият ЕС и неговите органи, а уникалната комбинация от процеси, които той насърчава, отговоря в най-добра степен на предизвикателствата и особеностите на конфликта в Ирланадия. Следователно най-добрият лек срещу "балканизацията", която е наблюдавана в Ирландия (биха могли да се направят своеобразни паралели с част от конфликтите/национализмите, които наблюдаваме на Балканите през 20 в.), е качествената и пълноценна интеграция, която улеснява трансграничното партньорство на различни нива, вкл. и чрез ключови инструменти като програмата за мир в Северна Ирландия PEACE. По нея в периода 1995-2013 г. по линия на PEACE в трансграничните региони са инвестирани на проектен принцип 2 милиарда евро. За програмния период 2014-2020 са предвидени още 230 милиона.

Сега, когато на дневен ред стои с пълна сила въпросът за поредната трансформация на тази граница и, съответно, превръщането ѝ във външна граница на ЕС, водещ не трябва да бъде единствено разговорът за икономика и търговия, а и този за мира, последвал дълбокото разделение, за нагласите на общностите около границата и безспорното желание на мнозинството от гражданите и в двете части на Ирландия да бъдат неизменна част от ЕС. С излизането на Обединеното кралство от ЕС не бива да се забравя, че предстои и преработване на Споразумението от Разпети петък, изтриването в него на текстовете, които реферират към ЕС и неговото повторно преподписване от всички страни. Представената английска официална позиция по отношение на Северна Ирландия, макар че формално демонстрира загриженост за границата с Ирландия, подсказва, че Лондон може би ще се опита да играе една много опасна игра, а именно да използва като разменна монета мира в Северна Ирландия в преговорите за бъдещите търговски взаимоотношения Обединено кралство–ЕС. Брюксел пък, на свой ред, е оставил предлагането на решение относно границата почти изцяло в ръцете на британското правителство и не проявява особена про-активност и гъвкавост за постигането на напредък.

А Ирландия, повече от всеки друг път, се нуждае от подкрепата на останалите страни-членки, за да защити не само своите икономически интереси, но и своите граждани. Въпросът за един милион евро-паунда е колко твърд би бил мирът в Северна Ирландия при твърда граница? И възможен ли е някакъв нов иновативен формат на граница – като дигитална, например? Добрата новина е, че историческата памет е все още свежа и от двете страни на масата на преговорите, а тя, в крайна сметка, следва да е най-добрият съветник. Особено във времена като днешните, когато национализмите могат лесно да бъда разпалени както отвътре, така и отвън от "доброжелателите" на ЕС.

* Д-р Борислав Мавров е програмен директор на Европейския институт и хоноруван преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Член на екипа "Жан Моне", Център за високи постижения към катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Националния университет на Ирландия (Голуей). Текстът е разработен в рамките на проекта "Жан Моне", Център за високи постижения към катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климент Охридски".


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - КОНПИ дебне за вас! 3 Мнения Daily - КОНПИ дебне за вас!

И още: Посланието на Путин - Или аз, или хаос; Това беше шанс да се създаде антикорупционен орган за чудо и приказ

17 дек 2017, 6643 прочитания

Политиците наука не ядат 13 Политиците наука не ядат

Парите за научни изследвания

15 дек 2017, 4912 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Шайков стабилитет

И още: Днешните руски олигарси са мишки; Разделението Изток-Запад - проблемът на Германия и на Европа

Краят на войната "Техномаркет-Глориент"

След година и половина съдебни схватки контролираната от Делян Пеевски верига за техника се споразумя с основния си наемодател

"Нова Дружба" след строително затишие

В "Дружба" започва строежа на голям жилищен комплекс с инвестиция от областния управител на София Николай Пехливанов и посредничеството на бившия зам. председател на общинския съвет Станимир Зашев

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Hast du bulgarische Literatur

Млади издателства проправят път на българската литература в немскоезичния свят

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 16.12.2017 Прочетете
Капитал Daily, 18.12.2017

Капитал Daily

Брой 193 // 18.12.2017 Прочетете