Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 8 окт 2017, 16:03, 3465 прочитания

Трансформиращата сила на ирландската граница

Излизането на Великобритания от ЕС ще постави на изпитание мирните споразумения в Северна Ирландия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Колко ще боли Brexit без сделка

Въпреки че провалът на преговорите между Великобритания и ЕС все още е малко вероятен, но за него се говори все по-често

12 окт 2017

Великобритания иска по-мек Brexit в търговските отношения

Правителството с план за преходен период и участие в митническия съюз, ЕК не е напълно съгласна

15 авг 2017

Brexit може да стимулира производството на авточасти във Великобритания

В противен случай сглобяването на автомобили ще се оскъпи, защото в момента половината от частите се внасят

7 авг 2017
На предстоящото заседание на Европейския съвет на 19 и 20 октомври 2017 г. 27-те страни-членки се очаква да потвърдят, че в преговорите с Обединеното кралство липсва "достатъчен напредък" по трите най-важни проблемни области и, следователно, да вземат решение, че не би могло да се пристъпи към втората им фаза, а именно договарянето на бъдещите взаимоотношения между Лондон и Брюксел. Особено комплексен и деликатен въпрос в този контекст е този за сухопътната граница между Ирландия и Обединеното кралство. В този смисъл, това не са преговори просто за права на гражданите, за търговски взаимоотношения или за транспортни връзки, това са преговори за мира и недопускането пламъкът на северноирландския конфликт от близкото минало да бъде възпламенен отновo.

Докато пиша този текст си спомням как по време на специализацията ми в Националния университет на Ирландия през 2004 г. пътувах до границата със Северна Ирландия. 5-6 години след Споразумението във въздуха витаеше все още напрежение. Усетих колко е крехко всичко и сега, особено след Brexit референдума, нещата са все още чупливи и се подценяват и от двете страни.

Когато преди 5 години Европейският съюз получи Нобеловата награда за мир, норвежкият Нобелов комитет заяви, че решението му се основава на стабилизиращата роля, изиграна от ЕС при превръщането на по-голямата част от Европа от континент на войната в континент на мира. Всъщност, едно от най-конкретните, осезаеми и безспорни постижения на ЕС по отношението на трансформиращата му сила да превръща войната в мир е Северна Ирландия и спирането на близо 30-годишните кръвопролития в тази част от Европа. Подписването на споразумението от Разпети петък би било немислимо без приноса на ЕС и членството в него на Обединеното 0кралство и Ирландия. Но тук става въпрос не толкова за принос към подписването на конкретен документ и предшестващите го преговори, а за систематична и добре управлявана дългогодишна подкрепа за постепенното превръщане на екстремно твърдата и милитаризирана границата между Ирландия и Северна Ирландия във въображаема такава. Всъщност, това е процес, който не би могъл да бъде ограничен само в 25-годишния период, който започва с приемането на Обединеното кралство и Република Ирландия в ЕС и мира от 1998 г., а отворен такъв, който продължава и до ден днешен.
Споразумението от Разпети петък, известно също като Белфасткото споразумение (на ирландски: Comhaontú Bhéal Feirste), е сключено на 10 април 1998 г. Това е мирно споразумение, предназначено да регламентира бъдещето на Северна Ирландия. Подписано е от представители на правителствата на Република Ирландия, на Обединеното кралство и Северна Ирландия. Прието е от повечето политически партии в Северна Ирландия, включително от Шин Фейн и от по-малки партии.

Границата между Ирландия и Северна Ирландия е уникална по своя характер, а нейната история много динамична и често конфликтна. Тя не е само териториална граница, тя в много голяма степен е и идеологическа, и политическа граница. Често през годините променя своята форма и характер, като в рамките на 20 в. преминава през различни форми - от "твърда", към "екстремно твърда", до "безшевна" и имагинерна. В годините след 1993 г пък тя има смесен характер - "твърда" по отношение на проверките за сигурност и "мека" по отношение на митническите проверки. Установеният със споразумението от 1998 г. формат на граница всъщност не само очертава разделителната линия между юрисдикциите на Република Ирландия и Обединеното кралство, но и олицетворява историческите различия между британския и ирландския национализъм. Смекчаването на ефектите на разделенията по различните измерения на конфликта и по оста британци/протестанти/юнионисти - ирландци/католици/националисти започва с едновременното приемане на страните в ЕС и последвалата пълноценна и многоизмерна интеграция. Практиката и моделът на сътрудничество между правителствата във формат ЕС допринася за ефективното заздравяване на британо-ирландските взаимоотношения в полза на мира в Северна Ирландия. Статутът на Република Ирландия като равноправен член на ЕС е от огромно значение за осигуряваното на достатъчна легитимност за приноса, който има ирландската държава в мирния процес. Може би най-силното въздействие на ЕС следва да се потърси в директното и индиректното влияние върху икономическите, транспортните и културни връзки между местните общностите от двете страни на границата.

Всъщност характерът на северноирландския конфликт изисква установяването на мирен процес, който може да сработи на най-различни нива, така че да бъдат задоволени интересите на общностите чрез устойчиво политическо, социално и икономическо сътрудничество. В този смисъл, не толкова самият ЕС и неговите органи, а уникалната комбинация от процеси, които той насърчава, отговоря в най-добра степен на предизвикателствата и особеностите на конфликта в Ирланадия. Следователно най-добрият лек срещу "балканизацията", която е наблюдавана в Ирландия (биха могли да се направят своеобразни паралели с част от конфликтите/национализмите, които наблюдаваме на Балканите през 20 в.), е качествената и пълноценна интеграция, която улеснява трансграничното партньорство на различни нива, вкл. и чрез ключови инструменти като програмата за мир в Северна Ирландия PEACE. По нея в периода 1995-2013 г. по линия на PEACE в трансграничните региони са инвестирани на проектен принцип 2 милиарда евро. За програмния период 2014-2020 са предвидени още 230 милиона.

Сега, когато на дневен ред стои с пълна сила въпросът за поредната трансформация на тази граница и, съответно, превръщането ѝ във външна граница на ЕС, водещ не трябва да бъде единствено разговорът за икономика и търговия, а и този за мира, последвал дълбокото разделение, за нагласите на общностите около границата и безспорното желание на мнозинството от гражданите и в двете части на Ирландия да бъдат неизменна част от ЕС. С излизането на Обединеното кралство от ЕС не бива да се забравя, че предстои и преработване на Споразумението от Разпети петък, изтриването в него на текстовете, които реферират към ЕС и неговото повторно преподписване от всички страни. Представената английска официална позиция по отношение на Северна Ирландия, макар че формално демонстрира загриженост за границата с Ирландия, подсказва, че Лондон може би ще се опита да играе една много опасна игра, а именно да използва като разменна монета мира в Северна Ирландия в преговорите за бъдещите търговски взаимоотношения Обединено кралство–ЕС. Брюксел пък, на свой ред, е оставил предлагането на решение относно границата почти изцяло в ръцете на британското правителство и не проявява особена про-активност и гъвкавост за постигането на напредък.

А Ирландия, повече от всеки друг път, се нуждае от подкрепата на останалите страни-членки, за да защити не само своите икономически интереси, но и своите граждани. Въпросът за един милион евро-паунда е колко твърд би бил мирът в Северна Ирландия при твърда граница? И възможен ли е някакъв нов иновативен формат на граница – като дигитална, например? Добрата новина е, че историческата памет е все още свежа и от двете страни на масата на преговорите, а тя, в крайна сметка, следва да е най-добрият съветник. Особено във времена като днешните, когато национализмите могат лесно да бъда разпалени както отвътре, така и отвън от "доброжелателите" на ЕС.

* Д-р Борислав Мавров е програмен директор на Европейския институт и хоноруван преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Член на екипа "Жан Моне", Център за високи постижения към катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Националния университет на Ирландия (Голуей). Текстът е разработен в рамките на проекта "Жан Моне", Център за високи постижения към катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климент Охридски".


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Мнения Daily - Връщат ли се каталунците обратно в 18 век? Мнения Daily - Връщат ли се каталунците обратно в 18 век?

И още: Труден старт на оценката на въздействие; Олигархията постигна целта си

22 окт 2017, 591 прочитания

Какво показа изборът на председател на ВАС 3 Какво показа изборът на председател на ВАС

За съдийското самоуправление и неизяснените имотни въпроси

19 окт 2017, 4855 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Шайков стабилитет

И още: Днешните руски олигарси са мишки; Разделението Изток-Запад - проблемът на Германия и на Европа

Новият бизнес на "Монбат"

Дружеството на братя Бобокови предприе мащабна експанзия извън страната само за няколко месеца

Внимавай с рейтинга

Засега няма изгледи телевизионният пазар да премине към една система за измерване на гледаемостта

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

На изток от Холивуд

Акцентите на тазгодишното издание на филмовия фестивал So Independent (26 октомври – 5 ноември)

Рони и Nasekomix: уроци по музика и искреност

Изпълнителката, композитор и актриса Андрония Попова почина на 44 години

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.10.2017

Капитал Daily

Брой 160 // 19.10.2017 Прочетете