Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
24 май 2017, 20:00, 1434 прочитания

Вечерни новини: 24 май

Няма сделка за гръцкия дълг; 60% от младите лекари не са мотивирани да работят в България; 15% увеличение на учителските заплати от 1 септември; Такса смет да се определя според количеството, иска БСК; Назначени са още трима заместник-министри; 68% от българите не са купували книга през последната година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


60% от младите лекари не са мотивирани да останат да се реализират професионално в България, показват резултатите от анкета на Българския лекарски съюз (БЛС) сред 515 млади лекари от цялата страна. От организацията предупреждават, че всяка година около 500 лекари напускат България.
На снимката: Маратонското заседание на финансовите министри от еврозоната в Брюксел приключи без споразумение за гръцкия дълг и без да бъде доведен докрай вторият преглед на помощната програма, който би отворил пътя за отпускане на транша от 7 млрд. евро. Решенията за това се отлагат за следващата среща на Еврогрупата на 15 юни заради разногласия между Германия и МВФ по гръцкия дълг, информират гръцките издания. Всички страни от Еврогрупата заявиха, че ще се срещнат отново тогава с надеждата, че дотогава Гърция ще е изпълнила 25 дейности, за които е поела ангажимент. Миналата седмица правителството гласува нови мерки за икономии, ангажира се с бюджетни излишъци от 3.5% до 2022 г., но не получи нито финална оценка за изпълнението на прграмата, нито пък бе дадена зелена светлина за транша дори на части.

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Петнадесет процента увеличение на учителските заплати от 1 септември, обяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция, просветена на 25-ата годишнина на Асоциацията на търговските банки в България. Първоначално ръстът на заплатите ще е еднакъв за всички учители, тъй като все още не е разработен механизъм за обвързването им с резултатите от работата. След това ще започне да се прилага диференциран подход на заплащане, при който допълнителният ръст на заплатите ще зависи от резултатите на учителите. Очаква се учителските възнаграждения да бъдат удвоени през 2020 г.

Още по темата

Вечерни новини: 23 май

Wizz Air започна да лети между София и Франкфурт; След близо година следене полицията разкри група за трафик на хора; Финансовите министри от еврозоната не се споразумяха за гръцкия дълг; Туристическите пътувания се увеличават с близо 70%; Пролетният базар на книгата започна в НДК; Претърсвания в офиси на "Даймлер" заради съмнения за манипулирани данни за разхода

23 май 2017

Вечерни новини: 21 май

Президентът Румен Радев се обяви в подкрепа на разсекретяването на стенограмата за КТБ; Нов проект на постановление за въвеждане на минимална заплата от 460 лв от 1 януари 2017 г.; Директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Евгени Диков е първият член на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС); Двама нови заместник-министри бяха назначени в министерството на земеделието; Агенцията по храните започва проверки на продукти на международни компании в България

21 май 2017

България е последният партньор, който другите държави от ЕС биха потърсили за сътрудничество по темите външна политика, икономика и фискална политика. Това показват резултатите от мащабно проучване на Европейския съвет по външна политика, което цели да оцени влиянието на всяка членка в ЕС. Според анализа останалите европейски държави не желаят да си сътрудничат с България, страната не споделя техните интереси, а когато все пак бива потърсена – не реагира адекватно. България се нарежда сред последните места по трите въпроса с коя държава биха желали да си сътрудничат националните правителства; с кого имат общи интереси и коя страна откликва на предложенията за съвместни дейности.

Българският лекарски съюз подкрепя исканията на медиците, работещи в трудовоекспертните лекарски комисии (ТЕЛК), да се направи цялостна реформа в действащата за тях нормативна уредба. Това се казва в позиция на съюза, след като се разбра, че ВАС е отменил част от текста на наредбата за медицинската експертиза. Според ръководството на съюза са необходими спешни мерки за промени в законодателството за медицинската експертиза. Възникналият казус след отмяната на част от текстовете на наредбата от ВАС затруднява работата на лекарите в ТЕЛК и усложнява достъпа на пациенти до адекватно определяне степента на увреждане, посочват от организацията, въпреки че от здравното министерство уверяват, че неотменените текстове остават в сила.

Такса смет да се определя според количеството на изхвърлените отпадъци обсъдиха на среща във вторник министърът на околната среда и водите Нено Димов и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. В момента такса смет, която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите. "България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци се определя спрямо стойността на активите", посочи Божидар Данев. Според него това не допринася за намаляване на отпадъците в страната и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането.

Премиерът Бойко Борисов е назначил още трима нови заместник-министри. Двама от тях стават заместници на правосъдния министър Цецка Цачева, а другият ще работи в образователното ведомство. Зам.-министри на правосъдието ще са Николай Проданов и Десислава Ахладова-Атанасова. Проданов е преподавател в катедра "Публичноправни науки" в Юридическия факултет на Великотърновския университет. Ахладова-Атанасова е магистър по право, като от 2014 г. е председател на районния съд в Перник. В края на миналата година съдия Ахладова бе избрана за председател на Административния съд в Перник от съдийската колегия на ВСС в съмнителна за законността ѝ процедура. За зам.-министър на образованието и науката е назначен Петър Николов (на снимката). В периода 2014-2017 г. той бе парламентарен секретар на Министерския съвет. Въпреки че преди години бе член на ДСБ, на изминалите парламентарни избори бе водач на листата на "Обединени патриоти" в Ловеч, но не влезе в парламента. Първоначално бе спряган за зам.-министър на културата.

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", направено по повод 24 май. Една трета от анкетираните твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последната година, а 13% заявяват, че са взимали книги от библиотека в последната една година. Добрите новини са, че почти половината от хората на възраст между 18 и 35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са взимали книга от библиотека.Ръководството на "Спиди" предлага дивидент от 1.13 лв. на акция

Ръководството на "Спиди" предлага запазване на дивидента от 1.13 лв. на акция за насроченото на 23 юни 2017 г. общо събрание на акционерите. Поканата е вписана в Търговския регистър, съобщава investor.bg. Такъв беше дивидентът и на миналогодишното общо събрание на акционерите. Преди това имаше 1 лв. през 2014 г. (от печалбата за 2013 г.) и 0.99333 лв. през 2013 г. (разпределени бяха 2.98 лв. дивидент, но на 3 пъти по-малко акции). От акционерите физически лица се удържа 5% данък дивидент. Неконсолидираната печалба на куриерската компания намаля с 36% през 2016 г. до 7.72 млн. лв. Печалбата само за първото тримесечие на 2017 г. пък е надолу с 38% до 1.2 млн. лв.

Финансовите резултати на "Еврохолд България" се подобряват

"Еврохолд България" повишава финансовите си резултати през първото тримесечие на 2017 г. след силен ръст на приходите и на трите си основни бизнес линии - застраховане, продажба на автомобили и лизинг, съобщиха от дружеството, като се позоват на консолидирания си отчет за първото тримесечие. Оперативните приходи са се повишили с 16% на годишна база до 295 млн. лв., а оперативната печалба се удвоява до 8.9 млн. лв. Основен принос има застрахователният подхолдинг в групата - "Евроинс иншурънс груп", чийто премиен приход нараства с над 44% на годишна основа до близо 170 млн. лв. Другите два подхолдинга, обединяващи автомобилния и лизинговия бизнес на групата - "Авто юнион" и "Евролийз груп", също повишават продажбите си с двуцифрени темпове. "Очакваме консолидираните ни приходи за 2017 г. да достигнат 1.4 млрд. лв., като техният ръст ще доведе и до повишена рентабилност на дружеството", коментира в прессъобщението Кирил Бошов, председател на УС на "Еврохолд България".

ОПЕК може да удължи сделката за съкращаване на добивите с 9 месеца

ОПЕК може да удължи сделката по свиване на добива с още девет месеца, е заявил днес пред журналисти във Виена еквадорският министър на петрола Карлос Пареха, цитиран от ТАСС и БТА. "Вероятно ще бъде (договорено продължаване) с девет месеца", каза той, отбелязвайки, че окончателно решение още не е взето.
Министерският комитет, който следи дали се спазва споразумението за намаляване на петролния добив между ОПЕК и страни производители извън картела, заседаваше в сряда в австрийската столица, за да оцени за последен път изпълнението на договореностите преди утрешните официални преговори. Участниците в тях трябва да решат дали и с колко да удължат действието на сделката, изтичаща в края на юни. "Разглеждат се и двата варианта - и шест, и девет месеца. Повечето участници все пак подкрепят девет месеца", информира още представителят на Еквадор.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какво се случи през седмицата Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев ще разсекрети стенограмата за КТБ; Лондон повиши максимално нивото на заплахата от тероризъм; Moody's намали кредитния рейтинг на Китай за пръв път от 1989 г.; Черна гора ще се присъедини към НАТО през юни; КЗК реши, че "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" не злоупотребяват с господстващо положение; Русия води преговори с няколко европейски страни за входната точка на втория лъч на газопровода "Турски поток"

26 май 2017, 1707 прочитания

КапиталНО КапиталНО

Изказванията от седмицата

26 май 2017, 6253 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Имоти Инвестиции»

Бизнес имоти
Бизнес имоти

Тенденции и ревю на бизнеса с недвижими имоти и инвестиции в него.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Седмицата" Затваряне
Снимка на седмицата

На изборен баир мажоритарно лозе

Някак неестествено е депутатите от ГЕРБ да подкрепят правила, които ще им форматират ситуация с непознати препятствия

Като в щастливия соц

Седмица след публикуването на одитa на управлението на Центъра за градска мобилност в София общината все още не е коментирала резултатите от него

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Другата страна на надеждата

Урокът по емпатия на Каурисмаки идва със "Сребърна мечка" от Берлинале

Kids just want to have fun

Избрани занимания за деца по време на лятната ваканция

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 21

Капитал

Брой 21 // 27.05.2017 Прочетете
Капитал Daily, 25.05.2017

Капитал Daily

Брой 78 // 25.05.2017 Прочетете