Вечерни новини: 8 август

ЧЕЗ ще реши през септември остава ли в България или продава бизнеса си; Българско гражданство става по-лесно за получаване от чужденци; Над 62 хил. души са се възползвали от програмата за безплатно саниране на панелки

Вулкан в Аляска застрашава полетите между Северна Америка и Азия
Вулкан в Аляска застрашава полетите между Северна Америка и Азия
Вулкан в Аляска застрашава полетите между Северна Америка и Азия    ©  Reuters
Вулкан в Аляска застрашава полетите между Северна Америка и Азия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

11.7 млрд. лв. активи управляват пенсионните дружества в България към полугодието на 2017 г. Това е с почти 20% повече спрямо същия период на миналата година.

Вулкан в Аляска застрашава полетите между Северна Америка и Азия

Изригването на вулкан в Аляска застрашава за неопределено време полетите между Северна Америка и Азия. В понеделник активизиралият се от половин година насам вулкан Богослов е изхвърлил облак пепел на височина 9750 метра. Това е зона, в която летят пътническите самолети и при намалена видимост е предпоставка за отмяна на полети. Вулканът се намира на 1400 км югозападно от най-големия град в Аляска Анкъридж

Анализаторското подразделение на агенция Fitch предвижда по-слаб растеж на българската икономика от прогнозираното досега. Според BMI Research през 2017 година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще бъде 3.5%, а не 3.7%, а причината за това е закъснението, с което се движат програмите на структурните фондове на Европейския съюз. В същото време анализаторите коригират позитивно очакванията си за следващата 2018 година, когато според тях българската икономика ще порасне не с 3.5%, каквато бе прогнозата досега, а с 3.7%.

Решението за продажба на ЧЕЗ в България ще бъде взето през септември, каза изпълнителният директор на чешката група Даниел Бурелс пред чешката новинарска агенция CTK, цитиран от радио "Прага". Компанията сондира официално инвеститорския интерес към енергийния й бизнес в страната от януари тази година и вече е събрала предложения от заинтересувани инвеститори главно от България. Офертите им ще послужат за вземане на окончателно решение за изтегляне или за оставане на пазара в страната. През миналата година CEZ Group заведе дело срещу България с претенция за регулаторен натиск върху бизнеса й. Като пример за това се изтъква наложената през 2015 г. глоба от 1.25 млн. лв. за злоупотреба с монополна позиция на пазара.

Енергийният регулатор се отказа да отнема лиценза на "ЕВН България Електроснабдяване", без да обясни причините за това. Процедурата бе открита преди три години и в нея бяха въвлечени и трите електроснабдителни дружества, опериращи в България. Претенцията към тях бе, че неправомерно са прихващали свои вземания от Националната електрическа компания (НЕК) за сметка на задължение, което тя е имала към тях, а също и че са задържали плащания към НЕК.

Правосъдното министерство предлага промени за улесняване за получаване на българско гражданство, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Те предвиждат отпадане на изискването кандидатите за гражданство да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България, както и документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски. Предвидено е още да отпадне изискването кандидатите да предоставят удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен с български гражданин на територията на страната. Създават се и нови правила за приемането и регистрирането на молбите на кандидатите, според които интервюто с молителя се провежда при подаването на документите. По този начин ще се преодолее необосновано отлагане на провеждането на интервюто, което към момента се насрочва за почти година след подаването на документите.

Близо 236 млн. лв. за безплатното саниране на 232 жилищни блока е разплатило Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) към Българската банка за развитие (ББР) до края на месец юли. Плащанията започнаха през юни, като прогнозата е, че до края на годината ведомството може да преведе на банката общо между 450 и 530 млн. лв. за завършените и за течащите в момента ремонти. От доклада става ясно, че от старта на програмата за саниране до сега възползвалите се от нея са 62 252 души, живеещи в 29 915 жилища.

Всички търгове и конкурси на държавните предприятия, ще се публикуват на сайта на Министерството на икономиката, след като във вторник, 8 август, влезе в сила новият ред, по който държавата ще упражнява правата си в търговските дружества, в които е акционер. Промените засягат 136 еднолични компании и 63 техни дъщерни дружества. Регулацията ще доведе дотам, че принципалът ще може да контролира продажбите на активи не само от предприятията, които притежава пряко, но и тези, които контролира косвено. В същото време информацията за търговете ще е по-видима както за потенциалните заинтересувани инвеститори, така и за широката публика. Принос за новия по-строг ред има Теодор Седларски, който предложи промените в качеството си на служебен министър на икономиката.

БСП обвини кабинета "Борисов 3", че разпалва война между институциите и политизира българската армия. Критиките бяха отправени по повод на първите 100 дни от встъпването във власт на новото правителство. Според депутата Жельо Бойчев от левицата това управление е управление на скандалите, корупцията и нестабилността. Според него досега на дневен ред не са били поставяни важните за България въпроси, а правителството е демонстрирало предпочитания към силата, а не към демокрацията.

Свят

И в САЩ имат проблем с намиране на качествени служители

Американските предприемачи са разкрили рекордно висок брой работни места през юни. Това е сигнал, че стабилното наемане от последните месеци вероятно ще продължи, съобщи "Асошиейтед прес". Министерството на труда на САЩ обяви във вторник, че разкритите работни места са скочили с 8 на сто до 6.2 милиона, това е максимална стойност за показателя от 2000 година насам. Наемането обаче бележи спад, а броят на хората, които напускат досегашната си работа, също се е свил. Тези данни сочат, че работодателите имат много работни места, които да предложат, но се затрудняват с намирането на квалифицирани работници, от каквито имат нужда. По принцип при такова положение предприемачите предлагат по-високо заплащане, за да привлекат и повече кандидати, ускорявайки нарастването на заплатите. Само че отчетът на правителството за заетостта през юли, който бе обявен в петък миналата седмица, показа, че нарастването на заплатите все още не е набрало инерция, припомня АП.

Започна дело за корупция срещу бивш руски министър

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев се яви във вторник пред съда и отхвърли обвиненията в корупция. Това е най-високопоставеният руски ръководител, арестуван за корупция от идването на власт на Владимир Путин. Началото на дебатите по същество е насрочено за 16 август. Съдът реши те да бъдат публични и да бъде продължен домашният арест на подсъдимия до 27 януари. Улюкаев е заподозрян в опит да получи подкуп от 2 милиона долара от петролната компания "Роснефт", за което може да получи присъда до 15 години затвор. Той е и първият арестуван действащ министър след разпада на СССР. Девет месеца след зрелищния му арест в офис на контролираната от руската държава компания, управлявана от влиятелния Игор Сечин, бившият министър се появи отслабнал с 14 килограма. Ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин - един от най-приближените на президента Владимир Путин, може да се яви като свидетел. Алексей Улюкаев, смятан за привърженик на реформи за либерализиране на руската икономика, първо се противопостави публично на продажбата на половината от капитала на "Башнефт" на "Роснефт". С наближаването на президентските избори през март 2018 година някои коментатори съзряха в този арест нов епизод от войната, противопоставяща клановете, гравитиращи около Владимир Путин.

Турция е започнала да строи стена по границата с Иран

Турция е започнала да строи стена по границата с Иран, подобна на стената по границата със Сирия, съобщи "Асошиейтед прес", като се позовава на турската информационна агенция "Доган". Сюлейман Елбан - валията на окръг Агръ в Източна Турция, е инспектирал във вторник строежа на стената, посочи турската агенция. Според информацията турските власти строят стена от преносими бетонни блокове с дебелина 2 метра и височина 3 метра. Турция строи стена по части от границата с Иран с цел да подсили сигурността на границата, като пресече проникването на кюрдски бунтовници и контрабандисти. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви през януари планове за изграждане на стени по границите с Ирак и Иран, подобни на стената, която се строи по 911-километровата границата със Сирия.

Бизнес

ББР ще прави фонд за социални инвестиции

Българската банка за развитие съвместно с международни финансови институции и инициативи ще започне работа по създаването на Фонд за социални инвестиции. Предвижда се той да бъде нейно дъщерно дружество, като целта му е да инвестира в капитала на социални компании в България. Това съобщават от Министерството на икономиката, като посочват, че ресорният министър Емил Караниколов принципно подкрепил инициативата. Тя пък била в изпълнение на приетата от Министерския съвет и разработена от Министерството на икономиката и Министерството на финансите Стратегия 2017 – 2020 на Българската банка за развитие. Не се разбира от съобщението кога ще бъде създаден фондът, само се казва, че това ще стане в "средносрочен" план. Създаването на подобен фонд в бъдеще значително ще промени средата за развитие на социалните предприятия у нас, посочват още от икономическото ведомство и допълват, че до момента в България липсва подобен източник на финансиране, тъй като подкрепата за социалните предприятия е основно по линия на грантова помощ от структурните фондове на ЕС.

КФН пусна търговото предложение за "Фазан"

Финансовият регулатор взе решение да не издава окончателна забрана за публикуване на коригирано търгово предложение от "Стара планина холд" за закупуване на акции на "Фазан" АД. Това е станало на последното заседание на КФН. Обект на настоящото търгово предложение са 101 874 бр. акции, представляващи 8.25% от капитала на дружеството. Цената за една акция от търговия предложител е 1.41 лв., става ясно от съобщение на регулатора. КФН е решила да изпрати и писмо до "Екип-98 холдинг" с указания за отстраняване на непълноти относно заявление за потвърждаване на проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия обезпечени облигации, издадени от дружеството.

Еврокомисията може да въведе квоти за електромобили от 2025 г.

Европейската комисия обмисля възможността за въвеждане от 2025 г. на квоти за производство на електрически автомобили и превозни средства с ниски нива на замърсяващи емисии, съобщава германският в. "Ханделсблат", цитиран от БТА. Според изданието така ЕК възнамерява да ускори процеса на излизане от употреба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. До края на годината Брюксел планира да представи пакет от мерки за развитие на "щадяща климата мобилност". Възможно е той да включва квоти за минимален брой електромобили, произвеждани и продавани от автомобилостроителите, както и по-строги норми за вредните емисии. В германските делови среди се отнасят с безпокойство към тези планове, отбелязва "Ханделсблат". Според Асоциацията на автомобилостроителите в Германия (VDA) въвеждането на такъв принцип е "погрешен път", тъй като продажбата на електромобили зависи от много фактори, на които самите концерни не могат да влияят.

McDonald’s удвоява броя на ресторантите си в Китай до 2022 г.

Американската верига за бързо хранене McDonald’s обяви, че ще удвои броя на обектите си в Китай до 2022 г., пише Financial Times.Първоначалните планове бяха за по-бавен растеж, но заради новото стратегическо партньорство с държавния конгломерат CITIC и Carlyle Group ще бъде сложен акцент върху плановете в Китай. По-рано през годината американската верига се съгласи да продаде по-голямата част от обектите си в Китай и Хонконг на двете китайски компании срещу 2.1 млрд. долара. С новото партньорство двете страни планираха да увеличат броя на ресторантите с 1500 през следващите пет години. Новите планове предвиждат увеличение с 2000 обекта, като в момента те са 2500.

Envision Healthcare продава бизнеса си с линейки за 2.4 млрд. долара

Американската компания Envision Healthcare ще продаде бизнеса си с линейки на фирмата за частен капитал KKR срещу 2.4 млрд. долара, пише Reuters. Envision ще насочи фокуса си върху основния си бизнес в сферата на здравеопазването. KKR, която държи и American Medical Response, смята да слее двете фирми. Очаква се новата компания да транспортира повече от 5 млн. пациенти на година, като KKR използва и хеликоптери за придвижването на клиенти. Фирмата работи в 46 щата в САЩ.

SoftBank с интерес към Uber или Lyft

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон заяви, че компанията му има интереса към пазара на споделено пътуване, визирайки Uber Technologies или конкурента ѝ Lyft, съобщи Bloomberg. До момента Сон не е заявявал толкова открито намеренията на фирмата към този пазар, но сега е сериозен за възможността за инвестиции. SoftBank подкрепи конкурентите на Uber в други страни, включително китайската Didi Chuxing, индийската Ola и Grab в Югоизточна Азия. Това подхрани очакванията, че Сон се опитва да помогне за създаването на алианс срещу Uber.