Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 сеп 2017, 17:01, 2511 прочитания

Какво се случи през седмицата

Президентът свиква на 9 октомври заседание на КСНС; Ангела Меркел за пръв път открито подкрепи идеята за европейски валутен фонд; Започна третият кръг преговори между Лондон и Брюксел по напускането на ЕС от Великобритания; Производствената инфлация достига 4.7% през юли; Дружества с над 1 млн. лв. на каса ще бъдат проверявани от НАП; Община Видин избра "Хидрострой" за довършване на пречиствателната станция за отпадни води

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
1.39 млн. са здравно неосигурените през 2016 г. според здравната каса. Така делът на хората без вноски леко се повишава до 18.8% от всички задължени да ги плащат.
Президентът Румен Радев свиква на 9 октомври заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема създаване на работещ модел за борба с корупцията, която ще бъде една от основните теми на следващата парламентарна сесия предвид двата лансирани законопроекта – на правителството и на БСП. Междувременно няколко организации публикуваха силно критични становища по правителствения проект, сред тях Висшият адвокатски съвет и Българският институт за правни инициативи.
Председателят на Върховния касационен съд Георги Колев и лидерът на БСП Корнелия Нинова разговаряха за антикорупционния закон, лансиран от партията. Това е част от серията срещи по темата, организирани от БСП с институции и организации.

Фотограф: Надежда Чипева [Капитал]

Представители на колекторски фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ), заблуждават гражданите и ги подлагат на психически тормоз. За това сигнализира Камарата на ЧСИ, като напомня, че единствените органи, които могат да осъществяват принудително изпълнение длъжници, са съдебните изпълнители. Те са вписани в специален регистър и всеки гражданин може да провери дали има такава регистрация, какъв е телефонът, адресът и т.н.

30-годишен пастир от Симитли е обвинен от прокуратурата за причиняване по непредпазливост на пожара в Кресненското дефиле, който причини големи щети на района. Според обвинението огънят е тръгнал, след като мъжът е изхвърлил неизгасена цигара. Пожарът обхвана над 15 000 дка, щетите се оценяват на около 3.3 млн. лева, а в овладяването му се включиха над 600 души в продължение на седмица.

Свят

Германският канцлер Ангела Меркел за пръв път открито подкрепи идеята ЕС да се сдобие с европейски валутен фонд и заяви, че не е изключено създаването на нов пост на министър на финансите и икономиката на еврозоната. На пресконференция в Берлин във вторник тя обясни, че това би позволило по-добра координация на бюджетите и икономическите политики на отделните страни, които използват единната валута.

Търсещите убежище граждани на африкански страни да могат да подават молби за закрила още докато са на африканска територия и така да се ограничи нелегалният трафик на хора към Европа. Това намерение декларираха лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания след среща в Париж във вторник. Те обявиха още, че планират "мисии за закрила" в африканските страни в сътрудничество с агенциите на ООН за бежанците и миграцията.
Ураганът "Харви" удари щата Тексас, САЩ, и нанесе щети за поне млрд., потапяйки под 1253 литра вода на квадратен метър улиците на Хюстън

Ураганът "Харви" удари щата Тексас, САЩ, и нанесе щети за поне млрд., потапяйки под 1253 литра вода на квадратен метър улиците на Хюстън

[Reuters]

Започна третият кръг на преговори между Лондон и Брюксел по напускането на ЕС от страна на Великобритания. Докато британските дипломати продължават да искат паралелни преговори за търговските отношения след излизането от съюза, екипът на Мишел Барние отказва това да се случи, преди да бъде постигнато споразумение за финансовите задължения на Лондон и за правата на гражданите на ЕС във Великобритания след Brexit.Икономика

Министерството на финансите вече ще отчита влиянието от дейността на държавни компании върху публичните финанси, като информацията ще е част от ежегодната средносрочна бюджетна прогноза. Това предвижда проект за промени на Закона за публичните финанси, публикуван на сайта на ведомството. Информацията ще включва и данни за условните задължения на дружества и министерства. Целта е по този начин да се подобри финансовата дисциплина, като в по-голяма степен се обхванат квазибюджетните дългове. Допълнително макроикономическата прогноза на финансовото министерство вече ще се изготвя при различни допускания и рискови сценарии.

Производствената инфлация достига 4.7% през юли спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ. Увеличението се наблюдава във всички сектори, но най-значително е при производството и разпределението на газ, електрическа и топлоенергия, където промяната е с 10% нагоре. Фактор за поскъпването е административното повишение на цените от началото на месеца. По-високи цени са видими и в добивната промишленост в резултат на инфлация при металните руди, като двигател вероятно са растящите международни цени на суровини като желязната руда.

Дружества с над 1 млн. лв. на каса ще бъдат проверявани от Националната агенция за приходите (НАП), съобщава институцията. Съмненията на данъчните са, че деклариралите подобни суми в брой компании могат да заобикалят плащането на корпоративни данъци и дивиденти. НАП посочва, че с такива суми в каса са близо 1300 фирми. Целта е да се избегне разпределението на печалба от страна на предприятията. Най-често това става чрез изписване на средства от касата за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството, а са в полза на съдружници и свързани с тях лица. В случай на нарушения агенцията ще започне ревизии.

Над 50 проекта на винарни и собственици на лозя ще получат финансиране по мярката "Преструктуриране и конверсия на лозя", съобщава Държавен фонд "Земеделие". С проектите ще бъдат усвоени малко под 20 млн. лв. от бюджета на програмата, който за година е в размер на 25.5 млн. лв. Сред дейностите, които могат да се покрият със субсидията, са пресаждане със и без промяна на местоположението на лозята, изграждане и поддръжка на различни съоръжения за поливане, борба с ерозията и подпорни конструкции. Отпуснатите средства ще покриват разходи за материали, труд и транспорт.

Бизнес

На родения в Техеран Дара Косровшахи се пада трудната задача да подобри сериозно пострадалия имидж на Uber. Той беше избран за нов изпълнителен директор на компанията. Досега Косровшахи оглавяваше туристическата онлайн агенция Expedia. Новият мениджър ще трябва да се справи с редица проблеми около Uber – продължителната липса на печалба, скандалите около работната среда и етиката в групата, оспорвания бизнес модел на платформата и др.

[Reuters]
Застрахователната група "Еврохолд България" ще се опита да набере близо 250 млн. лв. от пазарите. Компанията ще използва средствата, за да финансира дейността си в средносрочен план. В понеделник от публичния холдинг съобщиха, че подготвят увеличение на капитала на групата чрез емисия нови акции с обща емисионна стойност над 52 млн. лв., както и издаване на облигационен заем на стойност до 100 млн. евро на борсата в Ирландия. Решенията ще бъдат гласувани на извънредно общо събрание на акционерите, насрочено за 2 октомври. На същия ден ще се проведе и извънредно събрание на акционерите на дъщерната застрахователна компания "Евроинс", на което ще се гласува решение за отписването й от борсата.

Община Видин избра "Хидрострой" за довършването на пречиствателната станция за отпадни води. Така поръчките, които фирмата на Велико Желев или близки до нея компании са спечелили през последната година, са на стойност поне 120 млн. лв., като това включва още две пречиствателни станции и отсечка от магистрала "Хемус". Във видинския търг се състезаваха шест участника, като всички без победителя бяха отстранени по различни причини на ранен етап и единствено офертата на "Хидрострой" е отворена. Тя все пак е по-ниска от прогнозната стойност (21.6 млн. лв. с ДДС) - около 18.1 млн. лв.
Сделки и проекти

"ТК-холд" е закупил 70% от капитала на "Рилски лен" през фондовата борса и така вече е мажоритарен собственик на текстилната компания с над 90% дял. Това става ясно от съобщение от 8 август до инвеститорите, каквото задължение има при всяка голяма акционерна промяна в публично дружество. Продавач на пакета от 309 190 акции е "Риленатекс", като за тях холдингът е платил по 11 лв. за брой, или общо 3.4 млн. лв. Купувачът "ТК-холд" е наследник на бившия приватизационен фонд "Труд и капитал", основан от КНСБ.

Около 70 милиона лева с ДДС ще струва цялостната рехабилитация на 26-километровата жп отсечка от Скутаре до Оризово – част от жп линията Пловдив - Бургас, чиято първа копка бе направена в сряда. Изпълнител на ремонта е обединение между "Трейс груп холд", "Инфраструктурно строителство" и "РВП Илиенци", в което водеща е ролята на "Трейс".

Производителят на акумулаторни батерии "Елхим-Искра" ще вложи общо около 4.8 млн. лв. през 2017 и 2018 г. По този начин сумата на инвестициите на компанията за последните 10 години ще надхвърли 17 млн. лв. Компанията запазва невисок, но постоянен темп на нарастване на приходите през последните три години средно с 1.2–1.5 млн. лв. годишно до 33.4 млн. лв. за 2016 г.

Renault-Nissan става поредната автомобилна компания, която навлиза на китайския пазар за електромобили. Френско-японският алианс създава съвместно дружество с местната Dongfeng Motor. Новата компания се казва eGT New Energy Automotive Co и ще започне производство през 2019 г., пише Financial Times.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Кратки новини: 21 ноември Кратки новини: 21 ноември

Специализираното звено на НАП "Фискален контрол" вече ще спира и цистерните с гориво; Таксата за битовите отпадъци в София няма да бъде увеличавана през 2018 г.; Турските власти са задържали в Одрин трима българи по подозрение във връзки с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен

21 ное 2017, 351 прочитания

4+1: Какво да четем и слушаме във вторник вечер 4+1: Какво да четем и слушаме във вторник вечер

Четири идеи за текстове плюс една за подкаст, които могат да направят връщането от работа по-приятно

21 ное 2017, 362 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Седмицата" Затваряне
Снимка на деня

Инвестиционният пазар на имоти: Накъде след рекорда от 1 млрд. евро

След сделките за молове с южноафрикански фондове 2018 г. вероятно ще е на офисите, хотелите и построените по мярка на клиента проекти. Инвеститори от Великобритания и САЩ вече оглеждат активи

Симеонов на абордаж в БМФ

Собственикът на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев няма да успее да си спести неустойки от 55 млн. лв. след решение на ВКС

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

В търсене на Левски

"Възвишение" е верен на романа и доброто жанрово кино

Широк екран

Акцентите в афиша на "Киномания 2017"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 21.11.2017

Капитал Daily

Брой 178 // 21.11.2017 Прочетете