Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 12 сеп 2017, 20:06, 3119 прочитания

Вечерни новини: 12 септември

Публикуван за обсъждане е законопроектът за новия модел на издръжка на КФН; Полицаите отново излизат на протест; Забавянето на ремонта на бул. "Шипченски проход" ще доведе до глоба за изпълнителя

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Вечерни новини: 17 септември

Съветът на директорите на "Кинтекс" е преразгледал взаимоотношенията си с "Емко"; Индустрията изпрати отворено писмо до премиера заради новите такси за газа; Трасето на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле вероятно ще стане известно в края на октомври; Красимир Сребров е новият директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"

17 сеп 2017

Вечерни новини: 13 септември

Херберт Салбер е новият посланик на Германия в България; Министерският съвет одобри създаването на нова държавна фирма за управление на спортни имоти; Парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните; Зачестяват случаите на наемане на персонал за работа на морето без договор; ГЕРБ подкрепи доклада за националната сигурност през миналата година

13 сеп 2017
5.8%
е ръстът в консумацията на ток за първите девет месеца на 2017 г. спрямо година по-рано, сочи справка на Електроенергийния системен оператор от 1 януари до 10 септември, цитирана от "Медиапул". С малко над 3.3% е нараснало и производството на електроенергия за периода, но износът на електроенергия е спаднал с 11%.
Замърсява ли въздуха вашият автомобил?
Моментален отговор на този въпрос може да получи всеки шофьор, ако премине през мобилната станция на испанската компания RSLab, която от 4 септември от лабораторията поставят на различни места в София. Тя е устройство, което посредством инфрачервени и ултравиолетови лъчи измерва нивата на вредните емисии, които отделя всеки автомобил. Друг датчик измерва скоростта на движение, а камера заснема номерата на колите. На няколко метра след станцията е поставен монитор, на който се изписва дали автомобилите отделят ниски (Low), средни (Average) или високи (High) нива на замърсители - фини прахови частици въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид. Инициативата е на програмата "Зелена София" и ще продължи до 15 септември. Всеки ден на страницата на програмата във "Фейсбук" се обявява мястото, на което е поставена станция.

Законопроектът, с който ще бъде променен моделът на издръжка на Комисията за финансов надзор (КФН), бе публикуван за обществено обсъждане. Той предвижда в бъдеще регулаторът да не разчита на бюджетна субсидия, а да покрива разходите си сам чрез събираните приходи от такси. За целта се предлага значително поскъпване на някои от предлаганите от него услуги, например тези за текущ надзор и издаване на лиценз, особено при пенсионни дружества и застрахователи. В мотивите към проекта този модел ще реши проблема с хроничния недостиг на средства, заради което КФН не успява да набере и задържи квалифицирани кадри, работи с недостатъчна технологична обезпеченост и не успява да плати разноски като членския внос към европейските институционални организации.

Полицаите обявиха, че отново излизат на национален протест за четвъртък - едновременно в София и Варна, информират БТА и БНР. След среща на полицейските синдикати с ръководството на МВР стана известно, че са нужни близо 140 млн. лв. годишно за исканото увеличение на заплатите и това е невъзможно. Част от синдикатите искат увеличение на заплатите със задна дата - от 1 февруари. От министерството обясниха, че това не може да стане по сега действащия закон. При исканите 15 процента ще са нужни над 11 млн. лв. Така за една година трябва да се намерят над 136 млн. лева. От своя страна от финансовата дирекция на вътрешното министерство представиха план и отчети, според които това е невъзможно, тъй като в момента МВР не разполага с тези средства.

Сериозното забавяне на ремонта на столичния бул. "Шипченски проход" ще доведе и до сериозна глоба за фирмата изпълнител. Кметът на София Йорданка Фандъкова разкри, че на "Пътища и съоръжения" ще бъде наложена санкция, която до този момент е достигнала 130 хил. лв., съобщава "Фокус". Ремонтът на булеварда започна на 4 юли. Първоначално той трябваше да бъде готов за около две седмици, но след това срокът беше удължаван няколко пъти. Последният обявен срок за завършването му беше в началото на седмицата, но проверка на Фандъкова е установила, че фирмата изпълнител отново се е забавила. "Глобата ще е сериозна, но ще настоявам фирмата да си свърши работата, за да можем да пуснем движението възможно най-скоро", каза още Фандъкова.

Средният осигурителен доход през юли 2017 г. достигна 811.75 лв. и така бе преодоляна тенденцията към спад, регистрирана в предходните две месеца. През юни размерът на средния осигурителен доход за България бе 803.13 лв., през май - 814.36 лева, а през април - 825.92 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 август 2016 г. до 31 юли 2017 г. е 797.70 лв., съобщaва Националният осигурителен институт.За осемте месеца на годината МВР отчита намаляване на тежките катастрофи, жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на миналата година. Това е факт въпреки многобройните пътни инциденти и тревожни ситуации по пътищата на страната, бе отчетено на редовното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, сочи съобщение във "Фейсбук" страницата на националната полиция. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов е отчел обаче, че въпреки предприетите мерки смъртността в страната в резултат на пътни инциденти остава значително над нивата във водещите европейски държави.

Четвърто подред дисциплинарно производство срещу бившия зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева образува съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя беше в ръководството по времето на Владимира Янева. Предложението за наказанието ѝ е на сегашния шеф на СГС Калоян Топалов. В дисциплинарния състав ще влязат Димитър Узунов, Даниела Костова и Галина Карагьозова. Крънчева е дисциплинарно разследвана по три предложения на Калоян Топалов, включително за уволнение, и по едно на председателя на ВКС Лозан Панов, припомня defakto.bg.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви две поръчки за модернизацията на 31.5 км от пътя Калотина - Сливница за над 250 млн. лв. Едната е на стойност 141.6 млн. лв. без ДДС и е за 14.5 км между Калотина и пътния възел при Драгоман. Част от средствата са осигурени от механизма "Свързана Европа". Крайният срок за подаване на оферти е 13 ноември. Другата поръчка за участъка между Драгоман и Сливница, който е дълъг почти 17 км. Прогнозната стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Оферти за този търг могат да се подават до 16 ноември. Двете отсечки ще бъдат разширени, като така съществуващият път ще бъде с по две ленти в посока.

Световни новини

Германската икономика ще нарасне над 2%, прогнозират индустриалци
Германската икономика се очаква да нарасне с над 2 процента тази година с отчитане на сезонните фактори, което ще е най-силният растеж от 6 години, обяви Съюзът на германските индустриалци (BDI). Сдружението повиши прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика, информира Reuters. Министерството на икономиката съобщи по-рано в месечния си бюлетин, че очаква икономиката на страната да загуби част от набраната инерция през второто полугодие. Засега министерството се придържа към прогнозата си за растеж тази година от 1.5 на сто без отчитане на сезонните фактори, което означава 1.8 процента с отчитане на сезонните фактори. Икономистите очакват правителството да повиши прогнозите си за растежа в края на месеца. BDI изготвя своята прогноза на базата на тесните си връзки с над 100 000 големи, средни и малки предприятия, които дават работа на над 8 милиона служители.

И Австрия предупреди за опасност при пътувания в Турция
Министерството на външните работи на Австрия предупреди австрийските граждани за опасност при пътувания в Турция заради политиката на местните власти, необоснованите задържания, заради проверката на мобилни устройства и отказ за влизане в страната. Това става в момент, когато Германия в Турция са в остър спор заради задържани над 50 германци, като при 12 от случаите става въпрос за политически мотивирани арести. В последно време при пътувания на австрийски граждани и граждани на други страни от ЕС в някои случаи имаше задържания или откази за влизане без посочени конкретни причини или основания от страна на турските власти. Австрийските представителства в Турция невинаги биват осведомявани навреме за задържанията на австрийски граждани, поради което не във всички случаи може да се гарантира предоставяне на консулска помощ, се казва в изявление на външното министерство във Виена.

Михай Фифор е новият министър на отбраната на Румъния
Румънският президент Каус Йоханис подписа във вторник укази за назначаването на досегашния министър на икономиката Михай Фифор за министър на отбраната и на Георге Шимон съответно за министър на икономиката, предаде "Аджерпрес". Миналата седмица Адриан Цуцуяну подаде оставка като министър на отбраната, след като в медиите се появи съобщение на министерството на отбраната, според което заплатите на служителите на министерството ще бъдат изплащани разсрочено през септември, тъй като не е направена корекция на бюджета. По-късно премиерът Михай Тудосе увери, че има достатъчно пари за заплатите в армията и във всеки друг сектор, и упрекна министъра в липса на комуникация.

Сърбия е поканена в терминала за течен газ в Александруполис
Гърция е предложила на Сърбия да участва в изграждането на терминал за течен природен газ в Александруполис, съобщава сръбският в. "Вечерне новости", позовавайки се на собствени източници. В замяна на това Сърбия ще има дял от 20 процента в собствеността на терминала, който ще се намира на 14.5 километра от делтата на Марица, само на 30 километра от границата с Турция и на около 300 километра от Солун. По 20% от терминала ще притежават гръцката газова компания ДЕПА и Българският енергиен холдинг, а останалата част от собствеността ще се разпредели между частни компании. Сърбия може да разчита на безвъзмездна помощ от европейските фондове, тъй като проектът се вписва в европейската стратегия за развитие на инфраструктурата и вече е съгласуван с Гърция и България, посочва "Вечерне новости". Вестникът уточнява, че течният газ ще се доставя с кораби до Александруполис, след това ще се транспортира до отдалечения на 17.6 километра терминал, където ще се преработва в газообразно състояние и ще се препраща по-нататък.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Какво се случи през седмицата Какво се случи през седмицата

Българските институции единодушно отчетоха положителен мониторингов доклад на ЕК; Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе бе поставен под домашен арест; Freedom House: онлайн манипулации и дезинформационни тактики са "изиграли важна роля" в изборите на 18 държави в последната година; За пръв път България продаде на първичния пазар ДЦК, които носят отрицателен доход; Фондът на фондовете пусна пазарни консултации за нов продукт

17 ное 2017, 643 прочитания

Хайл, Полша 2 Хайл, Полша

Медийна сергия + снимка на седмицата

17 ное 2017, 965 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Седмицата" Затваряне
Вечерни новини: 13 септември

Херберт Салбер е новият посланик на Германия в България; Министерският съвет одобри създаването на нова държавна фирма за управление на спортни имоти; Парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните; Зачестяват случаите на наемане на персонал за работа на морето без договор; ГЕРБ подкрепи доклада за националната сигурност през миналата година

Проблемите на малките

Няколко извода от "Гепард" - годишната класация на "Капитал" за най-динамичните малки и средни дружества

Новият "вечен" фонд на Павел Езекиев

Neo Ventures набра първи портфейл от 3 млн. евро, които са почти изцяло инвестирани в три компании. Това са българската Ендуросат и чуждите Cannabi-Tech и Vostok VR

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Северни пиеси

Новата колекция YPPERLIG представя сътрудничество между ИКЕА и HAY и е истинско събитие

1001 стоки

"Под знака на Меркурий" разглежда търговията в София от античността до наши дни

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете