Капитал
Обратно към статията

Шест компании попаднаха в стартъп програма на Raiffeisenbank

Сред избраните проекти няма българско участие

От Сирма Пенкова
27 септември 2017

Общо шест международни стартиращи компании с проекти от финтех индустрията бяха избрани да се включат в първото издание на новата международна акселераторска програма на Raiffeisenbank Elevator Lab. За участие в програмата бяха получени над 330 кандидатури на компании от 56 държави, включително и България. Подборът на стартиращите компании в първото издание на Elevator Lab се осъществи от международно жури от Raiffeisenbank International, съставено от специалисти във финансовата и технологичната сфера. Сред избраните шест проекта обаче не се класира нито една българска компания.

"Не беше лека задача да подберем шестте участника, тъй като трябваше да избираме от много отлични и интересни кандидатури, които получихме. През следващите няколко месеца Raiffeisenbank International ще вложи експертиза, мрежата и инфраструктурата си, за да разработи съвместно със стартъп компаниите пилотни проекти. Целта е да се изследват реалните ползи в различни бизнес ситуации от групата Raiffeisenbank International", коментира за медиите Михаел Хоелерер, неин пълномощен представител.

Кой ще се включи

Сред участниците в акселераторската програма е компанията от Великобритания MishiPay. Тя разработва платежна технология, която позволява на потребителите чрез мобилно приложение да сканират продукти в магазините, да платят автоматично на място през смартфоните си и да си тръгнат. Решението, освен че спестява време, би могло да намали или изцяло да замени касите в магазините.

Американската компания Moxtra предлага платформа, която служи като посредник между клиенти и финансови институции. Тя би могла да бъде полезна при подписване на нови условия, договори и документи, защото борави със защитени съобщения, електронни подписи, както и възможност за видеосрещи в реално време.

Стартиращата компания от Швейцария SONECT превръща всеки магазин или физическо лице във "виртуален банкомат". Компанията намалява високата цена за транзакция, като позволява на потребителите да извършват операции чрез смартфоните си, свързвайки тези, които искат да теглят пари, с тези, които искат да депозират пари в брой.

Шведският стартъп Asteria разработва софтуер, който се внедрява в системата на клиента и на банката. Чрез него клиентите получават автоматизирани прогнози за паричните си потоци, както и предупреждение, когато софтуерът регистрира рязко намаляване, придружено от предложение за решаване на проблема с тяхната банка.

Другият шведски участник в програмата е компанията Gauss Algorithmic, която се позиционира като лидер в областта на интегрираните данни, придружени от изследвания и прогнози, свързани с данните в региона на Централна и Източна Европа.

Австрийският стартъп kompany пък предлага достъп в реално време до одиторска фирмена информация, покриваща близо 100 милиона компании в над 150 юрисдикции. Тяхната услуга може да подобри или автоматизира проверката и получаването на фирмена информация на международни компании.

За програмата

Инициативата на Raiffeisenbank е насочена към млади предприемачи, които разработват решения в областта на банкирането за малки и средни предприятия, анализ на данни, плащания и транзакции, офис на бъдещето, както и технологии, свързани с търговията с инвестиции. Програмата ще продължи общо 4 месеца, като избраните стартиращи компании ще бъдат поканени във Виена за допълнителна разработка на идеите и концепциите им в сътрудничество със специалисти от Raiffeisenbank International. В края на програмата предприемачите ще имат възможност да представят проектите си през инвеститори, а на заключително събитие в края на февруари 2018 г. ще покажат напредъка и постиженията си пред международна публика.

За участие в програмата бяха получени над 330 кандидатури на компании от 56 държави

Фотограф: Pexels