Капитал
Обратно към статията

Twin Ray e победител в регионалното състезание PowerUp!

Компанията за електрически самолети ще представи България на финала в Будапеща

От Сирма Пенкова
9 октомври 2017

Българската стартираща компания Twin Ray е победител в регионалното състезание за бизнеси в енергийния сектор PowerUp!, организиран от InnoEnergy. Стартъпът разработва малки електрически самолети с късо разперване на крилете, които се зареждат със соларна енергия. Българския екип ще представи проекта си на големия финал на надпреварата в Будапеща през ноември, където ще се състезава с финалистите от останалите държави участници от Централна и Източна Европа.

На големия финал международно жури ще определи трите най-добри стартиращи компании с иновативни проекти в сектора на устойчивата енергия, които могат да окажат глобално въздействие и да повлияят за опазването на околната среда. Те ще получат парични награди в размер съответно на 20 хил. евро, 10 хил. евро и 5 хил. евро и достъп до престижния KIC InnoEnergy Highway Аccelerator, където да доразвият бизнесите си.

Българският победител

На локално ниво състезанието се координира от неправителствената организация Cleantech Bulgaria, а тази година до финала стигнаха седем страртиращи компании. Журито единодушно избра за победител стартъпа Twin Ray. Екипът разработва лек пътнически самолет, който се задвижва от соларна енергия. По дължината на 12-метровите криле на машината са поставени соларни панели, които позволяват да се развие скорост от 170 км/ч. Самолетът е пригоден за изпълняване на къси пътнически маршрути и може да се пилотира от частни пилоти. Според основателите на компанията зареждането на машината става за един ден, а алтернативният метод на захранване позволява освен ниски разходи и комфортно и екосъобразно придвижване. Twin Ray е и един от стартъпите, успешно завършили последния сезон на акселераторската програма Start It Smart, но за момента нямат готов прототип на самолета.

По дължината на 12-метровите криле на машината са поставени соларни панели, които позволяват да се развие скорост от 170 км/ч.

[Twin Ray]

Финалистите в надпреварата

Седем компании в ранен етап от развитието си с проекти в енергийната сфера и опазването на околната среда стигнаха до локалния финал на надпреварата PowerUp!. Сред тях е иновативната батерия за дома Smart Home Battery, заместител на стандартната електроенергия. С мощност от 12 kWh домакинствата могат да зареждат батерията през нощта и да използват енергията й през деня. Българският проект финалист Rocket Heater Gamera разработва ефективна отоплителна печка на твърдо гориво с много малки количества отпадъчен материал от използваното. Конкурентен беше и проектът BurnIT green, който представлява бездимна пещ с мощност 20 - 25 KW, предназначена за домакинствата.

Решението на Autonomous е да ремонтират използвани литиево-йонни батерии и да ги препродават във вид подходящ за използване от мотори, автомобили и домакинства. Екипът на Solery разработва иновативна система от слънчеви панели за бизнеса и домакинствата, осигурявайки целия процес по генериране, контролиране и дистрибуция на енергия. Идеята на екипа от Share a taxi се базира на споделените пътувания, като в резултат освен по-ниската цена за придвижване се намалява и замърсяването на въздуха при комбинирано придвижване с един автомобил.

[CleanTech]