Капитал
Обратно към статията

Милиони долари в ethereum са замразени заради грешка в системата

Според различни източници става дума за сума между 100 и 300 млн. долара

От Йоан Запрянов
8 ноември 2017

Неизвестен до момента брой потребителски портфейли, базирани върху мрежата на криптовалутата ethereum, са замразени. Причина за проблема е грешка в кода на нова услуга за множествен подпис на стартъпа Parity Technologies, който стои зад известния Ehthereum Parity Wallet, пише CoinDesk. От Parity Technologies обявиха, че потребител е изтрил част от кода, спирайки временно местенето на суми от портфейлите, превръщайки го в стандартен. Все още не е ясно колко пари са заключени, като според CoinDesk става дума за около 100 млн. долара в ethereum, докато Business Insider и Verge определят сумата за по-близка до 300 млн. долара.

ethereum price

Това е пореден удар за криптовалутата - тази година хакер открадна над 30 млн. долара в ethereum, като така отвори пореден дебат относно сигурността на криптовалутите. Дигиталните активи, които претендират, че могат да доведат до истинска революция в световната финансова система и са по-добър вариант от централизираните валути, смятат, че именно сигурността им е сред основните качества.

Какво се случи?

Пробивът в системата е открит от разработчик върху ethereum платформата с потребителско име devopps199, сочи информация на GitHub. Ethereum ползва няколко клиента, като в случая е бил ударен вторият по популярност. Според данни на EtherNodes.org въпросният клиент Parity отговаря за общо около 20% от мрежата. Има големи разминавания колко точно пари са заключени – информациите варират между 100 млн. и 300 млн. долара. Предишният пробив на ethereum, при който бяха откраднати 30 млн. долара в криптовалута, също беше върху клиента Parity.

Според разработчиците на криптовалутата, въпреки че бъговете са били оправени тогава, има други дупки в кода, които са позволили новата атака да се случи. Според разработчика devopps199 самият той не е опитен в сферата на умните договори, за които основно се използва ethereum, и се е натъкнал на сегашния проблем, без да има лоши намерения.

От екипа на криптовалутата вече работят по решение, но за момента няма ясен сигнал, че парите ще бъдат освободени. Според някои разработчици трябва да се промени целият код на ethereum, но очаквано, повечето потребители не са съгласни с това решение.

"Parity Technologies иска да увери всички, че анализираме ситуацията и скоро ще имаме повече информация за това как ще бъде разрешен проблемът", се казва в изявление на компанията, която поддържа клиента.

[Shutterstock]