Капитал
Обратно към статията

Пътеводител за педиатричните грижи в София

Безплатно мобилно приложение за детско здраве HealtyKid Sofia

От Детелина Христова
9 ноември 2017

Безплатното мобилно приложение за детско здраве HealtyKid Sofia вече функционира. То съдържа подробна и актуална информация за детските лечебни заведения в София, за да улесни избора на детски лекар в случай на нужда.

Зад разработването му стоят д-р Таня Андреева, педиатър, и нейна приятелка, а вложените средства са лични. Идеята за създаването на приложението се ражда преди три месеца, за да запълни празнина, която съществува в София от близо 40 години. През 1978 г. започва строеж на Национална педиатрична болница, която да обединява всички детски специалисти. През годините досега проектът е изоставян многократно и все още очаква своето развитие.

Преглед на оригинала

Като студентка Таня Андреева работи в Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница. "Там всекидневно транспортираха новородени с тежки сърдечни пороци от родилните отделения. Тогава сестрите ми разказваха, че е имало идея Националната педиатрична болница да бъде свързана с топла връзка с "Майчин дом" и всички новородени със сърдечни заболявания много бързо да се поемат от детските кардиолози, а всички консултации с други детски специалисти да стават своевременно и лесно. Оттогава е и моята мечта." По време на специализацията си д-р Андреева всекидневно преглежда деца на родители, обиколили няколко болници, преди да намерят точния за проблема на детето си специалист.

Част от предисторията на разработката е и участието на д-р Андреева в учредения от пациентски организации и педиатри тази година Инициативен комитет за построяването на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк". За Таня навсякъде по света такива центрове са в основата на добрата педиатрична практика. След поредица от публични изяви, демонстриращи нуждата от "Детски здравен парк", на нейна приятелка и майка на малко дете й хрумва идеята да обединят детските лечебни заведения поне в мобилно приложение. Консултират се с юристи и с колеги педиатри. Разработката е на "Спийдфлоу България".

"Не сме заимствали идеи от подобни приложения. Не знам дали има такива, защото всяка европейска столица си има обединена детска болница (по информация, изнесена пред медиите от Българската педиатрична асоциация - бел. авт.)." Тяхната идея получава подкрепа от Инициативния комитет на "Детски здравен парк", асоциация "Родители", Националната мрежа за децата и Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.


В приложението са зададени спешните състояния при децата и оплакванията, за които незабавно трябва да бъде потърсена помощ. Навигацията е лесна, болниците излизат спрямо зададените симптоми и близостта до нас. Родителите могат да следят предстоящите имунизации, профилактични прегледи и изследвания на детето, като след въвеждане на рождената му дата получават известие за всеки задължителен преглед и/или ваксина.

Според д-р Рангачева, педиатър с повече от 40-годишна практика, календарът в приложението би бил от улеснение за нея и колегите й и би предотвратил закъснелите и отложени посещения на родителите в центъра. "Това би облекчило и нас – налага се да ги търсим за имунизации и профилактични прегледи, защото след като детето им навърши годинка, престават да бъдат толкова редовни."


Две майки от София ни споделиха първите си впечатления от апликацията. Според Р. Караколева, на 33 години с почти двегодишна дъщеря, секцията за спешни случаи е суперполезна. "Наблюденията ми са, че често родителите не знаят къде да заведат децата си. В това число включвам и себе си. Не случайно всяко второ питане по родителските групи във Фейсбук е именно за това." На В. Киен, на 25 години с дъщеря на 10 месеца, й харесва календарът, който напомня за предстоящи прегледи и ваксини.

Целта на приложението е информативна – къде и какви детски специалисти работят. Особено в ранна детска възраст, състоянията бързо преминават в критични, приложението ги упътва за педиатричните грижи в София. "Не се наемаме да оценяваме никого, нито да гарантираме качеството на лечението. Оценката за лекарите е много субективна. Добър според пациента е лекарят, който е помогнал."

healthykid.eu