Капитал
Обратно към статията

Bitcoin обществото се отказа от промени по криптовалутата

Изпълнителният директор на Citigroup Майкъл Корбат предвижда държавни дигитални валути

От Йоан Запрянов
10 ноември 2017

Bitcoin няма да променя софтуера си – промяна, която се планираше в продължение на месеци. Идеята зa промени в софтуера имаше ранна подкрепа от страна на bitcoin стартъпи и се казваше Segwit2x. Промяната щеше да доведе до по-големи блокове информация в блокчейн веригата, като тя трябваше да влезе в сила около 16 ноември.

Проблемът

Проблемът беше, че след преправянето на софтуера се отваряха прекалено много въпросителни, които доведоха и до силна критика към плановете. В четвъртък изпълнителният директор и съосновател на компанията-разработчик на bitcoin софтуер BitGo Майк Белше обяви чрез имейл, че плановете отпадат. Той беше един от основните застъпници за промените, но по думите му те могат да разделят bitcoin обществото, а сплотяването е по-важно.

"За съжаление е видимо, че нямаме консенсус относно промените в софтуера. Ако направим промените, това може да раздели обществото и да се отрази върху растежа на Bitcoin. Това не е нашата цел", коментира Белше.

Масовото мнение сред bitcoin разработчиците и ентусиастите след новините бе позитивно. "Bitcoin спечели", коментира Акин Фернандез, разработчик на софтуера. "Победа за твърдия разум", написа в Twitter от своя страна Чарли Лий, създател на друга криптовалута, Litecoin.

Сметките на инвеститорите обаче бяха объркани и ако идеята на разработчиците е била по този начин да запазят растежа на bitcoin, поне в краткосрочен план опитът им е неуспешен. Първоначално bitcoin се изстреля нагоре до нови висини от 7900 долара, след което криптовалутата загуби почти хиляда долара от цената си и стигна до 7000 долара за монета.Държавни криптовалути?

Докато bitcoin обществото изживяваше поредната си вътрешна дилема, големите имена във финансовата индустрия продължиха с изказванията си за бъдещето на фискалната система. Според изпълнителния директор на Citigroup Майкъл Корбат скоро ще се появят държавни дигитални валути, които да отговорят на предизвикателството на bitcoin.

Пред Bloomberg той коментира, че вълната на криптовалутите е "истиснка заплаха" за финансовата система и правителствата няма да стоят с кръстени ръце. "Много е вероятно да видим държавни дигитални валути. Не мисля, че "криптовалута" би било добър термин", коментира той.


За разлика от много скептици в банковата индустрия той смята, че хората трябва поне да опитат какво точно са криптовалутите. Корбат също така смята, че блокчейн технолгоията има много голям потенциал и не трябва да бъде отхвърлена.

Ако действително се появят държавни криптовалути – или дигитални валути, както ги нарича Корбат, – те в крайна сметка биха били централизирани, което би било в разрез с основната характеристика на bitcoin и другите криптовалути.

Цената на bitcoin първоначално скочи след новините за отказа от промени, след което тръгна стремглаво надолу

Фотограф: Dado Ruvic