Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
18 19 ное 2013, 9:32, 5373 прочитания

...България: Слънчасало мечтание

Времето на неразрушимия пенсионер и на последния атентатор - Пубера

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Профил

Владислав Тодоров  е български културолог и политолог, който живее в САЩ и преподава в Пенсилванския университет. Автор е на романите "Адамов комплекс", "Червен площад, черен площад", "Малък парадокс за театъра и други фигури на живота", "Дзифт" (2006) и "Цинкограф" (2010) и на сборника политическа публицистика "Хаотично махало". Той е и сценарист на филмите "Дзифт" и "Цветът на хамелеона" по последния му роман.
 
Красотата трябва да се подлага на стрес. Да се хвърли бомба в клишето на творението, наречено човек. 

След двадесет години виждам България щастлива. Чисто хубава, обитавана от пенсионери на непреклонна възраст. Постигнати са човешки висоти, духовна и физическа якост, сравнима с природните красоти и богатства по нашите земи. Дух и натура са се кръстосали в едно нерушимо цяло с името България.

Още по темата

Future canceled

Как залежите на бъдеще неусетно се изчерпаха

27 ное 2013

Заблудите на миналото и проблемите на бъдещето

Какво се обърка в българския политически живот и защо оправянето на грешките ще е трудно

15 ное 2013

Деца, пазете се от хора, които имат всички отговори

Полският дисидент и публицист Адам Михник пред "Капитал"

14 ное 2013

София през 2033. Ако протестите не успеят

Ако не намираме време и енергия да бъдем политически активни, някой друг ще го направи вместо нас

11 ное 2013

България. Следващите 20?

Корупцията е основната причина за изгубените надежди

8 ное 2013

Бедни няма. Бедстващи няма. Беди няма. Селяни няма. Налице е гражданско дружелюбие по места. Единствено смъртта грози живота по естествен начин. Както всяко нещо на света и тя е поправима. Времето на неразрушимия пенсионер e настъпило.

Калното дъно е празно. Хората не изпадат. Младите не свършват. Те не бягат. Не се самозапалват. Старите се трупат. Спрели са спонтанно да избухват, преяли с артелния резерв на армията. Късно се разбрало, че бил взривоопасен. 

На лумпените им е загаснал телевизорът. На интелектуалците им се скъсал локумът. Медията си изяла червило. Маските увиснали, предвещавайки появата на нова автентична публичност. Страната крачи напред с неподменено лице.

Вековна България се събужда без пружиниращи лидери, без лукави командири, без прелестни идиоти в публичното пространство. Лидерът - тази вмирисана глава на прехода се търкаля на бунището на историята. На народа му е минала треската. На хората им просветнало. Протести няма. Протестиращите станали красиви и отишли в пенсия. Учените са напипали жлезата на щастието. Стимулират я с подлютяване, пиърсинг и жива жарава. Това оздравява гениталиите и гарантира полудневна ерекция при мъжете и трифазен оргазъм при жените.

Пенсионерът е хормонално обогатен. Режимът на полово активно дружелюбие преосмислил пенсионерския стил и маниер на живот. Народът се намира в ситуация на ренесансова възбуда на базата на сладък живот и хормонален кипеж.

Старее се сладострастно. Специални клиники подмладяват половите органи и нужди. Естетизират тяхната пластика. Коригират ноздрите и ушната мида, които с времето провисват. Изсмукват тежките сланини и залежалите липидни маси от бричовете на жените и шкембето на мъжете. Тези маси носят риск от самозапалване в ситуацията на изборна треска. 

Перестройката на човешкия материал е създала съвършено хубав, вечно зелен пенсионер. Спряло е презряването на духа и тялото. В сивата зона на половия живот продължава борбата с посткоиталната тъга - тъгата на близкото минало. Тя е станала пренебрежима.  

Щастието е отношение на наслада към болка. Насладата прибавя, а болката отнема количества щастие. Пълното щастие като състояние на омайна безболезненост е станало държавно статукво. Горчивият хап на старостта е окончателно преглътнат.

Дружелюбието е новата солидарност. Крепи се не на базата на лишения, горчивини и болка, а на сладка тръпка и як стил. Живо-тръпни пенсионери съставляват здравия човешки материал на страната. От техния глас произтича легитимна България.

Верига от ферми за вечно зелени пенсионери опасва страната. Наричат ги още камери на дружелюбието. Пумпалът, който се издига на връх Бузлуджа, представлява най-мащабната и най-модерно оборудваната подобна камера. Съоръжението се върти около оста си и предлага шеметна панорама на тази легендарно храбра висина.

Излят от прозрачен бетон, Пумпалът осигурява великански гледки и антидепресивен световъртеж на своите обитатели. Специални климатични уредби подават в контролирани дози газове на благодушието, които тушират изблиците на синилна сприхавост и осигуряват любвеобилни състояния на духа и тялото.

Чушкопекът - българското инженерно чудо на ХХ век, е преодолян. Свидетели сме на мащабен скок на българския чудотворен гений. Налице е технологична революция, сравнима с изобретяването на реактивния двигател на базата на чайника. 

Българското инженерно чудо на ХХІ век представлява мултимедийна конзола, наподобяваща куба на Рубик. Става дума за персонален електронен терминал за блогиране, игри и забавления, функциониращ още като гласоподавател. 

Шестостенната играчка има цветовете на шестте парламентарни сили. Подобно на куба Рубик, тя се състои от множество кубчета, представляващи фракциите в отделните партии. Когато кубът се върти, цветовете се разбъркват. Така динамично се децентрализират и пренареждат парламентарните сили. Не лидери и централи, а деветте фракции на всяка от шестте партии съставят помежду си коалиции в зависимост от въртенето на милионите кубове. Страната се движи в режим на възможно най-пряка демокрация.   

Живеещите във фермите дружелюбни пенсионери имат възможност да гласуват и прегласуват, перманентно да опресняват вота си. Те въртят куба. Той върти парламента.  

Стоп. Внимание. Опасност! По сферичните стени на Пумпала пробягва гърчавата сянка на последния атентатор на света – Пубера. Очилат младеж с вид на хормонално изчадие. Пъпчасал, възпален и трескав. Злосторен онанист. Фермент на безредието. Новомъченик на хаоса. Хакер на щастието. В ръцете си върти куб, но не цветен като на другите, а чисто бял. 

Кубът албинос крие в себе си мощна бомба със специално рационализиран детонатор. Става дума за изключително коварно и смъртоносно, тайно съществуващо българско технологично чудо, създадено от Пубера в килера на злосторната му самота. 

При всяко завъртане кубът албинос може да избухне. Всяко разместване на кубчетата може да се окаже спусък, който задейства бомбата. Коя е фаталната комбинация самият Пубер не знае. Кубът е чисто бял. Всяко едно негово завъртане видимо не променя нищо. Смъртоносната комбинация остава заключена за очите, неразгадана.

Пуберът е жива бомба в ръцете на случайността. Той ще се взриви в случаен момент на случайно място сред случайно множество от дружелюбни пенсионери с шарени кубове в ръце. Безразборната случайност на атентата сее смут в душите и трови щастието.

Младите ушни миди на Пубера импулсивно се наливат с кръв всеки път, в който той завърта куба албинос. Тялото му тръпне в очакване кубът да избухне при всяко следващо завъртане. 

Пуберът трае. Зад дебелите му очила зреят очите на мрака. Лицето му – безочлива икона. Алабросът му - фризирана ярост. Сплетени зъби, келяви бакенбарди, одрани колена и лакти на самосезирал се диверсант. На петата му зее гнойна рана. Боли го страшно и смърди. Вонята трови газовете на благодушието. Присъствието на Пубера кара пенсионерите да нервничат, без да знаят защо. С мозъка на костите си те усещат завръщането на болката в света на насладата. 

Не говори с никого. Движи се сам. Както всеки враг, и той не спи. Живее на крак. Носи със себе си всичко, което има. На рамото му е кацнал папагалът на Селин - крастава, сприхава, човеконенавистна птица. Кълве му главата. Разхвърля мисли с глицеринов глас:

"Гръм и стрес. Красотата трябва да се подлага на стрес. На внезапен стрес. Да се хвърли бомба в клишето на творението, наречено човек. Да му се смачка фасонът."

На излизане от Щастието ни среща надпис: "Внимание – пубери!"
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Стари 20 72 Стари 20

Какво изчезна и се появи през изминалите две десетилетия

10 дек 2013, 20374 прочитания

5 Всяка медия, която няма дигитална стратегия, е обречена на забвение

Андон Балтаков, старши директор бизнес операции в CNN Digital, пред "Капитал"

2 дек 2013, 4488 прочитания

24 часа 7 дни

23 сеп 2017, 17631 прочитания

23 сеп 2017, 14231 прочитания

23 сеп 2017, 5948 прочитания

23 сеп 2017, 5628 прочитания

23 сеп 2017, 2619 прочитания

Всички новини

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Нови 20" Затваряне
Каква енергетика ни очаква

Стратегическите решения в идните 10 години ще определят енергетиката до края на XXI век

По остриетo на ханджара*

Референдумът в иракски Кюрдистан

Газови войни

Липсата на комуникация и използването на готови модели спънаха опита за пазарни правила в газовия сектор

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Десет години по-късно и роботите танцуват

Акценти от програмата на новото издание на One Dance Week

Изяж София

Първият уличен гурме фестивал в България StrEAT Fest е за всички, които искат да се докоснат до нов вид преживяване и да опитат световните кухни, представени тук

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 20.09.2017

Капитал Daily

Брой 144 // 20.09.2017 Прочетете