Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 20 ное 2013, 23:41, 5252 прочитания

Да сготвим с вино

Строгите правила съществуват, за да се нарушават с вкусни комбинации

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Защо винената чаша има значение

Виното е силно ароматна напитка и вкусът му се възприема почти изцяло чрез обонянието

22 ное 2013

Пред предизвикателството на първите седем

Как старее българското вино и могат ли местните производители да създават вина дълголетници

22 ное 2013

На чаша вино около света

След няколко не съвсем успешни опита София вече има точно попадение в жанра винобар

22 ное 2013

С нов тласък

Или как изглежда българското червено вино през призмата на най-голямото винарско изложение в страната

22 ное 2013

С нов тласък

21 ное 2013

Кулинарни комбинации

Важно е да се комбинират вина и храни с подобни вкусове, които се допълват

20 ное 2013
Статията е част от специалното приложение на Капитал Daily "Червено вино".
Едва ли има кулинар, който поне веднъж да не е използвал виното за готвене. Модерната кухня казва, че почти всичко е позволено, а робуването на правила като "пилето само с бяло вино, червените меса с червено" отдавна не е закон. Все пак има основни принципи, които е добре да се спазват.
 
1.     Мариноване. Виното може да придаде фин аромат и вкус и да направи месото по-крехко, но с него се мариноват и плодове и зеленчуци. Ключовата дума е "внимателно" – плодовете и зеленчуците поемат много алкохол, за това те задължително минават термична обработка, при която алкохолът се изпарява.
2.     Какво вино? Не е нужно да похабявате любимото си вино за готвене, но пък най-евтиното няма да свърши добра работа -то често е твърде кисело, без особен аромат и когато алкохолът се изпари при термичната обработка, не остава много, от което храната да спечели. Внимавате с аромата - отлежалите в нови бъчви вина могат да се окажат прекалено натрапващи се, особено за меса с по-неутрален вкус като пилешко. Вина със силно флорален аромат като траминера не са подходящи за солени ястия.
3.    Стереотипите. Допреди години мантрата бе, че белите вина непременно са за светли меса и риба, а червените са за червени меса. Много готвачи нарушиха това правилно, за наша радост, и показаха, че някои риби са вкусни, приготвени с червено вино, а нежно телешко спокойно може да се овкуси и с бяло. Преценете сами колко е силен ароматът на виното и дали той ще се съчетае хармонично с този на продуктите. Не се притеснявайте да използвате и розе – особено за сладкиши.
4.    Задушаване. Дали капакът трябва да бъде отворен, за да се изпари алкохолът, или, напротив, в първите минути непременно трябва да е затворен, за да се запази ароматът? Сякаш няма категоричен отговор, а личният опит показва, че първите 1-2 минути  е по-добре капакът да е затворен, докато тиганът се загрее добре, след което да се махне.

Предложения
 
Свинско филе с червено вино, мед и горчица
За мариноване на около 500 г месо са необходими 1 чаша  леко червено вино, 1 ч.л. мека горчица, 1 с.л. мед (лавандулов или от кориандър придават леко екзотичен вкус), бял пипер и сол, няколко капки лимонов сок, ½ кафеена чаша зехтин, подходящ за готвене или олио.
Месото се разрязва на филета с дебелина около 2 см. Парчетата се посоляват и поръсват с белия пипер. Останалите продукти за маринатата се смесват и пържолите се заливат, така че да се покрият. Ако е необходимо, може леко да увеличите количеството вино. Оставят се за половин до един час, след което се пекат на скара или във фурна.
 
Телешки стек с бяло вино и зеленчуци
Стековете се посоляват, поръсва се с пипер и индийското орехче и се заливат с бяло вино. Оставят се в хладилник поне за два часа, като след първия час месото се обръща. След това се подсушава, поръсва се с мента и се намазва със зехтин от двете страни. Престоява така още 30 минути. Стекът се запечатва на добре загрят тиган. Не се долива мазнина. Намалете котлона до умерен огън и добавете ситно настъргани домати и моркови - по един среден домат и по половин морков на стек, както и накълцан праз. Разбъркайте и оставете на по-слаб огън с капак за 15-20 минути, като от време на време разбърквате. След това махнете капака. През няколко минути стековете се обръщат. Добавете сол, ако има нужда, но имайте предвид, че месото вече е било осолено, а след редуцирането на доматения сок вкусът ще е още по-наситен. Трябва да е готово за около 50 мин., но не се изкушавайте да усилите котлона и да готвите на силен огън, защото така ще направите месото жилаво. Щом сместа започне да се сгъстява и изпарява, се налива и малко топъл зеленчуков бульон.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари

През 2015 г. произведената продукция в сектора е надхвърлила 8.5 млрд. лв.

19 фев 2016, 5329 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Вино" Затваряне
С нов тласък

Милиардерски консорциум за СМЕ

Някои от най-богатите хора в Чехия и Словакия искат да купят собственика на bTV

Симеонов на абордаж в БМФ

Собственикът на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев няма да успее да си спести неустойки от 55 млн. лв. след решение на ВКС

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Талант и предразсъдъци

Режисьорът Константин Божанов за героите аутсайдери и трудното създаване на новия му филм

Северни пиеси

Новата колекция YPPERLIG представя сътрудничество между ИКЕА и HAY и е истинско събитие

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете