Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
20 ное 2013, 23:33, 3876 прочитания

Кулинарни комбинации

Важно е да се комбинират вина и храни с подобни вкусове, които се допълват

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Защо винената чаша има значение

Виното е силно ароматна напитка и вкусът му се възприема почти изцяло чрез обонянието

22 ное 2013

Пред предизвикателството на първите седем

Как старее българското вино и могат ли местните производители да създават вина дълголетници

22 ное 2013

На чаша вино около света

След няколко не съвсем успешни опита София вече има точно попадение в жанра винобар

22 ное 2013

С нов тласък

Или как изглежда българското червено вино през призмата на най-голямото винарско изложение в страната

22 ное 2013

С нов тласък

21 ное 2013

Да сготвим с вино

Строгите правила съществуват, за да се нарушават с вкусни комбинации

20 ное 2013


Статията е част от специалното приложение на Капитал Daily "Червено вино"
Съчетаването на вино и храна може да бъде истинска наука или пък изкуство - зависи с колко вдъхновение, любопитство и експериментален дух подхождаме. Тук няма един правилен отговор, но все пак специалистите са откроили няколко основни правила - те могат да ни предпазят от груби грешки, които да съсипят или обезличат изживяването. Важно е да се комбинират вина и храни с подобни вкусове, които се допълват - например вино с изявени цитрусови нотки и ястие с лимонов акцент. 

Силното разминаване ще обезличи или храната, или виното. Същото се отнася за консистенцията или плътността - на вина с леки тела подхождат леки храни, а тези средни или тежки тела могат да се комбинират добре с по-тежки ястия. Таниновите вина се втъкават много добре в структурата от мазнини на месото. Каберне совиньон, сира/шираз, малбек, карменер са чудесни със стекове. Все пак клишето червени вина с червени меса не трябва да ни спира - червени вина с по-леки тела се съчетават с меса от птици и зеленчуци също толкова добре, колкото и белите.

Друго правило е да се комбинират вина и храни близки по сладост. Виното трябва да е със същата или по-висока киселинност от ястието. Добре е  да се избягват комбинации от червено вино и твърде солени продукти и ястия.

Няколко добри комбинации:

Гъмза
Ястия от българската национална кухня като пълнени чушки, пиле с ориз; пернат дивеч и заешко; постни ястия с гъби; сладководни риби - шаран, сом; агнешко със сосове и зеленчуци.
Идеи: Шаран с ориз и стафиди; традиционен никулденски рибник; пълнени патладжани с агнешка или телешка кайма и ориз; пиле лютика (от Северозападна България).  



Кианти

Допълва се добре с телешко и свинско, приготвени  със сосове с горчица или със сини сливи.
Идея: Свинско филе, изпечено на бавен огън, с пикантни подправки, мед и уиски и няколко резена ананас

Каберне совиньон
Съчетава се добре с ястия с месо с по-наситен вкус- печено заешко със зеленчуци, ребърца на скара , леко пикантно агнешко и овнешко месо. Идеално за традиционни зимни храни като свинско със сушени плодове, червено месо с гарнитура от кестени и по-тежки постни ястия - със сосове със синьо или зелено сирене.
Идея: Заек, задушен с вино и подправки в глинен гювеч.

Българско мерло
Месни продукти на скара, постни ястия с термично обработени домати и патладжани, за по-неангажиращи обеди/вечери може да се поднася и с пица, в която няма тежки сирена и силно подправени колбаси; подхожда на свинско, приготвено по традиционни рецепти от Балканите.
Идея: Кюфтета на скара от свинска и телешка кайма (70/30), приготвени с лук, праз, цедено мляко, черен пипер, сол, ленено семе, люта чушка.

Каберне фран
Подходящо за агнешко по традиционни български рецепти или от Близкия изток; винско на скара, печено свинско със сушени плодове, лук или гъби; постни ястия с по-наситен вкус -  печени чушки, ядки и наситени добавки като червени горски плодове, целина на глави, карамелизиран лук, дюли. 
Идея: Печено агнешко или овнешко месо (предварително сварено с подправки) с ориз и дюли;

Сира от България
Пернат дивеч – пуешко, яребици, фазан, патешко или пиле без прекалено мазни и тежки добавки; птици, сготвени с плодове или кестени.
Идеи: Пилешко с ядки, изпечено в кора от морска сол или с по-екзотични плодове като нар и ананас; печена патица, маринована предварително с портокалов сок с кориандър или розмарин.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари

През 2015 г. произведената продукция в сектора е надхвърлила 8.5 млрд. лв.

19 фев 2016, 4940 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Вино" Затваряне
Да сготвим с вино

Строгите правила съществуват, за да се нарушават с вкусни комбинации

По остриетo на ханджара*

Референдумът в иракски Кюрдистан

Какво ще направи Слави Трифонов в политиката

Дори да има успех, той ще е краткосрочен и ограничен, по-интересният въпрос е защо започва сега

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Десет години по-късно и роботите танцуват

Акценти от програмата на новото издание на One Dance Week

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 20.09.2017

Капитал Daily

Брой 144 // 20.09.2017 Прочетете