Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 22 ное 2013, 11:27, 3401 прочитания

Пред предизвикателството на първите седем

Как старее българското вино и могат ли местните производители да създават вина дълголетници

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Турската CMK Group търси български вина за износ към Китай

Предложението е за създаване на общо дружество с местни производители

28 яну 2014

Защо винената чаша има значение

Виното е силно ароматна напитка и вкусът му се възприема почти изцяло чрез обонянието

22 ное 2013

На чаша вино около света

След няколко не съвсем успешни опита София вече има точно попадение в жанра винобар

22 ное 2013

С нов тласък

Или как изглежда българското червено вино през призмата на най-голямото винарско изложение в страната

22 ное 2013

Да сготвим с вино

Строгите правила съществуват, за да се нарушават с вкусни комбинации

20 ное 2013

Кулинарни комбинации

Важно е да се комбинират вина и храни с подобни вкусове, които се допълват

20 ное 2013

Празникът на божоле нуво

Едновременно отричано и възхвалявано, младото вино безспорно има свой стил и емоционалност

20 ное 2013


Статията е част от специалното приложение на Капитал Daily "Червено вино"
Създаването на подобно вино никога не е случайно – големите вина са замислени и изпълнени като такива
Проверката на времето, или колко дълго едно вино може да старее в бутилката, не само без да изгуби качествата си, но и напротив – да ги развие, е характеристика на "големите"  вина. Не бързайте да се радвате обаче, ако случайно откриете прашясала 30-годишна бутилка на тавана. Повечето вина се създават, за да се пият млади, и рядко запазват качествата си след повече от две-три години. Т.нар. резерви имат по-дълбок замисъл и обикновено достигат върхова форма около петата година, след което повяхват. Но вината, които могат да издържат 20, 15 или дори 10 години, са истинска рядкост.

Какво е нужно

Създаването на подобно вино никога не е случайно – големите вина са замислени и изпълнени като такива. Като начало е нужно наистина специално лозе на правилната възраст  – от съвсем млади лозя рядко се създадат дълголетни вина. Реколтата е ключова за стереенето - за това и еднакви вина от различни реколти могат да се различват в пъти в цената си.

Важен е и сортът. Годните за стареене червени вина по правило са с по-високо съдържание на танини, киселини и алкохол – именно тези съставки поддържат доброто им здраве. Такива са каберне совиньонът, мерлото или пино ноарът, но също и каберне фран, сира, темпранийо, санджовезе и др. Червените вина стареят много по-успешно, но има и изключения като някои шардонета, ризлинги, гевюрцтраминери и др. Ако всичко дотук е налице, идва ред на технологията на производство и съхранение. Нужен е много опит, знания, усет и вероятно доза талант.

Когато мислим за стари вина, сякаш автоматично си представяме великите вина от Бордо или Бургундия. И това е нормално. България никога не е била такъв производител. В последните години обаче някои уаймейкъри създават вина, които спокойно достигат възраст от 6 години, а част от тях демонстрират и още по-голям потенциал.
 
На прага на израстването

Точно на тях бе посветен и един от мастър класовете на Divino.Taste 2013 -  Ретроспекция: България 2007, на който бяха представени осем вина от реколта 2007 – всички изчерпани от продажба. Както отбелязаха и самите винари – най-доброто вино е продаденото вино. Случайно или не, и осемте представителя бяха от Южна България.



Единственото бяло вино в компанията е Marble Land Chardonnay 2007 на изба "Ямантиеви". То идва от едва двегодишно лозе, разположено на 400 м надморска височина на почви с вулканични камъни, варовик и фосили. Отлежавало в дъб, то има златист цвят, минаралност и комплексен нос и потенциал да старее още.

Друго едносортово вино е Hypnose Single Vineyard Merlot Reserve 2007 на "Логодаж". Отлежавало 15 месеца във френски дъб и 6 месеца в бутилка, преди да излезе на пазара, "Хипнозата" идва от седемгодишни лозя и макар вече да подминава пика си, все още впечатлява с плод, аромати и кадифеена мекота.

Дотук свършиха и едносортовите вина и започва доминацията на купажите. Pitos 2007  на пловската изба  "Драгомир"  с 60% каберне совиньон и 40% мерло е лежало 2 години в дъб и 1 година в бутилка. То е първа реколта за избата и, както отбеляза и Наталия Гаджева от "Драгомир", не е било и замислено да издържи повече, но Pitos 2007 е още много живо вино, със сложна структура, запазен плод, впечатляващ пикантен послевкус и възможност да издържи още.

Следващите няколко вина бяха представени в магнум бутилки, които по правило удължават живота на виното. Santa Sarah Privat 2007 на "Санта Сара" от 50% мавруд от стари лозя и 50% каберне совиньон от млади сякаш още не бе започнало да старее. Със здравия си цвят, жизнен аромат, стегнато и плътно тяло, виното предполага още години живот.

Casta Rubra 2007 на "Кастра Рубра", купаж от 70% мерло и 30% каберне совиньон, е също първа реколта за избата. Създадено е от много стари лозя около с. Коларово в Източните Родопи и е отлежавало 18 месеца в нови бъчви. Виното е в пика си и впечатлява със сложен нос и жизненост.

Kometa No Man"s Land на "Дамяница", също купаж от 60% мерло и 40% каберне совиньон, е престояло 10 месеца във френски дъб. Това е живо вино с елегантни, комплексни аромати, заоблено тяло със здрава структура и запазен плод. Цветът му е ярък, макар вече да се забелязват ръждавеещи нотки, които показват, че виното вече започва да навлиза в своя спад.

Червената серия приключва с Katarzyna Reserve 2007 на "Катаржина" - първото българско вино, прекрачило 90-точковата бариера на Робърт Паркър. Произведено от лозя между Източните Родопи и Сакар – районът, наричан българското Бордо, то има меко, стопено и хомогенно тяло, здрави танини и приятни мармаладени нотки във вкуса.

И за финал нещо различно: пенливо Edoardo Miroglio Rose Brut Metodo Classico 2007. Създадено изцяло от пино ноар, това е едно от най-добрите български вина въобще, което по нищо не отстъпва на пенливите си събратя от Шампан.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари

През 2015 г. произведената продукция в сектора е надхвърлила 8.5 млрд. лв.

19 фев 2016, 4940 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Вино" Затваряне
Защо винената чаша има значение

Виното е силно ароматна напитка и вкусът му се възприема почти изцяло чрез обонянието

Какво ще направи Слави Трифонов в политиката

Дори да има успех, той ще е краткосрочен и ограничен, по-интересният въпрос е защо започва сега

По остриетo на ханджара*

Референдумът в иракски Кюрдистан

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Десет години по-късно и роботите танцуват

Акценти от програмата на новото издание на One Dance Week

Изяж София

Първият уличен гурме фестивал в България StrEAT Fest е за всички, които искат да се докоснат до нов вид преживяване и да опитат световните кухни, представени тук

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 20.09.2017

Капитал Daily

Брой 144 // 20.09.2017 Прочетете