Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
22 ное 2013, 11:38, 6084 прочитания

Защо винената чаша има значение

Виното е силно ароматна напитка и вкусът му се възприема почти изцяло чрез обонянието

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Време за чаша вино

Вино

Сезонни напитки и тенденции в ритейл пазара.

15 юни 2014

Димят може да стане българският винен посланик

Наталия Гаджева и Константин Стоев, управляващи съсобственици на винарско имение "Драгомир"

15 юни 2014

Пред предизвикателството на първите седем

Как старее българското вино и могат ли местните производители да създават вина дълголетници

22 ное 2013

На чаша вино около света

След няколко не съвсем успешни опита София вече има точно попадение в жанра винобар

22 ное 2013

С нов тласък

Или как изглежда българското червено вино през призмата на най-голямото винарско изложение в страната

22 ное 2013

Да сготвим с вино

Строгите правила съществуват, за да се нарушават с вкусни комбинации

20 ное 2013

Кулинарни комбинации

Важно е да се комбинират вина и храни с подобни вкусове, които се допълват

20 ное 2013

Празникът на божоле нуво

Едновременно отричано и възхвалявано, младото вино безспорно има свой стил и емоционалност

20 ное 2013
Статията е част от специалното приложение на Капитал Daily "Червено вино"
Въздухът е най-добрият приятел на виното
Може ли едно и също вино да бъде както ароматно и омайно, така и безлично, а и дори да предизвиква желание да го смените? Отговорът е да, ако е поднесено в неподходяща чаша. Всеки, който работи с вино или е почитател на напитката, знае, че чашата има значение. Трудно е да повярваме обаче колко голяма е разликата, докато не се убедим лично.

Това не е трудно: отворете бутилка червено вино и налейте в три различни чаши – водна чаша от порцелан или дебело стъкло, чаша с малък обем на столче и тънкостенна винена чаша с голям обем на столче. Ще откриете, че в първия случай виното е "стегнато", неароматно и с груби танини (ако е червено от по-танинов сорт). Във втората чаша усещането е малко по-приятно, но далече от това, което ще ви даде виното от третата чаша.

Най- простото обяснение е, че виното е силно ароматна напитка и ние буквално възприемаме вкуса му почти изцяло чрез обонянието. Ако запушите носа си и отпиете от виното, няма усетите почти никакви характеристики. Ако опитате така няколко вина, няма да сте способни да ги различите, а с вързани очи е възможно дори да не разберете, че това е вино.

Така че чашата е повече от важна за любителите на вино. Разбира се, има индивидуални предпочитания, но няколко неща са повече от основни. Едно от тях е, че въздухът е най-добрият приятел на виното. Той му позволява да отпусне ароматите си. А за това са нужни сравнително големи чаши. Те се пълнят до между 1/5 и 1/3 от обема им в зависимост от големината на чашата и вида на виното. Така остава достатъчно място, за да "диша" виното, който процес пък се ускорява със завъртането на виното в чашата, а колкото по-голяма е чашата, толкова по-малък е шансът да опръскаме себе си и всички наоколо при това упражнение. Всички винени чаши имат по-малко или повече затворени краища, което помага ароматите да се задържат по-дълго в чашата.
Ето защо във водната чаша виното нито може да разгърне ароматите си, нито пък да ги задържи, а в малката винена чаша това се случва в недостатъчна степен.

Има винени чаши, чиито форма и степен на затвореност са съобразени с характеристиките на отделни винени сортове. Те са преназначени за професионалисти, за хора с по-дълбок интерес към виното, които могат да оценят тънките разлики, както и за ресторанти в по-високия клас. Във всички други случаи по-универсалните комплекти предлагат всичко, от което средностатистическият винен потребител се нуждае. Все пак трябва да вземем някои неща предвид.

Добрият избор




Размерът и формата.
Колкото по-голям е балонът на чашата, толкова по-добре виното отпуска ароматите си и толкова по-удобна е тя за завъртане на виното. Чашите за червено вино са по-големи, защото то има нужда от повече време и въздух, за да се "отвори". Най-често срещаната форма е "лале" (виж илюстрацията). Тя е универсална както за бяло, така и за червено вино, а затвореният край задържа ароматите в горната част, близо до носа. Чашите за червено вино с по-плътни тела са по-широки в долния край и позволяват максимален досег между повърхността на виното и въздуха, за да се освободят ароматите. Чашите за бяло вино са по-тесни, за да задържат виното хладно по-дълго, и концентрират на по-малка площ ароматите.

Столчето.
То няма отношение към качествата на виното. Ролята му е както естетическа - високите изглеждат по-елегантни, но и се чупят по-лесно, така и за да не държим чашата директно за балона и така да затопляме виното. Някои производители предлагат чаши без столчета. В тях виното се чувства също така добре, но ако държим такава чаша постоянно в ръка, затопляме виното по-бързо. Освен това чашата се замърсява по-бързо с пръстови отпечатъци и напитката не изглежда така искряща.

Има ли значение дебелината.
Да. От колкото по-фин кристал е направена чашата, толкова по-тънкостенна и скъпа е тя. Евтините материали не позволяват твърде фина изработка, тъй като лесно се чупят. В такива чаши виното изглежда наистина по-блестящо и омагьосващо, но и всички опити показват, че хората изпитват по-голямо удоволствие от консумацията на вино в тях. Все още не е ясно дали чисто естетичният ефект създава такова усещане, или има и научна причина за това. Кристалните чаши обаче са скъпи. За щастие много производители предлагат наистина добри чаши в средния клас.

Ръбът на чашата.
Трябва да е равен и изсечен, а не заоблен. Иначе чашата ще подлива.

Цвят и украса.
Чистите чаши – без цвят, украса, гравюри и т.н., са най-добрият избор за ценители. Всичко друго пречи да наблюдаваме цвета на виното, вискозитета, нюансите му. Цветни или украсени чаши, разбира се, не са фатални за ежедневието или за забавление.

За напреднали
Чашите за определени винени сортове са съобразени основно с три неща:

- от колко въздух се нуждае виното, за да отвори максимално ароматите си – това влияе върху широчината и формата на балона

- колко ароматно е и с какъв алкохолен градус – това определя големината на отвора

- какви са водещите му вкусови характеристики и кои вкусови рецептори в устата отговарят за тях, т.е. къде искаме чашата да "постави" виното в устата ни – от това зависи както формата, така и големината на отвора.

Наскоро търговският директор на производителя на чаши Riedel Коренел Дура превърна тези теоретични позиции в практика по време на специална показно дегустация.
Участниците имаха възможност да се убедят, че пино ноар изявява изцяло богатите си аромати и нежен цвят в специалната чаша с широк балон и сравнително тясно гърло, за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно, но и да се концентрират на повърхността, докато в широкото разлято дъно цветът покаже всички свои предимства. С отворените си навън краища тази чаша изсипва течността в предната част на устата, непосредствено зад зъбите. Там са разположени рецепторите за сладко, което ни дава възможност да се съсредоточим върху нежната плодова сладост на сорта.

Сирата от своя страна се чувства най-добре в издута, но и по-издължена и с тесен отвор чаша, която е универсална и може комфортно да приюти редица червени сортове като небиоло, санджовезе, мелник и др. Тя отвежда течността в основата на езика, непосредствено преди гърлото, и така подчертава характерните за това вино по-горчиви нюанси на тютюн, кожа и препечните тонове, придадени от дъба, в който сирата най-често отлежава.

Вината от Бордо, съчетали три основни сорта - каберне совиньон, мерло и каберне фран, се поднасят в една също сравнително универсална чаша за червено вино, подходяща и за всяко друго каберне или мерло, но също и за карменер, малбек и други вина с плътни тела и по-силни танини. Тя е с отворен край и това има значение за аерирането на тези танинови и често с по-висок алкохолен градус вина. В отворената чаша алкохолните изпарения бързо излизат и остават само сложните аромати на виното. Бордо чашите позволяват виното да се разлее равномерно из цялата уста и така да се насладим на изключителната му комплексност.

Същите вина в неточната чаша показват друг характер. Пиното например е твърде сдържано и дори безлично в чаша за сира, а в Бордо чаша почти изцяло губи фините си аромати. В по-затворените чаши за пино ноар или сира пък веднага усещаме преобладаващо алкохолните нюанси във виното от Бордо.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари

През 2015 г. произведената продукция в сектора е надхвърлила 8.5 млрд. лв.

19 фев 2016, 5329 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Вино" Затваряне
Създадени един за друг

Октоподът е гладен. И ви кани на вечеря

Няколко действия на властта показват желание тя да участва в преразпределяне на частния сектор

Мълчалив отказ от независимост

Правителството не разреши на германски кораб да прави научни изследвания за газ в морето, където има огромен потенциал в т.нар. газови хидрати

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

1001 стоки

"Под знака на Меркурий" разглежда търговията в София от античността до наши дни

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете