Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
29 ное 2013, 10:00, 10254 прочитания

Гастроентерология: Д-р Радин Цонев: Процентът на откриваемост на хепатит В все още е много нисък

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Помощ, Хепатит

Заразата от хепатит заема все по-голяма част от затворените общности на ромите и наркозависимите

1 дек 2013


Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.
Д-р Цонев, каква е заболеваемостта от хепатит В и С в България?

380 милиона души в света страдат от хепатит В, 180 милиона са диагностицирани с хепатит С. В България става въпрос за 5.5% от населението, или 350 хил. души са се докоснали до инфекцията. От тях 1500 ще развият цироза и 150 рак на черния дроб за година.
При хепатит С говорим общо за между 1 и 3% от населението, но това е само върхът на айсберга, тъй като не са диагностицирани всички наркозависими например.
По отношение на някои малцинствени групи процентът на заразяване е по-висок. В ромската общност около 10% са с хепатит В. Направихме едно проучване през последната една година сред 350 роми и се оказа, че 35 са с положителен резултат за хепатит В. Това е затворена общност, при която има хоризонтален и вертикален принцип на предаване на инфекцията. Първият е вертикален от майка на дете още при раждането, другият начин е чрез кръвопреливане, третият е хоризонтален – в самото домакинство чрез слюнка, домакински уреди, при полови контакти и инфекцията се предава не само на родителите, но и на братя и сестри в една фамилия. Става въпрос за затворени общности, с патриархален стил на поведение, съществуват и обредни ритуали като обрязването при което също има риск от заразяване. Другите такива общности са затворниците и хомосексуалистите.

Явно това са заболявания, които се срещат често на територията на България. Смятате ли, че диагностиката е на такова ниво, че те да бъдат открити на по-ранен етап?

Коварното и при двете заболявания е, че нямат клинична изява, т.е. пациентът е здрав, може да бъде всеки човек, който се движи в обществото, има своите социални контакти – ходи на работа, на зъболекар, прави любов и в един момент се оказва, че някъде се е заразил. Когато настъпи клинична изява, тогава винаги е късно, тогава пациентът вече е с цироза, затова се стремим да провеждаме профилактика. 50% от населението е от женски пол и се правят изследвания още в първия триместър от бременността. Притеснително е, че част от момичетата в младостта си са смъркали наркотици и са подценили това, защото според тях няма кръвна врата за инфекция. Те смятат, че смъркането е като пушенето на марихуана, при което си подаваш цигара от ръка на ръка, но не е така. Смъркането е равнозначно на кръвен път на предаване на инфекция, когато тръбичката влезе в 3-4 носа, говорим не само за металната, а и за банкнотата, особено ако при някого от групата има скрито кървене в носа. Младите смятат, че не са ползвали обща игла и няма да се заразят от хепатит В или С. Другите общоизвестни пътища са татуировките, пиърсингите, при маникюр, защото маникюристите по принцип обръщат голямо внимание на стерилизацията на инструментите си, като в зъболекарските кабинети.
Когато говорим за профилактика, важно е всички млади хора, ако могат задължително до 50-годишна възраст да си пуснат хепатитни маркери. Ако не се налагат инвитро процедури, инвазивно кардиологични процедури, при които се правят изследвания за хепатит В и С, е важно всеки сам да си направи изследванията.

Какъв е процентът на откриваемост?За съжаление, той е нисък. Трябва да започне от личния лекар. Когато в изследванията чернодробните ензими са високи, задължително трябва да се пускат хепатитни маркери за хепатит В и С. Отделно от това всеки специалист, без значение дали ще е дерматолог, нефролог или кардиолог, ако види високи ензими, трябва да пусне хепатитни маркери. Трябва да се формира такъв модел на мислене в лекарите и едва когато се уверят, че изследванията са отрицателни, да тръгнат да търсят по-безобидни болести.

Каква е процедурата на диагностициране и лечение на хепатит, заплаща ли се от Националната здравноосигурителна каса?

При хепатит В сме на световно ниво като стандарти за диагностика и за лечение. Покриваме всички стандарти за медикаментозно лечение, касата го заплаща 100%. Преди няколко години беше проблемно, защото беше само за три години, след това за пет, сега е доживотно. При хепатит В се получава фуния, в която се влиза, но засега поне няма излизане. Ние се обединихме в национален консенсус за съвременно лечение на хепатит В – вкарахме пациентите, които имат наркозависимост и са стабилни от шест месеца, в обща програма заедно с психиатричните центрове. Тези пациенти ще бъдат изследвани и от двете лечебни заведения. Да, тези пациенти може и на този етап да са низвергнати, но когато се излекуват, те ще бъдат данъкоплатци, младите хора, ако излязат от тази зависимост, ще плащат нашите пенсии. Третата важна стъпка беше да въведем новите лечебни схеми при пациенти с таласемии, заразени с хепатит С. При хепатит В схемите на лечение са ясни. При хепатит С обаче ситуацията драматично се промени. Допреди две години България беше в топ 10 по лечение на хепатит С. Но през последните години изключително много изостанахме при въвеждането на новата терапия с протеазни инхибитори, те не намериха одобрение за покритие от здравната каса за цялата изминала година. Ние имаме опит и от клиничните проучвания, само за миналата година в България по клинично проучване хепатологичните центрове лекувахме около 100 пациенти, но в момента сме в нищото. А по света излизат вече и минават на трета серия режими, свободни от интерферон, с нови молекули, които всеки момент ще бъдат одобрени за лечение, докато ние сме още в първата серия на лечение. Хепатолозите в България сме изградили вече своите критерии за лечение, става въпрос за 70 пациенти годишно, с което няма да натоварваме здравната каса, но те също трябва да имат своя шанс да се излекуват.
Да се върнем на откриването на пациентите – при нас първата група са болни, които откриват личните лекари, и това е най-големият процент. Втората група са пациенти, които влизат в непрофесионални медицински сайтове и понякога идват с готови изследвания при нас.
Третата група са изпратени от центровете, в които са на метадоново лечение, говоря за хепатит С и в по-малка степен за В.
Диагностиката включва на първо ниво биохимични показатели, на втори етап, който е крайъгълният камък, вирусологичното изследване за количеството на вируса – това важи и за В, и за С с генотипизиране и чернодробната биопсия, която е задължителна по всички консенсуси за България, включително и за някои специални популации като таласемиците. По света по принцип тя е пожелателна манипулация, защото, ако пациентът откаже, никой не може да му я вмени.

А при вас каква информация носи?

Информацията е незаменима, защото тя показва степента на фиброза или разрастване на  съединителната тъкан в черния дроб. Като първа част от диагностиката трябва да има чернодробна биопсия, но като втора стъпка мониторирането не би трябвало да бъде чрез нея, черният дроб не е френско сирене, което да бодеш непрекъснато. Затова втората стъпка на проследяването е фибросканирането. В редица западни държави то вече заменя чернодробната биопсия и най-вероятно и ние след 10 години ще го приемем – т.е. ще заменим хистологичната оценка не с ядрено-магнитен резонанс, а с фиброскен. Така, че вероятно ще бъде по избор на пациента и на лекуващия лекар дали да се оцени с чернодробна биопсия или с фиброскен. В момента в "Токуда" ние разполагаме с единственият подобен апарат в България, преди пациентите пътуваха за това изследване до Румъния. Работим с апарата от един месец и направихме много изследвания.

Продължава да ме притеснява един аспект на народопхисологията - българинът спокойно може да даде 150 лв. за автокаско вноска, но обикновено не го прави за изследване, което би му спестило размисли най-малкото върху това дали може да си пие спокойно питието вечер.
Още повече че пациентите с хепатити са не малък пул. Годишно от хепатит С по линия на здравната каса се лекуват около 300 души. При хепатит В по линия на здравната каса са около 900 души годишно и всеки от тях има своя шанс за излекуване или пълен контрол над болестта.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Сделки на по-бавни обороти Сделки на по-бавни обороти

Сливанията във фармацевтичния сектор намаляха поради по-голямата несигурност и нови регулации в САЩ

15 юни 2017, 1009 прочитания

Мобилни х(Арр-чета) - версия 2.0 Мобилни х(Арр-чета) - версия 2.0

Стартиращите компании са най-големият източник на иновации в медицината - от мобилни приложения за дозиране на лекарствата, през чатботове, записващи час за преглед, до телемедицина

7 юни 2017, 1342 прочитания

24 часа 7 дни

23 юни 2017, 19215 прочитания

23 юни 2017, 13679 прочитания

23 юни 2017, 12681 прочитания

23 юни 2017, 9533 прочитания

23 юни 2017, 7781 прочитания

Всички новини

Библиотека / Регал»

Регал
Регал

Издание за бизнеса с бързооборотни стоки

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Д-р Райна Томова: Хомеопатията не отрича ваксините

София 2018: Само с резервации

Градският туристически бизнес в София се готви за рекордна година

Свидетелството за съдимост: прибързано обещание

Правителството обяви пореден старт на реформата "на едно гише". И за пореден път ще се спъне.

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Пяната на дните

Джон Брус от холандската пивоварна De Molen

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 25

Капитал

Брой 25 // 24.06.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.06.2017

Капитал Daily

Брой 94 // 22.06.2017 Прочетете