Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
29 ное 2013, 10:00, 11043 прочитания

Гастроентерология: Д-р Радин Цонев: Процентът на откриваемост на хепатит В все още е много нисък

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Помощ, Хепатит

Заразата от хепатит заема все по-голяма част от затворените общности на ромите и наркозависимите

1 дек 2013
Статията е част от специалното издание на Капитал "Здраве". Всички статии можете да намерите тук.
Д-р Цонев, каква е заболеваемостта от хепатит В и С в България?

380 милиона души в света страдат от хепатит В, 180 милиона са диагностицирани с хепатит С. В България става въпрос за 5.5% от населението, или 350 хил. души са се докоснали до инфекцията. От тях 1500 ще развият цироза и 150 рак на черния дроб за година.
При хепатит С говорим общо за между 1 и 3% от населението, но това е само върхът на айсберга, тъй като не са диагностицирани всички наркозависими например.
По отношение на някои малцинствени групи процентът на заразяване е по-висок. В ромската общност около 10% са с хепатит В. Направихме едно проучване през последната една година сред 350 роми и се оказа, че 35 са с положителен резултат за хепатит В. Това е затворена общност, при която има хоризонтален и вертикален принцип на предаване на инфекцията. Първият е вертикален от майка на дете още при раждането, другият начин е чрез кръвопреливане, третият е хоризонтален – в самото домакинство чрез слюнка, домакински уреди, при полови контакти и инфекцията се предава не само на родителите, но и на братя и сестри в една фамилия. Става въпрос за затворени общности, с патриархален стил на поведение, съществуват и обредни ритуали като обрязването при което също има риск от заразяване. Другите такива общности са затворниците и хомосексуалистите.

Явно това са заболявания, които се срещат често на територията на България. Смятате ли, че диагностиката е на такова ниво, че те да бъдат открити на по-ранен етап?

Коварното и при двете заболявания е, че нямат клинична изява, т.е. пациентът е здрав, може да бъде всеки човек, който се движи в обществото, има своите социални контакти – ходи на работа, на зъболекар, прави любов и в един момент се оказва, че някъде се е заразил. Когато настъпи клинична изява, тогава винаги е късно, тогава пациентът вече е с цироза, затова се стремим да провеждаме профилактика. 50% от населението е от женски пол и се правят изследвания още в първия триместър от бременността. Притеснително е, че част от момичетата в младостта си са смъркали наркотици и са подценили това, защото според тях няма кръвна врата за инфекция. Те смятат, че смъркането е като пушенето на марихуана, при което си подаваш цигара от ръка на ръка, но не е така. Смъркането е равнозначно на кръвен път на предаване на инфекция, когато тръбичката влезе в 3-4 носа, говорим не само за металната, а и за банкнотата, особено ако при някого от групата има скрито кървене в носа. Младите смятат, че не са ползвали обща игла и няма да се заразят от хепатит В или С. Другите общоизвестни пътища са татуировките, пиърсингите, при маникюр, защото маникюристите по принцип обръщат голямо внимание на стерилизацията на инструментите си, като в зъболекарските кабинети.
Когато говорим за профилактика, важно е всички млади хора, ако могат задължително до 50-годишна възраст да си пуснат хепатитни маркери. Ако не се налагат инвитро процедури, инвазивно кардиологични процедури, при които се правят изследвания за хепатит В и С, е важно всеки сам да си направи изследванията.

Какъв е процентът на откриваемост?За съжаление, той е нисък. Трябва да започне от личния лекар. Когато в изследванията чернодробните ензими са високи, задължително трябва да се пускат хепатитни маркери за хепатит В и С. Отделно от това всеки специалист, без значение дали ще е дерматолог, нефролог или кардиолог, ако види високи ензими, трябва да пусне хепатитни маркери. Трябва да се формира такъв модел на мислене в лекарите и едва когато се уверят, че изследванията са отрицателни, да тръгнат да търсят по-безобидни болести.

Каква е процедурата на диагностициране и лечение на хепатит, заплаща ли се от Националната здравноосигурителна каса?

При хепатит В сме на световно ниво като стандарти за диагностика и за лечение. Покриваме всички стандарти за медикаментозно лечение, касата го заплаща 100%. Преди няколко години беше проблемно, защото беше само за три години, след това за пет, сега е доживотно. При хепатит В се получава фуния, в която се влиза, но засега поне няма излизане. Ние се обединихме в национален консенсус за съвременно лечение на хепатит В – вкарахме пациентите, които имат наркозависимост и са стабилни от шест месеца, в обща програма заедно с психиатричните центрове. Тези пациенти ще бъдат изследвани и от двете лечебни заведения. Да, тези пациенти може и на този етап да са низвергнати, но когато се излекуват, те ще бъдат данъкоплатци, младите хора, ако излязат от тази зависимост, ще плащат нашите пенсии. Третата важна стъпка беше да въведем новите лечебни схеми при пациенти с таласемии, заразени с хепатит С. При хепатит В схемите на лечение са ясни. При хепатит С обаче ситуацията драматично се промени. Допреди две години България беше в топ 10 по лечение на хепатит С. Но през последните години изключително много изостанахме при въвеждането на новата терапия с протеазни инхибитори, те не намериха одобрение за покритие от здравната каса за цялата изминала година. Ние имаме опит и от клиничните проучвания, само за миналата година в България по клинично проучване хепатологичните центрове лекувахме около 100 пациенти, но в момента сме в нищото. А по света излизат вече и минават на трета серия режими, свободни от интерферон, с нови молекули, които всеки момент ще бъдат одобрени за лечение, докато ние сме още в първата серия на лечение. Хепатолозите в България сме изградили вече своите критерии за лечение, става въпрос за 70 пациенти годишно, с което няма да натоварваме здравната каса, но те също трябва да имат своя шанс да се излекуват.
Да се върнем на откриването на пациентите – при нас първата група са болни, които откриват личните лекари, и това е най-големият процент. Втората група са пациенти, които влизат в непрофесионални медицински сайтове и понякога идват с готови изследвания при нас.
Третата група са изпратени от центровете, в които са на метадоново лечение, говоря за хепатит С и в по-малка степен за В.
Диагностиката включва на първо ниво биохимични показатели, на втори етап, който е крайъгълният камък, вирусологичното изследване за количеството на вируса – това важи и за В, и за С с генотипизиране и чернодробната биопсия, която е задължителна по всички консенсуси за България, включително и за някои специални популации като таласемиците. По света по принцип тя е пожелателна манипулация, защото, ако пациентът откаже, никой не може да му я вмени.

А при вас каква информация носи?

Информацията е незаменима, защото тя показва степента на фиброза или разрастване на  съединителната тъкан в черния дроб. Като първа част от диагностиката трябва да има чернодробна биопсия, но като втора стъпка мониторирането не би трябвало да бъде чрез нея, черният дроб не е френско сирене, което да бодеш непрекъснато. Затова втората стъпка на проследяването е фибросканирането. В редица западни държави то вече заменя чернодробната биопсия и най-вероятно и ние след 10 години ще го приемем – т.е. ще заменим хистологичната оценка не с ядрено-магнитен резонанс, а с фиброскен. Така, че вероятно ще бъде по избор на пациента и на лекуващия лекар дали да се оцени с чернодробна биопсия или с фиброскен. В момента в "Токуда" ние разполагаме с единственият подобен апарат в България, преди пациентите пътуваха за това изследване до Румъния. Работим с апарата от един месец и направихме много изследвания.

Продължава да ме притеснява един аспект на народопхисологията - българинът спокойно може да даде 150 лв. за автокаско вноска, но обикновено не го прави за изследване, което би му спестило размисли най-малкото върху това дали може да си пие спокойно питието вечер.
Още повече че пациентите с хепатити са не малък пул. Годишно от хепатит С по линия на здравната каса се лекуват около 300 души. При хепатит В по линия на здравната каса са около 900 души годишно и всеки от тях има своя шанс за излекуване или пълен контрол над болестта.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Фармация и козметика инвестират най-много в телевизия Фармация и козметика инвестират най-много в телевизия

През 2016 г. индустрията заема първо място сред рекламодателите, измествайки сегмента на хранителните стоки

17 авг 2017, 1886 прочитания

Топ 10 на фармацевтичните компании в България Топ 10 на фармацевтичните компании в България

"Капитал" попита регионалните мениджъри и изпълнителните директори каква беше изминалата година за управляваните от тях компании и как се промени бизнеса им в България и на глобално ниво

30 юни 2017, 4523 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здраве" Затваряне
Д-р Райна Томова: Хомеопатията не отрича ваксините

Карина Караиванова: Липсва доверие в капиталовия пазар

Новоизбраните заместници не са политически компромис, смята председателят на Комисията за финансов надзор

От 2020 г. еврофондовете ще идват с прокуратура

Създаващата се европейска структура има шанс да демонстрира в България как обвинението всъщност трябва да работи

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Рони и Nasekomix: уроци по музика и искреност

Изпълнителката, композитор и актриса Андрония Попова почина на 44 години

Хипи ленд

Как премина балканският Rainbow Gathering в Родопите, или всичко, което трябва да знаете за колоритната общност на съвременните хипита

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 23.10.2017

Капитал Daily

Брой 161 // 23.10.2017 Прочетете