Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 5 сеп 2015, 10:00, 4668 прочитания

Естествен растеж

След динамично развитие в производството "Гимел" започва оптимизация на бизнеса и поема курс на разширение на търговската си дейност

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Природа зад щанда

Търговията с биохрани излезе извън специализираните магазини, а много от техните собственици се насочват и към производство

27 май 2016

Селско стопанство:

Ръст въпреки трудностите

По-слабата за зърнопроизводството 2014 г. нареди повече компании и от други сектори сред най-динамичните в земеделието

13 ное 2015

Интересът на производители и потребители на биохрани в България расте бързо

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" пред Капитал Daily

7 сеп 2015

Зеленчуци, който произвежда

Секторът е сред приоритетните през втория програмен период, след като през първия беше на опашката

5 сеп 2015

Ренесансът на лимеца

Житната култура намери своето място на пазара след залитания между пренебрежението и маркетингова сензация

5 сеп 2015

В "Градините на Billa" участват над 30 български производителя

Инициативата на веригата за по-голяма прозрачност на произхода на стоките ще продължи и през следващата година

6 окт 2014

Пазарджик между медта и земеделието

Общината ще изгради нова индустриална зона в рамките на града, за да привлече повече инвеститори

24 юни 2013




"Единственият момент, когато можеш да почувстваш известен хлад през горещите летни дни тук, е в първите няколко минути, в които излезеш от оранжерията", шегува се търговският директор на "Гимел" Елена Герганова. Действително термометърът в пазарджишкото село Звъничево, където са разположени оранжериите на най-големия производител на биозеленчуци в България, рядко показва дневни стойности под 30 градуса в месеците юли и август. За ръководството и служителите на компанията тези месеци са дори по-горещи, защото именно тогава се случва кампанията по събирането на реколтата и голямата част от търговските сделки.

Тази година "Гимел" отбелязва 20 години от създаването и 12 години от получаването на първия си сертификат като производител на биопродукти. Интересен факт е, че компанията съществува и работи на пазарите на ЕС още преди България да влезе в евросъюза. Търговията с биозеленчуци дълги години е изцяло експортно ориентирана, но в последно време има и сериозен пробив на българския пазар, макар все още 80% (или около 5000 тона) от годишната продукцията да са за износ. Сред българските производители на зеленчуци, отглеждани по метода на биологичното производство, компанията няма конкурент по обеми, а сред европейските могат да се видят в лицето на испански, италиански и холандски кооперативи.
В групата на "Гимел" АД са обединени няколко компании, сред които "Оранжерии Гимел", "Оранжерии Гимел II" и регистрираната в Чехия "Гимел Европа". В свързаното дружество "Гимел Биопак" е пакетиращият цех на компанията, а приближеното до групата "Томпласт" обезпечава с материали дейността по производството.

Макар през годините да е имало промяна в собствеността на "Гимел" (включително джойнт венчър с холандски партньор, чиито дялове биват обратно изкупени по-късно), създател и мажоритарен собственик и днес остава Гео Дундаров. Към момента той е и действащ генерален директор. Годишните оборотите на компаниите от структурата пък постоянно растат с темпове между 15% и 50% в различните години. През 2014 г. приходите в консолидирания отчет на групата са 29.9 млн. лв. спрямо 25.9 млн. лв. година по-рано. "Гимел" АД е приключило годината на загуба от 2.9 млн. лв. Активите на групата през последната година са достигнали 58.3 млн., а само имотите и оборудването е 40.4 млн. лв. от тях. Капиталът на дружеството е 12.2 млн. лв.

От село Звъничево до Западна Европа

В самото начало, когато в оранжериите на "Гимел" започват да се отглеждат зеленчуци по методите на биологичното земеделие, търсенето от Западна Европа е толкова голямо, че количествата се договарят с ексклузивни договори и се предплащат за една-две години напред. "Тогава биото беше абсолютен хит и търсенето надвишаваше предлагането, а в същото време не съществуваха достатъчно благонадеждни производители", спомня си Герганова. И макар че биопроизводството в световен мащаб се популяризира и се появяват все повече големи такива агробизнеси, компанията успява да се задържи позициите си. Нейните продукти се продават в Германия, Холандия и скандинавските страни и Чехия. Сред клиентите са мощни европейски концерни като германския REWE group, собственик на веригите Billa и Penny.
От 2013 г. "Гимел" има и представителство в Румъния. В Европа биозеленчуците се продават с бранда на клиентите, а търговската марка се използва само за българския пазар, където разпространението се случва основно през през големите търговски вериги.



На вътрешния пазар компанията работи от около 8 години, преди две отвори и собствен фирмен магазин "Здравословна зона" в София, такъв работи и във Варна. В началото на 2015 г. "Гимел" обяви намеренията си да предложи франчайз договори за магазини за здравословна храна. "Имаме вече заявен такъв интерес от София, а догодина предстои откриването на наш търговски обект в Крайова, Румъния", обясни търговският директор.

Българският пазар като цяло е по-труден за търговците на биопродукти, тъй като техните цени са до два пъти по-високи от тези на конвенционалните стоки, а първи фактор, който определя масовото търсене тук, е цената. Герганова обяснява, че засега не е било необходимо да се правят непосилни компромиси по отношение на стойността на предлаганите плодове и зеленчуци на местния пазар, но пък винаги, когато е имало възможност, цените се намаляват, за да бъдат стоките достъпни, това се е случвало. "Ето например сега имаме една серия чери домати, която е на изключително достъпна цена. Зависи много от моментите, зимата себестойността е твърде висока", казва тя.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Изгубено време Изгубено време

Повече от половин година не се приемат проекти по програмата за селските райони

18 сеп 2017, 468 прочитания

Силна реколта при ниски цени Силна реколта при ниски цени

Зърнопроизводителите подобряват производителността си, но все още няма сериозно раздвижване в приходите

18 сеп 2017, 961 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Земеделие и бизнес" Затваряне
Растежът не е само за новаци

И бизнесът на компании с традиции на пазара може да се увеличава с десетки проценти на година

От Лондон, през Клуж, до София

Джон Котерел, изпълнителен директор на софтуената Endava, пред "Капитал"

Какво ще направи Слави Трифонов в политиката

Дори да има успех, той ще е краткосрочен и ограничен, по-интересният въпрос е защо започва сега

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Изяж София

Първият уличен гурме фестивал в България StrEAT Fest е за всички, които искат да се докоснат до нов вид преживяване и да опитат световните кухни, представени тук

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 26.09.2017

Капитал Daily

Брой 146 // 26.09.2017 Прочетете