Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 19 мар 2008, 20:48, 3697 прочитания

ТЕМА НА БРОЯ Каймакът на живота

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

ТЕМА НА БРОЯ

На чаша кафе с...

19 мар 2008

ТЕМА НА БРОЯ

Starbucks значи кафе

Ще те чакам на "Попа" в осем на по едно фрапучино...

19 мар 2008

ТЕМА НА БРОЯ

Всички го предпочитат с компания

Оказа се, че и в САЩ кафето е преживяване, а не просто кофеинова напитка

19 мар 2008

ТЕМА НА БРОЯ

Cafe Americano

Допреди няколко години понятията кафе и Америка влизаха в общ контекст само с "не става" между тях. С усилията на група експериментиращи баристи в Сиатъл, Портланд и Ню Йорк картината вече е с нюансирани аромати и деликатни вкусове.

19 мар 2008

От редактора

Дълго, с мляко, без захар

19 мар 2008


ащо се занимаваме с кафето? Ами много просто - защото то се занимава с нас. И то по няколко пъти на ден. Понякога и против волята ни. Понякога е просто оправдание за мързела и нищонеправенето. Или пък е бърз претекст за свалка. Може да е и старата илюзия на подпийналия шофьор за магическо изчегъртване на алкохолните му налепи, а той не е спирал от 20 години...

Ясно е - колкото хора, толкова и идеи за житейското приложение на кафето. На следващите страници се ограничихме с кафето като бизнес, челен американски гурме опит. Опитахме се да го разгадаем и като интимно преживяване, и като междучовешки магнит. Онази навременна топлина, която си подаряваме и толкова обичаме да ни подаряват.

Но кафето има и други измерения. Тъй като съм крайно непредставителна извадка на кафепиещата част на човечеството (по едно нес сутрин с мнооого вода и мед), се порових по специалността - кафето като изкуство и връзката му с изкуството. Сякаш по поръчка миналата събота стана и първият конкурс в България за рисунка върху капучино, организиран от "Онда" и журналистическия сайт www.kafene.bg. До майсторството на манхатънската кафеджийка на нюйоркския ни кореспондент, правеща за секунди двайсет и няколко образа върху каймака, сме още далеко, но поне думите кафе, култура и България вече не си пречат в едно изречение.

Големият майстор на изреченията Ъруин Шоу беше писал, че "всичко в изкуството започва в Париж, а всичко в Париж започва на маса в кафене". Оказа се обаче, че "виновникът" за първото парижко кафене е сицилианец - Франческо Прокопио дел Колтели, открил го през 1686 г., работи си и днес със старото име Cafй Procope (на 13, rue de l'ancienne Comedie). Вътре са отбелязани местата, където са седели Волтер, Балзак, Жорж Санд и Верлен. От "Безкраен празник" отдавна знаем, че най-хубавите ранни неща на Хемингуей са писани по безподобните парижки кафенета (над 3000). В спомените си Хенри Милър разказва как можел да вникне в Пруст единствено през тихите следобеди в Cafй Mirroir. На Жан-Пол Сартр принадлежат думите "кафето е пълнотата на битието", неговата (и на съпругата му Симон дьо Бовоар) база за мислене-разговори-писане била в Cafй de Flore.

От любимите ми американци най-любовно към кафето се е отнасял Едгар Алън По, пиел по двайсетина, вярвал, че го стимулира да пише, съвсем в свой стил оставил недопита чаша на предсмъртната си маса. Голям майстор на кафето е Филип Марлоу на Чандлър. В най-съспенсовия момент на "Дългото сбогуване", с пристигналия в ранни зори предполагаем убиец и приятел Тери Ленкс с пистолет в ръка, Марлоу педантично приготвя цеденото си кафе по своя си начин, говори за марката на кафето като за "господата Хигинс и Йънг"... Чандлър вкарва и най-малката подробност на иначе баналното действие, прави секундите да тежат като във филм на Хичкок, самият процес на кафеправене става синоним на изтеклото време.



Което ми подсказа и другото измерение на кафето - на подарено време. И, разбира се - на жест на уважение към себе си. Толкова ли не го заслужаваме?
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Квартални братя 43 Квартални братя

Личните истории на няколко жители от крайните столични квартали

14 сеп 2013, 42109 прочитания

На София с любов 21 На София с любов

Тъмните и светлите страни на столицата през погледа на архитект Димитър Паскалев

13 сеп 2013, 13226 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Във фокус" Затваряне
Cafe Americano

Допреди няколко години понятията кафе и Америка влизаха в общ контекст само с "не става" между тях. С усилията на група експериментиращи баристи в Сиатъл, Портланд и Ню Йорк картината вече е с нюансирани аромати и деликатни вкусове.

SOFIX: Поправен и пак сгрешен

Есенното ребалансиране на индекса произведе пореден скандал

Властелинът на фондовете

След 2 години застой и промени в ръководството, Фондът на фондовете пуска поръчка за близо 100 млн. лв. за стартиращи компании

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Детство мое, виртуално и вълшебно

Какво гледат децата в Youtube

Елате ни на гости

Акценти от програмата на "квАРТал"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 16.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 20.09.2017

Капитал Daily

Брой 144 // 20.09.2017 Прочетете