Новата мисия на Сивия кардинал
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новата мисия на Сивия кардинал

Христо Бисеров

Новата мисия на Сивия кардинал

Христо Бисеров оглави войната срещу дясната коалиция и Иван Костов. Дали този път ще успее, ще стане ясно на парламентрните избори

Велина Господинова
18699 прочитания

Христо Бисеров

© Асен Тонев


Когато Христо Бисеров публично обяви преди осем години "Не ме отписвайте от политиката", заканата му прозвуча като отчаян вопъл на политик, който окончателно слиза от политическата сцена. Тогава той игра ва банк срещу разполагащия с целия властови ресурс в държавата по онова време Иван Костов и загуби битката. Поведението му изглеждаше като политическо харакири, защото беше изключен от СДС. Оттеглянето му от политиката обаче се оказа тактическо.

Днес след почти четиригодишно анонимно присъствие в парламента Христо Бисеров играе същата игра, този път като острие на Доган срещу Костов. Той излезе

Пак на сцената

със същата "кауза" като преди девет години. Да не допусне Синята коалиция (СДС-ДСБ) до участие в следващото управление със сочената за победител на парламентарните избори ГЕРБ.

В разстояние само на седмица Бисеров даде три пресконференции като председател на временната комисия по случая "Сретен Йоцич". Депутатът от ДПС се сочи и като автор на предложението за двойното увеличаване на изборната бариера за коалиции, макар че то услужливо беше внесено от Яне Янев. От начина, по който тръгна проверката на депутатите за пребиваването на сръбския мафиотски бос в България, стана ясно, че мишените на мнозинството от БСП и ДПС са Бойко Борисов и Иван Костов, по времето на чието управление Йоцич е живял у нас. Целта на 8-процентната бариера пък е да затрудни максимално влизането в парламента на дясното обединение. Евентуалното отпадане на десните ще постави Бойко Борисов в тежката ситуация или да управлява с БСП, или да остане в опозиция, или да се стигне до нови парламентарни избори.

"Имам вид на

Човек със затворен характер

но сред познати и приятели съм общителен и с чувство за хумор. Обичам да шофирам и никога не съм глобяван. Пуша по две кутии цигари на ден, но не прекалявам с кафето. Косата ми вече побеля и ползвам очила при четене. Ставам сутрин рано, но си лягам преди полунощ". Тези откровения направи Христо Бисеров преди девет години, когато изненадващо реши да пусне в интернет данни за имотното си състояние. Тогава той официално беше главен секретар на СДС и председател на ключовата парламентарна комисия по национална сигурност. Неофициално всички го наричаха Сивия кардинал, човекът зад кулисите, който обаче разпределя власт. Още - кадровикът на синята партия, ловкият апаратчик, дясната ръка на Иван Костов. Мълвата го сочеше като държател на ключа от черна каса на СДС, в която според слуховете се вливаха потоци пари от митниците. Имаше и предположения, че всъщност влиянието на Бисеров върху митниците се трансформира в частни банкови сметки. Заради тези подозрения беше известен и като човека с куфарчето. Сочеше се и като благодетел на повечето приватизационни сделки по онова време, сред които скандалната приватизация на русенското предприятие "Хлебна мая". С името на Бисеров се свързваше просперитета на турския бизнесмен Фуат Гювен, който за кратко време се сдоби с безмитна бензиностанция на свиленградската митница и успя да приватизира хотел в родния му град Хасково и търговски обекти по международния път Е-90. Приписваха му се връзки с изгонения от България заради заплаха за националната сигурност руски бизнесмен Денис Ершов. На "Раковски" 134 даже се шегуваха, че приватизацията в България може да спре само ако пропадне мобилната връзка между Бисеров и протежето му Захари Желязков, който тогава оглавяваше Агенцията за приватизация. Разбира се, и до ден днешен никой не може да каже кое от всичко това е истина и кое мит, защото Христо Бисеров никога не е заемал управленски пост, а предпочиташе да стои в сянката на подставени от него лица. Но си има философия - "майсторлъкът в политиката не е да акумулираш власт, а да раздаваш власт" и че "ще си още по-голям майстор, ако държиш контрола на пакета акции".

Само споменаването на името му тогава обаче довеждаше до вцепенение, както партийните функционери на СДС, така и редовите седесари. Журналистите пък го недолюбваха, защото отминаваше повечето им въпроси с мълчание, или от устата му се изтръгваше само безнадеждното междуметие "тц!". По тази причина откровенията му в интернет тогава се възприеха като сензация. Обясненията му обаче откъде е взел парите, за да купи къщата си зад Военна академия в столицата, бяха само поводът Бисеров да излезе на светло. Истинската причина обаче беше

Разривът с Иван Костов

Официално заради противоречията с тогавашния лидер за коалиционната политика на синята партия. Неофициално - бившият премиер отряза достъпа му до властови и финасов ресурс като отстрани хората му от директорските места в приватизацията и митниците.

Последваха серия от изявления, в които Бисеров първо настояваше СДС да преосмисли отношението си към ДПС и да стане партньор с партията на Доган, а след това призова тогавашния министър-председател и лидер на СДС Иван Костов да се оттегли от премиерския пост и да се направи ново широко дясно правителство. Битката беше на живот и смърт, като Бисеров се опита чрез близките си депутати в парламентарната група на ОДС да организира преврат на тогавашния премиер. Плановете му се провалиха, след като политикът, на когото разчиташе най-много на подкрепа - бившият президент Петър Стоянов, отказа в последния момент да застане зад идеята. Последва изключване от СДС, сформиране на собствена партия ЕКИП, няколко срещи в Мадрид с решилия вече да влезе в българската политика Симеон Сакскобургготски. Ако някой преброи интервютата на Христо Бисеров за една година - от лятото на 2000 до 2001 г., със сигурност ще се окаже, че те са много повече, отколкото всичките му медийни изяви за десетгодишната му политическа кариера дотогава. А

В началото

тя изглежда така: влиза в СДС веднага след 10 ноември 1989 г.хкато активист на Клубовете за гласност и преустройство, а по-късно оглавява Зелената партия в Хасково. След като зелените напускат съюза, Бисеров става член на Консервативната екологична партия, чийто лидер е Филип Димитров. В Хасково и до днес се носи като легенда как през 1990 г. малка група хора се разхождат край реката, която минава през града. Единият от тях дърпа на връвчица надуваемо крокодилче. Оказва се, това е екологичен протест срещу замърсяването, а човекът с крокодилчето е хасковският адвокат Христо Бисеров. Други пък си го спомнят от първите митинги на СДС в града, когато той е неизменно на сцената, облечен със семпло шлиферче. Съгражданите му обаче едва ли са предполагали, че само след няколко години Бисеров ще управлява с твърда ръка синята партия. Депутати днес си спомнят, че Бисеров дължи възхода си на Филип Димитров. Казват още и че когато напуснал лидерския пост на СДС, лично Димитров лобирал пред Иван Костов Бисеров да стане главен секретар. Тези, които са работили с него, го описват като интелигентен, с добра интуиция при подбора на кадрите, но без харизмата да бъде лидер. И още - че самият той осъзнавал това и по тази причина предпочитал да бъде човекът в сянка.

"Това ли е Сивия кардинал на СДС?", питаха се сини активисти, след като противно на очакванията отстраняването на Бисеров мина безболезнено и не се отрази по никакъв начин на мнозинството на ОДС в парламента, нито чак толкова фатално на местните структури на партията - запазената територия на бившия главен секретар.

За разлика отпреди девет години този път

Бисеров няма право на грешка

Защото ако и сега не успее в мисията си по отстраняването на Костов, може да загуби позицията си при Ахмед Доган. А това със сигурност ще означава окончателен край на политическата му кариера. В СДС също не му останаха съратници, след като подкрепяния от тях Пламен Юруков безславно напусна поста си след серия от скандали. Хората на Бисеров в СДС се провалиха и като не успяха да наложат своя фаворит Румен Христов. (Сини партийни функционери твърдят, че той дължи поста си на земеделски министър в служебния кабинет "Софиянски" именно на тогавашния главен секретар.) Битката за лидерския пост в СДС в края на миналата година минаваше и по линията про-Костов и анти-Костов. С избирането на Мартин Димитров за председател и създаването на "Синята коалиция" Бисеров инкасира поредната си загуба срещу бившия премиер.

Тогава митът за Сивия кардинал ще се срути. И ще стане ясно, че Бисеров е бил обикновен апаратчик, оказал се на точното място - в СДС, в точното време - победата на синята партия на парламентарните избори през 1997 г.

Когато Христо Бисеров публично обяви преди осем години "Не ме отписвайте от политиката", заканата му прозвуча като отчаян вопъл на политик, който окончателно слиза от политическата сцена. Тогава той игра ва банк срещу разполагащия с целия властови ресурс в държавата по онова време Иван Костов и загуби битката. Поведението му изглеждаше като политическо харакири, защото беше изключен от СДС. Оттеглянето му от политиката обаче се оказа тактическо.

Днес след почти четиригодишно анонимно присъствие в парламента Христо Бисеров играе същата игра, този път като острие на Доган срещу Костов. Той излезе


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

80 коментара
 • 2
  Avatar :-?
  axa

  В миналия брой розови дитирамби за младите в ДПС-то, в този - статия за Бисеров... Аз ли нещо изпускам или Капитал е станал партиен орган на ДПС?!

 • 3
  Avatar :-|
  Говедаров

  ДПС жъне много големи успехи в едно нещо - че е схванало на 100% манталитета на простолюдието. Знае, къде ще мине с кебапчета, къде с клечки, къде с други шаблони. Но и също знае, че едно 30% - 40% от народонаселението колкото повече го скубеш, толкова повече му импонираш. Хората казват "Окумуш момче излезе, виж колко открадна, пък никой не може да му хване спатиите вече 20 години! Шапка му свалям". Затова Доган е събрал Бисеров, Данчо Ментата, Цветелин Кънчев и още цяла плеяда местни дерибеи със съмнителна репутация. Нека читателите не се чувстват обидени. Знам, че читалтелите на "Капитал" рядко попадат в тази група, но те не са представителна извадка за българския народ. Както казах, представителната извадка я е напипал Доган

 • 4
  Avatar :-|
  Демократ

  ДПС не е сепаратистка партия. В ЕС и НАТО такива доктрини са обречени на неуспех. ДПС само го използва за извинение. За да могат един ден Станишев, Първанов, Царо, Румен Петков, Борис Велчев и още една камара властимащи да напишат в мемоарите си: да виждахме през цялото време, че крадяха и че спъваха отношенията ни с ЕС, но в крайна сметка решихме, че е по-добре да поодерат безнаказано няколко десетки милиарда от простейшия и некнижен болгарский народ, отколкото да рискуваме етническия мир.

 • 7
  Avatar :-|
  красо

  Чудна работа,"справедливост";! Голямото му мълчане отмина. Ама и журналистката услужливо ни напомни за него. Не е случайно. Пак ли дойдоха години да четем между редовете!!!

 • 9
  Avatar :-|
  Вие четете

  по диагонал. Нито вестникът с е надупил, нито нищо. Или не съзирате иронията? Може и да не сте стигнали до края на самата статия! Четете внимателно, преди да коментирате!

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Нещата тук са много прости: Всички се карат - шараните кълват - политиците за пореден път печелят евтини и незаслужени победи - обществото губи! Относно Бисеров, Доган и управляващото мнозинство: ясно е, че пак манипулират предизборно и понеже не са в състояние да демонстрират никакви управленски успехи - разчитат и на най-долни и упадъчни инсинуацийки. Няма разумен човек, на когото да не е ясно, че няма възможност Борисов да е подкрепял по какъвто и да било начин точно Сретен Йоцич или който и да било друг сръбски криминален елемент в България. Иван Костов и Атанас Атанасов като шеф на НСС по Костово време може и да са градяли примитивни планове да оставят Сретен Йоцич да действа у нас слабообезспокояван, за да го следят, но Борисов беше в МВР в период, точно когато чужди европейски държави вече бяха набелязали за залавяне този сръбски престъпник. И да беше искал, Борисов нямаше как да помогне на сръбския престъпник заради европейските сили, които стояха зад плановете за неговото залавяне и заради крайно тежките последствия за страната ни, ако това залавяне беше осуетено по наша вина.

  Заради всички тия политически циркове, които говорят за всичко друго, само не и за загриженост за обществото, на тия избори аз няма да гласувам, ако никоя политическа формация не се ангажира безкомпромисно с реализирането на следните промени в Конституцията на РБ:

  Член 4. Алинея 3. На никое човешко същество и по никакви причини не могат да се налагат смъртна присъда и смъртно наказание.

  Член 4. Алинея 4. Република България гарантира неприкосновеността и свободата на човешките мисли, на човешките чувства и на човешкия дух.

  Член 4. Алинея 5. Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз.

  Член 10. Алинея 1. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

  Член 10. Алинея 2. Изборите в България са мажоритарни.

  Член 31. Алинея 7. Предумишлени убийства, престъпления против мира и човечеството се наказват с доживотно наказание без право на замяна и без възможност за условна присъда. Тяхното наказателно преследване и изпълнението на наказанието не се погасяват по давност.

  Член 63. Алинея 1. Народното събрание се състои от 240 народни представители.

  Член 63. Алинея 2. Един избирателен район може да излъчва само по един народен представител.

  Член 65. Алинея 2. За народен представител от произволен избирателен район могат да кандидатстват български граждани от цялата страна.

  Член 65. Алинея 3. Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението и`, след регистрацията си.

  Член 67. Алинея 2. Народните представители от произволен район представляват не само жителите на съответния им район, от който са излъчени, а всички български граждани без изключение.

  Член 67. Алинея 3. Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.

  Член 69. Алинея 1. Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуването си в Народното събрание.

  Член 69. Алинея 2. Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване за публично оповестяване на класифицирана информация, освен с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание.

  Член 69. Алинея 3. Разрешението, дадено от председателя на Народното събрание се внася за одобрение от народните представители на първото заседание на Народното събрание.

  Член 69. Алинея 4. Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.

  Отмяна на Член 70 (алинеи 1 и 2).

  Член 81. Алинея 1. Народното събрание открива заседанията си и може да заседава и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.

  Член 84. Точка 18. прекратява предсрочно собствените си пълномощия.

  Член 89. Алинея 4. Не по-малко от една четвърт от общия брой на народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува предсрочно прекратяване на собствените си пълномощия. Пълномощията на Народното събрание се прекратяват предсрочно, когато за това са гласували повече от половината от всички народни представители.

  Член 89. Алинея 5. Не по-малко от една стотна от максималния брой избиратели според избирателните списъци от последните по време национални избори могат да предизвикат произвеждане на референдум за предсрочно прекратяване пълномощията на Народното събрание. Пълномощията на Народното събрание се прекратяват предсрочно, когато за това са гласували повече от половината от гласоподавателите на произведения за целта референдум. Резултатите от референдума са валидни, ако в него са участвали не по-малко от половината от максималния брой избиратели според избирателните списъци от последните по време национални избори.

  Член 97. Алинея 1. Точка 5. утвърдителен глас от повече от половината гласоподаватели на произведен за целта референдум за предсрочно прекратяване пълномощията на президента и вицепрезидента.

  Член 97. Алинея 5. В случаите на т. 5 произвеждане на референдум за предсрочно прекратяване пълномощията на президента и вицепрезидента могат да предизвикат не по-малко от една стотна от максималния брой избиратели според избирателните списъци от последните по време национални избори. Резултатите от референдума са валидни, ако в него са участвали не по-малко от половината от максималния брой избиратели.
  ______________________

  Подготвям още конституционни промени в областта на съдебната система. Няма да бързам, за да си свърша качествено работата. Пък и очевидно в тази държава никой друг освен мен не е примрял да направи управляващите по-отговорни пред обществото. След изборите пак всички ще реват, колко лош избор сме направили за пореден път и че политическата ни система не функционира нормално, но тогава ще е след дъжд-качулка. Плитиците могат да бъдат притиснати от обществото да действат в негов интерес единствено сега - точно преди изборите. Плакането и оплакванията след това ще бъдат съвършено безсмислени.

  Но ние като общество за пореден път сме се насочили към добре познатия сценарий: повишаване на обществените очаквания и емоции непосредствено преди изборите, следвани от "приземяване" на електората и четиригодишен лайф-ис-лайф за политиците. Явно всички в тази държава сме си мазохисти, които обичаме да мълчим, когато трябва да се действа, за да можем после да се оплакваме, колко ни е лошо и колко лоши и безпринципни са политиците ни, когато от това оплакване вече няма никакъв смисъл. Е! Щом толкова държим - пак ще можем да оплакваме след изборите "тежката си съдба"!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK