Заговорът срещу СДС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заговорът срещу СДС

До последно няма да се знае дали СДС ще фигурира в регистрацията на "Синята коалиция"

Заговорът срещу СДС

Планът за кражба на синята марка обслужва запазването на властта. Независимо от изборите

Велина Господинова
18812 прочитания

До последно няма да се знае дали СДС ще фигурира в регистрацията на "Синята коалиция"

© Надежда Чипева


Синята коалиция

СДС и ДСБ обявиха обединението си в средата на март, когато лидерите на двете партии Мартин Димитров и Иван Костов официално подписаха споразумението на общо явяване на изборите за европейски и български парламент. В края на миналата седмица към "Синята коалиция" се присъединиха и Обединените земеделци на Анастасия Мозер, както и БСДП на Йордан Нихризов.

Срещу СДС и опита на партията да се яви на предстоящите избори по-силна - в коалиция с други десни формации, се води война. По-точната дума всъщност е заговор. Значението й според тълковния речник е "организирано тайно споразумение между ограничен брой хора за действия против някого или нещо, обикновено с политически цели". В заговора освен социалистите и хората на Ахмед Доган са въвлечени държавни институции и дори съдът. Ролята на изпълнители пък е поверена на сочените за близки до ДПС вече бивши членове на синята партия Пламен Юруков и Пламен Радонов.

Ако замисълът за провала на дясното обединение успее, всеки от тях ще реализира политическите си цели. БСП и ДПС ще си гарантират служебна победа на парламентарните избори. Защото, както казва обкръженият отвсякъде лидер на СДС Мартин Димитров, "Синята коалиция" държи златния ключ за следващото управление на страната. Добро представяне на дясното обединение ще позволи сформиране на десноцентристки кабинет с ГЕРБ след парламентарния вот. Обратното увеличава значително шансовете на сегашната власт да се запази, защото, ако не вземе пълно мнозинство, Бойко Борисов трудно ще състави правителство без БСП. Това е играта. В момента тя се свежда до поредица юридически и полукриминални атаки за кражба на марката СДС, която да се появи като фалшив конкурент на "Синята коалиция" (вижте карето), а след изборите да бъде изпратена в небитието.

Поредното отлагане в четвъртък на делото за регистрация на лидера Мартин Димитров от Софийския градски съд (СГС) само затвърди подозренията за организиран сценарий. Резултатът от отказа на магистратите да се произнесат по легитимността на избрания чрез вътрешнопартиен вот в края на декември председател на синята партия увеличава значително шансовете на предшественика му Пламен Юруков да регистрира в Централната избирателна комисия за европейски парламент (ЦИКЕП) партията за самостоятелно участие във вота и така на практика да разбие идеята за обединяване на десницата. А ако до 12 май, вторник, съдът не излезе с решение по делото, казусът кой от двамата ще представлява СДС на изборите ще се решава от избирателната комисия, където двете управляващи партии - БСП и ДПС, имат мнозинство.

Стари мини в СДС

Когато преди пет месеца тогавашният лидер на СДС Пламен Юруков официално обяви, че няма да се кандидатира отново на вътрешните избори, защото "нямал подкрепа в партията", мнозина сини активисти въздъхнаха с облекчение. От днешна гледна точка - с още по-голямо основание. Още при избирането на Юруков партийните членове с най-дълга памет отбелязаха, че това се е случило с апаратната подкрепа и остатъчното влияние на някогашния "сив кардинал" в СДС от времето на Иван Костов - Христо Бисеров, който в момента е депутат от партията на Доган. Сякаш в потвърждение на подозренията, веднага след това на "Раковски" 134 се завърнаха някои от близките до Бисеров функционери (бившият шеф на "Митниците" по времето на Костов Пламен Минев и тогавашния приватизатор №1 Захари Желязков) и беше направен опит СДС да поеме курс към сътрудничество с партията на Доган. През есента на 2007 г. например Юруков заедно с председателя на синята партия в Кърджали и член на ръководството Дора Христова първоначално обявиха, че СДС ще подкрепи кандидата за кмет на ДПС Хасан Азис и ще се яви с обща листа за общински съветници с движението. Идеята не се реализира главно заради недоволството сред сините членове.

Дали Юруков се оказа неблагонадежден да прокара сближаването с Доган, или се случи нещо друго остава неясно. Но е факт, че след това той беше атакуван с поредица скандали, които по-конспиративно настроените биха привидели като предварително събрани козове с цел лидерът на СДС да бъде държан в зависимост. Впоследствие кръгът около Бисеров хвърли усилия за лидер на партията да бъден избран друг техен кандидат - Румен Христов, но победата на 32 годишния икономист Мартин Димитров обърка плановете. Следващото събитие беше отказът на Софийския градски съд да регистрира новия лидер на СДС. Съответно - развихри се старият.

Ходовете на Юруков

Миналия петък, точно преди нацията да се разпусне за дълги гергьовски празненства, с пълномощно от Пламен Юруков съратникът му Пламен Радонов изненадващо внесе в избирателната комисия документи за регистрация на СДС за самостоятелно участие в изборите за европарламент. Според ръководството на синята партия документите са подпечатани с фалшив печат. Пред "Капитал" лидерът на СДС Мартин Димитров уточни, че оригиналът е в главния секретар на партията Иван Сотиров и на него има изобразено лъвче. Подадените в ЦИК документи са с печат, на който пише СДС. По мистериозен начин Юруков и Радонов са се сдобили и с документ за финансовия отчет на партията пред Сметната палата. Оригиналното удостоверение се намира в Мартин Димитров, а самата Сметна палата няма право да издава негов дубликат.

От СДС вече заявиха, че ще сезират прокуратурата за нарушенията на Юруков и Радонов. За да плати депозита за участие в изборите, бившият председател е изтеглил 50 000 лв. от банковата сметка на СДС. Оказа се също така и че от 18-те хиляди подписа на граждани, внесени от Радонов, 3600 са анулирани при проверката в служба ГРАО, като 2900 от тях са за неверни ЕГН-ета, а при останалите има неверни имена или такива на хора, които фигурират в подписки на други партии. За подписката от "Синята коалиция" твърдят, че е събирана главно от региони със смесено население, и то от местните структури на ДПС в Русенско, Разградско, Айтос и Велико Търново, където влияние има Радонов.

От "Раковски" 134 разказаха, че в сряда с пълномощно от Юруков в централата пристигнал мъж, който поискал да запечата касата на СДС с аргумента, че могат да изчезнат важни партийни документи. Всичко това стана, след като в понеделник националният съвет на партията прекрати членството на Юруков, Радонов, Дора Христова и областните председатели на Хасково и Смолян – Янко Велев и Иван Кънев.

Съдът?

Целият този абсурден театър едва ли щеше да се случи, ако съдът не беше забавил вече четвърти месец делото за регистрацията на новото ръководство на СДС. Първо Софийският градски съд (СГС) обяви избора на Мартин Димитров за нелегитимен. След това при обжалването във Върховния касационен съд магистратите, вместо да решат окончателно казуса, го върнаха отново в градския съд, като с това създадоха прецедент. В четвъртък пък заседанието на СГС се отложи заради отвод на съдията по делото Николай Маджаров. До това се стигна, след като петимата изключени от СДС начело с Юруков внесоха жалба с искане той да се оттегли, защото много бързо насрочил делото.

"Капитал" не успя категорично да потвърди, че върху съдията е бил оказан натиск да си направи отвод. По-късно същия ден от "Синята коалиция" припомниха, че името му фигурира сред 22-мата съдии, които Комисията по досиетата неотдавна огласи, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Магистратът е бил щатен служител на Шесто управление на бившата комунистическа тайна служба. Обвинението, че Маджаров е бил прекалено бърз (сякаш съдът не трябва да работи така), е толкова абсурдно, колкото и едно от основанията, с които на първа инстанция беше отхвърлена регистрацията - че тайният вот при избора на ръководство на СДС е "недемократичен". Съдът всъщност подозрително се бави с делото и мнозина магистрати свързаха пред "Капитал" този с факт с предстоящото изтичане на мандата на председателя на СГС. Преизбирането му зависи от доминирания от управляващите БСП и ДПС Висш съдебен съвет.

Ако между всички тези факти наистина има връзка, всички обвинения на Еврокомисията за начина, по който работи съдебната система в България, са повече от красиво илюстрирани в този случай. Предстои делото за регистрацията на новото ръководство на СДС да бъде разпределено на случаен принцип между останалите съдии от фирменото отделение на СГС и никой не може да каже нито кога то ще бъде насрочено, нито дали магистратите ще успеят да се произнесат до вторник, когато е крайният срок за регистрация в избирателната комисия.

Още една демократична институция

Ако съдът не се произнесе навреме (твърде възможно е това да не се случи до изборите), съдбата на марката СДС ще се реши в избирателната комисия. Тя трябва да се произнесе дали приема регистрацията за самостоятелно участие на изборите, подадена от Юруков, или протеста на Мартин Димитров. В ЦИК (логично) мнозинството отново е на БСП и ДПС, но пък решенията се вземат с 2/3 от кворума и е трудно да се прогнозира какъв ще е крайният изход. Ако се потвърди неофициалната ни информация, че квотата на НДСВ в комисията ще гласува против опита на Юруков да открадне СДС, решението много вероятно да зависи от един-два гласа. В случая решаваща вероятно ще е позицията на представителя на ГЕРБ, но до редакционното приключване на броя от партията на Бойко Борисов не се обозначиха как ще се държат в спора. Борисов каза пред "Капитал", че няма да се намесва във вътрешните работи на други партии, но това едва ли значи, че представителят му в ЦИК ще се въздържи от гласуване.

От гледна точка на комисията въпросът е в автентичността на документите, подадени от Юруков и Радонов. Говорителят на институцията Ралица Негенцова (от квотата на БСП) вече заяви, че това няма значение за ЦИК, защото тя не е разследващ орган. Други членове обаче посочиха чл.53, ал. 4 от Закона за избор на евродепутати, според който документите за регистрация трябва да бъдат проверени. Ако все пак случаят със странния печат остане неинтересен за избирателната комисия е твърде възможно до 12-и Юруков и Радонов да съберат нужните им подписи и да се стигне до гласуване. То или ще бъде блокирано с 1/3 от гласовете или СДС, представлявано от бившия му председател, но е и от мнозинството в партията, ще се втурне самостоятелно на избори.

Това вероятно не е краят на сценария. Преди ден Юруков обяви пред БТА, че няма проблем и той да сформира "Синя коалиция" (другата е с пълен член). Това съвсем би заприличало на историята с няколкото НДСВ-та, които навремето някогашният син функционер Евгений Бакърджиев регистрира и така, заблуждавайки избирателите, отмъкна около 2% от гласовете на Симеон Сакскобургготски. Заради тях тогава той не получи пълно мнозинство в парламента. Колкото до "оригиналната" синя коалиция (Мартин Димитров - Костов - Мозер), докато няма решение на съда, в нея СДС ще трябва да бъде представено като група физически лица или с нечия друга регистрация. Сложно. В оставащите четири дни до крайния срок за регистрация на партиите в ЦИК битката ще е с времето и процедурите. Много различно от автентичния смисъл на изборите - политиците се състезават с идеи за гласовете на избирателите... Това е подменено.

Синята коалиция

СДС и ДСБ обявиха обединението си в средата на март, когато лидерите на двете партии Мартин Димитров и Иван Костов официално подписаха споразумението на общо явяване на изборите за европейски и български парламент. В края на миналата седмица към "Синята коалиция" се присъединиха и Обединените земеделци на Анастасия Мозер, както и БСДП на Йордан Нихризов.

Срещу СДС и опита на партията да се яви на предстоящите избори по-силна - в коалиция с други десни формации, се води война. По-точната дума всъщност е заговор. Значението й според тълковния речник е "организирано тайно споразумение между ограничен брой хора за действия против някого или нещо, обикновено с политически цели". В заговора освен социалистите и хората на Ахмед Доган са въвлечени държавни институции и дори съдът. Ролята на изпълнители пък е поверена на сочените за близки до ДПС вече бивши членове на синята партия Пламен Юруков и Пламен Радонов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

188 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • -194
  • +30

  Срещу СДС има заговор. И за този заговор на СДС не е виновна цялата държава. За този заговор си е виновно самото СДС. А най-вече - недоизяснения лидер-нелидер Мартин Димитров.

  Следва продължание... (И вече и аз имам много голяма молба към "Капитал": Хора! Много Ви моля! Вземете се в ръце най-накрая! Не допускайте да ставате смехотворна трибуна за тая или оная умираща или неумираща партия. Бъдете обективни и оценявайте събитията преди всичко от гледна точка на цялото общество. Не на една или друга партия (времето на комунизма с неговата единствена и най-права партия трябваше да беше отдавна отминало!). И поне да бяхте подбрали печеливш политически играч (като "ГЕРБ", примерно, на които не им се налага да правят никакви коалиции, за да останат в парламента и дори да водят пред всички останали)! Журналистиката трябваше да бъде непоклатим стожер на обективизма, с който всички политици без изключение да се съобразяват. Не подметка на този или онзи, при това страшно слаб политически играч. Поне според мен, де!)

 • 2
  Avatar :-|
  днес

  Янков, днес е СДС, утре може да е някой друг.

 • Вели
  • -21
  • +111

  Кога най после водещите политици и техните симпатизанти ще разберат, че да се пребориш с хидрата "комунисти" - разбирай в случая ДПС + БСП - трябва да ползваш техните методи на политическа борба. Ще кажете - да , ама ще станем като тях! Аз ще отвърна - НЕ, ще СПЕЧЕЛЯ ИЗБОРИТЕ и тогава ще ги навра в кучи задник! Ще ги доведа до ликвидация! И когато видя и се убедя стократно / не като Костов и Е Михайлова през 1997 год. да твърдя БЕЗ ОСНОВАНИЕ , че с комунистите е свършено, в резултат на което комутнистите свършиха СДС/ че съм ги ликвидирал окончателно, че съм премахнал видимите от мен и обществото предпоставки за тяхното възраждане, когато не спирам да обяснявам на обществото ежедневно, ежемесно, ежеминутно колко гадни , отвратилно крадливи и престъпни са комунистите , неспирам борбата срещу тях даже и когато не ги виждам -ще започна ДА ГРАДЯ НОВОТО ОБЩЕСТВО. Общество, свободно от КОМУНИСТИ!!! Аз ЗНАЯ как се прави всичко това. Знех как се прави и през зимата на 1989 година!!! Но комунистическата шайка на Жельо Желев не ми позволи даже да говоря по тази тема! Ето защо искам да направя подарък на Ив Костов и М Димитров - намерете и прочетете внимателно книгата на сифилистика Ленин - Държава и Революция!!!

 • 4
  Avatar :-(
  NK

  Започвам да се мисля, че основната идея е да се продължи максимално мандата на сегашния парламент.

  Вариант I: Номера минава и печелят добри позиции в новия парламент, с което бетонират окраденото и се готвят за още повече.

  Вариант II: Номера НЕ минава - следват протести, размирици (за съжаление не звучи реалистично, а трябва), следва бламиране на изборите и назначаване на нови от Гоце, т.е. още няколко месеца на власт, още няколко милиона/милиарда в джоба. Вероятно продължение - България = Беларус !!!

  Много ми се иска следващото правителство да е на БСП-ДПС. Просто защото в края на зимата вече собствените им избиратели ще ходят да ги трепят с мотики и лопати. (някой има ли усещане за deja vu?)

  Знаете ли го вица за оня дет се молил на бог за 2 неща - да има на арменеца парите и на българина втория акъл (дето му идвал отподире...).

  Най-тъжното за мен е, че не вярвам да има скоро измежду тези национални предатели (те за мен са такива!) осъдени с ефективна присъда (жалко, че няма каторга в България - заслужават я). А ние все така първите 100 години - после -по гръб...

 • ДАКС

  Политиците- ясни са ни на всички.

  НО МНОГО ПОВЕЧЕ МЕ Е СРАМ ОТ БЪЛГАРСКИЯ СЪД. АКО ВЪОБЩЕ МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА СЪД, СЛЕД КАТО ОКАЗВА СЕ СЪДИИТЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ НЕКВИ ШЕФОВЕ И ТАКА ЦЕЛИЯТ СЪД ЛЯГА НА ПОЛИТИЦИТЕ. ДО ТАМ ЛИ СА ГО ДОКАРАЛИ УВАЖАЕМИТЕ ГОСПОДА МАГИСТРАТИ. ТАКА ЛИ ДЕМОНСТРИРАТ СВОЯТА НЕЗАВИСИМОСТ?

  СРАМ МЕ Е ОТ БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА! И НЕ САМО ОТ НЕЯ!

 • 6
  Avatar :-|
  Аз

  По-добре калпава опозиция, отколкото никаква опозиция .... идете и гласувайте, но най-важното - убедете роднините и приятелите, които ги мързи, да го направят .... още четири години БСП и ДПС на власт ще ни върнат в каменната ера ...

 • 7
  Avatar :-(
  Странджата

  Държавна Сигурност е октоподът на България - съдии, ЦИК, ВСС, всякакви други институции - всичко е проядено от тези червеи!!!

 • 8
  Avatar :-|
  Генчо

  "На калпав политик-опозицията му пречи"!!!Всички,които сега се "пеняват" и бълват какви ли не мърсотии върху опонентите си,вече са били във властта през последните 20 години.Е,и...?Освен замъци и милиони(за себе си) и бъркотия и сиромашия(за електората),комай,друго няма.И станалият вече аполитичен електорат чака,с надежда,да се появи някое ново политическо име и да се юрне да гласува за него,белким оправи разкапаната държава.Както беше с НДСВ,както сега се задава ГЕРБ...А всички са от един дол дренки.Май ще трябва,както след Освобождението,да тръгнем по Европа-та,а защо не и по света,да си търсим някой от "сой",да дойде да ни управлява.

 • 9
  stir avatar :-|
  stir

  Бива ли ЦИК да е с мнозинство на управляващите! А Бойко как смее да говори за потъпкване на демокрацията при преразпределението на мандатите, а да се прави на глух за вдигането на коалиционната бариера, опитът за преврат в СДС и контрапродуктивните действия на съда. Видите ли, ако него го крадат, това е "пладнешки грабеж", но всичко е ОК и не заслужава коментар, ако крадат гласовете на 12% (аз съм сигурен, че ще са повече, запомнете) от българските гласоподаватели като нарушават правото на СДС да се яви на избори.

  Надявам се на всички да е ясно, че единственият избор е СК.

  Между другото, в средата на този март парламентът удвои депозитите за регистрация на изборите на 50,000 лв., което е нечестно късно въведено изискване за истински новорегистрирани партии като Зелените, които все още имат проблеми със събирането на тази сума.*

  * http://www.bulgariangreens.org/donations.html


 • 10
  Avatar :-|
  Попов

  Седерасти, няма да има вече лапачка, а? Няма Сорос, няма Конрад Аденауер? Трябва да има съд за вас с ефективни 20-годишни присъди за престъпленията на седерастщината спрямо българския народ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK