С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
149 29 май 2009, 14:30, 27450 прочитания

Дванайсетият играч в отбора на Станишев

Кого обслужва "Информационно обслужване" АД

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Фирмата преброител
Фирмата е създадена през 1991 г. Тя управлява всички информационни системи на Министерството на финансите, митниците (поддържа единната система за митническа информация БИМИС), данъчните (поддържа интегрираната данъчна система БИДИС), електронния търговски регистър ДЕЛФИ, Сметната палата (поддържа регистрите за доходите на политиците и за дарителите на партиите), обслужва базата данни на ЕСГРАОН. Освен това тя изработва избирателните списъци и е преброител на всички избори в последните години. През фирмата минава значителен финансов поток. Само по договора с финансовото министерство фирмата ще получи 39 млн. лева за срок от три години. В същото време фирмата е една от най-непрозрачните - тя е освободена от задължението да обявява обществени поръчки. Това развързва ръцете на шефовете й да сключват договори с избрани от тях фирми без търг или конкурс.
Станишев брани Меликов
В началото на седмицата ГЕРБ и "Синята коалиция" поискаха от премиера Сергей Станишев да отстрани съветника си Азер Меликов от борда на фирмата "Информационно обслужване". Няколко дни по-късно Станишев заяви, че няма такова намерение. ЦИКЕП също отхвърли искането на ГЕРБ да се произнася по скандала с премиерския съветник, който беше посочен като поръчител на сайта Boykostov.org. Все пак във вторник след бурни дебати ЦИКЕП взе решение да изпрати сигнала на ГЕРБ до министъра на финансите Пламен Орешарски като принципал на фирмата. Това се възприе като "пробив" на опозицията, тъй като за решението гласуваха и няколко души от квотата на тройната коалиция. Самият Азер Меликов не беше открит за коментар по този въпрос, както и за участието му в кампанията на "Нова зора". През седмицата неговият мобилен телефон даваше само свободно и никой не вдигаше.
Разкритията, че в регистрацията на сайта Boykostov.org е замесен съветникът на премиера Азер Меликов, заплашват да се превърнат в сериозен политически въпрос.

За тези, които приемат черните PR кампании като допустима предизборна техника, информацията, че не точно партия "Нова зора", а най-близкото обкръжение на Сергей Станишев седи зад клипа "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов", вероятно не е изненадваща. Смущаващият факт обаче е, че Азер Меликов оглавява борда на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване" АД, която ще пресмята резултата от изборите.


Това вече е въпрос, който хвърля сянка на съмнение в безпристрастността на преброителя в предстоящите избори за европарламент и Народно събрание. През седмицата опозицията поиска отстраняването на Азер Меликов от ръководството на "Информационно обслужване" и обяви, че очаква манипулиране на резултатите от двата вота (вижте карето).

Още повече че същата фирма изготвя и избирателните списъци и по този начин непряко може да влияе върху измерването на избирателната активност, която също е от значение за това кои партии ще влязат в следващия парламент. Въпреки че засега Станишев отказа да отстрани съветника си от директорския борд, проблемът насочи вниманието на политиците и медиите към фирмата преброител.

Коя е "Информационно обслужване" АДКато при всяка фирма с преобладаващо държавно участие ръководството на "Информационно обслужване" се назначава от ресорния министър. В случая - Пламен Орешарски. Както често се оказва в българската действителност обаче, това е поредната държавна компания, управлявана от партийно оцветени избраници вместо от професионални мениджъри и експерти в областта. В случая освен въпроса доколко компетентно се ръководи "Информационно обслужване" възниква и този дали тя няма да се окаже "страна" в изборния процес, след като първият й ешелон е съставен от представители на управляващата коалиция.

Двамата най-високопоставени хора в ръководството са пряко свързани с БСП. Изпълнителният директор Иво Николов е син на Красимир Николов, бивш началник на кабинета на Жан Виденов. Председателят на съвета на директорите е премиерският съветник и член на политическия кабинет на министър-председателя Азер Меликов. Преди това Меликов работеше в международния отдел на БСП в централата на "Позитано" 20, откъдето започна кариерата и на самия Сергей Станишев. Надзорният съвет пък е от трима заместник-министри - по един от БСП, НДСВ и ДПС.

В същото време в ръководството на фирмата няма нито един представител на опозицията или на граждански организации. Това не позволява упражняването на външен контрол над процесите във фирмата, въпреки че тя концентрира огромен информационен и, оказва се, политически ресурс.

"Информационно обслужване" поддържа данните от няколко национални регистъра, включително тези от митниците, данъчните и ЕСГРАОН (виж карето). Тя има достъп до личните данни на над 11 млн. българи (включително починалите). На практика фирмата е най-големият администратор на лични данни в страната. "Ако тези данни се съберат и обработят по подходящ начин, ще се получи по едно пълно досие за всеки българин", коментира пред "Капитал" служител във фирмата, пожелал анонимност. (Интересна подробност е, че шефът на "българското ФБР" Петко Сертов също беше член на надзорния съвет на "Информационно обслужване",  преди да бъде създадена ДАНС.)

Фирмата е предпочитана в последните години за преброител и съставител на избирателните списъци. Аргументът е, че в България няма друга компания с толкова голям капацитет като софтуер и хардуер за изчисляване на изборите резултати, което е вярно. "Информационно обслужване" брои изборите от 2003 г. и не съм чул някой да се е оплакал от резултата. Всички намеци за оспорване на изборните резултати са опасна игра, очевидно някой си търси алиби", коментира подозренията Станишев. Той обеща, че ще помоли Централната избирателна комисия да покани всички партии и да им покаже как става броенето.

Конкурсът за преброител беше предрешен

Премиерът наистина ще трябва да се постарае да отхвърли всички подозрения, защото действията на управляващите преди тези избори многократно бяха белязани с опити за нечестна игра. Самото избиране на "Информационно обслужване" за преброител също беше предрешено. Дотолкова, че не се очакваха други кандидати. Изненадващо документи в конкурса подаде и "Аксиопеа" АД, собственост на бившия директор на "Информационно обслужване" Александър Витанов. При отварянето на офертите се оказа, че частната фирма е предложила значително по-малка сума - 675 000 лева, срещу исканите от държавната фирма 789 840 лева. А освен това по време на презентациите на екипи и софтуер пред избирателната комисия математиците са открили грешка в предложеното от "Информационно обслужване" решение на една от поставените общо пет задачи.

Работната група по избора не е приключила с категорична препоръка коя от двете фирми трябва да бъде избрана. Равносметката е показала, че държавната фирма има предимство по два от критериите (капацитет и надеждност), а частната печели по другите два (мениджърски опит и цена). Това доведе до раздвоение на ЦИК - на първото заседание в полза на "Информационно обслужване" са гласували 12 членове от квотата на БСП и ДПС, докато останалите 8 души са подкрепили другата оферта. Стигна до патова ситуация, тъй като по закон решенията на ЦИК се взимат с 2/3 мнозинство. Наложи се ново гласуване на следващия ден, когато с 14 на 5 гласа беше избрана "Информационно обслужване". Решаващо е било обръщането на четиримата представители на НДСВ.

Неофициално членове на избирателната комисия коментираха, че са предпочели "по-сигурната оферта пред по-добрата", и припомниха гафовете с преброяването на гласовете през 2001 г., когато поръчката беше възложена на частна фирма. ЦИК задължи ръководството да проведе допълнителни преговори с "Информационно обслужване" за намаляване на цената, за да не се надхвърля таванът от 700 000 лева, определен от правителството в план-сметката за изборите. На загубилата фирма "Аксиопеа" е било подсказано, че няма смисъл да кандидатства за преброител на парламентарните избори. Явно сигналът е бил правилно разчетен, защото до крайния срок за подаване на оферти в неделя беше получено само едно предложение - и това отново е "Информационно обслужване".  

"Капитал" научи, че още при избора на преброител за евровота членове на ЦИК са изразили съмнения в безпристрастността на "Информационно обслужване". Парадоксалното е, че те са дошли от представител на управляващата коалиция. Според свидетели член от квотата на НДСВ е съобщил за назначаването на прокурист в "Информационно обслужване" броени дни преди изборите. Според него това е партийно назначение, което може да предизвика обвинения в опити за манипулация на изборния резултат.

Наша проверка в Търговския регистър показа, че действително има такова вписване. Това е 45-годишният Чавдар Тодоров, който досега беше главен секретар на Агенцията по вписванията. Решението за назначаването на Тодоров е гласувано от борда на директорите на 15 април и е вписано в регистъра няколко дни по-късно. По това време вече в парламента течеше трескавото приемане на поправките в изборното законодателство. Не е ясно кое е наложило назначаването на прокурист точно преди изборите, при положение че фирмата си има действащ изпълнителен директор.

Конфликти на интереси в самата ЦИК

Цялата история щеше да изглежда малко "по-наред", ако самата избирателна комисия изпълняваше функциите си на гарант, че изборният процес ще е честен. Но и тук случаят не е точно такъв и почти цирковите заседания около регистрациите на "Синята коалиция" и псевдо СДС-то на Пламен Юруков го показаха.

На всичкото отгоре проверките, които "Капитал" направи покрай темата за "Информационно обслужване", показаха, че поне трима от членовете на ЦИК са получавали хонорари като консултанти на фирмата и имат недеклариран конфликт на интереси. Това са говорителят Александър Александров, заместник-председателят Александър Петров - двамата от квотата на БСП, и Михаил Константинов, който за евроизборите е в комисията от квотата на СДС, а за парламентарните - от тази на Яне Янев.

Сами по себе си всички тези обстоятелства може да не изглеждат важни. Възможно е поотделно и да нямат значение. Но системното неспазване на базови принципи при провеждането на изборите залага излишни рискове за най-важното - доверието в изборния процес. Ето как изглежда цялата картина: сегашното мнозинство промени безпринципно изборното законодателство в ущърб на опозицията; Централната избирателна комисия (където доминира позицията на БСП и ДПС) продължава да бламира регистрациите на "Синята коалиция", а освен това прехвърли мандати от големите към малките градове, което е в полза на управляващите;  преброителят "Информационно обслужване" се управлява пак от тях. Как да не се съмнява човек?

И за да не се изправим пред най-лошия сценарий, както политологът Иван Кръстев определи пред "24 часа" възможността изборите да бъдат оспорени, управляващите ще трябва да се постараят да отхвърлят всякакви съмнения. Освен ако не ги търсят нарочно. 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София

Манолова предостави в ОИК 14 класьора с доказателства за нарушения, като процедурата в съда може да продължи над месец

11 ное 2019, 434 прочитания

Вечерни новини: ВСС бърза да преизбере Гешев в четвъртък, Манолова официално оспорва вота в София 1 Вечерни новини: ВСС бърза да преизбере Гешев в четвъртък, Манолова официално оспорва вота в София

И още: ЕС договори санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър; Блокажът в Испания продължава и след поредните избори; Заповед за арест за боливийския президент Ево Моралес

11 ное 2019, 625 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Задържане под балотажа

Галеви, Данови, Томов и Дражев са първите печеливши от изборите

Още от Капитал
Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Българите са по-богати от всякога, но и все по-тревожни, че демокрацията, в която живеят, е имитация

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10