Дванайсетият играч в отбора на Станишев
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дванайсетият играч в отбора на Станишев

Премиерът Станишев отказа да се разграничи от съветника си Азер Меликов, който управлява фирмата преброител на изборите<br /> <br />

Дванайсетият играч в отбора на Станишев

Кого обслужва "Информационно обслужване" АД

Иван МИХАЛЕВ
28759 прочитания

Премиерът Станишев отказа да се разграничи от съветника си Азер Меликов, който управлява фирмата преброител на изборите<br /> <br />

© Капитал


Фирмата преброител

Фирмата е създадена през 1991 г. Тя управлява всички информационни системи на Министерството на финансите, митниците (поддържа единната система за митническа информация БИМИС), данъчните (поддържа интегрираната данъчна система БИДИС), електронния търговски регистър ДЕЛФИ, Сметната палата (поддържа регистрите за доходите на политиците и за дарителите на партиите), обслужва базата данни на ЕСГРАОН. Освен това тя изработва избирателните списъци и е преброител на всички избори в последните години. През фирмата минава значителен финансов поток. Само по договора с финансовото министерство фирмата ще получи 39 млн. лева за срок от три години. В същото време фирмата е една от най-непрозрачните - тя е освободена от задължението да обявява обществени поръчки. Това развързва ръцете на шефовете й да сключват договори с избрани от тях фирми без търг или конкурс.

Станишев брани Меликов

В началото на седмицата ГЕРБ и "Синята коалиция" поискаха от премиера Сергей Станишев да отстрани съветника си Азер Меликов от борда на фирмата "Информационно обслужване". Няколко дни по-късно Станишев заяви, че няма такова намерение. ЦИКЕП също отхвърли искането на ГЕРБ да се произнася по скандала с премиерския съветник, който беше посочен като поръчител на сайта Boykostov.org. Все пак във вторник след бурни дебати ЦИКЕП взе решение да изпрати сигнала на ГЕРБ до министъра на финансите Пламен Орешарски като принципал на фирмата. Това се възприе като "пробив" на опозицията, тъй като за решението гласуваха и няколко души от квотата на тройната коалиция. Самият Азер Меликов не беше открит за коментар по този въпрос, както и за участието му в кампанията на "Нова зора". През седмицата неговият мобилен телефон даваше само свободно и никой не вдигаше.

Разкритията, че в регистрацията на сайта Boykostov.org е замесен съветникът на премиера Азер Меликов, заплашват да се превърнат в сериозен политически въпрос.

За тези, които приемат черните PR кампании като допустима предизборна техника, информацията, че не точно партия "Нова зора", а най-близкото обкръжение на Сергей Станишев седи зад клипа "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов", вероятно не е изненадваща. Смущаващият факт обаче е, че Азер Меликов оглавява борда на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване" АД, която ще пресмята резултата от изборите.

Това вече е въпрос, който хвърля сянка на съмнение в безпристрастността на преброителя в предстоящите избори за европарламент и Народно събрание. През седмицата опозицията поиска отстраняването на Азер Меликов от ръководството на "Информационно обслужване" и обяви, че очаква манипулиране на резултатите от двата вота (вижте карето).

Още повече че същата фирма изготвя и избирателните списъци и по този начин непряко може да влияе върху измерването на избирателната активност, която също е от значение за това кои партии ще влязат в следващия парламент. Въпреки че засега Станишев отказа да отстрани съветника си от директорския борд, проблемът насочи вниманието на политиците и медиите към фирмата преброител.

Коя е "Информационно обслужване" АД

Като при всяка фирма с преобладаващо държавно участие ръководството на "Информационно обслужване" се назначава от ресорния министър. В случая - Пламен Орешарски. Както често се оказва в българската действителност обаче, това е поредната държавна компания, управлявана от партийно оцветени избраници вместо от професионални мениджъри и експерти в областта. В случая освен въпроса доколко компетентно се ръководи "Информационно обслужване" възниква и този дали тя няма да се окаже "страна" в изборния процес, след като първият й ешелон е съставен от представители на управляващата коалиция.

Двамата най-високопоставени хора в ръководството са пряко свързани с БСП. Изпълнителният директор Иво Николов е син на Красимир Николов, бивш началник на кабинета на Жан Виденов. Председателят на съвета на директорите е премиерският съветник и член на политическия кабинет на министър-председателя Азер Меликов. Преди това Меликов работеше в международния отдел на БСП в централата на "Позитано" 20, откъдето започна кариерата и на самия Сергей Станишев. Надзорният съвет пък е от трима заместник-министри - по един от БСП, НДСВ и ДПС.

В същото време в ръководството на фирмата няма нито един представител на опозицията или на граждански организации. Това не позволява упражняването на външен контрол над процесите във фирмата, въпреки че тя концентрира огромен информационен и, оказва се, политически ресурс.

"Информационно обслужване" поддържа данните от няколко национални регистъра, включително тези от митниците, данъчните и ЕСГРАОН (виж карето). Тя има достъп до личните данни на над 11 млн. българи (включително починалите). На практика фирмата е най-големият администратор на лични данни в страната. "Ако тези данни се съберат и обработят по подходящ начин, ще се получи по едно пълно досие за всеки българин", коментира пред "Капитал" служител във фирмата, пожелал анонимност. (Интересна подробност е, че шефът на "българското ФБР" Петко Сертов също беше член на надзорния съвет на "Информационно обслужване", преди да бъде създадена ДАНС.)

Фирмата е предпочитана в последните години за преброител и съставител на избирателните списъци. Аргументът е, че в България няма друга компания с толкова голям капацитет като софтуер и хардуер за изчисляване на изборите резултати, което е вярно. "Информационно обслужване" брои изборите от 2003 г. и не съм чул някой да се е оплакал от резултата. Всички намеци за оспорване на изборните резултати са опасна игра, очевидно някой си търси алиби", коментира подозренията Станишев. Той обеща, че ще помоли Централната избирателна комисия да покани всички партии и да им покаже как става броенето.

Конкурсът за преброител беше предрешен

Премиерът наистина ще трябва да се постарае да отхвърли всички подозрения, защото действията на управляващите преди тези избори многократно бяха белязани с опити за нечестна игра. Самото избиране на "Информационно обслужване" за преброител също беше предрешено. Дотолкова, че не се очакваха други кандидати. Изненадващо документи в конкурса подаде и "Аксиопеа" АД, собственост на бившия директор на "Информационно обслужване" Александър Витанов. При отварянето на офертите се оказа, че частната фирма е предложила значително по-малка сума - 675 000 лева, срещу исканите от държавната фирма 789 840 лева. А освен това по време на презентациите на екипи и софтуер пред избирателната комисия математиците са открили грешка в предложеното от "Информационно обслужване" решение на една от поставените общо пет задачи.

Работната група по избора не е приключила с категорична препоръка коя от двете фирми трябва да бъде избрана. Равносметката е показала, че държавната фирма има предимство по два от критериите (капацитет и надеждност), а частната печели по другите два (мениджърски опит и цена). Това доведе до раздвоение на ЦИК - на първото заседание в полза на "Информационно обслужване" са гласували 12 членове от квотата на БСП и ДПС, докато останалите 8 души са подкрепили другата оферта. Стигна до патова ситуация, тъй като по закон решенията на ЦИК се взимат с 2/3 мнозинство. Наложи се ново гласуване на следващия ден, когато с 14 на 5 гласа беше избрана "Информационно обслужване". Решаващо е било обръщането на четиримата представители на НДСВ.

Неофициално членове на избирателната комисия коментираха, че са предпочели "по-сигурната оферта пред по-добрата", и припомниха гафовете с преброяването на гласовете през 2001 г., когато поръчката беше възложена на частна фирма. ЦИК задължи ръководството да проведе допълнителни преговори с "Информационно обслужване" за намаляване на цената, за да не се надхвърля таванът от 700 000 лева, определен от правителството в план-сметката за изборите. На загубилата фирма "Аксиопеа" е било подсказано, че няма смисъл да кандидатства за преброител на парламентарните избори. Явно сигналът е бил правилно разчетен, защото до крайния срок за подаване на оферти в неделя беше получено само едно предложение - и това отново е "Информационно обслужване".

"Капитал" научи, че още при избора на преброител за евровота членове на ЦИК са изразили съмнения в безпристрастността на "Информационно обслужване". Парадоксалното е, че те са дошли от представител на управляващата коалиция. Според свидетели член от квотата на НДСВ е съобщил за назначаването на прокурист в "Информационно обслужване" броени дни преди изборите. Според него това е партийно назначение, което може да предизвика обвинения в опити за манипулация на изборния резултат.

Наша проверка в Търговския регистър показа, че действително има такова вписване. Това е 45-годишният Чавдар Тодоров, който досега беше главен секретар на Агенцията по вписванията. Решението за назначаването на Тодоров е гласувано от борда на директорите на 15 април и е вписано в регистъра няколко дни по-късно. По това време вече в парламента течеше трескавото приемане на поправките в изборното законодателство. Не е ясно кое е наложило назначаването на прокурист точно преди изборите, при положение че фирмата си има действащ изпълнителен директор.

Конфликти на интереси в самата ЦИК

Цялата история щеше да изглежда малко "по-наред", ако самата избирателна комисия изпълняваше функциите си на гарант, че изборният процес ще е честен. Но и тук случаят не е точно такъв и почти цирковите заседания около регистрациите на "Синята коалиция" и псевдо СДС-то на Пламен Юруков го показаха.

На всичкото отгоре проверките, които "Капитал" направи покрай темата за "Информационно обслужване", показаха, че поне трима от членовете на ЦИК са получавали хонорари като консултанти на фирмата и имат недеклариран конфликт на интереси. Това са говорителят Александър Александров, заместник-председателят Александър Петров - двамата от квотата на БСП, и Михаил Константинов, който за евроизборите е в комисията от квотата на СДС, а за парламентарните - от тази на Яне Янев.

Сами по себе си всички тези обстоятелства може да не изглеждат важни. Възможно е поотделно и да нямат значение. Но системното неспазване на базови принципи при провеждането на изборите залага излишни рискове за най-важното - доверието в изборния процес. Ето как изглежда цялата картина: сегашното мнозинство промени безпринципно изборното законодателство в ущърб на опозицията; Централната избирателна комисия (където доминира позицията на БСП и ДПС) продължава да бламира регистрациите на "Синята коалиция", а освен това прехвърли мандати от големите към малките градове, което е в полза на управляващите; преброителят "Информационно обслужване" се управлява пак от тях. Как да не се съмнява човек?

И за да не се изправим пред най-лошия сценарий, както политологът Иван Кръстев определи пред "24 часа" възможността изборите да бъдат оспорени, управляващите ще трябва да се постараят да отхвърлят всякакви съмнения. Освен ако не ги търсят нарочно.

Фирмата преброител

Фирмата е създадена през 1991 г. Тя управлява всички информационни системи на Министерството на финансите, митниците (поддържа единната система за митническа информация БИМИС), данъчните (поддържа интегрираната данъчна система БИДИС), електронния търговски регистър ДЕЛФИ, Сметната палата (поддържа регистрите за доходите на политиците и за дарителите на партиите), обслужва базата данни на ЕСГРАОН. Освен това тя изработва избирателните списъци и е преброител на всички избори в последните години. През фирмата минава значителен финансов поток. Само по договора с финансовото министерство фирмата ще получи 39 млн. лева за срок от три години. В същото време фирмата е една от най-непрозрачните - тя е освободена от задължението да обявява обществени поръчки. Това развързва ръцете на шефовете й да сключват договори с избрани от тях фирми без търг или конкурс.

Станишев брани Меликов

В началото на седмицата ГЕРБ и "Синята коалиция" поискаха от премиера Сергей Станишев да отстрани съветника си Азер Меликов от борда на фирмата "Информационно обслужване". Няколко дни по-късно Станишев заяви, че няма такова намерение. ЦИКЕП също отхвърли искането на ГЕРБ да се произнася по скандала с премиерския съветник, който беше посочен като поръчител на сайта Boykostov.org. Все пак във вторник след бурни дебати ЦИКЕП взе решение да изпрати сигнала на ГЕРБ до министъра на финансите Пламен Орешарски като принципал на фирмата. Това се възприе като "пробив" на опозицията, тъй като за решението гласуваха и няколко души от квотата на тройната коалиция. Самият Азер Меликов не беше открит за коментар по този въпрос, както и за участието му в кампанията на "Нова зора". През седмицата неговият мобилен телефон даваше само свободно и никой не вдигаше.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

149 коментара
 • 2
  Avatar :-P
  браво

  колега, колкото повече дълбаеш в тази насока, толкове повече свинщини на управляващата партия ще откриеш

 • 5
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Тези , които дърпат конците на Станишев и Доган и същите тези , които преди около 8 години поставиха Станишев на поста шеф на БСП , веднага след изборите , ще го махнат от този му пост.
  Това ще се случи , защото комунистите след изборите , ще преминат в опозиция , а Станишев ще се окаже най-неподходящата фигура вече , за ръководител на БСП.
  Още в самото начало , стана ясно , че Станишев е картонена фигура и жалък палячо , който за нищо не го бива. Имено заради тази му липса , на кавито и да е било ръководни качества на Станишев , е бил "инсталиран" на този му пост , защото е зависим , властолюбив , страхлив и манипулируем.
  В сравнение с него , Жан Виденов , е "истински титан на духа" .
  А кукловодите на Станишев , Доган и Сакскобурготски и пр. , се опасяват не на шега , че след м. Юли , развитието на политическите събития в България , могат поемат изключително опасна насока този път и за самите тях.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • -220
  • +19

  Бе те ще гепат изборите а вие си го мерете кой по и най-законен!
  Пък и що не, да не би да не е вярно, гласуваш за барабойко вземаш некъдърният командир.
  Единият го виждаме всеки ден кво може в София, втория го гледахме да крадва с некадърните си помощници 4 години, па се оказа че и от политика не разбира!
  Деди му гепи геврека и без засилване само с две интервюта е партията на жените в помощ (тогава 2001)

 • 7
  Avatar :-|
  Dembi
  • -148
  • +16

  Абе пак ли некви страшки разпостранявате. кой толкова го е страх, освен онези, които отсега знаят, че нема да им харесат резултатите от изборите. Аре стига призраци под виенското колело. който го е страх от мечки, да не оди в гората. Къде са наште насранковци в ЦИК, да излезат те да кажат дали могат да се манипулират изборните резултати. Що мълчат. Не искам да слушам Бойко и Костов, да излезат тия дето се занимават с тоя работа.
  Нещо ми намирисва мноо тая работа.

 • 8
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  От Александър ІІІ до Николай І
  Ако си припомните немалки исторически факти /изборът на Старин, например, за ген.секретар/, ще видите, че като правило компромисните фигури, които кукловодите поставят начело на партията-държава, с времето стават властолюбиви самомнителни и маниакални тирани, които овреме се избавят от опеката и разчистват и опонентите си. Станишев със зъби и РЗС ще драпа да не се изпусне от властта. Дори да изпадне, в БСП няма кой да му поиска и вземе главата.

 • 9
  Avatar :-|
  един

  основна цел на управляващите на изборите от много време е десните сили да не направят правителство ,всичко и всички са впрегнати с тази идея ,но едва ли ЕС ще позволи тези манипулации да доведат отново социалистическо правителство ,ако това случайно се случи ,неминуемо е ,че ще спрат всички евросубсидии ,икономиката след още 6 месеца ще е срината напълно ,а за борда с това темпо на изпразване на бюджета може да се каже ,че ще гръмне при следващото повишение на цените на петрола ,които и сега за населението са по големи от тези в румъния и гърция с поне 10% ,а това наближава.Масата от червени избиратели не могат да осъзнаят ,че БСП и ДПС прокарват не социални идеи ,а мафиотски с оглед на интересите на техните ръководства и среден ешалон.Какво социално има в това държавата да плаща по 1 лев осигуровки за здраве именно на пенсионерите и децата,какво точно може да се осигури за тези пари , какво точно се постига с фалиране на НЗОК и създаване на хаос там с цени на лекарства ,с цени на пътеки , цени на здравни услуги.Как точно след 6 месеца ще се събират средства за пенсии в бюджета ,като неплатените данъци и увеличението на безработицата неминуемо ще доведе още до 30 % намаляване на приходите в бюджета ,кого ще засегне това и при срив кой точно ще даде парите .Как ще се осигурят средствата за образование в страната ,бяха закрити десетки училища ,бяха закрити десетки села ,десетки здравни служби и се наруши достъпа на над 3 милиона до лекар в населеното место ,в което живее отделния човек ,субсидията за училищата до края на годината ще бъде ли налице и в 90% както сега или ще закрием и тях ,а и многото комунистически фирми наречени ВУЗ ,в които за наша сметка учат вече предимно чужденци ,кой ще извади реалната стойност на обучението в тези училища произвеждащи бедни безработни и хора с нереализируеми професии.Разкритията за борда на информационно обслужване ,а и хората ,който работят по места ,а те са предимно ярко червени и депесари, навежда на мисълта ,че се готви гигантска манипулация за тези избори и в нея за съжаление участват и леви и десни политици ,просто нещата ще бъдат преразпределени по математическите модели за избори на известния професор Михаил Константинов , а той поне досега имаше добро име на честен човек и специалист в тази област ,последните развития ина нещата показват ,че това може би не е така и жалко за тази страна,тук наистина няма място за младите и не случайно 95% от завършващите не виждат никакво бъдеще тук ,а само извън границите на България .

 • 10
  Avatar :-|
  mun4o

  " Избрахме Тапата за капитан-той назначи си сатрапи !Сега Тапата е капитан, а всички ние сме ТАПИ!"-З. Попов, "Чайки далеч от брега"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK