Готови за реформа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Готови за реформа

Росен Плевнелиев, Галя Кондова, Мирослав Найденов, Симеон Дянков, Бисер Боев и Владислав Горанов (от ляво надясно)

Готови за реформа

Новите попълнения в икономическия екип на ГЕРБ идват с идеи за бързи промени

Вера Денизова
15667 прочитания

Росен Плевнелиев, Галя Кондова, Мирослав Найденов, Симеон Дянков, Бисер Боев и Владислав Горанов (от ляво надясно)

© Цветелина Ангелова


Четвъртък привечер, елитно заведение на тиха уличка в центъра на София. Ако сте били наоколо по това време, може би щяхте да зърнете хората, готови да оборят представата на сегашното правителство за успешна политика и за справяне с икономическата криза. За първи път се събират всички заедно, за да обсъдят идеите си за промени.

Ден по-късно, вече официално, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Бисер Боев и Галя Кондова са представени като новите попълнения в икономическия екип на ГЕРБ. Сред тях са и Владислав Горанов и Мирослав Найденов, вече познати от публичните изяви на партията на Бойко Борисов (виж надолу). Това, което ги обединява, е, че не са политици, а експерти. И заявяват, че това е само началото и към тях до края на юни ще се присъединят още професионалисти и хора с визия.

Основното ядро в екипа на ГЕРБ ще си има и помощници, които ще дават управленски идеи, без да се ангажират с партията. "Подобни независими анализаторски звена съветват правителствата на много държави, сред тях са и САЩ и Германия. Искаме да създадем диалогично управление", обяснява Дянков. Вече са ясни и първите имена – Илиян Михов, един от най-влиятелните макроикономисти в света и професор в бизнес университета INSEAD, и експертът по бизнес среда и регулации от Световната банка Стефка Славова.

Всички са наясно - очакват ни няколко трудни години. Но кризата дава и възможности. Сега е моментът да бъдат проведени дълго отлаганите структурни реформи (сигурно най-често повтаряната фраза в икономиката в последните 20 години) в образование, здравеопазване, пенсионна система, администрация. Все сфери, които поглъщат огромно количество пари за сметка на все по-влошаващо се качество на услугите.

"Имаме план за промени – част от тях са срещу кризата, а друга – дългосрочна визия за развитието на страната", казва икономистът от Световната банка Симеон Дянков, който е в България като съветник на Бойко Борисов. По всичко изглежда, че той ще е и сред основните фигури, които ще формират икономическата политика, ако се стигне до кабинет, воден от ГЕРБ. Посоката на действие в началото също е ясна: запазване на работните места, прозрачни правила за усвояване на еврофондовете и балансирани бюджети. Както и оптимизиране на администрацията и премахване на ненужни агенции и министерства като тези на администрацията, на бедствията и авариите или на еврофондовете. Друга част от мерките са свързани с подобряване на бизнес средата - като намаляване на началния капитал за регистрация на фирма на едно евро, на осигуровките с до 5% и по-малко бюрокрация.

"Моята кауза и на хората от икономическият екип на ГЕРБ е да направим средата за правене на бизнес по-прозрачна и прогнозируема", казва Росен Плевнелиев, който ще е експертът по регионална политика и строителство. Една от лесните и бързи мерки е довършването на проекта за електронно правителство и обсужване на едно гише. "В последните 10 години за това в България са похарчени почти 170 млн. лв, а електронното правителство е развито на 80%". А когато се управлява открито, правилата са ясни и важат за всички, се ограничават и злоупотребите", убеден е Плевнелиев, който получава покана да се присъдени към екипа на ГЕРБ лично от неформалния лидер на партията Бойко Борисов.

По малко по-различен начин се развиват обстоятелствата за Бисер Боев, който допреди дни беше изпълнителен директор на "Икономедиа" (издател на "Капитал и "Дневник"). Той получава покана от Симеон Дянков. "Вярвам, че всяка система може да се реформира. България има нужда от институционални промени – всяко министерство създава бюрократичен хаос - има много застъпващи се звена и функции, раздут щат. А неработещата държава пречи повече от кризата. Средната работна заплата в администрацията миналата година е била 634 лв. Не може с такова възнаграждение да защитаваш държавни интереси. Точка." Според Боев има няколко приоритетни сектора като инфраструктура, селско стопанство, туризъм, енергетика.

Най-голямото предизвикателство за Владислав Горанов е бюджетът за тази година да приключи без дефицит. "Най-бързите реформи са необходими в Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Имаме много конкретни предложения, свързани с подобряване на комуникацията между тях. Най-общо казано - пресичане на злоупотребите с китайско карго и на контрабандния внос на плодове", допълва той.

Всичко дотук вероятно ви звучи познато. И нормално - това са проблемите, с които всеки в бизнеса се е сблъсквал и които винаги са на предно място сред пречките пред икономиката в докладите на български и международни институции. Специалистите на ГЕРБ имат и по-радикални идеи. Като например Сребърният фонд да се капитализира, като активите на всички дружества с държавно участие се прехвърлят към него.

Последните правителства показаха, че на ниво идеи всичко е лесно. Въпрос на воля и хора обаче е реформите да се случат и на практика.

Новите лица

Симеон Дянков,

икономическисъветник на Бойко Борисов

Заема "центъра" в икономическият екип на ГЕРБ. Заявява, че иска идеите за реформи да идват и извън партията. Има още една мисия - да подбере правилните хора с правилните идеи.

От пролетта на тази година Дянков ръководи групата за антикризисни политики в Световната банка. Той е един от създателите на проучването Doing business на международната институция. Името му е в класацията IDEAS/RePEc на 100-те най-цитирани икономисти в света.

Бисер Боев

"Аз съм прагматичен", отговаря за икономическа политика

Доскоро той беше изпълнителен директор на "Икономедиа" (издател на "Дневник" и "Капитал"). Боев е един от създателите на "Капитал", работил е и като финансов журналист. Завършил е Международни икономически отношения в УНСС, има опит в областта на корпоративните продобивания и сливания. Според него държавата управлява лошо собствеността си. Не може с едната ръка да създаваш правила за енергетиката, a с другата да управляваш предприятията в същия сектор, допълва той.

Владислав Горанов

отговаря за бюджет и финанси

"Желанието ми е хората да ме възприемат като рационален и технократ." Според него още с бюджета за следващата година трябва да бъдат утвърдени принципите на програмното бюджетиране. По този начин ще се постигне по-добро планиране и по-голяма отчетност и ефективност на публичните разходи. Бил е началник на отдел "Социални разходи" в дирекция "Държавни разходи" към Министерството на финансите. Магистър от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов.

Росен Плевнелиев

"Мога да отварям врати и да се сработвам с хора", отговаря за регионална политика

Според Плевнелиев регионалната политика има два най-важни приоритета - отпушване на европейските фондове и структуриране на администрацията така, че да може да работи бързо и да поема отговорност. Има 19-годишен опит в строителния бранш и е участвал в реализацията на едни от най-големите инвестиционни проекти в България на германската компания "Линднер" - "Бизнес парк София" и "Резиденшъл парк София". Плевнелиев е дипломиран инженер.

Галя Кондова

отговаря за бизнес среда и еврофондове

Силната й страна са европейските институции и фондове. През 2001 г. участва в програмата към Европейския парламент за запознаване на млади учени с политиките и законодателството на ЕС. Работи към научния център на Икономическия университет в Щутгарт. Четири години е в Световната банка по програми за подпомагане на икономическото развитие на източноевропейските страни.

Мирослав Найденов

отговаря за земеделие

"Аз съм за по-малко държава в държавата." Последните две години е директор на общинската фирма "Екоравновесие". Ветеринар по образование. Има опит и като частно практикуващ лекар, и като администратор. Ръководил е регионалната структура на Националната ветеринарномедиинска служба (НВМС).

Четвъртък привечер, елитно заведение на тиха уличка в центъра на София. Ако сте били наоколо по това време, може би щяхте да зърнете хората, готови да оборят представата на сегашното правителство за успешна политика и за справяне с икономическата криза. За първи път се събират всички заедно, за да обсъдят идеите си за промени.

Ден по-късно, вече официално, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Бисер Боев и Галя Кондова са представени като новите попълнения в икономическия екип на ГЕРБ. Сред тях са и Владислав Горанов и Мирослав Найденов, вече познати от публичните изяви на партията на Бойко Борисов (виж надолу). Това, което ги обединява, е, че не са политици, а експерти. И заявяват, че това е само началото и към тях до края на юни ще се присъединят още професионалисти и хора с визия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

109 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  поздравления, експерти. обаче

  Няма значение кои сте
  Дотук мандатодателя ви не е предявил никакви искания
  Иска ви на власт и това е всичко
  занижени очаквания
  за живота си
  за живота си в Европа
  за живота на децата си в Европа
  и за Европа изобщо

  каквото и да не/направите - нищо в избирателя ви няма да се промени
  Той и така си е доволен, затова гласува за вас

 • 2
  Avatar :-|
  Sibelius

  Звучи добре ...

  Дано хората да им дадат шанс ... стига са гласували само за едни и същи до болка познати, изтъркани и (по всяка вероятност, никога недоказана, разбира се) корумпирани и некадърни (това поне е доказано) физиономии.

  Аман от Станишев и Доган ....

  Време е най-накрая да се ПРЕБОРИМ за промяна, даром няма да стане, само с гласуване ... ние, близките ни, приятелите ни, всички .... !

  Нека не допускаме фантомни партии, създадени от Доган и Станишев, да изпомпат гласовете ни в нищото!

  Успех!

 • 3
  antonk avatar :-|
  Anton K

  "Според Боев има няколко приоритетни сектора като инфраструктура, селско стопанство, туризъм, енергетика." - много вярно, но за съжаление тези неща ги чуваме през последните 20 години, а точно тези 'сектори' продължават да се влошават по една или друга причина със всяко правителство......кофти пътища, презастрояване на черноморието без необходимата инфраструктура, енергийна зависимост от един източник, и пр. и пр.

  Дано нещата се оправят.

 • 4
  Avatar :-|
  Киров

  С дано едва ли ще стане. Ако всеки мислещ човек не посяга към своите любимци, които очевидно нямат шанс да влязат в Парламента, а дадат гласа си за промяна на статуквото после ще можем да им търсим и сметка. Крайно време е да дадем шанс на новото, както се даде преди години на СДС и те доказаха, че не са достойни за народната любов. Сега плачат като вдовица за .... че народа не ги искал. Дано все повече хора излязат, но не за гъби и да обезмислим твърдите ядра на симпатизантите на настоящите управляващи. Така ще лишим от купени гласове партиите-мафии.

 • 5
  Avatar :-|
  ха!

  Дано! Изглеждат ми свестни хора, които разбират.

  Дори да не разбират всичко - идеята на Дянков за външни експерти и диалогично управление е прекрасна!

  Единствено кризата ме притеснява, но все си мисля, че ще се справят. Ако те бяха поели кормилото 2005-та сега сигурно щяхме да сме много по-добре.

 • 6
  Avatar :-|
  Колев

  Най голямото им предимство е, че са непознати, и хората дълго ще разгадават ходовете им - т.е. имат време да направят нещо смислено.

 • 8
  Avatar :-P
  питанка

  Защо прост стажант в западна банка/институция ни го пробутват като икономическо гуру?

 • 9
  Avatar :-|
  гласуващ


  Аз съм за младите! Стига сте одумвали тези момичета и момчета! Образовани са, искат нещо да направят! И, уважаеми форумци, н разбрахте ли вече, че нов бардак със стари к...и не се прави! Дайте им шанс!

 • 10
  Avatar :-|
  бай дончо пашата

  бардака не е нов той се казва мултигруп но дано да отмъстят на тези дето им убиха машиниста павлов и им откраднаха парите. а убийците и крадците са сегашната верхушка на бсп наречена изпълком. те изпълняват всичко в държавата което ни доведе до дъното вмомента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK