Как се печели ромската любов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как се печели ромската любов

За партиите няма по-голямо доказателство за ромската любов от бюлетините в урните 

Как се печели ромската любов

Политическият живот предлага разнообразни форми - от пряко купуване до места в партийни листи

Велина Господинова, Елена Старидолска
9247 прочитания

За партиите няма по-голямо доказателство за ромската любов от бюлетините в урните 

© Надежда Чипева


Ромите в България са над 1 млн., близо 800 000 от тях са гласоподаватели, твърди председателят на партия "Рома" Тома Томов. Като го слуша, лидерът на "Атака" Волен Сидеров сигурно скърца със зъби, но числото гали слуха на някои политици, особено преди избори. Поне на тази част от тях, която възприема циганите като огромен пазар на електорални единици.

Класическите форми на покупко-продажба на гласове от махалите са вече демоде. Опитът през годините показа, че за да са успешни, купувачът трябва да има достатъчно финансови средства и да е сигурен, че прекупвачът, на когото ги дава, има властта да осигури избиратели. В политическите централи и неправителствени организации още се разказва случаят в Разлог от парламентарните избори през 2005 г. След като резултатите станали известни, се оказало, че една от формациите е дала близо 100 000 лв. за "кампания" в района на циганската махала, а привлякла едва... 12 гласоподаватели! Суперскъпият вот се получил, защото партията не избрала подходящите хора, на които да даде поръчката.

Четири години по-късно политическият живот се е разнообразил откъм механизми за влияние в ромските гета. Доскоро неформалните лидери, които купуваха и преподаваха гласове, вече са формални - някои са общински съветници, а други - участници в кандидатдепутатски листи. След популярните цигански партии като "Рома" на Тома Томов и "Евророма" на Цветелин Кънчев се появиха и други формации от тези среди - Партията на либералната алтернатива и мира (ПЛАМ), която е близка до махалата "Нов път" във Видин, и пловдивската Национално движение "Единство", на която зам.-председател е бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев.

Регистрация "под наем"

До миналата седмица никой не беше чувал за ПЛАМ. За броени дни обаче формацията стана национално известна, след като чрез нея за участие в парламентарните избори се регистрира дупнишкият бизнесмен Ангел Христов, известен като единият от т.нар. братя Галеви. Той беше издигнат за мажоритарен кандидат в Перник и единствен в пропорционалната листа на ПЛАМ в Кюстендил. Партията е създадена преди две години, месеци преди местните избори, и има за председател според регистрите Николай Нинов, който не можеше да бъде открит на посочения за връзка мобилен телефон. С несъществуващ номер се оказа и фирмата му "Трафик експрес", подобна беше ситуацията и с четиримата му заместници.

Представители на неправителствени организации, които работят с ромските общности, обясниха, че зад ПЛАМ стои синът на покойния ромски барон Алико от видинския квартал "Нов път" - Борислав Методиев-Бари. Пред "Капитал" той категорично отрече да има нещо общо с партията. "Не се занимавам с политика", каза Бари, преди да затвори телефона. През 2007 г. обаче той водеше листата на общинските съветници на формацията във Видин. ПЛАМ има трима представители в местния парламент, Бари напусна няколко месеца след клетвата в общината. Освен това двама от зам.-председателите на партията - Коци Коцов и Методи Филчев, са в управителния съвет на фондация "Ансел - Бъдеще за Видин", която Методиев оглавява.

За квартала "Нов път" се знае, че който има влияние над близо 4000-те гласоподаватели, може да реши изборите в региона. На парламентарния вот през 2005 г. ромите от махалата масово гласуваха за ДПС. Причината за внезапната "любов" към партията на Ахмед Доган беше, че Бари оглавяваше листата на движението. ДПС получи 8026 гласа, като по-голямата част от тях дойдоха от "Нов път" и няколко други по-малки ромски квартала, а на водача не достигнаха само 150 гласа, за да стане депутат. Година по-късно, на президентските избори, пък махалата масово подкрепи Георги Първанов.

За предстоящите избори Борислав Методиев отново е искал да оглави листата на ДПС във Видин и дори водил разговори с ръководството на движението, разказаха оттам. Те обаче преценили, че той няма авторитета на баща си Алико сред ромите в квартала, а и поискал огромна сума за подкрепата, която ще осигури. Според партийни активисти от Видин пък Методиев не иска да се афишира политически, защото от 2006 г. срещу фирмите му текат проверки от НАП заради съмнения за източване на ДДС.

"Най-вероятно Галеви и Бари се познават покрай бизнеса, задушили са се", коментираха ромски лидери номинацията на Ангел Христов от партия ПЛАМ. Официално връзката вероятно ще си остане загадка. По думите на Пламен Галев "хора от ПЛАМ са се свързали с адвоката им Менко Менков и предложили братята да участват в изборите с листата на партията". Ангел Христов обясни, че предпочели ПЛАМ, защото била "непозната". Адвокат Менков обаче отрече да е бил посредник. "Аз съм адвокат на двамата по наказателните дела срещу тях и искам категорично да се разгранича от политическата им дейност и участието им в изборите", заяви за "Капитал" Менков. Призна обаче, че след като двамата са обявили намерението си да се включат в политиката, получили оферти от много партии да ползват регистрациите им.

От списъците в ЦИК става ясно, че ПЛАМ участва във вота само заради Ангел Христов. Той трябваше да намери партийна формация, за да се кандидатира за депутат, тъй като за разлика от Пламен Галев, който успя да си осигури необходимите 10 000 подписа, за да се запише като независим мажоритарен кандидат в Кюстендил, Христов нямаше да намери още толкова поддръжници. Ромската ПЛАМ е регистрирала кандидатдепутатски листи само в три района - един от столичните, в София-област и Перник, където мажоритарен е Ангел Христов. Партийната листа в миньорския град се състои от имената на трима души, за които от местните политически централи твърдят, че са от ромската Шекер махала и никога не са се занимавали с политика. Определят и шансовете на Христов като минимални заради силната конкуренция на Весела Лечева от "Коалиция за България" и бившия областен управител Димитър Николов, който беше кандидат за кмет през 2007 г. с подкрепата на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. В града се говори, че "братята" имат уговорка с партия ЛИДЕР, която да подсигури по-голяма подкрепа за Пламен Галев в Кюстендил срещу ромски гласове в Перник за листата на Христо Ковачки. Включването на Христов в изборите очевидно е проформа, за да може да излезе от ареста. Избирането на Галев за депутат обаче ще спре делото срещу двамата за участие в организирана престъпна група.

Кой наддаде повече за Сали от Самоков

Още една история от последния месец показва колко е важно за партията, която иска да получи ромски гласове, да спечели на своя страна човек с авторитет в махалата. В деня на откриването на кампанията за европейските избори в местността Демир баба теке лично лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви някои от водачите на листи за Народно събрание. Сред тях единственото непознато име беше Александър Методиев, поставен начело в София-област. В централата на ДПС така и не видяха кой е Методиев, известен още като Сали в ромската махала на Самоков. Нещо повече - равносметката след евровота показала, че 6000 гласа, които партията на Доган очаквала да получи в областта за евровота, отишли в урните за БСП. Малко след 7 юни Сали се появи на четвърто място в листата на "Коалиция за България". Неговите сметки обаче са по-скромни - той твърди, че е осигурил около 2100 гласа за социалистите от Самоков и общо около 4800 в областта (виж интервюто). Сали казва, че не купува гласове, и може би не лъже, директно. Той е втори мандат общински съветник и като такъв има власт например да определи кои роми да бъдат включени в социалните програми за заетост, подпомага финансово едната църква в махалата, в която всяка седмица се хранят по 120 възрастни роми, има и строителна фирма, в която работят част от неговите "братя". В същото време възмутена от включването на Методиев на по-предни позиции, досегашната депутатка от София-област Силвия Стойчева напусна листата на БСП.

"Ромската подкрепа може да донесе на партиите допълнителни гласове, но едновременно с това заради разбиранията на някои българи отблъсква традиционни избиратели на съответната формация", твърди директорът на фондация С.Е.Г.А. Румян Сечков. Коментарът му илюстрира случаят с Цветелин Кънчев и БСП. Социалистическата партия се разбунтува срещу включването на председателя на "Евророма" в депутатските листи, но ръководството на "Позитано" 20 направи всичко възможно да убеди Кънчев да остане в коалиция с БСП, може би повярвало на обещанията му, че може да осигури поне 60 000 в страната. По този начин в съюз се оказаха "Евророма", обединяваща цигани от различни родове, и кардаршарката партия "Рома" на Тома Томов, традиционен партньор на социалистите, която пресмята, че има твърди 28 000 гласа. Преди дни към коалицията се присъедини и трета ромска организация - пловдивската партия "Единство", в която членуват предимно турски цигани, или т.нар.миллет. "Единство" подкрепи кандидатурата на Румян Русинов за евродепутат от "Коалиция за България". Въпреки че не успя да влезе в парламента в Брюксел, той изненадващо получи 11 500 преференциални (лични) гласа - най-много от всички в листата след водача Ивайло Калфин - повече от Илияна Йотова, Кристиан Вигенин и Андрей Пантев. В Самоков например в една от ромските секции той има 29 преференциални гласа, а останалите в червената листа - нито един.

Старите методи все още работят

Класическата форма на купуване на гласове все още не трябва да се изключва, тя работи предимно сред маргинализираните роми в гетата. Тя обаче трудно може да се докаже, защото участниците в търговията и от двете страни са заинтересувани да мълчат, а и парите не са за изпускане. В ромската махала в Ихтиман например се говори, че трима души вече са взели 30 000 лв., за да осигурят подкрепа за една от партиите с шанс да спечели изборите. На бюлетина се плаща по 50 лв. Още толкова ще получат прекупвачите след вота. Политическите им опоненти съответно също са запретнали ръкави. Няколко роми вече са обучени как да запишат тайно купувачите, а после да ги предадат в полицията. Движещата им сила не е страхът от законодателните мерки, а целта да отстранят конкуренцията.

Противно на хвалбите на Тома Томов за 1 млн. роми в страната, допълнени от твърденията на "Единство", че ромските гласоподаватели са над 650 000, от неправителствените организации са категорични, че ромският вот не е решаващ на национално ниво. "Гласовете от махалите са около 8% от всички гласове в страната, най-много да нараснат до 10%, ако активността сред тях е по-висока от средната", твърди Румян Сечков. За мажоритарния вот обаче те се превръщат в ценен източник на подкрепа, защото и един глас повече ще е решаващ за спечелване на депутатски мандат.

Ромите в България са над 1 млн., близо 800 000 от тях са гласоподаватели, твърди председателят на партия "Рома" Тома Томов. Като го слуша, лидерът на "Атака" Волен Сидеров сигурно скърца със зъби, но числото гали слуха на някои политици, особено преди избори. Поне на тази част от тях, която възприема циганите като огромен пазар на електорални единици.

Класическите форми на покупко-продажба на гласове от махалите са вече демоде. Опитът през годините показа, че за да са успешни, купувачът трябва да има достатъчно финансови средства и да е сигурен, че прекупвачът, на когото ги дава, има властта да осигури избиратели. В политическите централи и неправителствени организации още се разказва случаят в Разлог от парламентарните избори през 2005 г. След като резултатите станали известни, се оказало, че една от формациите е дала близо 100 000 лв. за "кампания" в района на циганската махала, а привлякла едва... 12 гласоподаватели! Суперскъпият вот се получил, защото партията не избрала подходящите хора, на които да даде поръчката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Гочоолу

  Как може държавата и народът ни да си отглежда такива змии в пазвите? Храниш го, поиш го, осигуряваш му равни граждански права, а той краде имуществото ти, не плаща ток и вода, продава си гласа за жълти стотинки, и съсипва целия ти имидж пред всякакви европейци и граждани на нормални страни. А малоумните лидери на партии и в листите си начело ги слагат.. Има някакъв мазохизъм в нашият народ - непрекъснато да се оплакваме и непрекъснато да си разширяваме кочината, в която живеем.

 • 3
  Avatar :-|
  Petrov

  Българи отидете да гласувате
  Как е възможно едно купено малцинство да определя бъдещето ни през следващите 4 години
  www.rox-invest.org

 • 4
  Avatar :-|
  Gone

  Бъдещето на България е тяхно. Те ще определят бъдещето в БГ не само през следващите 4 години, но и в много по-дълъг период /освен, ако имигранти от Азия и Африка не залеят страната и променят съществено етническия състав/.
  Ясно е, че скоро българите няма да почнат да раждат по 4-5 деца и претопяването е неизбежно /въпрос на още няколко десетилетия/.
  Затова аз отдавна гласувах с краката си и се установих в друга европейска територия, където също има ЦК-фактор, но е много по-малък % от населението.
  Но откакто румънските имигранти тук станаха към 800 хиляди, а общия брой на имигрантите 4,5 милиона /над 11% от населението/, вече започвам да се замислям за преместване още по-надалече, въпреки, че все още ми е добре и тук. Престъпността и несигурността расте.
  При това модерно преселение на народите, в което сме въвлечени, остават все по-малко места, където човек може да живее спокойно и без притеснения за своята и на собствеността си, сигурност.

 • 5
  Avatar :-|
  В. Кузов

  Ами как -- даваш му два лева за лепило... може да му купиш и баничка...

 • 6
  Avatar :-|
  2+2

  Ако ромското население е 1 млн то надали избирателни права имат 800 000.
  Всяко цигане на 20 години има по 3 - 4 деца ъака е сметката не излиза.

 • 7
  Avatar :-|
  Baj mangal

  Сметките няма как да излязат, понеже и броенето да гласове е нагласено. и Цялата работа в таз държава е нагласена. и комунягите пак търсят кой да е циганин да се коалират с него. Докато те са на власт, все едно циганите и турците са на власт. Идете го обяснете на бабите и дядовците ви, дето хулят срещу тях ама пак за БСП гласуват, ей тъй, напук, и те не знаят защо, ама ей тъй...;Кмета тъй каза...навремето бе хубаво, ми хубаво е било, млади са били,и на мен сега мие хубаво,като ме заболи навсякъде хич няма да ми хубаво. Според мен не само циганите бъркат работата ами и пенсиите също гласувайки без сърце и без мозък. Ей тъй....


 • 8
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Взех да се питам - дали негласуващите българи са много, или просто цигани и турци се превръщат в преобладаващото мнозинство в България.
  Знам, че на много от вас това изглежда налудничаво, но аз си задавам този въпрос...

 • 9
  Avatar :-|
  Proud 2be Bulgarian (представител на изчезващ вид)

  Крайно време е да се направи движение за защита на правата и свободите на българското /избирателно/ малцинство. Всеки вот за това движение да се брои за 2 от алгоритъма за преброяване на гласовете в изчислителните машини на информационно обслужване. Това скоро ще е единственият начин и българските избиратели да имат свои представители

 • 10
  ju_li avatar :-|
  ju.li

  Аз мисля , че всеки който не може да си напише личните данни не бива да гласува.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK