Млади и зелени
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Млади и зелени

Въпреки минималния финансов ресурс за кампания &quot;Зелените&quot; намериха алтернативни начини да стигнат до избирателите си<br />

Млади и зелени

Партията на екопротестите постави на дневен ред някои важни въпроси, но дали това е достатъчно

Люба ЙОРДАНОВА
8333 прочитания

Въпреки минималния финансов ресурс за кампания &quot;Зелените&quot; намериха алтернативни начини да стигнат до избирателите си<br />

© Надежда Чипева


Една кауза, малка доза ентусиазъм и връзка с интернет. Това, изглежда, е рецептата за спечелване гласовете на младите българи, която затруднява българските партии в последните години. На европейските избори през юни учредената преди година и все още малко известна формация Зелените успя с малко ресурс да привлече вниманието и гласовете на близо 18 хиляди и половина избиратели, половината от които между 18 и 30 години.

"Подкрепям Зелените, защото съм разочарован от всички големи партии, а новите са просто марионетки. По-добре да гласувам за еколози, отколкото да не гласувам." Мнението във форума на e-vestnik изразява най-точно мотивацията на повечето от "зелените" симпатизанти – имат желание да гласуват, но не се идентифицират с никоя от останалите съществуващи партии.

От другата страна на барикадата

Липсата на алтернатива е и двигател на самите активисти на Зелените - природозащитници и други участници от протестите за опазване на околната среда, да сформират партията през май миналата година. "Причината да направим Зелените беше нулевата чуваемост към това, което идва от гражданския сектор, и фактът, че не можем да принудим другите партии действително да спазват обещанията си за спасяването на природата", разказва Андрей Ковачев, един от съпредседателите на партията. Андрей е биолог и работи в неправителствения сектор от 1991 г. в Сдружение за дива природа "Балкани".

"Създадена буквално на улицата", партията няма известни политически лица и членовете й при всеки разговор многократно казват, че нямат нищо общо с досегашните зелени партии. Самоопределят се като хора с десни възгледи, а някои от тях са бивши членове на СДС (един от съпредседателите на партията – Петко Ковачев, е бил дори член и активист на НД "Екогласност"). Може би не случайно политологът Евгений Дайнов, който също е член и съосновател на Зелените, ги определя като "СДС през 89-та".

За една година към Зелените се присъединяват около 7000 членове, 100 от които в момента активно работят за предизборната кампания. А после учудващо успяват да съберат два пъти по 50 хиляди лева за депозит на изборите за европейски и български парламент. Средствата идват от малки дарения, събрани по софийските улици, малко по-големи суми от симпатизанти от чужбина, лични заеми на хора от ръководството и един германец от Варна, направил най-голямото дарение от 4000 лева.

Този ресурс стига за скромен брой листовки, но не и за предизборните средства, с които си служат останалите партии, като билбордове на всеки километър например. Зелените обаче намират алтернативни решения да мотивират избирателите си – силна интернет кампания, атрактивни "ходещи" билбордове и две огромни топки от стиропор, които се търкалят по софийските улици пред недоумяващите погледи на минувачите. И привличат вниманието именно на точните хора - повечето от които тази година ще гласуват за пръв път.

Зелените изпълняват една много важна функция – приобщават младото поколение към политиката", коментира Евгений Дайнов (повече за вота на младите). По думите му "Зелените" вече станаха фактор в политическия и обществен живот със своите 18 хиляди гласа на евроизборите. "Но това е и партия, която ще съществува и след 20 години", убеден е Дайнов.

На обвиненията, че Зелените са "откраднали" гласове на "Синята коалиция" Ясен Атанасов, културолог, журналист и член-учредител на партията отговаря така: "По-скоро качихме избирателната активност – с каузата и идеите си, както и с прозрачността при създаването си сменихме понятието политическа партия. И действително според данни на агенция "Алфа рисърч" всеки трети от гласувалите за Зелените през юни т.г. не е гласувал на предишните избори. Според Ясен решението на Зелените да не се коалират с други партии независимо от получените покани е затвърдило подкрепата на симпатизантите им. "Нито една партия не успя да ги убеди, че ще вкара зелени политики в програмата си. Искаха единствено да ги закачат като брошка", смята също и Евгений Дайнов.

Дали зеленото ще спаси света

Предизборната програма на Зелените е безспорно най-пълната по отношение на конкретни мерки за опазването на околната среда. Предложенията им в останалите сектори обаче навяват малка доза наивност и не са убедителни решения на важни за страната проблеми. Зелените наблягат прекалено много на пряката демокрация – референдуми по всички важни въпроси, възможност за гражданите сами да формулират предложения за закони, отзоваване на депутати, когато избирателите не са доволни. С призива "Да върнем държавата на гражданите" Зелените предлагат и директен граждански контрол върху съдебната система вместо досегашното влияние според думите им, на парламента и президента върху нея. Дори и да се харесат на избирателите, тези предложения едва ли са подходящ отговор на фона на българската действителност, където населението се влияе лесно от икономически и роднински фактори.

Попитан за мерки срещу икономическата криза, мажоритарният кандидат на Зелените в 24 МИР в София Ясен Атанасов поставя на първо място стратегията за енергийното развитие на България. Според него инвестициите във възобновяеми енергийни източници ще дадат много по-бърз ефект в сравнение с тези в големи проекти като АЕЦ "Белене" например, и ще отворят и т.нар. зелени работни места. На тях залага и кандидатът от 25 МИР в София Андрей Ковачев в комбинация с мерки срещу свръхзастрояването.

Някои от зелените идеи понякога звучат крайни дори и за хора, които споделят същите каузи. Елица е разбрала за Зелените от приятели и ги е подкрепила финансово, за да могат да се регистрират и да участват на изборите. "Освен подкрепа на идеята няма зад какво друго да застана", казва обаче тя и вече е решила да гласува за друга партия. "Според мен Зелените не успяват да намерят начина да постигнат целите си, подходът трябва да е по-конструктивен и диалогичен", казва Елица. Тя не е съгласна с атаките към бизнеса, след като "идеята е да има правила и те да се спазват, което всъщност зависи от държавата".

Не на всяка цена

Макар и амбицирани да получат думата на политическия терен, Зелените не правят впечатление на хора, които ще се откажат от идеите си, ако не влязат в следващия парламент.

"Някои се страхуват от популярната заблуда, че ако партията, за която си гласувал, не влезе, гласът ти отива на вятъра", смята Ивайло Стоименов, докторант по връзки с обществеността и активист на Зелените още от създаването на партията. Той е и един от арестуваните по време на протестите за "Натура 2000". Според Ивайло гласът за Зелените няма да се изгуби, защото "това е глас за една идея" и колкото повече се говори за нея, толкова по-често другите партии също я включват в програмите си.

Безспорно Зелените получиха повече трибуна като партия, отколкото като отделни природозащитни организации. Цената за това обаче също е висока – навлезеш ли на политическия фронт, правилата вече стават други. "Проблемът е, че с превръщането им в партия те се лишават от едно от най-ценните си качества - да бъдат гражданска опозиция или коректив на партиите или на правителството", коментира за "Капитал" журналистът и писател Юлиан Попов. Според него има и друг негативен ефект – когато съществува зелена партия, другите политически формации може да си кажат "това са неща за зелените, ние сме сини, жълти или червени" и така да се оттеглят от идеи, свързани с околната среда.

Всъщност истината е, че зелената тема трябва да намери място в програмите на всички големи политически сили и може би чак тогава партии, които градят политиката си само върху тези идеи, ще станат излишни. Засега обаче Зелените доказаха най-малкото колко огромна е пропастта между желанията на хората и действията- на партиите, които би трябвало да ги представляват.

Тежкото наследство

Макар голяма част от избирателите на "Зелените" да нямат спомени от другите зелени партии от българската политическа история, младите активисти събуждат не дотам светли спомени у техните родители. Първата зелена партия е учредена в зората на демокрацията от станалия по-късно кмет на София Александър Каракачанов и други членове на "Екогласност". Първоначално "Зелената партия" е член на СДС, но по-късно намира общи идеи с БСП и влиза в "Коалиция за България". Миналата година "Зелената партия" се обедини със създадената през 2007 г. "Зелена България". В момента обаче сред "старите" зелени цари раздор, след като НДСВ номинира двама от членовете на "Зелената партия – Българските зелени" за свои кандидати на предстоящия парламентарен вот, очевидно без съгласието на цялото зелено ръководство.

Една кауза, малка доза ентусиазъм и връзка с интернет. Това, изглежда, е рецептата за спечелване гласовете на младите българи, която затруднява българските партии в последните години. На европейските избори през юни учредената преди година и все още малко известна формация Зелените успя с малко ресурс да привлече вниманието и гласовете на близо 18 хиляди и половина избиратели, половината от които между 18 и 30 години.

"Подкрепям Зелените, защото съм разочарован от всички големи партии, а новите са просто марионетки. По-добре да гласувам за еколози, отколкото да не гласувам." Мнението във форума на e-vestnik изразява най-точно мотивацията на повечето от "зелените" симпатизанти – имат желание да гласуват, но не се идентифицират с никоя от останалите съществуващи партии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

70 коментара
 • 1
  cipisec avatar :-|
  cipisec

  Хубава статия! Напълно съм съгласен с повечето неща от нея. Трябваше само авторката да вмете, че в Германия те са водеща политическа сила.
  Зелените у нас не са готови да управляват, нямат готови управленски кадри, но за сметка на това са единствената партия с програма за управление. Огромна грешка (една от многото) на СК е, че не успяха да ги приобщат към себе си - освен тези 20 000 гласа, щяха да добавят поне още 10 000, сигурен съм! И аз ще ги подкрепя заради каузите, които отстояват.

 • 2
  Avatar :-|
  И-ту (е2718)

  ЗЕЛЕНИТЕ не били готови да управляват?!
  А другите партии готови ли са да управляват,
  или само са готови да лапат.
  Какви са им кадрите - батко, братко, шурейко и баджаначко,
  разпределени по системата 3-5-8.
  Престоят в парламента или на партийна длъжност не те прави
  готов да управляваш.

  Освен това, ЗЕЛЕНИТЕ не искат да управляват,
  а да се самоуправляваме.
  В България имаме свръхцентрализация, всичко зависи
  от няколко човека, които решават кой, къде, какво да прави.
  (Справка - едно скандално видео от агитация в с. Кочан)

  Министрерствата нямат капацитет да се справят с проблемите,
  страх ги е да е да не бъдат разобличени в некомпетентност и
  бездействие, и концентрират все повече власт, същевременно
  загръщайки действията си с було на непрозрачност.
  Това води до противоставянето Държава - Граждани.
  Едно изкуствено разделение, срещу което ЗЕЛЕНИТЕ се
  изправят - "Да Върнем Държавата на Гражданите."

  ЗЕЛЕНИТЕ искат повече участие на гражданското общество
  във взимането на решения, създаване на работещи системи
  за обратна връзка;
  повече делегиране на правомощия, най-добрите решения се
  взимат не на върха на пирамидата, а на най-ниското ниво,
  което има компетенции да види и отстрани даден проблем.


  И-ту(е2718)
  Гласувай с Разум и Сърце
  http://www.zelenite.bg/ • 3
  penzo avatar :-P
  PenchoS

  "Няма какво да говоорим, ние сме номер едно" се пее в една песен, хаха.
  Вижте ... политическите проблеми у нас са до болка познати. Решенията на тези проблеми са известни и трябва да се ангажират с фактора "българската действителност".
  Имаме хубави закони - трябва да ги спазваме. Нуждаем се от по-добри закони - проектираме и гласуваме.
  Имаме страхотна природа - опазваме я. Елементарно! За бизнеса тя може да бъде инвестиция с приоритет на разум, етика и Елементарно! възпитание. Опаа - възпитание. Хм, ето къде е проблема. Дайте да се държим преди всичко възпитано, да възпитаме децата та дори и приятелите си и всичко ще си дойде на мястото. Наивно, но не и невъзможно.
  Далеч съм от мисълта, че Зелените можем да получим мандат за съставяне на правителство. Нека поне получим подкрепа ала "СДС през 89-та".
  Време е за възход!

 • 4
  Avatar :-|
  Jiggy

  Не искам да обидя бьлгарските зелени. Не живея в Бг и единствените неща които чувам за тях са доста симпатични. Едно предупреждение: Зеленото движение на запад е тоталитарно, човеконенавистно и малтусианско. Ако се опитате да бьдете част от него един ден ще се сьбудите като младежка организация на БСП. Както стана с предишните зелени.

 • 5
  Avatar :-|
  Особено мнение

  Без да съм против нито 1 от аргументите, изложени в статията, а и в коментарите преди мен, все пак си мисля, че българската недоверчивост (напълно оправдана, впрочем) си казва думата. Да, Зелените, изглеждат доста радикални, неопитни, наивни, но нима ние нямаме нужда точно от това? Румънците бяха ли радикални, когато изклаха публично семейство Чаушеско? Да, но това им помогна да разчистят по-лесно сметките си с миналото, а ние оставихме миналото да определя настоящето и бъдещето ни. И кое е по-радикално - идеите на Зелените или изказванията на лидера на ДПС и неговата реална политика? Аз лично, като гражданин, наистина бих заложила на изцяло новото и непознатото, защото ужасяващо искам промяна. Пък и все пак, нека влязат в политиката, това или ще ги окопити и направи по-разумни, или ще ги съсипе - нормален процес, но са алтернатива, а това е нещото, което доскоро ни липсваше.

  http://www.euinside.eu/bg/faces/meet-the-greens-part-one

 • 6
  100jan avatar :-|
  100jan

  Всичките проблеми на България (не само екологичните) са следствие от липсата на гражданско общество. Ще подкрепя всеки, който работи именно за това. На думи всички партии са за него - вижте им програмите, почти навсякъде говорят за повече прозрачност. Но само една партия е доказала, че прави това и на дело - Зелените.

  Иначе аз съм по-старичък от болшинството техни избиратели и помня, че всички (червени, сини, жълти и пъстри) правителства НЕ РАБОТЕХА за прозрачност, а против нея. Затова сега все още не сме мръднали икономически и политически от 1989-а, затова гласувах (а и ще гласувам) за Зелените. Не защото някой ми е платил, не защото някой ми е развял цветно флагче пред очите, не защото така повелява семейната традиция... Не, гласувах (и ще гласувам) за тях, защото имам вътрешната убеденост, че тези млади хора са на прав път. Именно там, на този път, където бях и аз на техните години през 1989-а, но откъдето ме изхвърлиха (мен и моето поколение) набързо пребоядисаните партийни секретари и кариеристи. Да не им позволяваме да сторят същото и с нашите деца!

 • 7
  Avatar :-|
  Зелена слива

  "Едно предупреждение: Зеленото движение на запад е тоталитарно, човеконенавистно и малтусианско."

  Твърде спорно изказване. Това го казват неолибералните идиоти за които "лявото" е само и единствено болшевизъм, СССР и ТКЗС. "Зеленото" на запад има много история и тя е разнолика. От германските автономисти, през "операизма" в Италия, през Ги Дебор и Касториадис.....през Испания на ФАЙ-СНТ....та като говорим, хайде да не слагаме табели. Много невежо се получава и подвеждащо. Почети повечко. Стоеното на "запад" не стига.

 • 8
  Avatar :-|
  XXXL

  "Зелените" преди всичко да правят това,което е основнното им.
  Не може кучета да ядат хора и да има закон за защита на кучетата само.
  Да се борят и с всичко онова,което ни кара да унищожаваме зеленото.
  Я да пишат, какви коли карат,какво ядат и колко и т.н.
  Те не живеят ли в 21 век.
  Кой е световният замърсител,кой харчи най-много природни ресурси в света,
  и все в тоя ред на мисли.Да те имат някои технологии и пречистват,но толкова много отделят,че ...Както ние им подарихме заводите си,за по 1 $,за да ги направят незамърсяващи и за да печелят,така и те да ни подарят технологии за пречистване за по 1 $.
  Щото май нашите предприятия станаха най-чистите,като ги затвориха,а ние се заробихме.

 • 9
  Avatar :-|
  Стоян Христов/член на НС на ЗЕЛЕНИТЕ/

  @XXL
  Каква кола карам? - VW Polo 1.4 60 коня,
  но на работа ходя с МЕТРО и/или тролей!
  Каква храна ям? Всякаква, но се стремя заедно с родителите ми да произвеждам колкото се може повече домашна, защото това, което се продава по магазините е всичко друго, но не и здравословна храна...

  Да съгласен съм че ЩАТИТЕ са най големия замърсител, но какво очакваш от нас?
  Нека първо погледнем собственатра си държава, където бихме могли да свършим не малко работа.

 • 10
  Avatar :-|
  Български шоп

  Виновни за “мафиите“, олигарсите-комуняги и ченгета, корупцията, процентите на ДПС са онези 3 милиона избиратели, които не отиват да гласуват. Те нямат право да мрънкат след това. Българите са спечелили всички битки и изгубили всички войни. Техния шанс ще дойде ако се събудят и вместо да бойкотират изборите, отидат да гласуват, за да не се оставят цигани и турци да ги управляват. Гласувай БЪЛГАРИНО !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK