Яне Янев и политическият франчайз*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Яне Янев и политическият франчайз*

Билбордите с лика на Яне Янев изчезнаха, след като &quot;дарителят&quot; им не намери място в листите на &quot;Ред, законност и справедливост&quot;<br /> <br />

Яне Янев и политическият франчайз*

Как се финансира кампанията на "Ред, законност и справедливост"

Димитър ПЕЕВ
35426 прочитания

Билбордите с лика на Яне Янев изчезнаха, след като &quot;дарителят&quot; им не намери място в листите на &quot;Ред, законност и справедливост&quot;<br /> <br />

© Асен Тонев


Помните сигурно билбордовете на Яне Янев по време на кампанията за евроизборите, които бяха буквално на всеки километър по магистралите. Протегнал ръка напред в "знак стоп", а отдолу пише "Спри корупцията с бюлетина №1". В интернет форумите даже се беше родила шеговита навигация - "след петото Яне завий наляво".

Но дали всички тези билбордове са платени от 280-те хиляди лева, колкото официално от "Ред, законност и справедливост" (РЗС) обявиха, че им е струвала кампанията? Логично още тогава възникна въпросът дали Яне Янев не разполага с някакви скрити спонсори.

Държавната субсидия, подкрепата от британските консерватори и членският внос, които официално посочват от РЗС като източник на финансирането си, са едно на ръка. Но по всичко личи, че в популяризирането на партията са включени и доста други средства, за които си струва Сметната палата да провери дали ще бъдат отчетени. Става въпрос за даренията "в натура", които, изглежда, в РЗС е стил да бъдат привличани на принцип, много близък до франчайза.

Принципи, идеология? Не, само бизнес

Първи пример - офисът на РЗС в центъра на София, на "Раковски" 108. Той е нает от фирмата "Уорлд инвестмънт кепитълс", собственост на бившия царски депутат Никола Николов, която плаща за него 7605 евро на месец (виж карето на другата страница). Оказа се обаче, че Николов не е направил този жест само от симпатии към Яне Янев. Срещу това сега - за парламентарните избори, той е сложен на първо място в листата на РЗС за депутати в Ямбол.

Ако се върнем на билбордовете, те са резултат от същия тип "сделка". По-голямата част от тях са били наети от фирма "Еко-Клима", която е собственост на бургаския бизнесмен Георги Иванов. Досега той беше човекът на РЗС в общинския съвет на Бургас и координатор на партията за региона. Очакванията бяха, че Иванов ще води бургаската листа за парламентарните избори. Но Иванов напусна демонстративно партията, след като в последния момент се е стигнало до конфликт между него и лидера Яне Янев за подредбата на листата (виж блиц интервюто). След "развода" ликът на Янев е свален от близо 350-те билборда, наети от "Еко-Клима" - това вероятно дава отговор на тези, които са си задавали въпроса къде изчезнаха билбордовете на РЗС. На тях вече се рекламират японските климатици, внасяни от фирмата на Иванов.

Пред "Капитал" самият той заяви, че не е правил изчисления колко му е струвало "безвъзмездното" ползване на рекламните площи от партията на Яне Янев. Той не отговори и колко точно са били билбордовете. "Няколкостотин. Аз съм ги наел на добри цени доста време преди това. Сключил съм сделка, понеже познавам собствениците, приятели сме, имаме общ бизнес. Дарил съм една част от тях на Яне безвъзмездно. Не съжалявам за това, което съм направил", каза Иванов.

Трети показателен пример за практиките в РЗС е разривът между Яне Янев и варненския собственик на верига аптеки, небезизвестния Веселин Марешки. На последните местни избори той похарчи сериозни средства за кампания и успя да класира петима общински съветници във Варна от името на РЗС. Марешки разказа пред "Капитал", че е имал уговорка той да взема решенията при подреждането на варненските листи. Но в последния момент по думите му Яне Янев поставил други условия. Пред варненски медии Марешки заяви, че лидерът на РЗС се опитал да го изнудва с "шестцифрена сума", за да го сложи в листите на партията за Европейския парламент, и се оправдал с това, че трябват "страшно много пари за социологически проучвания, за които плащал да му вдигат рейтинга". След като Марешки отказал, Янев обяви, че го е извадил от листите.

"Пет минути преди да каже, че ме изключва, той седеше при мен в офиса и ме умоляваше да участвам, като ми предлагаше какви ли не варианти. Аз обаче му казах, че не съм съгласен, и се оттеглих", каза Марешки. Пред "Капитал" той допълни, че за предишните местни избори Яне Янев е раздавал бланки, в които били определени суми за участие в листите на РЗС. "Имаше определени квоти - кой от коя област с колко пари трябва да участва. Това не са публични документи, но доста хора ги имат тези бланки", каза той.

Честно е да се отбележи, че Яне Янев не е съгласен и отрича горните твърдения. Пред vsekiden.com по адрес на Марешки той казва: "Това е лъжа на един гузен човек, с гузна съвет, който ще бъде проверен от ДАНС и прокуратурата най-обстойно." ДАНС е създадената при този кабинет Държавна агенция за национална сигурност и въпреки че е спорно дали точно с такива казуси трябва да се занимава, споменаването на агенцията от Яне вероятно не случайно. За това - след малко.

*Франчайзингът е техника за проникване на незаети пазари, при която компанията, носител на търговска марка (франчайзингодател), предоставя при определени условия марката си за ползване на местни лица или фирми (франчайзингополучател) срещу заплащане. По този начин тя развива дистрибуция на пазари, на които още няма присъствие.

Политически франчайз

Дали Марешки е по-прав от Яне Янев, всъщност няма огромно значение за основния извод. А той е един и същ от горните три примера - в РЗС практикуват преотдаване на марката на партията срещу финансиране. Така спонсорите получават излаз до горните места в листите, а "Ред, законност и справедливост" финансира кампаниите си и изгражда нещо като структури по места, които, работейки за своя успех, работят и за партията. От гледна точка на бизнесмените сделката не може да бъде определена по друг начин освен като покупка на депутатски места, в случай че партията влезе в парламента. Но като във всеки бизнес успехът никога не е гарантиран. Проблемът е, че всичко това няма нищо общо с идеята на демокрацията - в законодателната власт да попадат хора, които представляват интереса на определени обществени групи, пред които на избори кандидатите и партиите да се състезават със своите платформи.

За първи път тази схема беше приложена на местните избори през 2007 г. Най-големият успех за РЗС тогава беше именно във Варна, където споменатият Веселин Марешки успя да вкара пет души в общинския съвет на Варна, а партията на Яне Янев зае второ място, изпреварвайки ГЕРБ, десните партии и НДСВ. Това беше една от големите изненади на местния вот, за който много партии обявиха, че е постигнат с купуване на гласове. В същото време от РЗС не се чува никакво предложение към избирателите освен куха антикорупционна реторика.

Внимателният анализ на листите на РЗС за предстоящите парламентарни избори показва, че и сега на избираемите първи места в тях има доста бизнесмени. В споменатия вече Бургас например мажоритарен кандидат е Георги Манев, който е собственик на заведения в града. На второ място в листата е хотелиерът Румен Кулев-Роко, а на трето - Славян Теофилов, който също се занимава с хотелиерски бизнес в Несебър.

Подобна е картината и в други големи градове със силен местен бизнес, където РЗС няма партийни структури.

В интерес на истината "Ред, законност и справедливост" не е единствената партия, която практикува модела на политическия франчайз. Янев обаче е единственият, който успя да го съчетае с още два ключови елемента - информационно осигуряване от службите и привилегирован излаз на национален телевизионен ефир. Точно по правилата на франчайз бизнеса - ако преотстъпваш марка, все пак първо трябва да я "създадеш".

Изграждане на бранда

Ако се интересувате от политика и следите сутрешните блокове на телевизиите, със сигурност ви е направило впечатление удивително честото появяване на Яне Янев в сутрешния блок на bTV през последните месеци. Именно през предаването на Бареков бяха осъществени няколко от "акциите" на депутата (атаката срещу Мария Мургина, Ахмед Башев, кмета на Хасково, т.нар. афера "Цирконий" и други).

Яне Янев и водещият Бареков, изглежда, наистина се харесват взаимно. За това могат да отсъдят и зрителите, които са попадали на размяната на комплименти в ефир. Водещият примерно определя земеделеца консерватор като "най-актуалния български политик, най-коментирания от елита и от народа". Янев му връща жеста, като нарича сутрешния блок "авторитетно и многомилионно предаване", в което "се случва истинският политически дебат".

"Капитал" направи статистика на гостите при Бареков и тя потвърждава, че Янев е най-каненият от всички политически лидери. От началото на годината той има десет присъствия на живо и по телефона, с което изпреварва всички останали лидери на парламентарно представени партии (виж графиката). Сред често канените гости при Бареков са и хора от обкръжението на Яне Янев като заместника му Димитър Абаджиев и Емил Василев, шеф на правния отдел на РЗС.

За да се появява често по телевизията, Янев трябва да има какво да говори. Така се връщаме на ДАНС. Не можем да докажем категорична връзка на РЗС с институцията, но отново чисто статистически има наднормено съвпадение на случаи, в които Янев размахва някаква папка (нещо като полицейска разработка срещу някого), а от ДАНС веднага рипват в акция. Нещо, което обикновено не се случва по нечии чужди сигнали. Такива си примерите с кампаниите срещу бившия зам.-шеф на агенцията Иван Драшков, бившия директор на НАП Мария Мургина, кмета на Рибново и други.

Миналата седмица изплува още един факт, който засилва подозренията. Оказа се, че братът на Алексей Петров (бивша барета и дясна ръка на шефа на ДАНС Петко Сертов) е на трето място в листата на РЗС за Ловеч на предстоящите избори.

Ако наистина съществува връзка между агенцията за сигурност и "Ред, законност и справедливост", сериозният въпрос всъщност е кой е водещият в тази връзка. В единия случай бихме говорили за пробив на политически интереси в ключова институция, в другия - за намеса на тайните служби в политиката. Пръв за това заговори не кой да е, а, предполага се, добре информираният министър на вътрешните работи Михаил Миков. Той нарече Яне Янев политически запъртък, продукт на специалните служби и неудовлетворени бизнес интереси.

Съчетанието на трите фактора - медийна подкрепа, вероятна логистична поддръжка от кръгове в ДАНС и засилено външно финансиране, е формулата, чрез която "Ред, законност и справедливост" успя да напомпа рейтинга си в последните месеци преди изборите. Коалирането с ВМРО, Земеделския народен съюз (на Стефан Личев) и Единната народна партия (на Мария Капон) дава известни шансове на партията на Яне Янев да влезе в следващия парламент. Особено ако избирателната активност не се окаже твърде висока. Каквото и да се случи на изборите, времето ще покаже колко дълго може да оцелее подобна формация, създадена по пътя на "маркетинга" и размяната на пари с власт.

Погребална фирма е дарила офиса

Офисът на столичната ул. "Раковски" 108 е нает от фирмата "Уърлд инвестмънт кепитълс" ЕАД, която е собственост на Никола Николов - бивш депутат от НДСВ, който попадна в царската листа от квотата на Движение "Оборище" на Тошо Пейков. Заедно с партията на жените тя беше официално мандатоносител на царското правителство. Впоследствие Николов се присъедини към отцепниците, напуснали НДСВ и създали собствена парламентарна група НИЕ в предишния парламент. "Този офис аз съм го наел за собствени цели и предвид на това, че симпатизирам на идеята на РЗС, съм предоставил възможността да се ползва временно от партията. Договорът ми е дългосрочен", заяви пред "Капитал" Николов, който отказа да съобщи колко ще струва "дарението", тъй като това били търговски взаимоотношения.

Справка на "Капитал" показа, че фирмата му плаща 7605 евро месечен наем на Федерацията на научно-техническите съюзи, която е собственик на сградата. Предишното име на фирмата "Уърлд инвестмънт кепитълс" е "Сакрален парк - Владая" АД, в чиито предмет на дейност е влизало изграждането и поддръжката на гробищни паркове. Фирмата имаше проект за първо частно гробище, което трябваше да се намира във Владая на мястото на бившето ТКЗС. По думите на Николов обаче проектът пропаднал заради съпротивата на населението. "Когато е регистрирана през 2000 г., имаше подобна идея, разполагахме със собствени терени, които предлагахме на Столичната община, но тя отказа да ги ползва. Това беше инвестиционен проект, който не се състоя. Получи се напрежение от местните хора във Владая и затова оттеглих документите", каза Николов.

На въпроса дали кандидатирането му за депутат от името на РЗС в Ямбол е отплата за направеното дарение Никола Николов заяви: "В партия РЗС не стои този въпрос - "нещо срещу нещо". Кандидатирането ми за народен представител не е моята цел, а средство за постигане на политически цели. Ако си спомняте в 39-ото Народно събрание практически не бях пълноценен, без парламентарна група, и бях независим, от който нищо не зависеше. Тогава бях упрекван, че съм сменил вота на избирателите в Ямбол. Считам, че постъпих морално, като върнах мандата осем месеца предсрочно. За голяма част от кандидатите едва ли не това е финалната цел на живота им - да станат народни представители, за да ползват екстрите. Пак повтарям - това не е моята цел. Считам, че мога да бъда много по-пълноценен от РЗС."

Автор: Капитал

Помните сигурно билбордовете на Яне Янев по време на кампанията за евроизборите, които бяха буквално на всеки километър по магистралите. Протегнал ръка напред в "знак стоп", а отдолу пише "Спри корупцията с бюлетина №1". В интернет форумите даже се беше родила шеговита навигация - "след петото Яне завий наляво".

Но дали всички тези билбордове са платени от 280-те хиляди лева, колкото официално от "Ред, законност и справедливост" (РЗС) обявиха, че им е струвала кампанията? Логично още тогава възникна въпросът дали Яне Янев не разполага с някакви скрити спонсори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

91 коментара
 • 3
  Avatar :-|
  Brr

  Яне, разкрит си!

  Браво на Капитал за разследването!

 • 4
  Avatar :-|
  ivanov

  Презлагам (не претендирам за авторство върху идеята) на избори да се гласува не "за", а против. Не го понасям тоя Янчо- и му слагам клявка. Хубаво биб било да може да посочваш и повече от един. Е така ще се вдигне активността и ако не друго, поне г-н А.Доган щего обидим.

 • 5
  Avatar :-|
  ненчо

  А кой е франчайзингодателят?

 • 6
  Avatar :-|
  Peter

  Иванов, ами това е лесно - гласувай против всички партии, без една. Едната, за която все пак ще трябва да се прежалиш да гласуваш, ще е добре да отразява твоите виждания, а ако не - поне да има някаква близост до тях.

 • 7
  Avatar :-|
  киро акционера

  в тази България, една шепа сме, почти всеки малоумник би взел 4%
  Кой е Яне, кой, къде беше последните 20 години смешник. Каква корупция ти сега ли научи за нея в кръчмата, всечки знаят кой са шефове...

 • 8
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист

  Каквото и да се говори за него, Яне е продукт на българското "политическо инженерство".

  Дежа вю. Първо Жорж Ганчев, след това Атака. И сега не е сам - ЛИДЕР също хвърля абордажни куки към кораба на властта...

  Кой обаче го финансира? А де? То остава да започнат да се спрягат и имена в медиите.
  В случая едва ли това е от такова значение.
  Аз бих препоръчал следното: Наблюдавайте поведението му и използваните прийоми в кампанията на партията РЗС и ще си направите съответните изводи.

  В тази връзка, в нощта на евроизборите един социолог взе отношение по пробива на ЛИДЕР, като заяви, че не е в състояние с "демоскопски методи" да се обясни вотът, подаден за въпросната партия. Мисля, че не демоскопските методи в случая ще свършат работа. Нито криминалистките методи, нито теоретико-политиологическя анализ. Нито каквито и да било други високопарни научни инструменти.
  За мен винаги е бил важен един единствен метод: библейския...
  Много просто. В Светото писание ясно е казано: "По делата ще ги познаете".

  Чудя се само, като секне потокът от компромати, с които се захранва РЗС, от коя ли страна ще се пукне балонът?

 • 9
  Avatar :-|
  а

  Сериозно ли говорите, че Марешки е честен човек?

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Марешки е честен по определение, нали е виден КАПИТАЛИСТ собственик на верига аптеки, т.е. капитал...
  А ние за какво се борихме и какво строим в момента КАПИТАЛИЗЪМА, тогава какви съмнения, билбордове и т.н.
  -----------
  Май някои сте проспали 10.11.1989 или кво, не помните толкова назад...?
  -----------
  Напред към светли капиталистически бъднини, с Яне и без корупция или без Яне и с корупция, изберете сами.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK