Да говорим конкретно

В този брой на "Капитал" има един текст, който е своеобразен наръчник за изборни нарушения. Наблюдатели, които са се впуснали в екзотиката на Източните Родопи, разказват как секциите се местят от къща в къща; как кметът може да гласува вместо избирателите; как може да се гласува с международен паспорт и как се затваря избирателна секция, за да може членовете да отидат на чеверме, и още, и още...

Да, на тези избори видяхме, че избирателната активност е лекарство срещу опитите за манипулиране на вота. Колкото и организирано и стройно да беше гласуването за ДПС, партията на Доган ще остане в опозиция.

Това, което също видяхме обаче, беше нежеланието на държавата да противодейства на подобни практики. Бяха арестувани дребни риби, а пък партиите, доказано използвали порочни практики, запазиха спечелените нечестно гласове.

ДАНС и прокуратурата сигурно ще ни опровергаят с ареста за организиране на купуване на гласове на зам.-министъра на извънредните ситуации Александър Филипов.

Ако наистина доказателствата срещу него бяха безупречни обаче, той нямаше да бъде освободен преждевременно и при мътни обстоятелства.

До този момент, когато се говореше за борба с изборните нарушения, всичко беше абстрактно. Този път са налице са ясни нарушения, които могат да бъдат спрени с ясни мерки и конкретни решения.

Топката е в новите управляващи, които имат и времето, и политическия ресурс да предприемат действия, за да пресекат подобни практики – чрез законодателни промени, чрез реформа на структурата на избирателната комисия, чрез повишаване прозрачността на избирателния процес.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  НЕКА ГИ ПОМНИМ

  НА ВСИЧКИ ИМ Е ИЗГОДНО ДА МАНИПУЛИРАТ,

  НО ДПС И БСП СА МАЙСТОРИ В ТАЗИ ОБЛАСТ...

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • 2
  Avatar :-|
  нямам думи

  това е просто... отвратително!

 • 3
  Avatar :-|
  Коко

  Ами като се направи проверка за двойно гласуване(тук и в Турция) и който е гласувал 2 пъти да му наложат санкцията по закона.Ако пък докаже,че не е влизал в БГ,то да накажат предцедаделя на комисиятя,че е допуснал друг да гласува с неговата ЛК.Не е трудно и новите трябва да го направят,че да ги стреснат малко тия пачи.

 • 4
  Avatar :-|
  Гого

  "Да, на тези избори видяхме, че избирателната активност е лекарство срещу опитите за манипулиране на вота. Колкото и организирано и стройно да беше гласуването за ДПС, партията на Доган ще остане в опозиция."
  А при активност над 80% щеше да си остане в сараите. Нищо, следващият път ще стане точно така.

 • 5
  Avatar :-|
  Евгени

  А е толкова лесно да се пресекат изборните нарушения - само да има добра воля, смелост и читави политици. Пък то ни едното, ни другото, а пък третото...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората