Ревизията забранена

Няма законов начин да се касира манипулирания от ДПС вот в Кърджали

Максимален брой депутати - 38 успя да вкара Ахмед Доган в 41-ото Народно събрание
Максимален брой депутати - 38 успя да вкара Ахмед Доган в 41-ото Народно събрание    ©  Цветелина Ангелова
Максимален брой депутати - 38 успя да вкара Ахмед Доган в 41-ото Народно събрание
Максимален брой депутати - 38 успя да вкара Ахмед Доган в 41-ото Народно събрание    ©  Цветелина Ангелова

Контрол

Цвета Караянчева от ГЕРБ допълни още един щрих към контрола на избирателния вот в Кърджалийско. "В повечето села живеят няколко рода, разказва тя. От ДПС викат старейшината на рода и казва: вашите семейства ще зачеркват с чавка, на другите казват вашите ще отбелязват партията с кръстче, на третите с кръгче и т.н. Накрая, като броят бюлетините в секциите, знаят кой колко е пуснал и ако не е на сто процента, следват санкции."

Тридесет! Толкова са жалбите, които са изпратили в Районната избирателна комисия в Кърджали застъпниците на ГЕРБ на парламентарните избори преди две седмици. И нито една от тях не е била приета.

За пръв път на избори застъпници на друга партия, различна от ДПС, наблюдаваха тотално вота в над 300 села с преобладаващо турско население. Като резултат за пръв път публично се появиха факти за това как хората там са научени да гласуват - без зачитането на всякакви демократични и законови правила. Попълнени вече бюлетини се отварят, разглеждат и обсъждат от комисията, преди да бъдат пуснати в урната; кметове гласуват от името на цяло село; застъпници на ДПС влизат заедно с избирателите в тъмната стаичка... а РИК отказва да приеме жалбите на застъпниците.

"В комисията имаше 9 представители на БСП, 7 на ДПС и по един от другите партии, нали разбирате защо не ни приемаха жалбите, пояснява председателката на ГЕРБ в родопския град Цвета Караянчева. БСП и ДПС естествено действаха заедно, както и при президенските избори преди 2 години. Останалите партии също не ни подкрепиха." Още 2 жалби са били подадени и от "Атака", също отхвърлени. "Повечето ни възражения бяха за дописвания на хора от забранителния списък, разказва Цвета Караянчева. От РИК непрекъснато искали още доказателства за твърденията на представителите на ГЕРБ, затова изпратили и една жалба в Централната избирателна комисия. Останалите нарушения са били за недопускане на застъпници на ГЕРБ в секционните избирателни комисии, гледането в бюлетините как са гласували избирателите, облепени секции с агитационни материали и др. За опита на селски кмет да гласува втори път с написано на листче чуждо ЕГН ГЕРБ - Кърджали, ще сезират и прокуратурата.

Думите на председателката на ГЕРБ в Кърджали всъщност означават, че няма как да се санкционира Движението за права и свободи за манипулирания вот в Кърджали. Юристи от Централната избирателна комисия обясниха, че ако е имало нарушения, то те е трябвало да бъдат приети от РИК, която да издаде административен акт за нарушението. Видно от разказа на г-жа Караянчева, РИК не е приела жалбите, ерго нищо нередно не се е случило. Възможно е да се оспорят резултатите от изборите, но това става в 14-дневен срок след огласяване им. Досега касиране на вота на парламентарни избори в България обаче не е известно. Няма санкция и за член на секционна комисия, който е нарушил изборния закон. Той може да бъде глобен, но си плаща глобата и пак може да бъде член на СИК, заявиха от ЦИК. Това е така, защото се избира от партиите и ако партията реши, няма кой да й забрани да го излъчи отново. От ЦИК твърдят, че не било възможно СИК да бъде доминирана от една политическа сила. Но на теория. На практика нещата са съвсем различни.

Адвокати обаче обясниха, че все пак ЦИК е тази, която определя реда за проверка за двойно гласуване и възлага извършването и на служба ГРАОН в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. След проверката ЦИК е длъжна да предостави резултатите на заинтересуваните лица и при установяване на двойно гласуване сезира прокуратурата. Какво ще направи прокуратурата е съвсем друг въпрос.

Ето какво се е случило с искането за реакция за двойното гласуване преди 6 години:

На местните избори през 2003 г. в община Каолиново надпреварата е много оспорвана. Националното движение за права и свободи на Гюнер Тахир излъчва много силен кандидат, към който подкрепата в района е огромна. Накрая обаче се оказва, че в този голям район, където право на глас имат повече от 15 хиляди избиратели, кандидатът на ДПС на Ахмед Доган печели с 260 души, разказа Гюнер Тахир, председател на НДСП. "Тогава подадохме жалба в Окръжния съд в Шумен за касиране на изборите в село Баничево. Там имаше три секции, защото живеят около 3000 души. В една от секциите имахме наш застъпник, който е искал да престанат да агитират за ДПС и да се показва на избирателите кое трябва да бъде зачеркнато в бюлетината. След скандал младежът е изгонен извън помещението за гласуване. Половин час преди края на изборния ден председателят на секцията решил, че е гладен, и си отишъл. Тогава нашият застъпник видял през прозореца, че вътре хората на ДПС дописват списъците и пускат бюлетини. Съдът изиска справка от Гранична полиция на МВР, според която 44 от "гласувалите" в Баничево не са били в пределите на България в изборния ден на 26 октомври 2003 г.", разказва Гюнер Тахир. "Нещо повече - трима от всички тези 44 бяха починали. Единият от тях си спомням, че беше починал в Букурещ в края на септември, а в края на октомври беше гласувал в Баничево. И накрая съдът реши, че тази доказана изборна измама и фалшификация не е повлияла на изборните резултати. Представяте ли си, какъв беше този съд, какво беше това решение и до днес не ми е ясно", чуди се председателят на НДПС.

На практика обаче се изисква огромна политическа воля, за да се докаже изборна измама. Защото дори и това да стане, няма как да бъде обвинена една или друга политическа сила, тъй като вотът е таен. Естествено, ако от 300 записани в една секция 290 са гласували за ДПС и се докаже, че от тях половината не са били в България по време на изборите, е безпределно ясно кой е нарушителят. Но съдът не борави с предположения. А ревизията е изключение.

Така единственото, което ЦИК може да направи, е да глоби този, който е гласувал два пъти. И толкоз. Разбира се, ако правосъдните органи имат желание, те могат да намерят цял набор от престъпления в секционните комисии - като се започне най-напред от документни престъпления, защото все пак в ЦИК постъпват фалшифицираните изборни резултати. Но за последните 20 години нито едно управление не е направило подобно усилие за разследване на манипулирания вот.

Голяма част от партиите са убедени, че трябва да има такова изменение на изборния закон, което да не допуска възможността на двойно гласуване.

"Повечето измами са възможни, защото в секционните комисии няма представители на други партии и ДПС правят каквото си искат. Сега, когато в Кърджали имаше хора на ГЕРБ, те успяха да спрат поне една трета от фалшивите гласувания, смята Гюнер Тахир. Големите партии трябва да носят отговорност, защото са загърбили тези райони. Да има промяна в изборния закон, която да позволява на алтернативни партии да имат свои представители в СИК, ако парламентарно представените не искат. Така могат да бъдат ограничени измамите, смята председателят на НДСП.

Най-накрая трябва да се изчистят избирателните списъци от мъртви души, предлага Гюнер Тахир. Друга възможност е да се въведе принципът на уседналост и хора, които не живеят в България, да не могат да гласуват наа местните и на парламентарните избори. Най- радикални са онези юристи, които искат въобще да се премахне двойното гражданство. Омекотен вариант е право на глас да имат само тези, които си плащат данъците в България.

Промяна обаче трябва да има. За пръв път от 8 години Доган няма да доминира в парламента, така че съществуват всички предпоставки изборното законодателство да бъде променено така, че манипулацията на вота, патент на ДПС, да бъде забравена завинаги.

А и прокуратурата може да се самосезира за изборна измама. Ако има желание!

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


41 коментара
 • 1
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  Щом трябват доказателства, на следващите избори един от застъпниците да отиде с лаптопа и камерата, която да снима през целия изборен ден.

 • 2
  Avatar :-(
  докога

  докога тази ревизия ще е невъзможна!?! наистина трябва да седнат и първото, което да направят в парламента, е нов избирателен закон, за да няма простотиите на "дьорт, дьорт, дьорт". иначе пак ще си говорим само по форумите под такива статии за "чудесата" на Доган...

  е това е истината: "Промяна обаче трябва да има. За пръв път от 8 години Доган няма да доминира в парламента, така че съществуват всички предпоставки изборното законодателство да бъде променено така, че манипулацията на вота, патент на ДПС, да бъде забравена завинаги."
  браво на автора!!!

  гласувам за рейтинга на статията с оранжевия бутон над заглавието. това трябва да се чете и да се вижда от повече хора!!! дано някой да я регистрира и в свежо, че младите хора да й обърнат повече внимание..

 • 3
  Avatar :-|
  gogo

  Така си и знаех, че ще стане. За какви демократични избори говорим и за каква европейска страна се смятаме!? Това ми прилича на избори преди 89-та. Явно не сме мръднали кой знае колко за тези 20 години.

 • Не сме мръднали ли?

  То май от всички се вижда, че не сме мръднали - Доган си вее байрака...

  Ама и направо сме "мръднали", щом позволяваме това да се случва в собствената ни държава. И децата ни мръднаха - ама оттатък границите - и пак натам младите се ориентират да мърдат. Пенсионерите пък едвам помръдват със стотина евро на месец. Намърдаха ни и високите лихви по кредитите... И до 5 юли изглеждаше, че няма мърдане...
  Е и сега, ако не мръднат нещата, мисля, че ще е време да станем и да го намърдаме на тия, дето трябва!!!

  Поздравления и от мен за автора на статията! А щом може и да се гласува за нея с някакъв бутон над заглавието, дайте да се види, че има хора, дето мислят и си мърдат пръста...

 • 5
  Avatar :-|
  nadezda

  никога не е късно, да се поправи закона. Новото правителство да го направи а ние да искаме да се направи тази промяна

 • 6
  Avatar :-|
  mitko 6estoto

  Nadke, nadai se Kyno. Nie sme s laptopete, u know?

 • 7
  Avatar :-|
  law

  N.K. : Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.

  ето това срещу чиновниците от РИК , като с еприбави и злоупотреба с власт и влияние

 • 8
  dikko avatar :-(
  dikko

  Какво ми се жалват /Жално реват/ от ГЕРБ дайте доказателства!!!
  Крайно време е да се научите как се води битка!
  Не с празни приказки!
  Ако искате да направите нещо работете като хората!
  Щом искате в съда,добре, но дайте доказателства!!!
  Така ли тези от Тва Кърджали не познават един свестен юрист,който да ги обучи на предизборна тактика и да им подскаже къде да търсят даказателсствата!
  Иначе стават като някакви пискливи гарги,като тези от АТАКА! А в същото време искат дасе различават от тях!
  Не ДПС-то,а ГЕРБ са жалки,защото онези знаят как да го правят,а тези не занаят как да ги хванат и докажат!!!
  Щото за всичко трябват доказателства,иначе звучи изключително несериозно!!!
  Изключвам от мнението си случаят на Гюнер Тахир,където трябваше да има осъдени по НК!!!

 • 9
  Avatar :-|
  ventsy

  "Разбира се, ако правосъдните органи имат желание, те могат да намерят цял набор от престъпления в секционните комисии - като се започне най-напред от документни престъпления ... "

  Закона просто не се прилага, това е големият проблем. Тези сигнали трябва да се внесът в прокуратурата, виновните да бъдат арестувани, съдени и изпратени в затвора. Мога да гарантирам че ако 20 човека бъдат осъдени на по 5 години затвор, изборните измами на следващите избори ще намалеят значително.

  "Повечето измами са възможни, защото в секционните комисии няма представители на други партии и ДПС правят каквото си искат. Сега, когато в Кърджали имаше хора на ГЕРБ, те успяха да спрат поне една трета от фалшивите гласувания ..."

  Ами от сега на татък всяка партия ще знае да праща хора в Кърджали и това ще намали проблема.

 • 10
  Avatar :-|
  до 9

  Глобата за двойно гласуване е от 500 до 3000 лева, а ако виновният е от СИК : двойно повече. Ако става дума за организирани манипулации, тогава съда се намесва. Този кмет, дето е вписвал чужди ЕГН та, като го обръснат 10 пъти по 6000 leva (kato na dyrzhaven sluzhitel), да видим дали дпс ще му плати сметката.
  Какво чакат ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход