Специално издание "Капитал Авто": "Автокаско" - с тарифи нагоре

Някои компании планират увеличаване на цените по застраховката, а други вече са го направили за някои класове автомобили

Полицата "Автокаско" може да ви осигури обезщетение от всякакви рискове
Полицата "Автокаско" може да ви осигури обезщетение от всякакви рискове
Полицата "Автокаско" може да ви осигури обезщетение от всякакви рискове
Полицата "Автокаско" може да ви осигури обезщетение от всякакви рискове

Много от застрахователните компании ще увеличат тарифите по "Автокаско" до няколко месеца, но натискът на пазара едва ли ще доведе до сериозен ръст. Това показа допитване до дружествата. Причините за ръст при някои от тях са две – едната е препоръка на Комисията за финансов надзор, изпратена още през август до най-големите по пазарен дял на "Автокаско". Надзорът няма право да ги задължи да повишат тарифите си, но по информация на "Капитал" съдържанието на писмото е било съвет те да бъдат вдигнати, за да се гарантира, че няма продажби под себестойност, застрашаващи финансовата стабилност на застрахователите.

Изравняване

Ако сключвате полица в компания, чиито базови тарифи са по-високи от средните за пазара, най-вероятно те няма да бъдат променени. Но ако го правите в дружество, даващо ниска цена на нови клиенти, тарифата почти сигурно ще се промени скоро, ако вече не е била променена през август-септември. Средното ниво на тарифите по "Каско" сред различните компании се движи около 4% от оценката на автомобила, като някои падат и под нея, а други са с по-високи, обикновено за коли, които са по-скъпи и има по-голям риск да бъдат откраднати (подробности можете да видите в прикачената към статията таблица).

От "Армеец" обясниха, че вече са изпълнили предписанията на КФН, като в тях не е имало изрична заповед за повишаване на тарифите. От "Алианц България" казаха, че засега нямат препоръки и нямат намерение да вдигат цените, още повече че техните са сред високите на пазара. От ДЗИ не са получавали писмо, независимо от КФН планират промяна, но тя ще е разнопосочна и ще зависи от автомобила и клиента. Много компании прилагат "бонус-малус" за тези, които са им клиенти от години и нямат щети или поне не са тежки и предизвикани по тяхна вина. "Бул инс" имат писмо от надзора, но засега от компанията не са обявили изрично, че ще вдигнат цените. От "Лев инс" не дадоха информация за предстояща промяна. От "Дженерали България" коментираха, че тарифите им са пазарно ориентирани и изцяло съобразени с изискванията и препоръките на надзора. От "Булстрад" засега не планират повишение на тарифите по застраховката.

Евтиното излиза скъпо

По повод сключването на полица "Каско" можем да дадем и няколко полезни съвета. Първо и най-важно – нека цената да не бъде водещият ви критерий. Това често се повтаря за много продукти и услуги, но продължава да е само добро пожелание. Последиците, ако избираме само най-евтиното, могат да бъдат от по-дълги разправии със застрахователя до липса на покритие за важни щети само защото не сме прочели целия договор и изключенията. След градушката в София много собственици на автомобили откриха, че застраховките им не покриват нанесените щети.

Това бяха договори по т.нар. частично "Каско", в което не влизат природни бедствия. То обаче може да ви покрие злоумишлени действия от трети лица, пожар, щети от пътни инциденти, свличане на земни маси на пътя, падане на клони, предмети от сгради, удар с животни. Кражбата е допълнителна клауза, която е включена в пълното "Автокаско". Трябва да имате предвид, че кражба на аудиотехника обикновено е отделна клауза, а обичайно всички полици "Автокаско" предлагат включена в цената услуга "Автоасистанс". Тя осигурява ремонт на автомобила при авария на пътя, транспортирането му до сервиз, транспорт на пътуващите в него, може да се покриват още хотелски разходи за непредвидено настаняване.

Отстъпки от премията за "Каско" може да ползвате, ако вече имате и други застраховки в същата компания, ако сте примерен шофьор и т.н. Важно е да знаете, че в срок 15 дни след като сте предоставили всички поискани от застрахователя доказателства и информация, той трябва или да плати, или да откаже плащане. Във втория случай задължително се посочват мотивите. Ако не сте доволни от размера на обезщетението или от отказа, може да подадете оплакване в Комисията за финансов надзор. Имате възможност да заведете и дело в съда. Добра страна на такива дела е, че ако в договора е посочено основание за плащане, което застрахователят е отказал, съдът винаги отсъжда сравнително бързо в полза на пострадалия клиент.

Прикачен файл

Още от Капитал