"Капитал Авто": Какво ще е бъдещето на автомобила

Специално издание на "Капитал" за новостите в автомобилите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Капитал Авто.

Какво са електромобилите - екзотика, мода, бъдещето на мобилността или просто етап към някакво друго решение. Към днешна дата би могло да се каже, че са по малко от всичко това, но бъдещето ще покаже кое определение е вярното. Това, което може да се твърди категорично отсега, е, че в автомобилната индустрия и автомобила като такъв предстоят сериозни промени, които ще се случат много по-бързо от еволюцията досега.

В каква посока ще бъдат те зависи от три фактора - електрификацията, автономността и споделената икономика, като големите производители инвестират сериозно във всяка от тези три области. В този брой сме се фокусирали върху електрификацията с фокус върху настоящето и бъдещето на електромобилите в България.

Автосалонът в Париж, който приключи преди броени дни, дава и поглед към бъдещето в глобален мащаб. С обявеното влизане на Audi и Mercedes на пазара на електромобили битката за клиентските предпочитания става интересна, но реално всички присъстващи големи концерни демонстрираха електрически амбиции.

Макар и индиректно обръщаме внимание и на автономността, като почти всички представени в броя автомобили притежават една или друга система, която задължително ще присъства в колите без водачи. Всъщност дори моделите от среден клас вече биха могли да заместят шофьори при междуградски пътувания, стига законът да им го позволяваше.

За съжаление в България съотношението на продажбите на новите спрямо употребяваните автомобили е едно към осем, но добрата новина е, че има все повече възможности за покупка на стара кола с история и гаранция. В броя сме разказали и за тях.

Приятно четене!

Изданието се разпространява с вестник "Капитал" в периода 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лв.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал