🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кратки автомобилни новини

Най-големият индийски производител на коли стъпи у нас, тръгват два проекта за сглобяване на електрическия камиончета в България, BMW инвестира 1 млрд. евро в завод в Унгария и още

"Астреко мотърс"    ©  "Астреко мотърс"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Капитал Авто.

Най-големият индийски производител на коли стъпи у нас

Най-големият индийски производител на автомобили – Mahindra, стъпи официално на български пазар. Колите от марката дебютираха на автосалона в рамките на пловдивския панаир. На първо време ще се продават два кросоувъра - един компактен и един среден размер, но със седем места. Плановете са до пет години на европейските пазари компанията да предлага шест модела, сред които два изцяло електрически.

Тръгват два проекта за сглобяване на електрически камиончета в България

Става въпрос за превозни средства, подходящи за задачи в градска среда. "Севик - България" и китайската "Сентро" правят завод в "Тракия икономическа зона" край Пловдив. Ако проектът тръгне, плановете са до три години поне половината компоненти по камиончето да се произвеждат в България. Българската компания "Телком инженеринг" пък сглобява своите продукти в софийското село Иваняне, като основните компоненти са внос от Китай. На базата на шаси с цена около 4500 лева могат да бъдат изградени версии с кабина и без кабина и редица надстройки.

Българска разработка разказва историята на Renault

Интерактивна инсталация, разработена в България, представя 120-годишната история на френската автомобилна марка Renault. Юбилеят се отбелязва тази година. Ключова част от инсталацията са моделни колички на най-емблематичните автомобили на Renault. С избиране на модела и поставянето му на определена платформа всеки може да научи подробности за колата, както и какви събития са станали по света и в България по времето, когато реното е било в продажба. До края на декември инсталацията обикаля дилърствата на Renault в България.

Honda стана на 70 години

Honda стана на 70 години на 24 септември. На тази дата през 1948 г. техническият изследователски институт на Honda, създаден от Соичиро Хонда, е пререгистриран като Honda Motor. През 1949 г. компанията пуска първия си мотоциклет, а през 1962 г. и първия си автомобил. През миналата година Honda Motor е произвела 5 милиона автомобила, което е увеличение с 4.7% спрямо предходната година, и компанията е имала дял от 6.8 на сто от световния пазар на автомобили.

В проучвания за автоиндустрията Европа е инвестирала почти 54 млрд. евро

През миналата година страните от Европейския съюз са инвестирали със 7.4% повече средства в проучвания и развитие на нови продукти за автомобилната индустрия, като общата сума достига рекордните 53.8 млрд. евро. Информацията дойде днес от Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). Според данните на автоиндустрията се дължат 27% от всички инвестиции в ЕС в проучвания и развитие на нови продукти, като тя изпреварва сектори като фармация и технологии.

В Китай вече ще могат да се произвеждат автомобили и без местен партньор

Китай обяви, че отменя изискването за задължителното присъствие на местен партньор за компаниите, които искат да произвеждат автомобили в страната. То беше въведено през 1994 г., като китайският партньор задължително държи половината от акциите на смесеното дружество. Плановете са изискването да отпадне до 2022 г.

BMW инвестира 1 млрд. евро в завод в Унгария

Той ще бъде край Дебрецен. В завода ще се сглобяват 150 хиляди коли на година и очакванията са той да заработи през втората половина на следващата година. Очакванията са да бъдат създадени около 1000 нови работни места. Това ще е първият нов завод в Европа на BMW от близо 20 години. От компанията отбелязват, че след инвестициите в Китай, Мексико и САЩ са решили да обърнат поглед и към Европа.

Работещите за SEAT спестиха над 12 млн. евро на компанията

Испанският производител на автомобили SEAT обяви, че през миналата година е спестил 12.6 млн. евро, след като ръководството е послушало съветите за оптимизация на работата, дошли от работещите за компанията. Общо са били разгледани над 11 хиляди идеи. Авторите на най-ефективните предложения са получили парични бонуси.

Изданието се разпространява с вестник "Капитал" в периода 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лв.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал