Какво спъва навлизането на електромобилите в България

За година броят им се е увеличил с 276

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Капитал Авто.

Електромобилите вече не са екзотика дори в България, но все още продажбите им са символични. Защо това е така опита да определи провела се в София конференция, съпътстваща първото изложение за електрически превозни средства Electro Mobility Expo.

Поглед към статистиката на пътната полиция за регистрираните превозни средства показва, че към 1 септември в България са се движили 554 леки коли на ток. Година по-рано техният брой е бил 276, като в това число влизат и купените употребявани.

Ръстът от близо 100% е впечатляващ, но до голяма степен той се дължи на факта, че вече на пазара има по-голям избор от модели. Освен това само услугата за споделени автомобили Spark купи тази година около 70 електромобила за разширяване на бизнеса си. Коли на ток под наем започна да предлага и една от големите компании за рент-а-кар.

Субсидиите ли са решението

Като основна причина за слабата популярност на електромобилите в България масово се счита фактът, че те са около двойно по-скъпи от кола в същия клас, но с традиционен двигател и липсата на каквито и да било финансови стимули. Подобни стимули имаше или има в почти всички страни от Западна Европа, а в момента такава програма действа дори в Румъния, като покупката на кола на ток се субсидира с до 10 хиляди евро.

Че липсата на стимули не е единствената причина обаче, подсказва фактът, че дори когато държавата дава пари, интересът към електромобилите е слаб. Доказателство е програмата на Националния доверителен екофонд, който до края на август похарчи по-малко от половината средства, предвидени за стимули за покупка на превозни средства на ток от министерства, държавни и общински структури. Общата сума е 2 млн. лева, като помощите започват от 10 хиляди лева за хибриди и стигат 40 хиляди лева за автобуси с електрическо задвижване.

Зарядните станции

Според заместник-председателя на Българската асоциация на електрическите превозни средства Мартин Заимов въпросът не е какво ще е стимулирането, а трябва да се мисли за забрана на тровещите въздуха автомобили. Той посочи и друг проблем - недостатъчния брой зарядни станции.

Към момента в цялата страна те са малко над 100, от които над 30 са в столицата. Мартин Заимов уточни, че в София от години има 60 позиции за изграждането на общински зарядни станции, но на тях не се изгражда нищо. По негови изчисления, за да се задоволят нуждите на столицата, трябва инвестиция от около 200 - 300 хиляди лева - приблизително цената на един автобус.

Направи си сам

По време на конференцията стана ясно каква е и пречката хората да трансформират своите автомобили с традиционен двигател в електромобили, което би струвало около 10 хиляди лева. Оказва се обаче, че подобно "побългарено" превозно средство няма как да получи сертификат, който да позволи регистрация в Пътна полиция, тъй като в страната няма подобна лаборатория.

За главния изпълнителен директор на еMobility International, Eldrive и Spark България Стефан Спасов основната пречка пред налагането на електромобилите в България е липсата на информация сред хората за ползите от електромобилите. Той обобщи, че всеки, който за пръв път се е качил на кола на ток, ползвайки някой от споделените автомобили на Spark, е бил доволен и вдъхновен.

Изданието се разпространява с вестник "Капитал" в периода 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лв.

Още от Капитал