Как да купим употребяван автомобил
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да купим употребяван автомобил

Как да купим употребяван автомобил

Избирайте коли с проверка и гаранция, а не напудрени, но без история

29962 прочитания

© Архив на автора


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Капитал Авто.

Всички хора предпочитат да си купят чисто нов автомобил, но в България са малцина, тези които могат да си го позволят. Затова над 80% от българите се налага да си купуват употребявани автомобили. Покупката на коли втора употреба обаче крие много рискове и в огромен брой от случаите зад изгодната на пръв поглед цена се крие неприятна изненада. Нерегламентираните търговци на употребявани автомобили продават предимно коли без сервизна история, с подправен пробег и в лошо техническо състояние.

Лъскави отвън и отвътре, със замаскирани дефекти

От Италия и Германия например се внасят коли с добър външен вид и запазен интериор, но с голям пробег или претърпели тежка катастрофа. Километражът масово се връща назад понякога с повече от 50%, а частичен повърхностен ремонт се извършва в нерегламентирани сервизи.

Голяма част от 2-3-годишните коли, претърпели сериозни удари, имат нарушена геометрия и често се изплащат от застрахователната компания в чужбина като тотална щета и подлежат на унищожаване и преработка. Вместо това те се докарват тук и се поправят, а след това се продават със солидна печалба.

Ако не искате да попаднете на такъв автомобил, избягвайте покупката на кола от автоборсите в столичния квартал "Горубляне", в Дупница и село Труд до Пловдив, както и от автокъщите във Видин, Враца и Монтана, където цените са най-ниски, но състоянието на колите е най-лошо.

Преглед в оторизиран сервиз спестява грижи

Преди да закупите кола от частно лице, трябва задължително да направите пълен преглед и диагностика на автомобила в оторизиран сервиз на съответната марка. Ако продавачът откаже подобна проверка, вероятно знае за скрит дефект на автомобила. В оторизираните сервизи често има пълна история на колите, купувани чисто нови от България, а понякога излизат и важни застрахователни събития, като ремонт след катастрофа, основен ремонт на двигател или смяна на компоненти от окачването и ходовата част.

Пълният преглед и диагностика в оторизиран сервиз според марката и модела автомобил ще ви струва между 50 и 150 лева. Едва след като знаете пълното моментно състояние на колата и дали се нуждае от големи и неотложни ремонти, ще можете да прецените дали си струва да купите този автомобил, или трябва да поискате отстъпка, в случай че возилото се нуждае от своевременен ремонт.

Заложете на кола от оторизираните вносители

За да избегнете риска от измама, заложете на употребяваните автомобили, предлагани от оторизираните вносители. Голяма част от предлаганите модели са нови или от последно поколение. В повечето случаи те са по-скъпи от тези на автоборсите или автокъщите, но това е напълно адекватно на отличното им състояние. Те са с ясен произход и доказан пробег, като всички сервизни обслужвания и интервенции са отразени в сервизната книжка.

Голяма част от употребяваните автомобили при вносителите се съпътстват с гаранция от дилъра или още имат фабрична такава. Преди да бъдат изложени за продаване, те преминават пълен технически сервизен преглед и обслужване. Голямо предимство е, че почти всички автомобили се предлагат със схеми на лизинг, както и изкупуване на старата ви кола. В центровете на големите автомобилни вносители у нас ще откриете уникални предложения за коли втора ръка.

Сертифицирани коли от Audi и Volkswagen

Вносителите на Audi и Volkswagen предлагат голямо разнообразие от сертифицирани употребявани коли с доказан произход, сервизна история и проверено техническо състояние, обединени в международната марка Das WeltAuto. За предварителен избор на употребяван автомобил Audi или Volkswagen, както и още няколко марки, е направен сайтът www.dasweltauto.bg, на който могат да бъдат разгледани всички предложения в момента.

След като изберете новия си автомобил, можете да се възползвате от атрактивните решения за финансиране и застраховане, предлагани от лизинговата компания. По този начин само с едно посещение в избраното дилърство получавате желания автомобил, най-подходящия лизинг и висококачествено обслужване.

Ако не сте успели да намерите подходящ автомобил сред публикуваните предложения, имате възможност да опишете вашето желание и в най-кратки срокове да получите алтернативно предложение.

BMW и MINI са проверени на 360 градуса

Много изгодни предложения за почитателите на BMW има в програмата BMW Premium Selection, която предоставя възможността да притежавате употребяван автомобил с марката BMW без рискове, свързани с произхода на автомобила и нивото на сервизно обслужване. Програмата обхваща прецизен анализ на състоянието на автомобилите, или т.нар. 360-градусова проверка. След нея колите се привеждат в безупречно техническо състояние съобразно пробега и възрастта, осигурява се най-висок стандарт при предлагането им на пазара, с гаранция на техните качества и осигуряването на инструменти за финансиране.

Всички автомобили са доказан произход и абсолютно ясна сервизна история, като имат минимум 24-месечна гаранция. За лесен и бърз избор по всяко време на автомобили от програмата BMW Premium Selection на сайта www.bmw.bg има секция "BMW Употребявани автомобили", която предлага възможност за търсене по различни критерии - модел, цена, година на производство, пробег, ниво на оборудване и др.

За феновете на MINI фирмата предлага автомобили от програмата MINI NEXT, която включва коли втора ръка с първо качество. Те разполагат с цялата сервизна история на автомобила, състоянието им е безупречно и се съпътстват с 24-месечна гаранция.

Хибридите на Toyota с гаранция до 36 месеца

При дилърите на Toyota в страната има много сертифицирани употребявани автомобили с доказан произход и сервизна история от марките Toyota и Lexus. При изкупуване всеки автомобил се преглежда изцяло и след това се извършва необходимото сервизиране и ремонт преди предлагане за продажба, включително драскотини и дребни щети по боята. За всеки автомобил е на разположение пълна сервизна история, която клиентът може да разгледа, преди да вземе решение.

Хибридните модели са с гаранция до 36 месеца, до 10 години гаранция на батерията, с гарантирана сервизна история и пробег. Останалите модели са с гаранция до 24 месеца, гарантирана сервизна история и пробег, пълна техническа инспекция и с възможност за пробно шофиране.

По този начин закупуването на употребяван автомобил Toyota гарантира комплексна гаранция и пълна сервизна история и прозрачност за състоянието на колата.

Peugeot прави оглед по 100 показателя

Употребявани автомобили с доказан произход и сервизна история се предлагат и от "София Франс Ауто-Оказион" . Преди продажба всеки един автомобил преминава обстоен сервизен преглед по 100 показателя, което гарантира неговото изрядно техническо състояние. "София Франс Ауто-Оказион" разполага с голям автомобилен парк, включващ и автомобили, върнати от лизинг. Голяма част от тези автомобили съставляват най-търсените модели на Peugeot - 207, 208, 2008, 301, 308, 3008, 508, 5008, Partner, Boxer и други.

Автомобилите, върнати от лизинг, са на възраст предимно до 5 години, обслужвани в оторизираните сервизи на Peugeot, с договорна гаранция до 6 месеца или 6000 км или фабрична такава. "София Франс Ауто-Оказион" предлага изгодна възможност за покупка на лизинг за период до 5 години при фиксирана годишна лихва от само 4,9%. На всеки клиент се предоставя и възможност за обратно изкупуване на неговия употребяван автомобил без значение от марката или замяната му с друг при гъвкави условия, в кратки срокове, съобразени с нуждата на клиента.

Renault Selection обещава качество, произход и гаранция

Програмата за сертифицирани употребявани автомобили Renault Selection включва коли основно от марките Renault и Dacia. Програмата има бизнес модел, по който извършва дейността с употребявани автомобили, съгласно корпоративните изисквания на Renault.

Под слогана "Сертифицирано минало, Гарантирано бъдеще" Renault Selection обещава сертификат за качество и произход, гаранция минимум 6 месеца и безплатна пътна помощ 24 часа 7 дни от седмицата. Автомобилите, които попадат в обхвата на програмата, са тези, които имат едновременно по-малко от 7 години от дата на първа регистрация и са под 150 000 км.

Програмата Renault Selection предлага и допълнителна гаранция при определени условия, карта от СБА с валидност спрямо гаранцията и протокол по 100 контролни точки. Първият обект Renault Selection Store се намира в новооткрития продажбено-сервизен комплекс на "Омникар ауто" на Околовръстния път в София.

Hyundai се грижи за всичко до ключ

Употребяваните автомобили Hyundai, предлагани от официалния вносител "Индустриал комерс", са върнати от лизинг и изкупени от клиенти срещу покупката на нов автомобил. Има и такива, които са собственост на клиенти и са оставени на консигнация.

Повечето от предлаганите автомобили са около 3- до 5-годишни и с пробег до около 150 000 км. Има фабрично нови коли с много малък пробег, произведени през 2016 и 2017 г. Повечето употребявани коли могат да бъдат закупени на лизинг. Предлаганите коли имат пълна сервизна история и поради тази причина приоритетно се изкупуват автомобили Hyundai. Фирмата прави и регистрация на закупената кола в КАТ, застраховки и всичко необходимо, а клиентът директно получава ключа от колата и започва да кара.

Коли с гаранция от Mazda, Mercedes-Benz, Honda, Skoda и SEAT

Употребявани автомобили с гарантиран произход, реален пробег и гаранция има при всички вносители на нови коли у нас. Дори и да разполагате със сума от няколко хиляди лева, благодарение на специалните лизингови условия можете да закупите и употребяван автомобил на изплащане от дилърствата. Официалният представител на Mazda у нас "Стар моторс" поддържа автопарк от няколко автомобила втора ръка, които почти не се различават от новите.

Интересни предложения за Mercedes-Benz ще откриете при новите вносители на марката "Силвър стар". Коли с гаранция предлагат и официалните представители на Honda – "Бултрако моторс", на Skoda – "Еуратек ауто", и на SEAT – "Аутотехника".

Проверени по 65 критерия коли от дилъра на Infiniti

Употребявани автомобили с ясна история предлага и дилъра на Infiniti "Витоша Ауто". Най-често те са част от програмата за обратно изкупуване, при която срещу стара кола, срещу доплащане се взима нова, или пък са били тестови на фирмата.

Всички предлагани автомобили на старо са проверени по 65 критерия, имат гаранция минимум 1 година и 30 дневна опция за връщане. От "Витоша ауто" казват, че са единствената автомобилна компания, която препродава употребяваните автомобили без печалба, тъй като няма политика да печели от тези сделки.

Изданието се разпространява с вестник "Капитал" в периода 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лв.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Капитал Авто.

Всички хора предпочитат да си купят чисто нов автомобил, но в България са малцина, тези които могат да си го позволят. Затова над 80% от българите се налага да си купуват употребявани автомобили. Покупката на коли втора употреба обаче крие много рискове и в огромен брой от случаите зад изгодната на пръв поглед цена се крие неприятна изненада. Нерегламентираните търговци на употребявани автомобили продават предимно коли без сервизна история, с подправен пробег и в лошо техническо състояние.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев

  Не разбрах само как след това да си плащам нарастващият данък "СТАРИ АВТОМОБИЛИ" ???

 • 2
  coreni avatar :-|
  Coreni

  Само дето такива проверени коли струват порчи колкото чисто новите в шоурума.

 • 3
  mapca avatar :-|
  mapca

  Добавете и с. Драгичево до София към списъка с останалите от Горубляне, Дупница, Враца, с. Труд.
  Масово километражите на италианските коли се връщат с над 200 000 км. Винаги изисквайте при покупка на автомобил от автокъща първоначалната фактура от Италия, с която автокъщата е закупила от италианския продавач автомобила. В нея винаги са записани оригиналните километри. Проверявайте дали колата има отбелязани всички технически прегледи на задната част на италианския талон. Ако ги има влезте на сайта на Ultima Revisione и проверете на какви километри е бил автомобилът в Италия при последния технически преглед. Не купувайте автомобил без доказуема пълна сервизна история. В Горубляне преправят сервизни книжки - фалшифицират ги. Проверявайте сервизната история директно при оторизиран представител на марката - ако липсва такава, не купувайте този автомобил. Ако колата е внос от Германия, изисквайте немския технически преглед (ТЮВ). В него са вписани реалните километри на автомобила, когато е бил проверен в Германия.

 • 4
  rroolleexx avatar :-|
  Авто Диагностика Калин

  ✔️OBDSCAN Устройство за диагностика на автомобили :
  https://www.диагностика.бг/устройства-за-автодиагностика/

  Обработва всички данни по двигателя както и неговите грешки – чете и изтрива error code.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.