Peugeot 508: Преоформяне на лимузината

Класическият триобемен силует е заменен от визия на купе

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Капитал Авто.

Интересът на купувачите към все по-компактни модели изисква радикално нов подход, за да ги привлечеш към престижните седани от D-сегмента. Такъв предлагат от Peugeot с новото 508.

Автомобилът хваща окото с агресивен дизайн, задържа вниманието с щедро вътрешно пространство и впечатлява с най-съвременни асистиращи системи. Благодарение по-доброто усвояване на всеки сантиметър в салона е просторно. Достъпът до багажника става през отваряща се като при хечбеците пета врата, позволяваща лесно товарене и на обемни предмети.

Ергономична модерност

Оформлението на салона показва как, макар и модерен, интериорът може да не затруднява правенето на всички настройки, които един съвременен автомобил предлага, а дигиталното приборно табло дава възможност всеки да следи приоритетно информацията, която му е нужна. Материалите са качествени, като от предпочитанията на собственика зависи дали акцентът да е върху лукса или спортното излъчване.

В тестовия автомобил, от най-високото ниво на оборудване, предните седалки бяха невероятно удобни, с ергономия, потвърдена от германското дружество за здрави гърбове (Aktion für Gesunder Rücken), глезещи водача със затопляне, охлаждане и пет програми за масаж.

225 коня от 1.6 мотор

Peugeot 508 се предлага с три дизелови и два бензинови мотора, като за мен най-любопитен беше 1.6-литровият бензин с мощност 225 конски сили. Той беше комбиниран с осемстепенен автоматик.

Така екипиран, флагманът на Peugeot e приятно динамичен, като ускорението от място до 100 км/ч отнема 7.3 секунди. Моторът е изключително еластичен, като спокойно тегли при под 2000 об./мин., но и може да се развърти до над 6000 оборота. Приятно впечатлява и звукът, макар и частично подсилван от говорителите на аудиосистемата.

Заложилите на този двигател могат да разчитат на отзивчивост и бърза реакция във всяка ситуация както за доускорение, така и за изпреварване. Изненадващо за мен най-мощният мотор в гамата на 508 се оказа и със скромен апетит, като в рамките на теста по разнообразен терен се задоволи с малко над 7 л/100 км. По книжка разходът е дори под 6 на сто.

Всестранен талант

Във високите нива на оборудване 508 се снабдява със система за промяна на настройките на волана, реакциите на педала на газта и работата на автоматичната трансмисия в спортен, комфортен и екорежим.

Окачването в тестовата кола променяше характеристиките си, като в зависимост от избрания режим на шофиране залагаше на комфорта или на стабилността. Само добри думи заслужава и воланът, който променя работата си според скоростта и избрания режим на шофиране, като при всички случаи е достатъчно информативен, а в спортен режим и изключително директен.

Почти автономен

Снабден с всички асистиращи системи, 508 може сам да съобразява скоростта си с тази на предното превозно средство, да спре при нужда, да потегли без намесата на водача и да следва линията на пътя при наличие на маркировка. Дебют в модел на Peugeot пък прави системата за нощно виждане. Разчитаща на инфрачервена камера, тя предупреждава водача за наличието на хора и животни до 250 метра, преди светодиодните фарове да ги осветят.

Част от серийното оборудване са активната спирачка за безопасност, която избягва удари с превозни средства, пешеходци и велосипедисти, предупреждение за спазване на дистанция, система за активно следене на мъртвата зона и други. На разположение е и набор от камери, даващи 360° изглед около колата, както и система за автоматично паркиране, при която всички действия се управляват от електрониката.

Peugeot 508 PureTech 225

Двигател 4-цилиндров бензинов с турбокомпресор

Работен обем - 1598 куб. см Максимална мощност - 225 к.с. Максимален въртящ момент – 300 Нм
Трансмисия 8-степенна механична Максимална скорост - 250 км/ч Ускорение 0-100 км/ч - 7.3 секунди Среден разход на гориво - 5.7 л/100 км
Емисии СО2 - 131 г/км Базов модел – 52 590 лв с ДДС Тестван модел – 77 773 лв с ДДС
Изданието се разпространява с вестник "Капитал" в периода 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал