🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският шампион на KIA

Моделът в Golf класа надгражда познатите си силни страни

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Капитал Авто.

Популярният хечбек в Golf класа KIA Ceed влезе в своето трето поколение с по-атрактивен дизайн, почти идентични размери, но по-голямо вътрешно пространство, един нов бензинов двигател и дебют на редица асистиращи системи. Бърз поглед към оформлението на салона показва използването на още по-качествени материали и ергономия без забележки.

Място за всички и всичко

Лично аз приветствам запазването на управлението на основните функции с класически бутони, като през задължителния за всеки нов автомобил "таблет" се правят фините настройки и се командват навигацията и мултимедията. Предните седалки са удобни със страхотна странична опора, като могат да бъдат със затопляне или охлаждане. В списъка от екстри присъства и отопляемо челно стъкло.

Отзад мястото е предостатъчно, като Ceed е сред лидерите в сегмента по отношение на мястото пред коленете и едноличен победител, ако говорим за разстоянието между раменете. Увеличеният до почти 400 литра багажен обем и най-ниският в класа товарен праг затвърждават впечатлението, че всеки сантиметър е оползотворен максимално.

С новия бензинов мотор

KIA Ceed излиза на пазара в България с два бензинови и един дизелов двигател с мощности между 100 и 140 конски сили. Тествах версията на колата с новия 1.4-литров бензинов мотор с директно впръскване и турбо, предлагащ 140 коня. Той заменя стария 1600-кубиков, като предлага малко повече мощност и подобрена динамика при намален разход на гориво.

Комбиниран с механична трансмисия с шест скорости (предлага се и с автоматик), моторът предлага ускорение до 100 км/ч за 8.9 секунди. Добри думи заслужават гъвкавостта, спокойната работа и звукът. Разходът на гориво в рамките на теста беше 7.1 на сто при 5.7 л/100 км заводски данни.

Новият Ceed запазва комфортната возия, която се харесваше на клиентите при предшественика, но отбелязва подобрение, що се отнася до стабилността в завой. Със сигурност колата ще се хареса и на любителите на динамичното шофиране, още повече че при няколкото обиколки на пистата "Алгарве" стабилизиращата програма се показа като доста либерална и дори позволява известно плъзгане. Новото кормилно управление е по-директно, като реакцията на движението с волана е видимо по-бърза.

Автономност от второ ниво

Ceed бележи сериозен скок по отношение на асистиращите системи, като вече разполага с второ ниво на автономност. Това ще рече, че колата може сама да съобразява скоростта си с тази на останалите превозни средства и да завива сама, стига да има маркировка.

Сред другите полезни помощници са предупреждението за опасност от сблъсък в предното превозно средство, с велосипедист или пешеходец, сигнализация за автомобил в мъртвата зона на огледалата и други. На разположение е и система за полуавтономно паркиране, като водачът контролира само скоростта, а маневрирането се поема от електрониката.

KIA Ceed 1.4 T-GDI

Двигател 4-цилиндров бензинов с турбокомпресор

Работен обем - 1353 куб. см Максимална мощност - 140 к.с.
Максимален въртящ момент – 242 Нм Трансмисия 6-степенна механична Максимална скорост - 210 км/ч Ускорение 0-100 км/ч - 8.9 секунди
Среден разход на гориво - 5.7 л/100 км Емисии СО2 - 135 г/км Базов модел – 28 880 лв. с ДДС Тестван модел – 44 940 лв. с ДДС
Изданието се разпространява с вестник "Капитал" в периода 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал