Издания

Когато всички са недоволни

Когато всички са недоволни

Капитал PRO

брой 45, 2014

Капитал PRO

На моменти изглеждаше невъзможно, но се случи - четири доста различни партии успяха да преминат през много трудни преговори и да съставят правителство. След многочасови и напрегнати срещи, заплахи, интриги и немалко обрати, бъдещата власт ще бъде коктейл от лидерската ГЕРБ, доскоро не особено добре настроеният към нея Реформаторски блок, все още неясните национал-популисти на Патриотичния фронт и АБВ на бившия президент Георги Първанов.

Целта на всички беше да се избегнат нови избори и тя беше постигната, но цената на компромисите беше такава, че в момента всички са недоволни. ГЕРБ трябваше да приеме сътрудничество с хаотичния Реформаторски блок вместо с далеч по-удобните за съвместно управление ДПС. На реформаторите пък се наложи да преглътнат старите си критики към Бойко Борисов, както и съвместно управление с Георги Първанов-Гоце. За самото АБВ рисковете са в две посоки - да загуби подкрепа заради участието си в коалиция с десни партии, а при евентуален провал на това правителство да изчезне завинаги от сцената.

На пръв поглед изглеждаше, че по-малките партньори получават несъразмерно много места в кабинета. Всъщност обаче РБ и АБВ получиха министерствата с най-голяма нужда от реформи - здравеопазване, образование, правосъдие и социални грижи. За ГЕРБ останаха по-голямата част от "ресурсните" министерства -  тези, които управляват най-големите европейски програми. Дали цената на Патриотичния фронт да подкрепи коалицията е участие във властта на други нива ще се разбере през следващите седмици.

За съставянето на правителството беше постигнат крехък баланс, но това далеч не означава безоблачно управление. Макар и временно задушени, в коалицията продължават да тлеят много огнища на конфликт на различни нива - както между отделните формации, така и вътре в Реформаторския блок. Това прави прогнозите за следващите месеци трудни. Макар че избирането на правителството намалява усещането за несигурност, въпросите продължават да са повече от отговорите.

Добре ли е, че има правителство?
Това може да е по-малко лошият вариант
                                                               
Краткият отговор е, че оценката зависи от бъдещата работа на новата власт. През последните дни беше ясно, че пред осемте партии в парламента има само две възможности - настоящата коалиция или предсрочни избори. Много политици твърдяха, че сега трябва да има правителство "на всяка цена", за да бъдат решени краткосрочните проблеми, като например издънения бюджет и кризата с КТБ и БНБ. Истината е обаче, че държавата има нужда не просто от някакъв кабинет, а от стабилно и енергично мнозинство, което действа в интерес на хората. С аргумента, че трябва да има правителство "на всяка цена" беше избран кабинетът "Орешарски".

Ако нови избори можеха да доведат до по-лесно сформиране на активен и реформаторски настроен кабинет, те щяха да са по-добрият вариант. Нищо обаче не подсказваше, че при повторно гласуване през януари, резултатът щеше да е по-различен. Реалистичната прогноза беше за подобни на сегашните резултати. Така партиите щяха да са изправени пред същия проблем да сформират мнозинство, само че щеше да бъде загубено ценно време.

Дали е добре, че сега се стигна до избор на правителство обаче ще се знае едва след като се видят първите резултати от работата му. Ако то започне да работи активно по сегашните проблеми и предотвратяването на бъдещите кризи, ако балансът между различните партии ги кара взаимно да се контролират и да бъдат по-ефективни, сегашният вариант ще е по-малко лошият.

Ако обаче правителството започне отново да отлага сериозните реформи и не посегне на схемите за източване на публични ресурси, ще е много по-голяма загуба на време и публични ресурси.

Колко време ще управлява тази коалиция?
Зависи как ще се сработи мнозинството и кога ГЕРБ ще прецени, че нови избори са по-изгодни

Разнопосочните интереси на всички партии в сегашното управление и трудното постигане на съгласие създаде усещането, че то едва ли ще издържи дълго. Това обаче никак не е сигурно.

Партиите в новата управляваща коалиция може и да се различават в интересите си, но споделят общи страхове. Един от тях е, че нови избори сега повече ще им навредят.

За отделните партии това усещане може да се промени по различно време, но при сегашната конструкция на мнозинството възможност да свали правителството във всеки един момент има само ГЕРБ. По-малките партньори могат да го направят, ако действат заедно, което на етапа е почти невъзможно. Дори и да приемем, че на някакъв етап Реформаторският блок и Патриотичният фронт решат да оттеглят подкрепата си, Бойко Борисов винаги може да разчита на помощ от ДПС, партията на Бареков, или Ковачки. Така всъщност свалянето на правителството може да се окаже по-трудно от избирането му.

Колко време ще управлява сегашното мнозинство зависи и от това как ще се сработят различните партии. В новата българска история досега няма подобен формат на управление и политиците, ангажирани в него, трябва да проявят доста енергия и креативност, за да го направят ефективно. Колкото по-добре се справят, толкова по-голям шанс ще имат да управляват дълго.
Как бяха разпределени министерствата?
Трудно. Много трудно.

Отговорът е трудно, с много компромиси и при непрекъснати компромиси, между партийни и други интереси. Най-драматично процесът протече при реформаторите. Първоначално парламентарната група номинира петима души за членове на правителството. Това бяха Меглена Кунева за министър на външните работи, Атанас Атанасов за министър на вътрешните работи, Румен Христов за министър на земеделието, Николай Ненчев за министър на отбраната и Тодор Танев за министър на образованието. При преговорите обаче Борисов е отхвърлил номинацията на Атанасов с аргумента, че е партийна кандидатура (той е зам.-председател на ДСБ) и предложил за поста бившия зам.-министър на МВР от първото правителство на Борисов и депутат от ГЕРБ Веселин Вучков. В замяна на това ДСБ са получили Министерството на здравеопазването, а министър стана Петър Москов, който също е зам.-председател на партията. От ГЕРБ били категорични, че техен представител трябва да оглави и земеделското министерство.

Така кандидатурата на Румен Христов от СДС отпаднала. В замяна Борисов предложил лидера на синята партия Божидар Лукарски да оглави Министерството на икономиката. Като според реформаторите това е станало след разговор между Борисов и Лукарски предишната нощ. Лидерът на СДС отрече обвиненията на колегите си от парламентарната група, а първоначално съпредседателят й Радан Кънев отказа да коментира темата. В петък обаче призна, че Лукарски е номинация на СДС. Меглена Кунева пък стана вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, след като поста си запази служебният министър Даниел Митов. Той беше от формацията на Кунева, но е харесван и от Борисов. От квотата на реформаторите е и служебният министър на правосъдието Христо Иванов, който също запази поста си в новото правителство. Първоначално за Ивайло Калфин се твърдеше, че ще влезе в правителството като социален министър, но в лично качество. В крайна сметка обаче избирането му беше скрепено със споразумение между ГЕРБ и АБВ, а цената за участието му в кабинета е вицепремиерският пост.

Бегъл поглед върху разпределението на министерствата показва, че ГЕРБ ще управлява всички т.нар. ресурсни ведомства като еврофондовете чрез вицепремиера Томислав Дончев, министерствата на земеделието, на околната среда, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на туризма. А взривоопасното ново министерство на енергетиката, което също е в квотата на ГЕРБ, е поверено на външен на формацията човек - Теменужка Петкова, която беше зам.-министър на финансите в служебното правителство. До нейната номинация в последния момент се стигна, след като за титуляр на поста дълго време се сочеше бившият министър на икономиката и енергетиката от първия кабинет на Борисов Делян Добрев. За реформаторите остават секторите, в които трябва да се правят най-тежките и непопулярни реформи, които носят и най-големите негативи за управляващите ги  - правосъдието, здравеопазването, образованието. Към тях спада и оглавеното от Калфин социално министерство.

Добър ли е съставът на кабинета  
Има от всичко - добри кандидатури и откровени издънки

Новият състав на правителството е микс от три вида политици. От една страна, има познати лица от предното управление на ГЕРБ като самият премиер, Томислав Дончев, Ивайло Московски и Лиляна Павлова. Техният плюс е, че те излязоха чисти от предишния си престой във властта, а опитът им на тези позиции го прави много по-предвидими. Това обаче още не е гаранция за успех. Сегашната ситуация е много различна от управлението на ГЕРБ и ще изисква нови умения.

Втората група министри са тези без особено голям административен опит. Те тепърва ще трябва да се учат как работи държавната машина, но това има и положителни страни. Външните на системата хора понякога могат да имат по-голяма воля за промяна. Един от добрите примери за това е правосъдният министър Христо Иванов, който (макар и с двумесечен опит от служебното правителство) не е бил никога в администрацията, но опитва да зареди системата с енергия за реформи.

В състава на кабинета има и сравнително голяма група министри, към които по различни причини се появиха съмнения още преди да бъдат избрани. Въпросът защо финансовият министър Владислав Горанов беше избран въпреки отношенията му с Делян Пеевски така и не получи категоричен отговор. При сегашното състояние на държавните финанси този пост е един от най-важните в кабинета и ако към титуляря му има съмнения, това ще направи работата му по-трудна. Ако те са основателни и двамата наистина са в близки отношения пък, това може да доведе до реални щети - все пак финансовият министър отговаря за митниците и данъчните.

Изборът на Божидар Лукарски за министър на икономиката също предизвика учудване, най-вече заради липсата на какъвто и да е опит в тази област. Там обаче потенциалът за нанасяне на щети е много по-малък заради отделянето на енергетиката и туризма. Така министерството на икономиката остава със сравнително малки правомощия и възможните негативи ще са повече политически, и то най-вече за Реформаторския блок.

Ще успее ли да свърши най-важното?
Не е сигурно, но това е добра новина, защото доскоро положителното развитие изглеждаше невъзможно

Опасностите пред държавата са ясни отдавна, както и решенията им,  но въпреки това бъдещите кризи изглеждат все по-близо. Бюджетният дефицит, нарастващият държавен дълг и дупката в енергетиката са само най-видимите последствия от години лошо управление и отлагане на реформите. Различните схеми за кражба на обществени ресурси и лошата съдебна система карат българската икономика да пълзи по дъното и държат чуждите инвестиции далече.

В новото мнозинство има реформаторски искри, но въпросът е дали те могат да запалят по-сериозно пламъка на промяната. Причините това да не се случи са много. Неясният хоризонт на това управление няма да позволи на участниците в него да предприемат по-радикални действия, защото няма да искат да понесат щетите от първоначалните трусове. Всяка промяна на статуквото изисква не само силна воля, но и силна власт. В сегашната конфигурация консенсусът за реформи между четирите партии може да бъде труден. Един няма да иска да се плати "социалната цена", друг ще търси комфорт в носталгията по миналото.

Това обаче не означава, че всички надежди за промяна са напразни. Отсега нататък партиите наистина ще бъдат в постоянна предизборна кампания, но това е аргумент и за по-голяма реформистка активност. Дори и да са много откъснати от хората, политиците усещат всеобщото желание за промяна и трябва да демонстрират поне някаква активност по темата. Силен натиск в тази посока има и от ЕС, като в следващия програмен период получаването на еврофондове ще бъде обвързано с много конкретни действия, които българската власт трябва да извърши.

В сегашното мнозинство консенсусът за съдебна реформа, изглежда, е постигнат, въпросът е как ще бъде проведена тя. Съгласие има и за някаква реформа в БНБ, макар и нейните параметри извън това, че трябва смяна на ръководството, да са все още неясни.

На хартия, заявките на новото управление звучат добре, но от друга страна те звучаха толкова добре и при всяко от предишните правителства. Негативният сценарий при сегашната конфигурация е различните партии взаимно да парират опитите си за промяна. Позитивният е да се конкурират помежду си със смислени и необходими промени.
Какво означава сформирането на тази коалиция за ГЕРБ
Партията на Бойко Борисов може да е по-скоро доволна от крайния резултат

При спечелени 84 депутатски места в парламента пред Бойко Борисов имаше три възможни хода - да отиде на предсрочен вот, да се опита да сформира правителство малцинството или да състави кабинет с максимално широка подкрепа в парламента. Новите избори можеха да донесат негативи за ГЕРБ, защото това щеше да бъде вторият път, когато формацията печели избори и не може да състави правителство. Кабинет на малцинството пък щеше да направи ГЕРБ тотално зависим от гласовете на ДПС или от различни тематични мнозинства, които трябва непрекъснато да се договарят по отделни въпроси.

Погледнато откъм партията на Борисов, сформирането на мнозинство от четири формации, за някои от които досега изглеждаше немислимо да седнат на една маса като РБ и АБВ например, в известен смисъл е успех. Първо ГЕРБ успя да привлече като коалиционен партньор десния съюз, който доскоро (макар че това може да е било и трик) беше негов силен противник. Част от формациите в РБ са и членове на Европейската народна партия (ЕНП), което допълнително дава легитимност на коалицията.

Привличането пък на лявоцентристката формация на бившия президент Георги Първанов и особено избора на Ивайло Калфин за министър на социалната политика е знак към избирателите на левицата. Освен това бившият евродепутат е много добре приет в Брюксел както в ПЕС, така и от ЕНП.

Подкрепата на народните представители от Патриотичния фронт пък обезсилва гласовете на ДПС. Балансът между интересите на четирите формации беше постигнат трудно. Първоначално ГЕРБ не желаеше за партньор Патриотичния фронт. 19-те гласа на патриотите обаче бяха необходими, защото без тях трите формации ГЕРБ, РБ и АБВ нямат мнозинство от 118 гласа. За влизането на ПФ в управляващото мнозинство настояваха реформаторите като гаранция, че в парламента ГЕРБ пък няма да прибягва до сформирането на тематични мнозинства. За РБ пък беше немислимо да управляват заедно с формацията на бившия президент Георги Първанов. За влизането на АБВ в новото правителство обаче настояваха от ГЕРБ заради несигурната подкрепа на патриотите. В крайна сметка мнозинството от 137 народни представители в парламента се формира по сложна формула, която математически изглежда така: (2+1) + 1 или: Програмната декларация за ключовите приоритети на парламентарното мнозинство на коалиционните партньори ГЕРБ и РБ беше подкрепена от ПФ. Отделно ГЕРБ подписа споразумение за партньорство с АБВ.

Въпреки този сложен баланс, ГЕРБ успя да запази водещата роля в кабинета и не изпадна в зависимост от някой по-малък коалиционен партньор.

А за Реформаторския блок?
Много трудни компромиси и още конфликти за разрешаване

Ако РБ не беше влязъл в правителството, почти сигурно щеше да се разцепи - такива бяха прогнозите за десния съюз малко след вота, който трябваше да избира между настроенията на немалка част от избирателите си, които са категорично срещу съюз с ГЕРБ, и желанията на част от партиите в блока за съвместно управление с Бойко Борисов. Като участник в управлението обаче блокът също може да се разцепи.
В коалиция с ГЕРБ или не, сложните личностни взаимоотношения между лидерите от формациите в блока, както и вътрешнопартийните и междупартийните отношения в съюза представляват такава взривоопасна смес, че и най-малкият проблем може да предизвика експлозия. В такъв за малко не се превърна изборът на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката например. Срещу това първи възразиха от Гражданския съвет на блока. Част от непартийните му членове, между които зам.-председателят на парламента Иван Иванов, тримата депутати Гроздан Караджов, Мартин Димитров и Петър Славов, както и министърът на образованието Тодор Танев. Те подкрепиха декларация, с която призоваха Лукарски да се оттегли. Кандидатурата му обаче предизвика брожение и сред депутатите от СДС. В крайна сметка ръководството на блока излезе с позиция, че "застават зад  Лукарски за министър", но постът на лидера на СДС със сигурност ще продължи да бъде източник на напрежение в съюза. А и предстои и разпределението и на позициите по останалите нива на управлението, които също могат да доведат до конфликти.

Засега обаче страстите между партиите от десния съюз изглеждат укротени, защото всяка от формациите в него получи това, което желаеше. Лидерите на ДБГ и СДС - Меглена Кунева и Божидар Лукарски, получиха постове в правителството. А за Радан Кънев остана ръководството на парламентарната група. От тази позиция той вероятно ще атакува лидерския пост в Реформаторския блок на форума, който се планира да се проведе в началото на следващата година.

Изолирано ли е наистина ДПС?
Ще се разбере по-късно по действията на кабинета

Ако се съди по драматичните изказвания на Бойко Борисов и Лютви Местан, между ГЕРБ и ДПС не само няма договорка, но дори има и напрежение. Това поведение обаче не е достатъчно, за да се твърди, че партията на Доган и Пеевски е изолирана от властта. В началото на предишното управление на ГЕРБ Бойко Борисов се държеше по подобен начин - яростно атакуваше Ахмед Доган и ДПС, но тази агресия остана само на думи. Един от най-важните проекти на тази група - КТБ, получи цялата възможна помощ от държавата и стана още по-голяма и силна.

Присъствието на Патриотичния фронт и Реформаторския блок в управлението е гаранция, че върху схемите на Пеевски и ДПС може да има по-голям натиск. Проблемът е, че те нямат директен контрол върху най-важните за Доган министерства - земеделие и околна среда.

Дали наистина ДПС е изолирано от властта ще се разбере от бъдещите действия на правителството - дали то ще остави назначенията по средните нива на администрацията от времето на Орешарски, ще направи ли по-смели промени в съдебната власт и дали ще реформира регулаторите под контрола на ДПС, като например КЗК.

Какво получиха ПФ и как ще избегнат ГЕРБ критики на европейско ниво заради тях?
На Борисов ще му е трудно да обяснява присъствието им, независимо че националистите не участват във властта

Патриотите са единствената формация от партиите в управляващото мнозинство, която отказа да участва с политически лица в кабинета, и заявиха, че може да се включат във властта само с експерти. Поне на ниво министри няма техни представители. А ако се съди по отношението на Бойко Борисов към тях по време на преговорите, не е изключено техни представители да не получат позиции и по по-ниските нива на управлението.

Независимо че едната от партиите в коалицията - ВМРО, трудно може да бъде определена като крайно дясна формация, а другата, НФСБ, изглежда по-добрата версия на "Атака", някои спорни предложения на патриотите като това за повторното разкриване на ракетните поделения по границата с Турция, задължителния изпит по български език за децата на 6-годишна възраст и намаляването на цената на електроенергията дадоха аргумент на Бойко Борисов да поиска отстраняването им от разговорите за сформирането на мнозинството в парламента. В натиска фронтът да не бъде включен в мнозинството се включи дори председателят на ЕНП Жозеф Дол. Патриотите бяха върнати на масата на преговорите и подкрепиха правителството по настояване на РБ и с една-единствена цел - участието им в мнозинството да спре евентуални задкулисни договорки на Борисов с ДПС, ако има такива. Нещо повече - на последните съвместни преговори между трите формации реформаторите и патриотите успяха да договорят с ГЕРБ текст, според който "кадрите по ниските нива на управлението, които са назначени без конкурс, за които се установи несъответствие на образователен ценз и има срещу тях информация, че са оказвали политически и етнически натиск върху подчинените си, да бъдат освобождавани от постовете им". Текстът не е записан в подписаните официални документи от трите формации, но от ПФ твърдят, че са получили достатъчни гаранции от ГЕРБ, че договорката ще се спазва. Ако този ангажимент влезе в действие, това ще означава, че кадрите на БСП и най-вече на ДПС, ще бъдат отстранени от ниските нива на държавната власт.

Независимо обаче, че за да влязат в мнозинството, патриотите се отказаха от някои свои по-радикални искания, политическото им поведение е трудно прогнозируемо. Първо, защото вътре в парламентарната група има депутати, които не одобряват подкрепата за правителството. Най-видният от тях е Велизар Енчев, който гласува против избора на Цецка Цачева за председател на парламента. На същата позиция е и бившият евродепутат Слави Бинев. Освен това прекият конкурент на ПФ за националистическия вот - "Атака", сега е в опозиция и за да не допуснат по-радикалните им избиратели да се преориентират към формацията на Волен Сидеров, патриотите ще трябва да балансират между подкрепата си за кабинета и националпопулистката риторика на прекия си конкурент "Атака".

В изданието четете

Тема: Лавината от проблеми над втория кабинет "Борисов"

Лавината над правителството

Лавината над правителството

Ако тежките проблеми не бъдат решени сега, това ще е убийствено за партиите в новото управление

comments 38
likes 42
views 14124
Записки за новото правителство

Записки за новото правителство

Какво спешно трябва да се направи в съдебната система, МВР, публичните финанси, еврофондовете, образованието и енергетиката

comments 24
likes 38
views 20163
Когато всички са недоволни

Когато всички са недоволни

Всички направиха тежки компромиси, за да има правителство, но истинските трудности за новата власт тепърва предстоят

comments 47
likes 32
views 19458

vestnikut

Не ме закачай

Не ме закачай

Четири стратегии и тактики за запазване на личното пространство в офисни условия

comments 0
likes 13
views 11911
Отговор на казус: Шефката ми очаква да споделям лични истории в офиса

Отговор на казус: Шефката ми очаква да споделям лични истории в офиса

Коментарът на специалистите по читателския казус "Шефката ми очаква да споделям лични истории в офиса"

comments 0
likes 10
views 11455

K1: Политика и икономика

Защо не се радва Борисов

Защо не се радва Борисов

Реформите ще са трудни, но без тях ще е много по-трудно

comments 46
likes 45
views 12101
Честна адвокатска

Честна адвокатска

Собственикът на "Левски" Тодор Батков отново обеща на фенове да участват в управлението

comments 3
likes 6
views 3309
На ред е моделът #кой

На ред е моделът #кой

След отнетия лиценз на КТБ

comments 13
likes 20
views 6455
КапиталНO

КапиталНO

Изказванията от седмицата

comments 4
likes 5
views 2529
Хартиеното плашило

Хартиеното плашило

Инспекцията по труда и производствените трагедии

comments 3
likes 5
views 3551
Проблемът е отвъд Пеевски

Проблемът е отвъд Пеевски

(Не)защита на класифицираната информация

comments 8
likes 28
views 7050
Как Делян Пеевски се сдоби с допуск до ниво "Строго секретно"

Как Делян Пеевски се сдоби с допуск до ниво "Строго секретно"

Казусът с проучването му за надеждност е доказателство, че службите не са сигурен гарант за тайните на ЕС и НАТО

comments 32
likes 61
views 22359
Защо ни е инспекция по труда

Защо ни е инспекция по труда

Структурата явно не може да спре трагедии като тези в Ораново и Горни Лом. Това трябва да се промени

comments 22
likes 21
views 18540
Целта не е да сменим шефа на КФН, а институциите да работят

Целта не е да сменим шефа на КФН, а институциите да работят

Депутатът от БСП Георги Кадиев пред "Капитал"

comments 5
likes 15
views 5696
Расте, но не печели

Расте, но не печели

Макар и да генерират доста приходи и сериозна заетост, общинските дружества в София трудно могат да се нарекат бизнес

comments 6
likes 9
views 7303
Самотният президент

Самотният президент

След републиканския щурм на Конгреса Барак Обама изглежда все по-изолиран. Това ще се отрази и на ролята на Америка в света

comments 16
likes 12
views 9662
Игра на котка и мишка с бомбардировачи

Игра на котка и мишка с бомбардировачи

Гонитбата между натовски и руски военни самолети над Европа припомня едно отминало време, което може да се превърне в новата реалност

comments 69
likes 30
views 20276
Марийе Корнелисен: ЕС ще се изправи и ще тръгне напред

Марийе Корнелисен: ЕС ще се изправи и ще тръгне напред

Консултантът и бивш евродепутат пред "Капитал"

comments 1
likes 8
views 4393
Ако бяхме започнали с културата, свободата нямаше да е нещо "относително"

Ако бяхме започнали с културата, свободата нямаше да е нещо "относително"

Преподавателят по история в Американския университет проф. Евелина Келбечева за нахалното романтизиране на комунизма, митологемите на прехода и какво трябва да знаят днешните ученици за близкото минало

comments 44
likes 129
views 25891
Как никой не предвиди, че това ще се случи

Как никой не предвиди, че това ще се случи

Представата за парите е в основата на финансовите кризи, пише Феликс Мартин в новата си книга

comments 21
likes 17
views 9777
Икономиката на Краля

Икономиката на Краля

Какъв е ефектът от това, че Леброн Джеймс смени отбора си

comments 11
likes 11
views 6046
Където пипнеш-намираш

Където пипнеш-намираш

"Интимни данни" засекретиха заседанието по ареста на организирата престъпна група от митничари на Лесово

comments 4
likes 11
views 3736
Recycle bin

Recycle bin

Теми от седмицата, които съзнателно прескочихме

comments 0
likes 5
views 2241

K2: Бизнесът

Сбогом, КТБ и не благодарим за нищо

Сбогом, КТБ и не благодарим за нищо

БНБ най-накрая отне лиценза на банката, но месеците закъснение може да струват скъпо

comments 56
likes 24
views 14965
Още догодина може да станем най-големия мобилен оператор

Още догодина може да станем най-големия мобилен оператор

Главният изпълнителен директор на "Теленор" Стайн-Ерик Велан, пред "Капитал"

comments 27
likes 46
views 29606
Поверително от крематориума

Поверително от крематориума

Прелюбопитна история за борбата за овладяване на едно полу-общинско дружество

comments 8
likes 16
views 17917
Аутсорсингът търси финансисти

Аутсорсингът търси финансисти

"Юнифай сървис център" разширява бизнеса си в България към изнесени счетоводни услуги

comments 23
likes 21
views 21379
Последният гигант сред моловете

Последният гигант сред моловете

Sofia Ring Mall влиза на силно конкурентен пазар и залага на мебелен профил и повече забавления

comments 48
likes 36
views 42655
Финансистът в моя джоб

Финансистът в моя джоб

Няколко мобилни приложения, които могат да ви помогнат да се справяте по-добре с бюджета си

comments 4
likes 18
views 12875
Каква кола кара Джаро

Каква кола кара Джаро

Четири години по-късно, продуктовото позициониране все още си пробива бавно път на телевизионния екран

comments 13
likes 18
views 11987
Краткият живот на печатницата на Пеевски

Краткият живот на печатницата на Пеевски

"Принт трейдинг" беше построена преди близо две години с амбициите да е най-модерната печатница

comments 29
likes 51
views 25084
Роботи за възрастни

Роботи за възрастни

Скоро машини ще може да се грижат за стари и самотни хора

comments 4
likes 8
views 5607
Космическият "Хинденбург"

Космическият "Хинденбург"

Катастрофата на частния SpaceShipTwo припомни, че частните полети отвъд атмосферата не са толкова лесно начинание

comments 17
likes 12
views 7850

K3: Моят капитал

Календар

Календар

Light селекция от събития

comments 1
likes 4
views 15100
Игра на кино

Игра на кино

България

comments 0
likes 4
views 2918
Преродена вода

Преродена вода

Холандия

comments 0
likes 6
views 2867
25 жени

25 жени

Най-известните френски и италиански актриси пред обектива на самоубилата се фотографка Кейт Бари

comments 1
likes 8
views 3784
Шнуте, последният жив символ на Берлин

Шнуте, последният жив символ на Берлин

Мечката е символ на Берлин поне от 22 март, 1280 година, от когато датира първият документ с Ursus Arctos на герба на Берлин

comments 5
likes 17
views 12406
Животът на другите

Животът на другите

Берлин встрани от туристическите маршрути

comments 1
likes 17
views 7860
Той, Уил Макбрайд

Той, Уил Макбрайд

Фотографът Уил Макбрайд отива в Берлин, влюбва се в града и се превръща в един от легендарните летописци на ерата Кенеди - Аденауер и Шейсетте

comments 2
likes 13
views 8572
Заеко, бягай

Заеко, бягай

Когато преди 25 години стената пада, хиляди зайци, живеещи в 170 километровата "ивица на смъртта", са изправени внезапно пред предизвикателството да оцелеят в един нов свят

comments 31
likes 52
views 19564
Goodbye to Berlin?*

Goodbye to Berlin?*

10 години след като кметът на германската столица Клаус Воверайт изрече култовата фраза Arm Aber Sexy (беден, но секси), имиджът на Берлин като Меката на ниските наеми, бурния нощен живот и стартъп компаниите започва да избледнява, но наистина ли е така?

comments 11
likes 32
views 14445
Следваща спирка - снимана

Следваща спирка - снимана

Фотографският проект Hue Bahn документира лицата на берлинското метро

comments 1
likes 11
views 4496
Времигрантът

Времигрантът

Александър Найденов и неговите "Обединени идеи за България"

comments 12
likes 38
views 13271
Stadtplan Berlin

Stadtplan Berlin

Стара карта на Източен Берлин показва детайли от живота на гражданите тогава

comments 5
likes 22
views 14649
Нощен труд

Нощен труд

Стилен ноар и сатира на таблоидния морал в "Лешоядът"

comments 1
likes 7
views 4483

Още издания

Летен сезон по време на война

брой 19, 2022

Българският морски туризъм губи заради войната и риска в Черно море. Цените са нагоре с 30%

Цената на отказа от руския газ

брой 18, 2022

Най-големият проблем пред България се оказа не осигуряването на алтернативни доставки, а вътрешната съпротива на определени кръгове

Неочакваното газово освобождение на България

брой 17, 2022

България има шанса за първи път да се откъсне от руското влияние и да модернизира енергетиката си

Войната срещу истината

брой 16, 2022

Freedom of speech does not mean freedom of reach – къде е тънката червена линия?

Шок с цените на металите заради войната в Украйна

брой 15, 2022

Руската инвазия доведе до рекордни котировки и хаос в снабдяването с редица стоки

Хора пак няма, заплатите се гонят с инфлацията

брой 14, 2022

Недостигът на служители сега е по-силен от преди ковид кризата, затова и възнагражденията също са нагоре