БиблиотекаBeta

Към сайта

Здраве

Списанието на Капитал и Капитал Daily слага под лупа здравния сектор с цел да даде полезна информация в широк спектър от теми, свързани със заболявания и лечение. Списанието разглежда и проблемите в сектора, идеите за реформи с представени различни гледни точки, както и ефекта върху пациентите.

Публикувано на 15 юни 2014
Акцентите в изданието
Срам ме е
Срам ме е. От онези две обяви в интернет, в които се търси лекар със специалност срещу 680 лв. месечна заплата и сервитьорка за 1500. Срам ме, че няма друга държава в ЕС, в която за спасяване на живот да се разчита не на държавата, а на милостта на обществото.

В същото време от началото на годината в сектора на здравеопазването се говори само за пестене. Мерките бяха предложени от правителството в началото на годината, две седмици след гласуването на изначално недостатъчния бюджет на здравната каса. Без да бъдат обсъдени с никого. В тях е описано как ще се пести от лекарства на една от най-уязвимите групи пациенти - тези с онкологични заболявания.

По-нататък от проектопромените в закона и от едно правителствено постановление стана ясно, че изобщо се планира да се пести - и от всички болнични услуги, и от всички медикаменти. Какви са проблемите в сектора и има ли механизъм те да бъде преодолени? Отговори на този и още въпроси свързани със здравеопазването, лечението и профилактиката на болести четете в специалното издание "Здраве" на "Капитал Daily".
разгледайте