БиблиотекаBeta

Към сайта

Равновесна точка

Имотният пазар ще помни дълго периода 2008-2013 г. Пет години, в които сделките, цените и инвестиционната активност се сринаха приблизително със същата скорост, с която в предните години се бяха изстреляли нагоре. В последната година, година и половина обаче пропадането спря. Нещо повече, през 2014 г. станахме свидетели на реални данни за оживление на пазара. Броят на сделките порасна, инвестициите, макар и плахо, тръгнаха нагоре, предприемачите добиха увереност и извадиха строителството от "фризера".

Публикувано на 25 април 2015
Акцентите в изданието
Имотният пазар ще помни дълго периода 2008-2013 г. Пет години, в които сделките, цените и инвестиционната активност се сринаха приблизително със същата скорост, с която в предните години се бяха изстреляли нагоре.

В последната година, година и половина обаче пропадането спря. Нещо повече, през 2014 г. станахме свидетели на реални данни за оживление на пазара. Броят на сделките  порасна, инвестициите, макар и плахо, тръгнаха нагоре, предприемачите добиха увереност и извадиха строителството от "фризера". Лихвите по жилищните кредити "слязаха" до най-ниските си нива от създаването на ипотечен пазар в България.

А цените? Ами те изглежда намериха равновесната точка и с леки колебания, поне засега, се придържат към нея.

Очакванията са през 2015 г. трендът да се запази. Прогнозите са за умерен ръст както на сделките, така и на цените на жилищата, като последният най-вероятно ще е в резултат от все още изтънялото предлагане.
разгледайте