БиблиотекаBeta

Към сайта

Спортът като бизнес

Колко взимат? Този въпрос винаги е витаел във въздуха в професионалния спорт и рядко са се давали достоверни отговори. Ето защо "Капитал" събра и систематизира данните за най-добре печелещите български спортисти за последното десетилетие в специалното си издание "Най-печелившите спортисти и отбори". Избрахме период от десет години, а не по-кратък или по-дълъг, защото това е умерено дълъг срок, за да се направи точна преценка за финансовото състояние на един човек.

Публикувано на 09 май 2015
Акцентите в изданието
Колко пъти сте чували, че спортът е бизнес? Непрекъснато? Да, ако се прави като бизнес. В много държави е така и немалко българи се възползват от възможностите, които спортният бизнес дава. Вземете например Калоян Махлянов-Котоошу, който от борец в България стана едно от най-популярните имена в Япония и изгради запомняща се кариера в сумото. Или пък Веселин Топалов, който в наглед по-неатрактивен спорт заедно със своя мениджър Силвио Данаилов съумяха да намерят начин да го направят изумителна и доходна кариера.
Примерите всъщност не са никак малко и всеки от тях е показателен за себе си. Затова се опитахме да съберем и да систематизираме данните за най-добре печелещите български спортисти за последното десетилетие. И погледнахме към различни аспекти на спортния бизнес - къде не се получава в България и какви са причините. Защо например футболните клубове не са печеливши и къде бъркат. Или как да се печели по-добре от маркетинг. Все теми, за които "Капитал" пише редовно, но от години много малко се променя.
разгледайте