Издания

Част от абонаментен план Капитал

ГЕРБ увисна от терасата

брой 14, 2019
Скандалите около имуществото на Пламен Георгиев показват провала на антикорупционния модел на ГЕРБ и ДПС.
Сбърканият модел оставя властите без механизми за взаимен контрол и така на практика няма кой да провери проверяващите.
[[issue_relstories]]Бел. ред. Това е редактирана версия на текста от печатното издание на "Капитал", който беше завършен редакционно в сряда вечерта и по тази причина не отразява събитията от четвъртък - призивът на Бойко Борисов за "оставки, или отпуски", проверките на прокуратурата по темата и излизането в отпуска на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Скандалът около Пламен Георгиев - председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е без прецендент. За пръв път толкова високопоставен служител на правоохранителна институция е уличен в това, срещу което комисията трябва да се бори - корупция и незаконно придобито имущество.

Съмненията около Георгиев - разминаване между приходи и разходи, купуване на имоти под данъчна оценка, невярно деклариране на имущество, се засилват и заради неговото поведение - категоричният му отказ да отговори на все повечето въпроси към него.

Казусът с председателя на КПКОНПИ обаче разкри и друг голям проблем, за който се предполагаше при конструирането на новия орган, а именно че управляващите създават поредната всемогъща и безконтролна институция по пример на прокуратурата.

Да припомним, че в края на миналата година депутатите от ГЕРБ (и ДПС!) дадоха на същата тази комисия права да иска конфискация на имуществото на всеки, без да е длъжна да доказва връзка с незаконна дейност. КПКОНПИ може да води безкрайни проверки, може да призовава гражданите – по ред, който сама си определя, може да запечатва помещения, служителите й да ползват маски, а самият председател да се движи с охрана и кола на НСО, с лампи и сирени. Въпреки всички тези правомощия Пламен Георгиев проспа скандала с апартаментите на властта, който ръководената от него КПКОНПИ трябваше да засече още миналата година.

Пламен Георгиев е човекът, който от позицията на недосегаемостта си през седмицата безпардонно отказа да дава обяснения за разминаванията в имотните си декларации: "Няма да се обяснявам. Точка по въпроса".

Желанието му да сложи край на скандала е разбираемо, но всъщност проблемите - за него, ГЕРБ и Бойко Борисов, тепърва започват. Недоволството срещу Пламен Георгиев и всичко, което той символизира, няма да си отиде докато той е на този пост. В същото време за ГЕРБ е трудно да го махнат, защото няма как бързо да бъде намерен компромисен и контролируем човек, който да застане начело на въоръжената със свръхправомощия комисия.

Излизането му в принудителна отпуска в четвъртък, както и началото на прокурорската проверка срещу него, показва точно това - очевидно властта има желание да покаже реакция на скандала, но не може да го отстрани докрай. Временното оттегляне на Георгиев дава и възможност той да бъде реабилитиран чрез послушната прокуратура (плюс НАП) и върнат на поста си, когато скандалът се поразмине.

И него няма кой да го накаже

Намираме се в затворен кръг - за да изолират президента от процеса по назначаването на антикорупционната комисия и за да маскират влиянието на премиера Борисов в процеса, ГЕРБ и ДПС решиха новият антикорупционен орган да се конституира от Народното събрание с обикновено мнозинство. Според закона КПКОНПИ се отчита само пред парламента, в който дневният ред се диктува от тези, които КПКОНПИ трябва да проверява. А отговорът на въпроса ще провери ли Пламен Георгиев обективно Цветан Цветанов, от чиято партия зависи дали Пламен Георгиев ще запази поста си, е риторичен. Никой не се разследва сам себе си. Ситуацията става още по-гротескна когато припомним, че разпоредилият проверката срещу Георгиев - главният прокурор Сотир Цацаров също имаше сходни проблеми с имотните си сделки, като преди избора му през 2012 г. стана ясно, че той е купил земя на симулативна цена.

Засега изглежда, че шефът на КПКОНПИ ще запази поста си, макар и да излезе в отпуска. Прокуратурата обяви, че е образувала проверка срещу него, сина на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и (вероятно за баланс) съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов. Обект на проверката ще бъде как те са се сдобили с жилищата си. За Пламен Георгиев това само на пръв поглед изглежда заплаха, но в крайна сметка му осигурява и теоретична възмножност да излезе от скандала без да подава оставка. Такава възможност доскоро нямаше.

По принцип шефът на КПКОНПИ може да бъде отстранен от парламента, дори и да не иска сам да си тръгне. Вероятността за това обаче е нищожна. Шефът на комисията по противодействие на корупцията в парламента (има и такава) казва, че няма да извършват проверка за излизащите нередности около Пламен Георгиев. Въпросният шеф Борис Ячев е същият, който е вносител на номинацията на Пламен Георгиев за председател на КПКОНПИ. От отговорност в качеството си на опозиция дълго време бягаха и БСП, които решиха да реагират на скандала чак когато Георгиев беше принуден да излезе в отпуска. Тогава те решиха да съберат подписи, за да се гласува отстраняването му, но предвид отсъствието им от парламента, това решение вероятно ще бъде лесно преодоляно.

В този сюжет се включи и президентът Румен Радев, който обяви, че следващата седмица свика Консултативен съвет по национална сигурност на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". Като ясен знак какво мисли по темата той демонстративно не покани Пламен Георгиев на съвета, а негова заместник. Това се случи в деня преди шефът на КПКОНПИ да се оттегли. "Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Считаме, че така е редно, докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде най-малкото встрани", заяви Радев пред агенция "Фокус".
Вероятно именно решението на Радев да поеме инициативата е причината за спешните и очевидно синхронизирани действия между Борисов и Сотир Цацаров.

Не на последно място - борбата с корупцията беше последното формално препятствие пред отпадането на мониторинга и влизането в Шенген, превърнати в приоритет за ГЕРБ. Скандалите около Пламен Георгиев показват, че новият антикорупционен орган, който трябваше да даде отговор на това предизвикателство, вече генерира корупция. И вероятно това е една от причините зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс да заяви в сряда, че България все още не е готова да се раздели с контролния механизъм: "
Ако препоръките на Европейската комисия бъдат изпълнени от България и от Румъния, бихме могли да приключим наблюдението преди края на мандата на Комисията, макар че става все по-трудно да стигнем до тази точка."

А къде е прокуратурата?

Ключова в тази ситуация е ролята на прокуратурата. Въпреки че с последните законови промени статутът на шефа на КПКОНПИ е почти приравнен с този на главния прокурор (дълъг мандат и безконтролни и широки правомощия), над когото по думите на един бивш заемащ позицията е "само Господ", все пак именно обвинението е това, което сега може да разследва лицето на "антикорупцията".

Откъм главна прокуратура десетина дни след скандала също идваше само тишина. bTV цитира неназован източник от там, че институцията няма да коментира по темата "засега".

При това няма нужда държавното обвинение да бъде сезирано от когото и да било. То може да се самосезира на база предостатъчното изнесени факти в медиите.

Отделно, след фалшивия призив на Пламен Георгиев да бъдат подавани сигнали, такива са подадени - няколко, до редакционното приключване на броя.

Източници на "Капитал" в прокуратурата коментираха, че Сотир Цацаров не е имал желание да се занимава както с Апартаментгейт, така и с шефа на КПКОНПИ. Няколко месеца преди края на мандата си той е в изолация и всяко негово действие може да спъне бъдещата му реализация. В същото време различните властови кръгове в държавното обвинение се прегрупират. Така например източникът ни сподели, че по проверката за апартамента, ползван от министъра на финансите Владислав Горанов, се обменя информация със Специализираната прокуратура, която е под контрола на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Тоест всички преписки по стария прокурорски жаргон са "на трупчета". Което означава, че различни центрове на власт в обвинението вече могат да се активизират срещу различни крила в правителството - доколкото Горанов и Цветанов например представляват често противоречащи си крила в ГЕРБ.

Активизацията на прокуратурата най-вероятно е дошла след съгласуване с Борисов. Изборът на проверяваните не е случаен - проверката срещу Сарафов силно намалява шансовете на близкия до ДПС зам.-главен прокурор да участва в битката за ръководител на държавното обвинение през есента. Председатлят на ВКС Лозан Панов от своя страна има достатъчно врагове и попадането му в скандала е чудесен повод, за да бъде атакуван отново.

[[img:3415188]]Или ще ги накажат избирателите?

Продължилото близо десет дни бездействие на управляващите, които назначиха Георгиев на поста, има политическа цена - видяхме го от ефекта, който Апартаментгейт имаше върху рейтинга на ГЕРБ. В година с три важни избора - европейски парламент, местна власт и главен прокурор, случващото се може да предопредели следващите 10 години.

През седмицата от социологическата агенция "Алфа рисърч" показаха данни за електоралните настроения след избухването на имотните скандали. ГЕРБ и БСП са почти изравнени, неодобрението към правителството на Борисов вече опасно приближава това от времето на Орешарски.

Нещо повече, досега рейтингът на премиера и рейтингът на кабинета му някак си вървяха независимо един от друг и той като факир успяваше да държи личен имидж. Сега това започва да се променя. Авторитаризмът, размазването на демократичните институции, компромисите и увъртанията, корупцията, заместваща реалната политика, вероятно и прегръдката му с ДПС и Пеевски, започват да го застигат.

В ситуацията с шефа на КПКОНПИ, който беше развят като знаме на антикорупцията, но който застана срещу избирателите в поза недосегаем, управляващите и лично Борисов нямат полезен ход.

Не могат да го махнат, поне не веднага, защото отстраняването му минава през парламентарна процедура. Дори и да го махнат, те трудно ще намерят заместник точно преди изборите, който да е въоръжен с всички правомощия, които дадоха на КПКОНПИ.

Ако го оставят и продължат с тактиката на щрауса с главата в земята, ще се озоват със задните си части на показ. Ще остане една компрометирана комисия да разследва апартаментите на ГЕРБ - да разследва лошо, да не разследва - пак лошо.

Това означава, че въпреки опитите на премиера да замрази Апартаментгейт, за които плати с "рязане на месо", историята ще продължи да живее - предизборно.

И страхът от обръщането на палачинката

Но средносрочната перспектива е още по-лоша.

През есента предстои избор на нов главен прокурор. Избира го Висшият съдебен съвет по предложение на прокурорската квота. ГЕРБ с помощта на приятеля Пеевски досега държи позиции там. Но ако изпусне изборите, това ще е знак за обръщане на политическата конюнктура и не е ясно как ще протече този избор в мътните води.

И Борисов, и Цветанов още помнят краткия, но болезнен период след падането на първото им правителство и преди идването на Орешарски, когато от трибуната на парламента Пеевски сочеше с пръст Цветанов и крещеше: "Не се правете, не се правете" и "с Вас ще се занимават правораздавателните институции!"

Сега репресивната мощ на прокуратурата и КПКОНПИ, извисени и безнаказани, благодарение на ГЕРБ, е още по-силна. Не се знае накъде ще стреля, не се знае дали въобще може да бъде поправена.

Колкото до г-н Пламен Георгиев, за него тече обратното броене. Изпразнен откъм доверие, дори с дебелокожието си да удължи своя престой начело на антикорупционната комисия, след изборите ще се види кристално ясно, че е неспособен да продължи. Защото както и да изглежда властта, ако поне малко претендира, че има амбиции да продължава напред, ще има нужда от доверие. И друга фигура.

Акцентите в броя

ГЕРБ увисна от терасата ГЕРБ увисна от терасата

Отказът на управляващите да се разграничат от Пламен Георгиев вече носи политически поражения за Борисов – както в България, така и в ЕС

Поне 200 хиляди лева без отговор Поне 200 хиляди лева без отговор

Какъв е проблемът с имуществото на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Едно към едно: Как работи КПКОНПИ Едно към едно: Как работи КПКОНПИ

Или защо нищо няма да излезе от действията на антикорупцията по "Апартаментгейт"

Още издания

София: този път има интрига

брой 41, 2019
За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Най-очакваната криза

брой 40, 2019
Вече всички предвиждат края на бизнес цикъла и растящ риск от рецесия. За България прогнозите са само за забавяне

На Томас-Куково лято

брой 39, 2019
Фалитът на гиганта отвори дупка от минус 200 хил. туристи годишно по Черноморието и остави неплатена сметка от 60 млн. лв.

Кой кара джипа

брой 38, 2019
Скандалите от последните дни показаха, че Бойко Борисов често е само лице на истинската коалиция, която държи властта

Ковачки цапа, всички му плащат

брой 37, 2019
Горенето на отпадъци става с разрешението на държавните институции въпреки съмненията за спазване на еконормите

Ще загуби ли ГЕРБ София

брой 36, 2019
14-годишният контрол на Борисов и партията му в столицата може да се пропука на тези избори